Стажантите ще работят на трудов договор, реши парламентът

Стажантите ще работят на трудов договор, реши парламентът

© Георги КожухаровВсички стажанти у нас ще работят на трудов договор, реши парламентът, който прие на второ четене промени в Кодекса на труда.


Младежи до 29 години, завършили поне средно образование и без стаж и опит, ще могат да се назначават на трудов договор с условие за стажуване. Такъв договор ще може да се сключва само веднъж с едно лице и за срок между 6 месеца и 1 година.Управляващите отложиха гласуването на първо четене на промените в закона за движение по пътищата и в закона за професионалното образование и обучение. Причината - страх, че депутатите на ГЕРБ са повече в залата и могат да блокират гласуванията, тъй като ГЕРБ има свои законопроекти за изменения на двата закона наред с предложенията на управляващите. Гласуванията по законопроектите бяха насрочени за 9 ч. утре. От ГЕРБ предизвикаха скандал в пленарната зала и обвиниха депутатите от мнозинството, че лъжат за наличието на кворум и превръщат в тенденция отлагането на гласувания, тъй като не могат да съберат достатъчно подкрепа за предложенията си. В знак на протест, че Манолова не приема настояването им промените в закона за движението по пътищата да бъде гласуван днес, депутатите от ГЕРБ започнаха да скандират "Оставка" и да тропат по банките си.  
 Зам.-министърът на социалната политика Росица Янкова обясни, че договор за стажуване не може да бъде сключен с обучаващ се в момента, защото това са стажове, регулирани с други подзаконови актове. Студентите по макроикономика например, посочи тя, стажуват съгласно одобрения план по тази специалност. Депутатите предвидиха прекратяването на договора от работника или от работодателя да може да бъде с предизвестие от 15 дни.


Дава се възможност за подписване на трудов договор с условие за обучение по време на работа. Той може да се сключва с едно и също лице само веднъж в едно и също предприятие за обучение по същата професия. Заявление за прекратяване на трудов договор без предизвестие ще може да се подава и по електронен път, ако работодателят не бъде открит, реши още парламентът.


Промените, внесени от правителството, са мотивирани с нуждата да се подкрепи младежката заетост. Сред приетите промени са и няколко улеснения за бизнеса, между които задължението да отчита извънредния труд пред трудовата инспекция веднъж годишно, а не на всеки шест месеца, както е сега. 


НАП служебно ще заличава регистрирани трудови договори, ако се установи, че са фиктивни. Според досегашната практика заличаването ставаше от работодателя след предписание на инспекцията по труда.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK