Православната църква се готви да се произнесе за гей-браковете, евтаназията и трансплантациите

патриарх Неофит

© Дневник

патриарх НеофитВъпросите за еднополовите бракове, евтаназията, трансплантациите и сурогатното майчинство, вероятно ще попаднат в дневния ред на предстоящия през 2016 г. Велик събор на православната църква. Решението за свикване на събор след две години е било взето на среща в Истанбул в края на миналата седмица, каза пред "Дневник" Александра Карамихалева от пресцентъра на Светия синод.


Срещата е била по покана на Вселенския патриарх Вартоломей, а сред участниците са били руският патриарх Кирил и главата на Българската православна църква Неофит.


Подготовката за Вселенски събор продължава вече 50 години и доста от темите му са обсъдени, обясни Карамихалева.  По думите й на събора всяка православна църква, без значение от големината и територията, на която се разпростира, ще участва с равен брой представители - предстоятелите и още 24 архиереи и епископи, и ще има един глас. Решенията на Великия събор обаче ще се взимат с пълно единодушие - така и една църква да е против би осуетила приемането на едно или друго решение.
Вселенският патриарх ще е домакин на събора, който ще се проведе в Истанбул в църквата "Света Ирина" - храм, който никога не е превръщан в джамия, макар и да не е действащ. На президиума ще стоят всички предстоятели на църкви, с което ще се подчертае равенството между всички.


Скоро ще бъде свикана работна комисия, в която ще влязат по двама души от всяка църква - архиерей и експерт, която ще се заеме да преразгледа всички теми, по които е постигнато до момента съгласие, за да влязат в дневния ред на събора. Сред тях са диалогът с другите религии, църковния пост в съвременния свят, както и въпроса за брака при свещенослужителите. Сега свещениците могат да служат, ако са семейни, но при второбрачие от страна на един от двамата партньори, свещеникът не може да служи повече.


Очаква се православните църкви да се произнесат и по други въпроси на съвремието като  еднополовите бракове, евтаназия, трансплантациите, сурогатното майчинство. Това са реални проблеми, с които се сблъсква днешният свят, и православието трябва да си каже становището, коментира Карамихалева.


Сред темите, по които ще се търси съгласие е и кой дава автономията на една църква - църквата майка, вселенския патриарх или всички поместни църкви. Този проблемът стои за автономията на македонската църква.


Карамихалева отрече като несъстоятелни днешни медийни публикации, че патриарх Неофит е зле със здравето и припаднал по време на службата в църквата "Света Ирина" в Истанбул по време на срещата на главите на православните църкви. Негово светейшество патриарх Неофит не е служил в храма "Св. Ирина" в Истанбул, а в църквата "Св. Георги". Не е припадал в храма и не е викан медицински екип, спънал се е и залитнал, но не е паднал, а като се е върнал у нас, не е постъпвал в болница и няма никакви проблеми със здравето, коментира още тя.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK