Украинската криза и рисковете за България

Иван Костов

© Красимир Юскеселиев

Иван КостовНай-вероятният сценарий за развитие на украинската криза е нова студена война. В такава ситуация България може да се окаже в санитарен кордон около Русия, в зоната на руски интереси, със заплашен суверенитет, може да се превърне в обект на електронна информационна война, да остане слабо развита в периферията на Евросъюза и да загуби заради намаляването на външната търговия.


Така бившият лидер на ДСБ и бивш премиер Иван Костов, който сега ръководи Лаборатория за управление на риска към Нов български университет, обобщи във вторник в лекция за украинската криза рисковете за страната.


Следва пълният текст на лекцията.
"Украинската криза и рисковете за България" е тема, която се разглежда от много анализатори в последните дни. По нея се изказват много авторитетни хора и тя заслужено привлича вниманието ни като българи. Тази публична лекция е посветена както на кризата, с едно малко представяне на самата Украйна и обстоятелствата около нея, така и на рисковете за нашата страна, което е основната тема на нашата лаборатория.


Процесът на демократизация и изграждане на модерни държави с пазарна икономика в Централна и Източна Европа се сблъска в Украйна с опитите на Кремъл да запази модела на командна демокрация и да възстанови влиянието си в демографските зони на руски интерес чрез проекта "Евразия". Стратегията за постигане на траен мир и просперитет в Европа чрез обща система за сигурност и икономическа интеграция се сблъска със стратегия от времето на Великите сили от 19 и 20 век за доминиране на Москва над страните от бившия Съветски съюз и социалистическия лагер. Сценариите сочат нов европейски конфликт, който предвид обстоятелството, че Русия е ядрена сила, ще бъде решен вероятно от нова студена война или чрез компромиси. Военен конфликт на територията на Украйна е крайно опасен за всички предвид наличието на 15 ядрени реактора в 4 атомни електроцентрали и затова вероятността му считаме за ниска.


България е нарочена за участие в евразийския проект от неговите автори и попада в зоната на московските интереси. Нестабилни сме политически и икономически, с нарастващо руско малцинство сме, в значителна близост до конфликта. Разстоянието от Кардам до южната част на Одеската област е около 200 км, минава се за два часа.


Сценариите за излизане от украинската криза очертават различни рискове за България. Едно кратко представяне на Украйна ще ви позволи да видите, че освен една голяма страна по територия – 46-а в света, с 603 хиляди квадратни километра – една от най-големите в Европа, с население 45-46 милиона души, с гъстота като в България, страната е своеобразен център на Източна Европа, защото граничи с две морета и със 7 страни – Румъния, Молдова, Унгария, Словакия, Полша, Беларус и Русия. Притежава 5% от запасите на световни полезни изкопаеми, което е изключителна надареност, и е житница на Европа. Произвежда в добри години над 35 млн. тона пшеница и е основен износител на пазара.


Отскоро, както знаете, за и.д. президент е избран от парламента Олександър Турчинов и за премиер – Арсений Яценюк. Една украинска гривна е 8 евро цента средно.


Историческите катастрофи, които е преживяла Украйна, са просто нещо нечувано. 1932 – 1933 г. страната губи 900 хиляди души от така наречения Голодомор. Половината са деца до 17 години. Чернобил – в 1 часа и 23 минути на 26 април 1986 г. - най-тежката ядрена авария в света. Изселени са 200 хиляди души и от този момент Украйна влиза в криза.


Всъщност кризата се изразява ясно през 1991 – 2000 година. Това са 9, заедно с годините до Чернобил – 14 години непрекъсната икономическа криза. Брутният вътрешен продукт на страната през 1999 г. е 49 млрд. долара, с 60% по-нисък от този през 1991 г., такава катастрофа никой не познава. Добивът на пшеница от 30 млн. тона през 1990 г. пада с повече от 15 млн. тона.


Това са само леки краски, за да разберете какво е преживяла тази страна, която започва да се възстановява 2000 г.


Преди да влезе в кризата, страната има население от около 53 млн. души. В момента са 45 млн. Тъй като много се спекулира с етническия състав на Украйна и т. нар. източни области, тук показвам процента на украинския етнос по региони, за да стане ясно, че украинците доминират собствената си родина като етнос, но има една специфична особеност – в тази зона на висока индустриална развитост украинците са рускоговорящи, защото са влезли в големите градове, където се е преподавало и се е общувало по съветско време преди всичко на руски език, и те постепенно са станали рускоговорящи. Но те са украинци, преобладават и сега в най-източните области. Единственото място, където не преобладават, е Кримската автономна република.


Това е брутният вътрешен продукт в Украйна през 2011 г. - 6394 долара на човек от населението, бил е 8 000 през 1990 г. Още не са достигнали нивото от преди разпадането на Съветския съюз. А кризата през 1998 г. е намалила брутния вътрешен продукт наполовина.


Ето ги индустриалните зони на Украйна. Тук е концентрирана най-високата руска, всъщност съветска военна технология, най-качествената индустрия за производство на оръжие, най-добрите технологии, особено на този бряг на Днепър са всъщност най-големите военни арсенали, които обаче в момента не са в добро състояние.


Ето отблизо Кримската автономна република, местоположението и състава ѝ. В Севастопол, фактически свободен град, е руският черноморски флот, който е хегемон в Черно море на практика. Симферопол е столицата, тук е показан етническият състав на Крим, за да се ориентирате може би за причините точно в Крим да се влезе с руски военни сили, т.е. да бъде обект на руска военна инвазия. Както ви е известно, Крим е предаден към Украйна през 1954 г., твърдят, от Хрушчов. Живеят близо 2 млн. души, били са 2.1 млн. Сега намаляват. Изобщо Украйна намалява с около 600 хиляди души годишно. За миналата година има около 630 – 640 хил. души отрицателен прираст.


Правят впечатление кримските татари – 12%. Всъщност това е местното население, знаете, изселено от Сталин, пръснато заедно с българи преселници в Крим около войните, интернирано и разселено в Сибир и Казахстан. Украинската власт направи необходимото, за да върне част от тези хора, и те са всъщност наследници на населението на това място.


Основната причина Крим да е толкова важен за Русия е Севастопол като база на руския военноморски черноморски флот. Вероятно има и други причини, но за нас те не са важни. Една колежка наскоро каза, че големият конфликт бил за Черно море. За да разберете за какво се отнася той, това са граничните зони на териториалните води на страните. Черно море няма свободни морски пространства. То е разделено заради малката си широчина. Разпределението отпреди кризата показва много интересна картина. Руската териториална част е в североизточното направление на морето, сравнително много малка, ако се съпостави с турската. Второто обстоятелство е, че България, Румъния и Украйна на територията на Черно море имат обща граница.


Защо "Южен поток" не преминава през Украйна, бихте се запитали, нали? Защото украинското правителство не даде разрешение да минава през неговите икономически води, тъй като "Южен поток" е насочен срещу украинския интерес. Затова вижте откъде компанията планира да прекара тръбата – през турски териториални води. Запитайте се защо Турция е дала разрешение да се премине през нейните териториални води. Аз не мога да ви отговоря с документи. Някои казват, че сега ще стане възможно да се съкрати трасето, след като те си вземат Крим. Не е точно така. Обърнете внимание на Абхазия, която заедно с източния бряг на Днестър в Молдова, заедно с Южна Осетия и заедно с Нагорни Карабах бяха страните, в които влязоха руски въоръжени сили по времето на конфликтите. Както Южна Осетия, така и Абхазия станаха независими, признати от Русия, Венецуела и още една страна.


Териториалните води на Грузия и Абхазия обаче не са се променили, защото морето е разделено на базата на сериозни и силно гарантирани международни договори. Не може да се прекроява морето в зависимост от това какво иска някой да стане. Затова дори с най-лошия сценарий за Украйна – Крим да бъде анексиран към Русия, това няма да повлияе на черноморските води на Украйна. Това е само детайл.


Всъщност басейнът на Черно море, заедно с Грузия, Украйна, Молдова, в басейна си има страни, които искат да изграждат демокрация, модерна държава с пазарна икономика и да отстояват своя суверенитет и териториална цялост, т.е. да бъдат независими.


Едновременно с това отсреща другият интерес е описан така. Ето го основният проект – евразийският проект, който е възможен, само ако Украйна е вътре. В противен случай няма евразийски проект. Анексиране на Кримската автономна република, спиране по принцип присъединяването на републики от бившия Съветски съюз към Европейския съюз и запазване най-вече на онова, което най-меко съм нарекъл командна демокрация, за да не ме упреквате, че изразявам отношение. Но във всички случаи пробивът в няколко страни в басейна на Черно море съществено отслабва точно този вид държавно устройство.


Това е конфликтът, който обещава за България три сценария. Всъщност те са сценарии въобще в този регион какво би могло да се случи. Сценариите са:


- нова студена война – с най-висока степен на вероятност, над 50% според нашата лаборатория;


- възстановяване на суверенитета на Украйна, бързо, с постигане на компромиси и с преговори – считаме, че вероятността е по-малко от половината, и считаме, че е ниска вероятността за


- конвенционален военен конфликт.


Ще разгледаме един по един сценариите, за да видим какви рискове произтичат за нашата страна.


Сценарий "нова студена война" с рисковете за България.


Той настъпва при настъпването на кое да е от следните четири условия в момента. Т.е., всяко едно от тях е необходимо и достатъчно регионът да влезе в студена война – и при разцепление от вътрешни конфликти, и при разпокъсване от външни сили, и при икономическа криза, и при фалит на страната – дефолт, Украйна ще бъде считана за провалена държава.


Какво означава това за България? Успешно разпокъсване, изобщо влизане в студена война означава, че България може да се окаже в санитарен кордон около Русия, в зоната на руски интереси, със заплашен суверенитет. Доктрината за ограничения суверенитет някой наскоро каза, че била разпростирана от Москва върху страните от бившия съветски съюз. Това не е точно, защото доктрината беше разпростряна върху всички социалистически страни и тя обясни нахлуването в Унгария и Чехословакия за спиране на процесите на демократизация там. Т.е., доктрината е прилагана по отношение на страните в така наречената руска зона на влияние. През 1999 година в Петерсберг в германската правителствена резиденция, когато се опитваха НАТО и ЕС да намерят мирно решение с Милошевич за Косово, Русия настоя и бе направен опит да се впише, че нейни исторически интереси са тези на Балканите и всъщност и върху България. Ако някой се съмнява в това, което говоря, соча основанието за тази претенция. И тя не е само в този един документ.


Обект на електронна информационна война. Ние сме обект на електронна информационна война. Ще дам пример, включително и с нашата лаборатория, как сме били подведени от информационна агресия. Ще дам пример първо как българските медии отразиха становището на Европейския съвет по отношение на Украйна – по начин, по който Русия прочете това становище. Нито една българска медия не си направи труда да прочете какво казват министър-председателите на Европейския съюз! Включително и българския министър-председател. Нито един не анализира истински, което за мен беше шокиращо.


Потърсихме оригиналния документ. Той няма нищо общо със съдържанието, което предадоха българските медии. Жертва на тази информационна агресия стана и канал "Медиапул", който не може да бъде заподозрян, че е съпричастен към руската кауза. Но на тази информационна агресия стана жертва и нашата лаборатория. В междинния си доклад сме написали, че от Украйна са се изселили 675 хиляди руснаци, напуснали страната предвид това, че властта е взета от терористи. Сега излиза статия, всъщност руската телевизия е показала граничен пункт между Украйна и Полша, показана е и снимка на граничен пункт с Русия. 82 души са получили гражданство от Русия. Не 675 хиляди. Което за нас е обеца на ушите.


Друга подобна информация, изобличена в тази статия, е за убитите в Синферопол руснаци, на които се позова руски депутат. Накрая се оказа, че никакви убити няма. Излезе, че някой нещо се е заблудил.


Просто казвам – на война, като на война. Но България може да бъде обект на такава война, която силно да изкриви представите на българското общество за това какво се случва на 200 км. от неговите граници, което вече е опасно за самата България.


След това – далечна, обречена на слабо развитие периферия на Европейския съюз. Понеже сме преживяли два пъти ембарго в Югославия, знаме какво означава това. Това означава до страната да не достигат търговски товари, да бъде затруднен страшно експортът и импортът, да бъде спряно икономическото развитие и всичко най-лошо, което можете да си помислите. Двете ембарга в Югославия създадоха българската мафия, това вече е доказано и изследвано. Това е много сериозен риск за България.


Нарушени енергийни доставки – всички твърдят, че има такъв риск. Първоначално българските медии не знаеха какво да казват, защото от Русия постъпваха различни сигнали. Но нарушаването на нашите енергийни доставки може да стане по много причини, което е слабо известно – не само физическо разрушаване на газопроводите, не само отнемане на управлението на транспортирането на газ по газопроводите на територията на Украйна, не само поради съпротива и конфликти, но и поради неразплащане, поради поява на финансови проблеми и всичко, което може да създаде ситуация на нова студена война.


Най-голямата опасност за икономическото развитие на България е бързо и безспорно намаляване на стокообмена, оттам - намаляване на бюджетните постъпления и намаляване на брутния вътрешен продукт на страната. Анализите ни показват, че опитите това да бъде заобиколено с друг внос от други страни и прочие на първо време ще го оскъпи, а след това ще направи по-малка конкурентоспособността на страната. В момента девалвират руската рубла и гривната, което заплашва експорта на България, тъй като той ще се окаже скъп. В момента 50 рубли са едно евро. Това означава, че всеки внос на страна от ЕС, особено от страна като България, където валутата е свързана с еврото, автоматично поскъпва за хората там, което неминуемо ще удари износа. Икономическа криза е реална заплаха за България в тази ситуация, особено предвид факта, че в последните години регистрираме много анемичен растеж – около нулата, дали е 0.9, 0.6, се спори.


И накрая – бежанци. Няма нужда да го разказвам, въпреки че някои го обявиха за много хипотетично. Но в случай на конфликт тези хора действително нямат избор. Видяхте колко е изпатила Украйна. Тези хора са просто страдалците на Европа.


Сценарий "възстановен суверенитет" и рисковете за България. Изключителни неща трябва да постигне украинското правителство и подкрепящите го сили, за да постигне точно това развитие. Трябва да овладее вътрешните конфликти и да проведе успешни избори на 25-и, да устои на центробежни сили, а такива се подклаждат и развиват, да отрази външни сили, да уреди спорните въпроси чрез преговори, при положение, че руската страна не припознава украинското правителство и да седне да преговаря с него, защото, казват руснаците, "ние не сме страна в този конфликт"; да демократизира страната си и да съблюдава строго човешките права, нещо, което не е лесно в условия на конфликт, особено когато са замесени различни етноси; да осъществи реформи и да излезе от икономическата криза и да овладее огромните дългове, които висят над страната, вероятно с помощта на международните финансови институции.


Ако това бъде изпълнено, рисковете за България остават на равнището отпреди кризата в Украйна, като е възможно обаче да нараснат рисковете за стокообмена с Руската федерация поради редица причини.


Най-слабо вероятният сценарий – военен конфликт. Военни конфликти избухват от нищото. Могат да избухнат спонтанно. когато атмосферата е изключително напрегната, пролее ли се кръв, вече връщането назад е много трудно. Но считаме, че е по-малко вероятно.


Ето ги условията – провал на дипломацията, гражданска война. По много причини може да възникне, дори е тягостно да се гледа това.


Най-лошото за България е, че в тези случаи се появяват нови рискове – радиационна опасност и въвличане във военни действия. Някои се присмяха на вътрешния министър, когато за първи път каза, че има радиационна опасност. Беше прибързано присмиване, защото вероятно той е имал предвид точно този сценарий.


При тази обстановка ето позициите, които в момента заема страната. Считаме, че позициите на правителството са добри. На мнозина може тези позиции да не се харесват, защото не са достатъчно радикални, и трябва да знаете, че причината е, че нашата зависимост е най-голяма. Никой отговорен държавник не може да си позволи при положение, че зависи за 90% или 85% от вноса на природния газ и от целия петрол, да играе ролята на ястреб в тази ситуация. Затова ето ги стабилните позиции на страната. Първо, страната успя да консолидира една позиция – президент и правителство, подкрепена от политическите сили, поне от трите основни – БСП, ДПС и ГЕРБ, и гласи:


- Защита на суверенитета на Украйна, включително Кримската автономна република;


- Признаване на правителството като законно избрано от парламента като пълноправен субект за водене на преговори, като автентична институция, управляваща страната;


- Гарантиране на правата на всички граждани в Украйна и на свободния им избор за бъдещата ориентация на страната ни.


Ето това е по-трудната и сложна програма за страната ни във външнополитически план. Предвид всички тези рискове, най-стратегически важни биха били следните действия:


- Бърза и дълбока интеграция в Европейския съвет, влизане в Шенгенското гранично пространство и влизане в еврозоната. Колкото се може по-бързо, тъй като ако има студена война, тя ще трае години наред. В тези години България трябва да има стратегическа визия за неутрализиране на стратегически рискове. Това е едно от най-важните неща, които трябва да се предприемат.


- Второ, искане към НАТО да разработи заедно с българското Министерство на отбраната и нашия щаб планове за отбрана на страната. Защото ще направя един паралел между нашето поведение по време на Косовския конфликт, когато Русия поиска да прелети големи самолети над България и да кацнат на летището в Прищина. Ние бяхме готови за този момент и отказахме категорично, което попречи Русия да заеме своята така наречена оперативна зона в Прищина, в Косово. Ако там бяха кацнали войниците, които сега са в Симферопол, 2-3-4, след това 5-6 хиляди души, представете си накъде щеше да тръгне съдбата на Западните Балкани.


Украинското правителство не беше готово да затвори въздушното си пространство и през него влязоха в окупираното летище. Виждате, не е имало никакви планове за защита. Никакви! Нулеви.


За съжаление, ние не искаме да изпадаме в подобна ситуация - един кораб да спре срещу Поморие и да каже "Тук има много руснаци". Шегувам се горчиво, защото тези неща са се случвали много пъти.


Трябва да има ясни планове за отбрана и те трябва да бъдат известни. Трябва да се разпростре чадърът на сигурността над България така, както се разпростира в момента над прибалтийските страни.


- Ето едно предложение, което се надявам да стигне до министър-председателя и правителството на страната. Има черноморска икономическа зона във всички страни от басейна на Черно море. Най-уместно е да се свикат министър-председателите, да бъдат поканени например във Варна, и да се заеме единна позиция по отношение на решаването на конфликтите. Щом сме в зона на конфликт, трябва тези правителствени ръководители поне да се опитат да заемат позиции и да се види кой къде ще застане. Ние навремето сме използвали няколко пъти този механизъм за решаване на проблемите на Западните Балкани. Затова мислим, че сега би било смислено да стане.


- Накрая "Южен поток" - наказателната акция срещу Украйна. Тя така или иначе ще бъде спряна. Влезе ли се в най-вероятния сценарий, няма как да се реализира той. За да се върне стойността на Украйна, на масата на преговорите, а не да бъде пренебрегнат нейният интерес.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (106)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2059 Неутрално

  Лидерът на най-голямата партия какво мисли по-темата и ще има ли някога воля да предложи отмяна на удобния за Россия мораториум, който той и мнозинството му наложиха?

 2. 2 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  "Притежава 55 от запасите на световни полезни изкопаеми, което е изключителна надареност ..."

  5%

  TAKE THE RED PILL!
 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2928 Неутрално

  България е нарочена за участие в евразийския проект от неговите автори и попада в зоната на московските интереси.
  ________________
  Костов това го е знаел още когато модернизира НЕФТОХИМ и го продаде не руснаците с пълни складове и банкови сметки за без пари !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Русия наложи забрана за теглене във валута ( до $1,500 на калпак ) и освен това рублата се обезцени, доста руснаци отмениха резервациите си ( освен това в момента им е икономически неизгодно да идват тук на почивка ) --> слаб туристически сезон --> лоша работа.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 6. 6 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 909 Неутрално

  колко далеч са нашите "десни" от нивото на Костов.

  и най-умният си е малко прост....
 7. 7 Профил на talkman
  talkman
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Дотогава ще трябва само да ви гледам как се зъбите и слушам злобното ръмжене и бесен лай.

 8. 8 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 770 Неутрално

  класата си е класа. нищо общо с останалите "политици".

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 9. 9 Профил на 6u6umigo
  6u6umigo
  Рейтинг: 233 Неутрално

  е определено е добър за Бг стандартите, въпреки че според мен не казва кой знае какви тайни - просто анализира всеизвестни факти.
  Лошото е, че 90% от политическия ни елит въобще не е в състояние да направи подобен анализ - а това би трябвало да е по силата на всеки що-годе нормален студент по история или политология.

 10. 10 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  Ще си послужа с едно клише: Костов е прав! Точка.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Много добър анализ на ситуацията от страна на Костов. Винаги чета с интерес мнението му.

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 13. 13 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4566 Неутрално

  Вярно до последната буква!

  klimentm
 14. 14 Профил на smehur_co
  smehur_co
  Рейтинг: 583 Неутрално

  За силна и независима България.
  Това е Костов.

  Вяра. Надежда. Любов.
 15. 15 Профил на bricky
  bricky
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Колкото и да ги дразни комунягите, Костов е отново прав. Макар че сценариите може да са доста повече, 16 март ще покаже по-точно кой е най-вероятният.

  Инвазията на армия може да бъда спряна. Инвазията на идеи не може.
 16. 16 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#11] от "Gouverneur général":

  По времето на Костов "Corruption Perceptions Index" беше по-добър от сега и спадаше всяка година от управлението му!

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 17. 17 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4297 Неутрално

  [quote#2:"Beyond"]"Най-голямата опасност за икономическото развитие на България е бързо и безспорно намаляване на стокообмена, оттам - намаляване на бюджетните постъпления и намаляване на брутния вътрешен продукт на страната. Анализите ни показват, че опитите това да бъде заобиколено с друг внос от други страни и прочие на първо време ще го оскъпи, а след това ще направи по-малка конкурентоспособността на страната.ност ..." [/quote]
  Ха-хаааааа....
  ПРАВИТЕЛСТВЕНИЯТ ЛАБОРАНТ ИВАН КОСТОВ няма как да не знае,че в момента т.нар.от него "СТОКООБМЕН" С РУСИЯ ПРЕДСТАВЛЯВА дефакто ИЗТОЧВАНЕ НА БЪЛГАРСКИ ПАРИ И РЕСУРСИ В ПОСОКА РУСИЯ.
  ПРЕСКЪПО КУПУВАНИ ГОРИВА
  Срещу ПОЧТИ НИКАКЪВ ИЗНОС.
  Българският бизнес няма значими или сравними със своите западни партньори позиции на руския пазар, та да има какво да губи “в повече”. Българския износ за Русия е на едно от последните места сред страните от ЕС, като годишните обеми се движат между 350 – 550 милиона евро.
  ГНУСНО Е,от страна на КОСТОВ да ПРОБУТВА ПРАВИТЕЛСТВЕНИТЕ МАНТРИ за "НАМАЛЯВАНЕ БЮДЖЕТНИ ПОСТЪПЛЕНИЯ" за България.
  Тъкмо обратното.
  БЮДЖЕТНИТЕ ПОСТЪПЛЕНИЯ ЗА РУСКИЯ БЮДЖЕТ РЯЗКО ЩЕ НАМАЛЕЯТ.
  Доколкото тези постъпления ОТ БЪЛГАРИЯ имат по-скоро характеристика НА ДАНЪК "РУСИЯ"
  НЕ на търговски плащания.
  Хайде сега да ревнем заедно с Костов,че МИЛИАРДИТЕ ДОЛАРИ И ЕВРО ИЗТОЧВАНИ ОТ БЪЛГАРИЯ В ПОСОКА РУСИЯ ще останат НЕИЗТОЧЕНИ.

 18. 18 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4297 Неутрално

  Правя уточнение.
  ЦИТАТЪТ Е ОТ СТАТИЯТА.
  ТОВА СА ДУМИ НА ИВАН КОСТОВ.
  Поради техническа грешка е излязло като
  ЦИТАТ на коментар #2 от “Beyond
  Пак повтарям.
  Това не е цитат от колегата Beyond
  Поднасям извиненията си на колегата Beyond
  за така станалата грешка.

 19. 19 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  До коментар [#3] от "comandante":

  ДОКОГА бе Сърпочуков, ще повтаряш едно и също като латерна с ръждива пружина?
  На кого да го продаде този скапан НЕФТОХИМ, който никой го неиска, защото треябва да вкарва танкери през протоците. Толко ли ти е ръждясала мисловната дейност, та друго неможеш да измислиш?
  Иди за нови опорни точки при Моника или и се обади!

 20. 20 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ще върнем България в Европа":

  Изглежда забравяш, че той не е в състояние да мисли, а само да реже с ноица ленти, а това затормозява вазомоториката на централната нервна система.

 21. 21 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  До коментар [#15] от "bricky":

  Сигурно се надяваш и на окупация на България, та да се изясни всичко най-накрая? Колко му е...?

  В устието на р. Камчия имат оборудвана база за 9000 души, пристанище, леглова база, гаражи за бронетехниката и кухня да ги храни без проблеми дълговременно...и всичко под прикритието на невинен пионерски летен лагер.
  Комсомолският навремето посткомуноид Станка Шопова продаде територията на руснаците за вечно ползване в рамките на неприкосновена зона, охранявана и забранена за достъп.

 22. 22 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  До коментар [#11] от "Gouverneur général":

  Циганска, ама антикомунистическа, а твойта руска и най-вече антибългарска. Това е голяма и съществена разлика!

 23. 23 Профил на bricky
  bricky
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#21] от "convince":

  За какво говориш? Нещо се обърка. Като гледам сме на едно мнение, а ти явно си решил, че съм русофил или комунист???

  Инвазията на армия може да бъда спряна. Инвазията на идеи не може.
 24. 24 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#16:"deutschwagen"]По времето на Костов "Corruption Perceptions Index" беше по-добър от сега и спадаше всяка година от управлението му! [/quote]
  Направих си труда да извадя данните от сайта на Transparency за всяка година. Та, има нещо вярно в думите ти.

  П.С: С уговорката, че едва ли НДСВ за половин година са успели да постигнат чудеса.

  Ето:

  1998 - 66
  1999 - 63
  2000 - 52
  2001 - 47
  2002 - 45
  2003 - 54
  2004 - 54
  2005 - 55
  2006 - 57
  2007 - 64
  2008 - 72
  2009 - 71
  2010 - 73
  2011 - 86
  2012 - 75
  2013 - 77

  http://www.transparency.org/research/cpi/overview

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 25. 25 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  До коментар [#23] от "bricky":

  Сценарият е един: Студена война и криза за България в отношенията ни с Русия, ръководена от един неадекватен човек.
  НАТО няма вариант за нас, защото сме изолирани на средата на една неадекватно развиваща се територия, заобиколена от имперски амбиции на два режима на псевдоавтохтонна фасадна демократизираност и тирания от изток и югоизток със мащабни сътресенията в Турция, Русия и Украйна, а на запад като тапа са нерешените проблеми с Косово, Македония и Сърбия.
  Висящата над Румъния нестабилна Украйна пречи и на развитието на оста юг-север, затова ще бъдем оставени като евентуален буфер на конфликти, какъвто винаги сме и били.

 26. 26 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4825 Неутрално

  До коментар [#3] от "comandante":

  Костов това го е знаел още когато модернизира НЕФТОХИМ и го продаде не руснаците с пълни складове и банкови сметки за без пари !

  Анякой знае ли, че нефтохима може да работи само с ,,тежък,, Руски петрол.
  Лекият петрол изисква друг вид крекинг, с друга инсталация.

 27. 27 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4825 Неутрално

  Костов това го е знаел още когато модернизира НЕФТОХИМ и го продаде не руснаците с пълни складове и банкови сметки за без пари !

  А някой знае ли, че нефтохима може да работи само с ,,тежък,, Руски петрол.
  Лекият петрол изисква друг вид крекинг, с друга инсталация.
  За това, че петролът на Русия е тип ,,тежък,, петрол, не се изнася почти никъде.

 28. 28 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  До коментар [#27] от "сидер":

  Знаят , знаят те, червените умствени паралитици, но нали Костов трябва системно да бъде заливан с отвратителната им смрад и помия, за да може всеки друг да се отдръпне при наличието на тази неописуема червена воня от него и нормалите на политическата му национално отговорна платформа.

  Няма спиране, защото помийната яма на ул. "Позитано" 20 е винаги подържана пълна догоре за желаещите да гребат пълни кофи от нея...

 29. 29 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 555 Гневно

  Нещастни тролове!
  Иван Костов олицетворява цялата трагедия на българската държава. Фактът, че недоразвитото българско общество позволи този човек да бъде омазан с лайна и изхвърлен от политиката, за да могат вътре да се намърдат разни Сидери, Бойкувци, Дудуци и тем подобни малоумници е толкова тъжен, че чак човек почва да се смее през сълзи.

  Не е дорасло това общество за такъв държавник, то е видно. Защото двама министър председатели е имала България с качества на държавници от световна величина. Единия беше зверски посечен насред София преди 120 години. Добре че сме в 21ви век, че иначе и Костов сигурно щяхте да го заколите. Примитиви! Трагедията ви е, че за 120 години нищо не сте научили, а цялото общество се намира един и същи лууп - 120 годишен застой!

  Но както е отбелязъл, не без известна доза гениалност Сантаяна, тези които не могат да запомнят миналото, са обречени да го повторят...

  ...
 30. 30 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 796 Неутрално

  "Историческите катастрофи, които е преживяла Украйна, са просто нещо нечувано. 1932 – 1933 г. страната губи 900 хиляди души от така наречения Голодомор."

  Статистиката дадена от Иван Костов е просто невярна. И досега се спори за броя на жертвите. Водят се между 2.5 и 8 милиона, най-вероятно 6. В мемоарите на Хрушчов примерно пише за случаи на канибализъм в Украйна и то в самите семейства на жертвите.

 31. 31 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Нищо ново и неизвестно не казва Костов . От стилистиката на лекцията е различна , което показва , че е сменил екипа си.

  Все по-хубаво става :)
 32. 32 Профил на Logicbg
  Logicbg
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Всичко хубаво , ама юричината , че сме на опашката на Европейския съюз е...Русия? Верно ли?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 33. 33 Профил на Не ви вярвам !!!
  Не ви вярвам !!!
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Скоро червената армия ще влезе да освободи и България от фашистите, матрияла ще се радва.

 34. 34 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2928 Неутрално

  До коментар [#19] от "convince":
  Всеки който се съмнява в добрите намерения на командир Костов и крадливата му шайка е сърпичуков и чекист , нищо ,че приятелите му комуняги чудесно се облагодетелствуваха от неговото управление !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 35. 35 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2928 Неутрално

  [quote#27:"сидер"]А някой знае ли, че нефтохима може да работи само с ,,тежък,, Руски петрол. [/quote]
  Е добре де ама за какво беше този зор тогава да се продаде НЕФТОХИМ за без пари на руската олигархия , какво казва вредния политик Костов ?
  Имахме си хубави дългосрочни договори за евтини доставки и икономиката щеше да разчита дълги години на евтини горива.
  Ясно си спомням ,че с мандата на стратега Костов дизела се вдигна тройно което скапа всякаква конкретност на икономиката!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 36. 36 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Костов - както винаги точен и обективен. Жалко че се оттегли от политиката.

 37. 37 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 683 Неутрално

  По способност за анализ и обективна оценка на ситуацията Костов няма съперник у нас. Информационната агресия, за която той споменава, като такава беше (и май все още е) насочена срещу него. Тя успя да заблуди (и продължава да заблуждава) дори и хора с претенции за интелектуален багаж. Така пропуснахме шанса да дадем втори мандат на единственото успешно управление на прехода. Вместо това си турихме Сакскобурготски. И от там нататък постигнатото от Костов постепенно изтля.
  Все пак си мисля, че след години, когато историята измете плявата и останат само фактите, нашите потомци ще се удивляват защо не сме продължили във вярната посока.

 38. 38 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  Точен,искрен!
  Ех,да беше Боко колкото малкото му пръстче поне,нямаше да се противопоставям толкова категорично на колаборация на РБ с ГЕРБ.

 39. 39 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 5029 Неутрално
 40. 40 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#37] от "petyo9": Нито едно управление от началото на прехода не определям за успешно,а кумирът ви копанарин свърши мръсната работа на комунистите.

 41. 41 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#14] от "smehur_co": Независима България, нито има нито ще има. На проституиращата политическа класа не и трябва силна и независима България, щото чужденците не дават пари някой си да държи на родолюбието Дават се пари за продажничество, дали на изток или на запад, все тая. Родните политикани са твърде алчи ,та не си въобразявайте че мислят за народ и държава.

 42. 42 Профил на Storm Of Change
  Storm Of Change
  Рейтинг: 1197 Весело

  Гладен Костов МВФ сънува

  Разни хора - разни алкохоли!
 43. 43 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 795 Весело

  В предизвикалото вълна от форумен ентусиазъм мащабно изложение по въпроси относно откриването на топлата вода ми се губи само едно нещо - етническият състав на Кременчук по впечатления от първа ръка...

 44. 44 Профил на Der Steppenwolf
  Der Steppenwolf
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дневник,най-накрая една статия на ниво!и няма значение дали с всичко което казва авторът съм съгласна!нивото винаги е достойно за уважение!

  Golden rule N-1"He who has the gold makes the rules"
 45. 45 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 796 Весело

  Станишев и Гоце си ги знаем, ама къде е Бойко, виден опозиционер и европеец, да се произнесе твърдо за Украйна и Крим?

  Днес само каза, че много си държал на Южен пАток.

 46. 46 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#19] от "convince":

  А що не го искат-щото е комбинат и инсталацията бачка само със сибирски нефт.С либийски не става,щото има много парафин.Либийският го караха в Плевен,да правят от него масла и греси.Затуй Нефтохима го взе лукойл,а не БиПи...

 47. 47 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 834 Неутрално

  [quote#5:"GogoGP"]Русия наложи забрана за теглене във валута ( до $1,500 на калпак )[/quote]

  Това пък що за дивотия е?

 48. 48 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 834 Неутрално

  [quote#19:"convince"]защото треябва да вкарва танкери през протоците.[/quote]

  Е ти уби надеждите за "диверсификация" ... бива ли така бре?!

 49. 49 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Освен туй,Лукойл иска да го ликвидира като предприятие и да го направи депо.Обаче комшийте изреваха,щото снабдява региона с йофтин бензин,нафта и друга продукция,включая пластмаса.

 50. 50 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#38] от "dedo pepo":

  колкото е голям Боко,толкова големи са и комплексите му от Костов!

 51. 51 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Имам един въпрос - как може да се цаня на работа във въпросната лаборатория? Позволявам си да се препоръчам по следния начин: не са ми нужни никакви курсове или подготовки, за да творя подобни неща и обещавам да не искам много. За анализ като горния ще се пазаря за 50 лева. Скромничко. Също така и обещавам да съм готов с анализа до 2 часа от поставяне на темата.

  Костов се излага. Не му отива да се принизява чак толкова, с подобни анализи. Извинявайте, ама това е посредствено. В този форум най-малко половината списващи са в състояние да напишат абсолютно същото. Несериозно е и е жалко, ако Костов искрено смята, че произведението му има някаква стойност.

  Костов може да е всякакъв, но в глупост и простотия няма как да бъде упрекван. Затова и недоумявам как си е позволил сам подобно олекване. Не му отива, не му е на равнището. Ще съм удивен, ако науча, че Костов честно и искрено смята, че подобни писаници имат някаква стойност, че са му на нивото и че му приличат.

 52. 52 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Четете Костов.Препоръчвам на управляващите да се допитват до него, да изпълняват препоръките му и обръщат внимание на изказваните мнения. В същност,аз съм сигурен,че го четат много внимателно, но друг е въпроса дали се съобразяват с него или с КТБ-ВТБ...

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 53. 53 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#35] от "comandante":
  Продадоха Нефтохим на руснаците,защото никой не го искаше,а го продадоха за 270 млн долара и с 5-600 млн. дългове.Инсталациите са само са сибирски нефт и за това никой не го искаше,Защото модернизацията му щеше да струва поне 1 млрд долара.Сега,ако рашъните ни спрат газта,ще секвестираме Нефтохим.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 54. 54 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Вишински, тебе те боли всъщност, че Костов в случая не е достатъчно проруски насочен.Но, че анализира елемнтарно си прав.Събитията днес са великолепен материал за сериозен и убедителен анализ на путинската патологична тория и практика..Костов е пропилял златна възможност.

 55. 55 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2928 Неутрално

  До коментар [#53] от "д-р Петроff":
  Дрън дрън !
  Костов продаде първия паакет за 101млн$
  Изобщо Костов е топ хайдутина на прехода с тази изгодна сделка - изгодна за руската олигархия! Само Царя му е конкурент с БТК и Боко с Булгартабак!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 56. 56 Профил на Венко Пройков
  Венко Пройков
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Отдавна не съм фен на Костов, но анализът му е доста точен. Единственото, за което си мисля, че може и да греши, е слабата вероятност за "гореща" война. Единствената причина, поради която подобна война може да бъде избягната, е, че Украйна може би (може би... просто досега не са обявяване данни) няма външна диаспора от украинци. Както знаем, бившият ни премиер г-н Костов е учил в Украйна и там е бил завербуван за ГРУ. Също както и Джордж Сорос, той може би отдавна е поразпилял обвързаността си от онези далечни соцвремена. Въпреки тази обвързаност г-н Костов (чиято наполовина небългарска етническа принадлежност обяснява слабостта да стане руски агент, руснаците винаги търсят "личностни слаби места", за да вербуват свои хора) си остава една значима личност в най-новата българска история. Главно заради реакцията си около конфликта в Косово. Другите му изяви винаги са били под въпрос. Най-печална остава реакцията му, когато в българската политика навлезе с взлом легитимният държавен глава на България Симеон ІІ. Костов предвиждаше да изгуби изборите и на власт да дойдат социалистите. Само че САЩ и отделни незнайни и навярно оставащи за вечни времена анонимни фигури от българската ченгелийска общност вече бяха дръпнали страната по завоя, който Костов бе принуден да направи от обстоятелствата. Симеон ІІ и Соломон Паси вкараха България в НАТО и пътят й към ЕС беше разчистен. Сега въпросът е дали САЩ ще оставят Русия да се гаври с бившата Скития. Клинтън беше демократ, но реши югославския проблем в Косово с минимални жертви. Обама също е демократ. Ядрените реактори са предвидени да издържат на ракетни удари, иначе би било странно да ги строят, нали? Американската ПРО е доста "пърформант", не я допуснахме в България заради тъпите русофили, но тя е в Полша и в Турция. Сега би било твърде удобно също да поискаме от САЩ да подсилят нашата отбрана със свои средства. В дългосрочен план "горещата" война на Русия със западните страни е неизбежна. Русия се надява именно на това, че разумните хора биха се плашили от нея. Путинова Русия, не истинската Русия. Макар че понастоящем между истинската Русия и Путиновата Русия, за жалост, трябва да бъде поставен знак за равенство.

  Пушач (пуша лула и пури, никога цигари)
 57. 57 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  ... България може да се окаже в санитарен кордон около Русия, в зоната на руски интереси, със заплашен суверенитет, може да се превърне в обект на електронна информационна война, да остане слабо развита в периферията на Евросъюза и да загуби заради намаляването на външната търговия .....

  Съгласен. Но с уточнения.
  България не "може", а със сигурност "ще се окаже". Тя даже вече "се е оказала", ако не сте забелязали.
  Санитарен кордон около Русия ... пак същото. От самото начало, по принцип, ЕС и НАТО си я разглеждат България като периферия. А покрай Шенген - и като санитарно-контролна зона, както се разбра и хубавичко видя. Но не срещу Русия, която пуснаха и пускат в "зоната". Както "пропускат" и турските палави погледи към "зоната". Та така, България си е "зона". И е така, защото идиотите политици я вкараха и вкарват в тази роля, играейки ролята на тъпани, които ги удрят, а те от своя страна издават управленските "звуци", без да формират българска визия и съответна политика, при това активна, а не като сегашната "подсказана" и реактивна. Това не е риск, не е ново, а е стар и фундаментален проблем, който е от основно значение за бъдещето на нацията и държавата.
  Суверенитет, ни вика Костов. Суверенитетът, който е заплашен, е точно този! Да нямаме идея дори кои сме, къде сме, с кои сме и защо сме! И тук се намесва не само руската информационна промивка, а въобще всякаква промивка. Защото първосигнално "борят" руската пропаганда със същото като контрапропаганда. Което разделя народа и се изражда в кални борби на лозУнги. А ясната, откровена, умна и задълбочена визия автоматично реже крилцата на руската пропаганда, при това изключвайки тъпата и контрапродуктивна контрапропаганда. И затапва агитпропчиците всякакви, които изкривяват и отклоняват вниманието към измислени, а не реални проблеми.
  Та това е пътя - Европа, ценности, акъл, работа и ... дупе!
  А за търговията и конкурентноспособността - аз не се притеснявам чак толкова. Над 60% е с ЕС и за толкова време не са ни изместили ни руснаци, ни украинци. За трети пазари - те ви Гърция, те ви през Босфора надолу, те ви през европейските портове. Ако сме с акъла си - ще се справим.
  Ако не сме - каквато и да е ситуацията с Русия и Украйна - все тая!

 58. 58 Профил на Венко Пройков
  Венко Пройков
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Впрочем за познавачите на Библията може да се цитират пасажите с "Рош, Мешех и Тувал" и "Гога и Магога". Както и "Вавилон" в Откровението на Св. Иоан. Това са пасажи, посветени съвсем директно на сегашната Руска федеративна република, "Рош" говори като име само за себе си. Но това не е по темата...

  Пушач (пуша лула и пури, никога цигари)
 59. 59 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#54] от "aramissss":

  Не. Ако ме "боли" за нещо (много е силна тази дума, по-скоро ми е неприятно), то е, че у нас подобни посредствени неща минават за истински. Минават за стойностни. Това води до все по-нататъшно опростачаване, за допълнително смъкване на и без това безобразно ниските критерии. И далеч не става дума само за горния опус, това е маловажно. Стада от хора у нас се препитават с това да правят абсолютни елементаризми, без да се опитат поне да видят как стоят нещата в онези страни, които обичаме да наричаме "нормални". Всеки сякаш гледа от другия, като извинението за собствената посредственост е, че и другите са посредствени. Тиня. Липсват критерии, липсва ориентир, липсва някаква летва, над която да се мъчим да минем.

  От много, много години вече нямам добро мнение за Костов, но пък и никога не съм подценявал умствените му качества. Никога. Винаги съм го смятъл за интелигентен човек, за човек с усет и стремеж към качественото. Затова и така неприятно ме изненада днешното му творение. Много, доста под способностите му е. Имам чувството, че го е писал за отбиване на номера.

  Не му прилича.

 60. 60 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2566 Гневно

  [quote#0:"турския агент Костов"]България е нарочена за участие в евразийския проект от неговите автори и попада в зоната на московските интереси. Нестабилни сме политически и икономически, с нарастващо руско малцинство сме, в значителна близост до конфликта. Разстоянието от Кардам до южната част на Одеската област е около 200 км, минава се за два часа.
  [/quote]
  Такива идиотщини може да твърди само човек който се прави на сляп затова че ни управлява турската агентура ДПС която като хидра унищожава българската държавност. Сега е удобният момент да забравим затова и да се подаваме на измислени заплахи. Какво руска малцинство, какви пет лева предателю Костов, ти на кой свят живееш ?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 61. 61 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2566 Неутрално

  Снимката говори повече. Това е Юда прибрал тридесетте турски сребърника който съзнава низостта която е извършил и в очите му се чете страха от божието наказание.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 62. 62 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  До коментар [#12] от "Велислав":
  Много добър анализ на ситуацията от страна на Костов. Винаги чета с интерес мнението му....

  Спомням си нещо за някаква си "част"

  А иначе ... Костов нещо се е объркАл.
  Занимава се с последиците, а не с причините.
  Защото всичките тези "рискове", (както е фьешън днес да се вика), са "управляват" , (пак фьешън словце , нАучно ), в зависимост от една простичка реалност.
  Е ли България субект или е обект?
  Тhat is the question!
  И от него зависи To be, or not to be!
  Ако е обект, тоест и се случват нещата - "рисковете" са си тез. С тенденция за летален изход.
  Ако е субект - няма да ги има най-кофтите от тях, а тези, които зависят от външни фактори, като "цел за проникване на Русия" и "периферна зона", ще са силно минимизирани и донякъде със сменено съдържане. Което да ги направи от фактори за деградация във фактори за развитие.

 63. 63 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#62] от "xm...":


  [quote#62:"xm..."]Ако е субект - няма да ги има най-кофтите от тях, а тези, които зависят от външни фактори, като "цел за проникване на Русия" и "периферна зона", ще са силно минимизирани [/quote]

  Звучи доста успокояващо... Дори и да ти се вижда "пресилено" твърдението на Костов, понеже не сме пряка страна в конфликта, пак е по-добре тази теза да я има. За да има развитие, и да станем пълноценна част от Европа, нека се надяваме "Студена война" да няма.

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 64. 64 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Тоя лузър и тук ли се пробва ? Понеже от 2001 г. в продължение на 12 години му спукаха гьона от бой на избори, та сега решил да се пробва в теорията на риска. И тук е пълно с глупости, но какво да се очаква от преподавател по идеологическа дисциплина ? Той толкова си може.

 65. 65 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 5029 Неутрално

  До коментар [#56] от "Венелин Йовков ПРОЙКОВ":


  [quote#56:"Венелин Йовков ПРОЙКОВ"]Ядрените реактори са предвидени да издържат на ракетни удари,[/quote]
  Какви ракети имате предвид?
  Аз ако ще превземам територия, не бих разрушавал стратегически обекти, които ще станат мои и ще трябва да ги възстановявам. Леко тъпо е...

 66. 66 Профил на Константин Антонов
  Константин Антонов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#56] от "Венелин Йовков ПРОЙКОВ":

  Роден е в София. Завършва ВИТИЗ (днес НАТФИЗ „Кръстъо Сарафов“) през 1983 г., специалност „кино и ТВ режисура“ [1]. Художествен ръководител му е Людмил Стайков. По кинорежисура му преподава Иванка Гръбчева, а по телевизионна режисура – Асен Траянов (режисьор). През периода 1986-1991 г. работи в Българска телевизия (днес БНТ) като режисьор и реализира над 200 различни предавания и филми, заснети предимно по видеоспособ. От 1991 г. е преводач на френска художествена литература на свободна практика. Син на преводачката от френски език Пенка Пройкова. От 2004 г. се бори посредством всекидневно медикаментозно лечение с коварно психическо заболяване – параноидна шизофрения.

  K.A.
 67. 67 Профил на Венко Пройков
  Венко Пройков
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#65] от "ДОБИ ВЕЛКОВ":

  Е, ако ядрен реактор е уцелен от ядрена ракета, естествено, нищо не може да се предвиди. Освен това, ако Русия и Украйна _само_ влязат в конфликт, до ракетен обстрел и бомбардировки, да се надяваме, няма да се стигне. Ще мине с конвенционални оръжия и бронирана военна техника. Но това са дреболии. Териториалните проблеми са същинският проблем, извинете за тавтологията, умора...

  Пушач (пуша лула и пури, никога цигари)
 68. 68 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  класата е вечна

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 69. 69 Профил на Венко Пройков
  Венко Пройков
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#66] от "K.A.":

  Е, и? Аз не се крия. Никога не съм се крил. Затова и много не се показвам, за да не се каже после, че съм се показал, пък съм се скрил. Ако смятате, че откривате топлата вода, ваша си работа.

  Пушач (пуша лула и пури, никога цигари)
 70. 70 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  До коментар [#63] от "Велислав":
  Как да не си пряка страна в конфликта?

  Допираме ли си под масата краката с Украйна в Черно море?
  Допираме!
  ЕС и НАТО в конфликта ли са? В него са!
  Ние в ЕС и НАТО ли сме? Да!
  Трябва ли да вземем страна? Да!
  Това автоматично прави ли ни страна в конфликта? Да!
  Въпросът е дали ни "вкарват" в конфликта или ние сами си вдяваме защо и за какво се вкарваме. И тук се къса!
  Защото идиотите и пропагандаторите се съдраха да обясняват на мат'ряла, че така "трябва" и че щом "батко" е там - значи трябва и ние. И други първосигналности, които свалят нивото до простичкото за "баткото". И уйде коня, че на мат'ряла му е пресен спомена, отдавна му е писнало и само се гаври с такива. И реагира с обратното, теглейки майната на "поредните".
  Какво му е сложното, има ли нещо секретно и има ли нещо неудобно да му се каже високо, ясно и конкретно на мат'ряла за какво става дума? Без първосигнални клишета и лозУнги, които водят само до подигравки и/или пропускане покрай ушите и обратни реакции?

 71. 71 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 5029 Неутрално

  До коментар [#67] от "Венелин Йовков ПРОЙКОВ":

  Съвременните бойни действия коренно се различават от похватите на масовите армии. Обикновено се нанасят ракетни и бомбени удари докато се сломи съпротивата на противника, а живата сила просто трябва да маркира окупираната територия.
  Разбира се това е най-опростено казано, има много нюанси и варианти. Всичко се планира до най-малката подробност. В НАТО една от точките на плана е КОЛКО ЩЕ СТРУВА...

 72. 72 Профил на Венко Пройков
  Венко Пройков
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#71] от "ДОБИ ВЕЛКОВ":

  Разбирам Ви напълно. Освен това за политическите лидери на страните в НАТО човешкият фактор не е подценен. Става дума не само за стойността в пари - в края на краищата военните сили са създадени, за да оперират. Неминуемо ще има и жертви. Засега са само избитите от протестите в Киев, за които руската пропаганда дори твърдеше едва ли не, че протестиращите били наели снайперисти да стрелят по самите тях, за да оправдаят "насилието", което извършват, над "законните" власти...

  Пушач (пуша лула и пури, никога цигари)
 73. 73 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#24] от "Не купувайте от мафията":

  Мерси! Да, това са данните. Вижда се как индексът последователно се влошава при НДСВ. Жалко само, че няма данни за периода 1990-1998. Сигурно индексът щеше да е четирицифрен

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 74. 74 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#70] от "xm...":

  Хубав коментар, писал съм ти най-искрено + . Лично аз визия за "батковци" нямам, така че не знам какво да ти отговоря... Струва ми се, не ти харесва позицията на правителството, наистина би било да се дебатират нещата повече...
  Аз лично за украинската криза намирам опцията "Кисинджър" за приемлива и достойна, но няма визионери от този ранг от настоящите политици в Москва, а и Вашингтон и Брюксел, за съжаление. Първосигналностите далеч не се изчерпват само тук, в България...

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 75. 75 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#40] от "neznaiko_2011":

  Явно и на теб информационната агресия ти е повлияла. От коментарът ти лъха повече на емоционални пристрастия отколкото на хладнокръвна оценка.

 76. 76 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#75] от "petyo9":Единсвеното ми емоционално пристрастие е България, и хората живеещи тук. Кланям се само на нейното знаме, и на ничие друго. Както искате,така го разбирайте. Кланянето на чужди интереси, па било то на Изток или на Запад винаги ще носи само нещастия.

 77. 77 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  До коментар [#74] от "Велислав":
  Мерси

  Не, нямам предид правителството.
  То е фунция, маневриращо в ограничено поле, и с Костов съм съгласен, че сасега се справя колкото ги оставят. Формулирането трябва да дойде от основните политически играчи.
  Там, поне засега, залозите са сложени на масата за друго, изборите и властта, и докато не се разчисти този въпрос - не можем да очакваме прословутото "националноотговорно поведение". Не коментирам, забележи, доколко са способни на това ....
  А за "финландският вариант" ... е, за това си трябват и някакви финландци, нали?
  А и какъв е финландският вариант? Сталин ги гази в Зимната война, '41 година те тръгват обратно, но се спират на старата си граница и ни крачка напред, въпреки че могат! Скандинавци, ръйшли! А след войната са притиснати не само заради отнемането на Карелия, но и Архангелск и Мурманск са стратегически бази зад гърба им, та покрай тях е трудно да се шукне дори.
  Крим база като Архангелск или Мурманск? Не като излаз, а като стратегически сили. А, не, мерси!
  Все още си мисля, че може да се намери по-разумно решение за изход от кризата в Украйна. Макар че сбърках, предполагайки, че Русия ще се задоволи с увеличаване на автономията на Крим и позасилване на местните почти до федерализация, та да държи под контрол Украйна да не се сурне в НАТО.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8914 Неутрално

  СВЕСТНИТЕ У НАС СА СЧИТАНИ ЗА ЛУДИ!
  Валидно е особено за България, където е пълно с посредствени, еснафи, мижитурки, подлеци и предатели.
  Колкото до И.Костов,сегашните политици само могат да си мечтаят да го настигнат.

 80. 80 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#61] от "Julian Mall":

  Ахахаха, съвсем изтрщяхте толовете! Юда бил!

  Абе човек, не ти ли прави впечатление, че ДпС бяха изолирани само при управлението на Костов? Една от големите причини ДС и мафията да доведат агента Цар. Било е замисляно като план Б отдавна. Ето една среща на едни субекти в Мадрид:
  http://pressadaily.bg/userfiles/images/1908-dl.jpg

  А сега да те питам - нещо за дългогодишното сътрудничество между БКП и ДпС няма ли да кажеш? Кои ни управляват и днес?

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 81. 81 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#78] от "Белият Негър":

  [quote#78:"Белият Негър"]По нагъл си от Станишев, не те ли е срам???? [/quote]
  Айде, не скромничи. С този аватар няма какво да се правиш на нормален Знаем си те тебе и глупостите, които повтаряш.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 82. 82 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2566 Неутрално

  [quote#80:"deutschwagen"]А сега да те питам - нещо за дългогодишното сътрудничество между БКП и ДпС няма ли да кажеш? Кои ни управляват и днес? [/quote]
  Типичен отговор на костовист който не вижда очевадното но е готов да повярва и в това че ни заплашват марсианците ако го каже гурото Костов. Ако мислиш че ни управлява БСП защо не може да се рестартира Белене ами изведнъж решиха да правят нов блок в Козлудуй, защо не могат да премахнат плоския данък и защо ДПС прави каквото си иска в министерствата и общините които управлява?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 83. 83 Профил на directino
  directino
  Рейтинг: 287 Неутрално

  [quote#29:"blurred"]Нещастни тролове!
  Иван Костов олицетворява цялата трагедия на българската държава. Фактът, че недоразвитото българско общество позволи този човек да бъде омазан с лайна и изхвърлен от политиката, за да могат вътре да се намърдат разни Сидери, Бойкувци, Дудуци и тем подобни малоумници е толкова тъжен, че чак човек почва да се смее през сълзи.
  [/quote]
  Нямам какво да добавя, просто искам повече хора да го прочетат...

 84. 84 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#82] от "Julian Mall":

  Питай съсела. Той е с най-много гласове, той е в коалиция с ДпС, и не за първи път "рапзределят порциите" заедно. Изобщо, кой направи ДпС и защо? Защо винаги там е било бъкано с агенти на ДС?
  Ако питаш мен, това с прикаските за Белене, премахването на плоския данък, "социална политика" (каквото и да значи.....) са празни популистки приказки и обещания. В БСП не са толкова луди да вярват в предизборните си програми, с които печелят гласовете на малоумните.
  И не виждам как за всичко това е виновен Костов. Агент Сава хич не беше в добро насторение при упралвението на ОДС, докато не се почна кампанията на ДС за демонизиране на Костов и привличане на почтения спасител на нацията. И наглото купуване на депутатите от ОДС Бисеров и Цонев (видяхме единия колко струва). Една дружна атака на ДпС, ДС, мафията, старите сини предател, която ги върна на власт, а БСП с единия крак вътре.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 85. 85 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  [quote#84:"deutschwagen"]прикаските за Белене[/quote]

  прикаЗките....

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 86. 86 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2566 Неутрално

  До коментар [#84] от "deutschwagen":
  Отклоняваме се от темата. А тя е дали руското малцинство е някакъв фактор във вътрешната или външната ни политика и отговорът е категорично не. Колкото ни са проблем арменците, евреите или най-новите имигранти от ЕС толкова са ни проблем и руснаците.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 87. 87 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#86] от "Julian Mall":

  Дано. Но българските арменци са българи. А руснаците вече настояват за руски училища и места в общинските съвети. Да не се окажат някой ден "репресирани рускоезични", а българите "фашисти". Хубаво, че сме в ЕС и НАТО.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 88. 88 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2566 Неутрално

  До коментар [#87] от "deutschwagen":
  Не ме разсмивай къде го чу това за руските училища? Така или иначе болшинството от тях са си купили имоти тук и идват само за да прекарат тук отпуските си. Е ако един ден дръпнем икономически може да се заселят тук и за постоянно но това са някакви далечни перспективи. Дори и ДПС не настоява за турски училища още, а иска задължителното изучаване на майчиния език в българските училища. На времето знам че имаше руски гимназии сега не знам дали ги има още така че не виждам проблем ако има достатъчно желаещи пак да бъдат открити.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 89. 89 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#88] от "Julian Mall":

  Езиковите гимназии са нещо съвсем отделно. Тези си искат руски училища - всичко само на руски. Ето:

  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2121921

  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2363629

  http://www.dnes.bg/stranata/2013/09/08/rusnaci-iskat-da-otkriiat-svoe-uchilishte-v-burgas.198651


  И това интервю от центъра на събитията е интересно:

  http://frognews.bg/news_58394/

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 90. 90 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2566 Неутрално

  До коментар [#89] от "deutschwagen":

  От статиите става ясно че става въпрос само за едно училище което не виждам как ще стане защото родителите не са за постоянно в България и едва ли ще могат да съберат нужната бройка деца. Така че най-вероятно ще си учат руски в български училища. А и освен това по никакъв начин не могат да ни задължат да им осигуряваме такова. Подследната статия с интервюто на поморийският кмет е наистина интересна. Самият той си признава че през зимата тук остават само малко руски пенсионери така че за какви училища и колонизация можем да говорим.
  А иначе в Поморие е станал единственият въоръжен конфликт на етническа основа след Освобождението през 1904г между местни гърци и български бежанци от Македония и градът е бил изгорен.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 91. 91 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2566 Неутрално

  До коментар [#89] от "deutschwagen":
  За Поморие има и друг по тревожен факт, че ДПС има мнозинство в общинския съвет и това би трябвало да ни тревожи повече.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 92. 92 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#90] от "Julian Mall":

  Ами ще видиме. Само показвам, че реално се обсъжда това. В някои от статиите пише за 400 руски деца в училищата. Пише (а и го знам от личен опит) за постоянно прселване поне на децата и майката. Някои се преселват уж само за няколко години, ама все пак. Не искат да са български руснаци, а просто руснаци.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 93. 93 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#91] от "Julian Mall":

  За мен ДПС и БСП си вървят заедно.

  Иначе нищо чудно егейски българи и гърци да са се скарали началото на 20-ти век.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 94. 94 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2566 Неутрално

  До коментар [#92] от "deutschwagen":
  Специално за Поморие е абсурдно да се говори за някаква колонизация защото не виждам какво биха могли да работят руснаците освен ако са си купили повече апартаменти и да ги дават под наем на свои сънародници.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 95. 95 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#89] от "deutschwagen":

  Няма начин как да учат само на руски език в българско училище. Програмите се утвърждават от МОН...

 96. 96 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#94] от "Julian Mall":

  Международен бизнес? Може само главата на семейството да работи

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 97. 97 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#95] от "dobrich":

  Предполага за това искат руско училище, а не да учат в българско. Интересно как е в руското училище в София.

  От една страна разбирам желанието им да продължат учението си по програма, която автоматично да се признае ако се върнат у дома след 2-3 години. От друга страна, редно е да не се отделят от другите, а да жиевят с българите, щом искат да живеят в България. Винаги ми е било странно как руснаците често не могат или ги е страх да се ориентират в средите в Българя.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 98. 98 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#97] от "deutschwagen":

  Чисто руско училище може да има само към руското посолство, като обучението му се извършва в сградата. Може да има обучение на руски език в българско училище, като програмите са одобрени от МОН и руското образователно министерство, но НЕ абсолютно всички предмети да се преподават на руски език. Както е в езиковите гимназии у нас, примерно.....Моите познати руснаци у нас без проблем дават децата си в български училища.

 99. 99 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1609 Любопитно

  [quote#10:"Quo Vadis BG?"]Ще си послужа с едно клише: Костов е прав! Точка. [/quote]
  Да добавим и друго - Костов е виновен! За всичко!!
  Не бих се учудил ако чугуните не му припи6ат и проблемите в Крим / Украйна на сметката...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 100. 100 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#98] от "dobrich":

  Вероятно в момента търсят начин да навигират именно покрай тези закони. Може би за това руснаците се оплакват от "бюрокрацията". Мислят си, че могат да дойдат и да правят каквото си искат. За общностите по черноморието става въпрос.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK