Глоба за пищяща аларма и възможност за повече санкции с камерите на КАТ прие парламентът на първо четене

Глоба за пищяща аларма и възможност за повече санкции с камерите на КАТ прие парламентът на първо четене

© ДневникСъс 108 гласа "за", 31 "против" и 47 "въздържал се" депутатите приеха на първо четене промени в Закона за движение по пътищата, които въвеждат глоба за пищяща аларма и повече възможности за санкции с камерите на КАТ.


Измененията, внесени в края на ноември миналата година от правителството, са близо 50-ата му поправка от 1999 година насам.


Депутатите отхвърлиха друго предложение за поправка на закона за движение по пътищата - на ГЕРБ, което предвижда лицензиране на автосервизите за извършване на определени дейности, от което според управляващите ще пострадат малките сервизи.
Приетите на първо четене промени прецизират налагането на глоби за нарушения, установени с камери, ограничават възможността коли с български номера да са собственост на чужденци, живеещи извън страната, въвеждат глоба за включваща се без повод аларма и създават режим за санкциониране на притежателите на автомобили с регистрация в страни от ЕС.


Ако промените бъдат приети и на второ четене, записи от мобилните камери в колите на полицията вече ще могат да се използват за налагане на глоби за повече нарушения, не само за превишена скорост, но и за неправилно изпреварване, паркиране на забранено място, минаване на червено, шофиране в BUS лентите и т.н. В края на януари тази година обаче Върховният административен съд да реши, че камерите на КАТ по пътищата могат да бъдат само стационарни и следва, че мобилните камери трябва да бъдат премахнати.


Друга новост е, че електронният фиш не е нужно да бъде подписан от длъжностно лице. Въвежда се и срок за издаването му – три месеца след заснемане на нарушението.


Въвежда се глоба от 20 до 150 лева за собствениците на автомобили, чиято аларма се включва без основателна причина или издава сигнали, наподобяващи тези на пътните превозни средства със специален режим на движение. Така за това провинение ще се налага същата санкция като за неправилен престой или паркиране и управляване на технически неизправно превозно средство.


С промените в закона се цели да се спре практика граждани на страни от ЕС да шофират коли с български номера, които са купили у нас. Ако текстовете бъдат приети, преди прехвърлянето на собствеността на превозно средство на лице без адресна регистрация в България ще трябва да се прекрати регистрацията му у нас и да се върнат номерата. За нарушаване на това изискване ще се налага глоба от 300 лева.


Въвежда се и изискване до месец от придобиването на ново моторно превозно средство то да бъде регистрирано в местната община. Сега законът предвижда две седмици за предоставяне на копие от договора за покупко-продажба. За нарушение на новия текст глобата става 150 лв. Новост е и изискването в общината да се регистрират и купените в чужбина автомобили, дори ако те остават с чуждестранните си номера.


Промени в закона отменят и задължителния кръвен тест при установяване на шофиране след употреба на алкохол. В зависимост от желанието на водача може да се признаят данните на т.нар. дрегери, които анализират концентрацията на алкохол в издишания въздух.

Ключови думи към статията:

Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 962 Неутрално

  И тези санкции като една камара други- никой няма да ги прилага!

 2. 2 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 388 Любопитно

  От месеци наблюдавам този парламент! Съдейки с какво се занимават, човек може да реши че, държавата няма никакви сериозни проблеми.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 3. 3 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 461 Любопитно

  Някъде дали има извадено какво е променяно в този закон в последните години? Взел съм книжка преди толкова много време, че вече не знам какво пише там, но да седна да чета всичко просто нямам време... Благодаря предварително!

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 4. 4 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 810 Неутрално

  "Депутатите отхвърлиха друго предложение за поправка на закона за движение по пътищата - на ГЕРБ, което предвижда лицензиране на автосервизите за извършване на определени дейности, от което според управляващите ще пострадат малките сервизи."

  Много добре знаем, че тези малки сервизи укриват огромни обороти бидейки в сивата икономика, и много често работят некачествено като клиентът не може да си търси правата след като не са му издадени документи.
  Във всяко кварталче има такива сервизи, всички ги знаем. Знаем също, че се отчитат "където трябва".

 5. 5 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Искам да се въведе глоба за газене на животни като гълъби, котки и др. Как аз никога не съм газил, а други газят постоянно?

 6. 6 Профил на v_vendeta
  v_vendeta
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Кьорфишеци за баламурници (за каквито ни вземат).
  #ВЪН!

  the more we learn, the more we die...
 7. 7 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Това е фашистка държава, особено с ЕС рекета ГО и глобите за него - колкото годишния доход или стойността на колата.
  Единствено превишената скорост има основание да се следи.

 8. 8 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 605 Весело

  Дупетаттите като си бъркат в носа, започват да се гъбаркат с закона за движение по тъй наречените пътища, не че разбират нещо , ама някакво лобистко решенийце....нещо келепирец за някой

 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 943 Неутрално

  До коментар [#5] от "anonymousx": Това не е особено разумно. Не вярвам някой да гази нарочно. В Австралия например, където имат много сериозен проблем с излизащи на пътя диви животни, особено кенгура, подлежиш на сериозно наказание, ако причиниш катастрофа заради това, че си се опитал да избегнеш животно. Това е изстрадан закон, може да си сигурен, че не е от кръвожадност или кеф да убиеш кенгуру на пътя.

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#2:"tom_sawyer"]че, държавата няма никакви сериозни проблеми.[/quote]
  Но пък тия в парламента имат - ментални!

 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  "...отменя се задължителният кръвен тест при установяване на щофиране след употреба на алкохол."-от статията.
  Не знаех,че досега кръвният тест е бил задължителен?!

 12. 12 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 660 Гневно

  До коментар [#2] от "tom_sawyer":
  Вероятно ви е направило впечатление как голям част от законите, поправките и добавките към вече съществуващи закони са силно ориентирани към насърчаване на престъпления. Силовашките бсп/дпс структури отново навлизат в познати територии, от началото и средата на 90-те години.
  Насърчаването на 'организираната престъпност", по специално групировките, гравитиращи около Позитано 20 и бул. Стамболийски, са твърде зле прикрити под благата форма "лобистко законодателство".
  Бандитската кръв явно вода не става.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 13. 13 Профил на селянин
  селянин
  Рейтинг: 497 Гневно
 14. 14 Профил на Ѧниматорът®
  Ѧниматорът®
  Рейтинг: 714 Весело

  Алооо...депутатити! И на вас ви свири една аларма, ама нещо не искате да я чуете

  Мъдър е този, който знае не много, а нужното. Есхил
 15. 15 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#9] от "dogwoman":

  Разбира се, че газят нарочно. Дори се кефят и избиват комплекси, защото като малки никога не са могли да докопат птица - все им е бягала, а сега най-после не успява да им избяга, или пък си мислят, че тя е длъжна да им избяга, но най-вече, защото няма наказания, затова те въобще не се интересуват от някакви животни. Пак казвам, защо аз никога не съм газил нищо?

  Разбира се, знае се и другия принцип - животното трябва да се сгази, за да не стане катастрофа и да пострада човек. Но, това също е крайно - първо, защо трябва да се избира между едното и другото - ако се кара с нормална скорост, не се налага да се избира - и като има глоба - ще се кара с такава скорост. Второ - естествено, че всеки избира по-добрата алтернатива - по-добре глоба, отколкото затвор за причинена катастрофа и пострадал човек - така че газене пак ще има, но само, когато е неизбежно. Трето - тези неща са за скоростните пътища, но аз не мога да разбера защо всяко лято на малките улици в София, където скоростта е изключително ниска, постоянно газят гълъби. Знае се, че гълъбите в градовете са свикнали хората да не ги нападат и не бягат на всяка опасност, както иначе, и съответно колите много лесно ги газят ако шофьорите не ги пазят. Те обаче, ги третират като боклуци докато всъщност боклуците са самите те. Възможна идея е също глобата да е само на пътища с ограничение до 50 км/ч.

 16. 16 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 878 Весело

  До коментар [#5] от "anonymousx":

  В "други" предлагам да се включат: комари, бръмбари и другите насекоми!

  Да разлая троловете!!
 17. 17 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 705 Неутрално

  А КАКВА ЩЕ Е САНКЦИЯТА ЗА ТЕЗИ ДЕТО СИ БЪРКАТ В НОСА ИЛИ СЕ ЧЕШАТ БЕЗ ДА ГИ СЪРБИ ??? ПЪЛНИ БЕЗХАБЕРНИЦИ НА ДЪРЖАВНА ИЗДРЪЖКА И ТО КАКВА !!!! НО ПЪК СА ПОПАДНАЛИ НА ТЪРПЕЛИВ НАРОД, ДЕТО МОЖЕ ХИЛЯДА ГОДИНИ ДА МРЪНКА И СЕ ОПЛАКВА ,БЕЗ ДА НАПРАВИ КАКВОТО ВСЕКИ НОРМАЛЕН НАРОД БИ НАПРАВИЛ !!! ОСТАВКА ПАРЛАМЕНТАРНИ ЮНАЦИ, С УМНИ КАЛПАЦИ !!!
 18. 18 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Това с алармата е интересно, сега притежателите на автомобили, снабдени с аларма ще се ослушват постоянно да не се включи

 19. 19 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Ако полицията е стриктна с прилагането на закона спрямо пищящите аларми, колкото на шофирането без включени светлини - безсмислен закон!
  Към момента около 10-12% процента от колите по пътищата се движат без включени светлини. Направете си труда и ще се уверите! Една от 8-10 коли на междуградско е без включени светлини! Дори в мъгла се срещат такива самоубийци.

  Да разлая троловете!!
 20. 20 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 943 Неутрално

  [quote#2:"tom_sawyer"]държавата няма никакви сериозни проблеми.[/quote] Особено пък по пътищата, личните ми наблюдения, макар предимно от градско шофиране, е че нещата постепенно се подобряват. Тоест е започнал някакъв процес, който и без промени в закона си е налице... какво толкова ги притесниха алармите изведнъж - не знам. Това с регистрациите на коли - иди-дойди, има някаква логика. Ама чак път толкова спешно да е?

  Доброто е заразно
 21. 21 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1383 Гневно

  Глоба за "неоснователно пищящи аларми"? И как ще се доказва дали е пищяла "основателно"??? Ами "наподобяването на сигналите на специалните автомобили", като няма стандарт за тези сигнали и всяка линейка , пожарна и полицейска кола си "пищи" според кефа на производителя?
  Поредните простотии, които ще си останат без реално приложение.
  Помните ли забраните да се шофира с високи токове, с джапанки, със "силна" (колко силна е "силна"?) музика?
  Любопитен съм колко глоби са наложени по тези текстове? Нито една.......
  Същевременно дори и мизерните опити за изкарване на светло на гаражните "майстори" се саботират - "въвеждането им пречи на бизнеса", един вид.....
  Бахти "бизнеса"!

  Пълни нещастници са тия "законотворци", държавата върви на майната си, Европа на ръба на война, те се занимават с автомобилните аларми и дали колата да се регистрира в общината в двуседмичен или едномесечен срок........

  Знанието е сила, информацията - власт
 22. 22 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1383 Весело

  [quote#20:"dogwoman"]какво толкова ги притесниха алармите изведнъж - не знам.[/quote]

  Някое нежно депутатско тяло преди месец-два е било брутално разбудено посред нощ от "неоснователно пищяша аларма" и е решило, че е крайно време "в тая работа да се въведе ред".
  За съжаление у нас законотворческата дейност се възбужда и от такива фактори.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 23. 23 Профил на Lazar Getzkovski
  Lazar Getzkovski
  Рейтинг: 225 Неутрално
 24. 24 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 288 Весело

  Тези депутати (всичките) са малоумници !!!
  Как ще докаже полицая че въобще ми се е включила алармата при дело в съда ?
  И как ще докаже, че е без основателна причина ?
  А за електронния фиш ...
  Братя по съдба-шофьори, до сега съм отменил всичките си електронни фишове, че и на доста приятели, но с промените още по-лесно ще стане.
  В никакъв случай не призовавам за джигитско каране, ама да карам на прав път с 30 км/ч, защото някой си направил баничарница край пътя, няма да стане.
  Това че фишът бил електронен документ и не се нуждае от подпис ... е пълна идиотщина.
  Я да погледат дупетатите що е то електронен документ в ЗАКОН ЗА ЕЛЕКТРОННИЯ ДОКУМЕНТ И ЕЛЕКТРОННИЯ ПОДПИС:
  чл. 1, ал. 2, т. 2
  Чл. 1. (1) Този закон урежда електронния документ, електронния подпис и условията и реда за предоставяне на удостоверителни услуги.
  (2) Този закон не се прилага:
  1. относно сделки, за които законът изисква квалифицирана писмена форма;
  2. когато държането на документа или на екземпляр от него има правно значение (ценни книжа, товарителници и други).

  От сега Ви казвам, че пак няма да могат да глобят и един човек, ако всеки си търси правата в съда.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 25. 25 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  "...Въвежда се и изискване до месец от придобиването на ново моторно превозно средство то да бъде регистрирано в местната община. Сега законът предвижда две седмици за предоставяне на копие от договора за покупко-продажба..."

  Все си мисля, че до момента срокът е два Месеца, а не две Седмици...???

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 26. 26 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4200 Неутрално

  [quote#7:"anonymousx"]особено с ЕС рекета ГО и глобите за него - колкото годишния доход или стойността на колата. [/quote]
  Напротив, леки автомобили без ГО трябва да се спират от движение (да се свалят номерата). Лекият автомобил не е от жизнена необходимост като водата и електричеството вкъщи, а комфорт.

 27. 27 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 960 Неутрално

  [quote#26:"historama"]Напротив, леки автомобили без ГО трябва да се спират от движение (да се свалят номерата).[/quote]
  По-точното ще е когато се открие подобен автомобил, дори и да не е в движение, но паркиран на улицата, да се налага глобата на собственика му. ГО е по своята същност задължителна застраховка за целия ЕС, нещо като данък. Логично е от него да с освободени единствено автомобили, спрени от движение, и намиращи се в гараж или в двора на собственика му.
  Напълно съм съгласен, но автомобилът не е от жизнена необходимост.

 28. 28 Профил на ШпекСаламНароден
  ШпекСаламНароден
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#15:"anonymousx"]Пак казвам, защо аз никога не съм газил нищо[/quote]
  Вероятно,защото не шофираш особено често,особено нощем.
  Никой нормален човек не гази нарочно животни,случва се внезапно,без да щеш.
  На мен например ми се е случвало. Имам заек,куче и две лисици/лисиците за една нощ/ в неприятния си актив. До едно животните изскачаха внезапно пред колата ми,без да имам възможност да реагирам. Само заекът го видях отдалеч,като пресече пътя,даже намалих и малко преди да го подмина,той се метна под гумите,досущ,като самоубиец.Жена ми беше с мен и така ми изпищя в ухото,че без малко да катастрофираме.
  Че тъй де,няма такива хора,които газят умишлено,поне аз не познавам!

 29. 29 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 846 Неутрално

  А кога ще може да се прехвърля служебно информацията от КАТ в общината и регистрацията да става служебно, а не да се виси по опашки ?

  Администрацията ще продължава да работи като в ЦАР. До кога ?!

 30. 30 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 495 Неутрално

  До коментар [#27] от "shumkar":

  не, всички ауто тр да имат застраховка. ако нещо му стане на аутото докато е на трупчета и гръмне/запали и изгори имота на съседа, точно ГО ще покрие щетите на съседа.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 31. 31 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1135 Любопитно

  [quote#7:"anonymousx"]Това е фашистка държава, особено с ЕС рекета ГО и глобите за него - колкото годишния доход или стойността на колата.
  Единствено превишената скорост има основание да се следи. [/quote]

  Едноличната фашистка диктатура народът я смъкна с ритници през февруари. А след драматичния провал на КОСТИНБРОДСКАТА ЗАВЕРА озверелият фюрер поведе шайката си към насилствен държавен преврат, по тертипа на сегашните събития в Украйна. Включително и с вездесъщия ЮМРУК, появяващ се по "цветните революции". Ама народът не се хвана на въдицата, защото спомените от властването на бившите застрахователи бяха много пресни. Така и не се стигна до снайперистите, след което правителството нямаше как да не падне. А воят на бившите партийни величия и комунистически изтърсаци срещу "комунягите" ми напомня бой със собствената сянка...

 32. 32 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 960 Неутрално

  [quote#30:"彼得。斯托亚诺夫"]ако нещо му стане на аутото докато е на трупчета и гръмне/запали и изгори имота на съседа, точно ГО ще покрие щетите на съседа. [/quote]
  реално и това го има.

 33. 33 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Какъв е смисълът от тия камери. Катаджийте са хора с богат опит, те могат и без камери да преценят дали някой извършва нарушение.

 34. 34 Профил на ivanj
  ivanj
  Рейтинг: 442 Неутрално

  абе повечето от тези глупаци,дупетатите не знаят и не са чували за закон за движение по пътищата,че 59 пъти го променят!
  А между другото да дойдат във Враца да видят, че тук нямаме пътища ,та закон ще ми прилагат!
  Шебеци!


 35. 35 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#19] от "lone_wolf":

  Да, това и на мен ми е направило впечатление.
  Скоро, карайки в гъста мъгла, видях един без фарове - такива са директно за затвора!

 36. 36 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 629 Неутрално

  И да добавя - те, освен самоубийци, са и потенциални убийци.

 37. 37 Профил на LegalEagle
  LegalEagle
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Добре, кога ще се събуди робския български народ? ще глобяват за аларми за неправилно движение в лента с камери...и още регистнрации, ограничения на частната собственост... Няма ли кой да ги глоби тях за безумните пътища по които караме и си трошим колите, а и данъци плащаме? Хайде, приятели, кажете ми, че не сте роби на държавата.Убедете ме! Приемат си каквито си искат закони и робите плащат ли плащат...ако ги хванат.

 38. 38 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2913 Весело

  “...записи от мобилните камери в колите на полицията вече ще могат да се използват за налагане на глоби за повече нарушения, не само за превишена скорост, но и за неправилно изпреварване, паркиране на забранено място, минаване на червено, шофиране в BUS лентите и т.н.”

  Възраженията ми срещу мобилните камери са, че са необозначени. Нека си побият табела и да започват да снимат след това! Същото и с куките - да си носят знак на стойка - милицюнер в храста и после нека залягат!

  I Want To Believe
 39. 39 Профил на б_еко - върнете стария Дневник
  б_еко - върнете стария Дневник
  Рейтинг: 630 Неутрално

  "Силовашките бсп/дпс структури отново навлизат в познати територии, от началото и средата на 90-те години. "

  ГЕРБ не бшха ли силоваци? Боса им е един гардероб, каратист. За едни имаше протекции(Мишо Бирата например), за други бухалка. Групировки, трибуквени, четирибуквени. Пак са изгладнели и пишат ли пишат, закони творят. Защо да им работиме, защо да им даваме, плащаме данъци?

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 40. 40 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Всеки гражданин да има право да заснима нарушения и да ги изпраща в КАТ. Там да преценяват заслужаващите наказание.Като има дата и час,минута е законно...

 41. 41 Профил на б_еко - върнете стария Дневник
  б_еко - върнете стария Дневник
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#12] от "clutch":

  Пост 39 е към теб

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 42. 42 Профил на б_еко - върнете стария Дневник
  б_еко - върнете стария Дневник
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#29] от "olimpipanov":

  "А кога ще може да се прехвърля служебно информацията от КАТ в общината и регистрацията да става служебно, а не да се виси по опашки ? "

  Обратното трябва да е. Да се регистрира в общината и служебно да се изпраща на КАТ. И трябва да става и по интернет. Чиновника само гледа документи. Работата на КАТ е сигурността и реда на пътя. Не им е работа да се занимават с регистрации и технически прегледи. Знаеш ли каква търговия, каква корупция се вихри при регистрацията на МПС в КАТ София? А също и на каналите за технически прегледи, пак там. Знам за регистрация на ТИРове трошки. Просто се плаща на дежурния и минаваш. Няма разправии. А каква мизерия е там...

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 43. 43 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  Правилно за алармите. Писна ми толкова години да се будя нощем от аларми.
  Имах още на втората си кола. Годината беше 1995-та.
  Направи ме луд алармата за една седмица. Върнах се при майстора и той ми я настрои така, че да "реве" единствено при отворена врата, багажник или преден капак. За годините в които карах колицата рева два пъти. И двата пъти имаше причина.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 44. 44 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#16] от "lone_wolf":

  За съжаление, за тях няма как, но гълъбите и котките мисля, че са достатъчно големи, също и врабчетата. Бих се съгласил за вредителите обаче да има изключения - плъхове, мишки.

 45. 45 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#44] от "anonymousx":

  Може и да не ви се вярва, но правя всичко възможно да избягна сблъсък с каквати и да е птичка. Куче, котка или какъвто и да е друг малък бозайник, никога не съм блъскал. За змии не мога да кажа същото.
  Преди няколко дни щях да се пребия, за да избягна сблъсък с някаква малка птичка, но за съжаление една загина.

  Да разлая троловете!!
 46. 46 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#26] от "historama":

  Има два вида хора - едните, които доброволно искат да са роби, и затова те трябва да бъдат такива, и други, които не искат и не трябва да бъдат. Явно ти си от първите. Лекият автомобил е от жизнена необходимост за немалко болни и слаби хора, които не могат иначе да се придвижват и без кола на практика не могат да излизат, особено зимата. Освен това има райони, в които няма друг удобен транспорт. Ти също можеш да живееш без ток, на свещи, и без вода, и да ходиш всеки ден с кофи пеша до близката квартална чешма или водоноска.
  Дори и да приемем, че всички хора могат без коли, това пак не е основание да се слага изкуствена бариера под такава форма. Достатъчно е оскъпено ползването на кола чрез мита, акцизи, данъци, цената на горивата и т.н. и т.н. и няма нужда от такъв рекет.

 47. 47 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  До коментар [#45] от "lone_wolf":

  Неизбежно е, особено за врабчетата.
  Няма как. Нищо не може да се направи, но беля може да направиш.
  Аз съм бивш моторист и бягам от дребни животинки също, но това може да доведе до истинска беля.
  Щото с мотора, ако минеш през дори дребно животно може да се окажеш в спешното...при добър късмет.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 48. 48 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  До коментар [#46] от "anonymousx":

  Що бягаш от контекста му?
  Какво ти носи това?
  [quote#26:"historama"]леки автомобили без ГО трябва да се спират от движение (да се свалят номерата)[/quote]
  Ясно и точно. Че и правилно.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 49. 49 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#28] от "ШпекСаламНароден":

  Ама те тия гълъби в София ги газят през деня. И то на малки улички, където и 30 км/ч е много. Под "умишлено" имам предвид, че не се взимат предпазни мерки за намаляване на скоростта в рискови участъци. Нали се сещаш, че и децата изскачат внезапно? Тях защо ги пазиш? Няма такова нещо като "неочаквано".

 50. 50 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#31] от "alexsilver":

  Така е, всичко това е така, но трябва и да се продължи и се види източникът на това зло - а той е ЕС!

 51. 51 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#45] от "lone_wolf":

  Напротив, вярвам, това е нормалното, но не всички хора са така.

 52. 52 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#48] от "Росен (Проклет да си завинаги Сидеров)":

  Не бягам от контекста, а обясних защо това не е правилно и че това е рекет. Следователно и не трябва да има такива санкции, каквито той е изброил.

  Преди ЕС цената на ГО беше 10 пъти по-ниска. Нищо не се е променило. Съдебната практика не присъжда такива високи обезщетения, за които е рекета. Не е нужно да се застрахова за чужбина този, който няма да пътува. Не е нужно този с жигулата да плаща риска на този с колата за 100-200 бона. Който има толкова скъпа кола, може да си поеме риска или сам да си я застрахова. На който му е скъп живота и здравето, да си ги застрахова сам ли да не излиза. Застраховането е доброволно - това е принцип.

 53. 53 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  До коментар [#52] от "anonymousx":

  Невярно по смисъла си.
  Защо ще кажеш?
  Защото преди, ако те ударят не получаваш и половината от нужните ти пари за да си оправиш колата.
  Затова са високи застраховките.
  Впрочем аз винаги съм бил на "каско". От 1995-та с леки пропуски и до ден днешен.
  Ние не плащаме и половината от това, което плаща западняка за гражданска. Впрочем то тяхното май е нещо като каско всъщност, не съм сигурен.
  [quote#52:"anonymousx"]Застраховането е доброволно - това е принцип. [/quote]
  Да. Затова като стане някъде бедствие после има пищене и плач по ТВ. Ама дайте ни? Е откъде да дойде, като си се стиснал за няма и 30 лева на година. За 6 кутии цигари не си осигуряваш пълното спокойствие.
  Риска на жигуладжията и на скъпия е един и същ. Размера е различен, но и застраховките са различни също. Аз съм намерил златната среда.

  Та не си прав.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 54. 54 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#53] от "Росен (Проклет да си завинаги КОСТОВ)":

  Ами така е - моята кола, от скъпите и луксозни за времето си, преди ЕС са я удряли с евтина кола и не съм получавал нищо. И въпреки това считам, че това е правилното. Аз щом имам скъпа кола, мога да си платя ремонта, а онзи с трабанта, който е виновен, не е длъжен да ми плаща моя лукс, защото той едвам има пари да яде. А може да се случи на всеки. А ако той плаща застрахователен рекет, така или иначе плаща за тези ремонти прескъпо. Това е непосилно. Оттогава си карам с ударена кола. Тя е ударена и на други места, но все не фатално и аз не съм държал на идеалния външен вид на колата и не съм правил ремонти, пък и няма смисъл - в даден момент се сменя цялата кола. Така не са давани ненужни суми. А ако имаше застраховка, трябваше да се правят тези ремонти, за да се вземат парите, и така парите се плащат - ненужно. По принцип и гледам цената на колата да е в такова съотвествие с парите ми, че да мога сам да си поема риска ако нещо стане (без да броим кражба на цялата кола, макар че и това може), така че и застраховка не ми трябва - тя винаги излиза по-скъпо. На практика застраховки не съм правил 1-2 десетилетия, вкл. и ГО, защото рекет не плащам. На СИК и ВИС също не съм плащал рекета, а застрахователите така или иначе са същите (виж кой е най-големия ГО застраховател днес) - няма нищо случайно - рекетираха и преди, и сега едни и същи. Западняка не ме интересува какво плаща. Те са луди - бачкат си много и си плащат - да го правят щом искат. Не си правят сметката, че това им е скъпо и рекет. Дефект си им е и си го търпят. Аз и кабелна ТВ не плащам. Не, защото не мога, а, защото съм инат за определени неща и не приемам да се плаща повече, отколкото се заслужава. Имах кабелна само в първите години, когато навлизаше, преди 20 години, на промоционални цени, които бяха нормални.


  [quote#53:"Росен (Проклет да си завинаги Сидеров)"] Затова като стане някъде бедствие после има пищене и плач по ТВ. Ама дайте ни?[/quote]

  Това е въпрос на застрахователна култура - от времето на социализма е, когато държавата мислеше за всичко. Пък и си е нормално държавата да е един голям застраховател, но това е друга тема.

  [quote#53:"Росен (Проклет да си завинаги Сидеров)"]Риска на жигуладжията и на скъпия е един и същ. Размера е различен, но и застраховките са различни също.[/quote]
  Не мисля, че са толкова различни застраховките. Няма разлика от порядъка на 100 пъти. А 200 лв за един неработещ е огромна сума - това значи един месец да не яде нищо и да не ползва парно.

 55. 55 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  До коментар [#54] от "anonymousx":
  [quote#54:"anonymousx"]На СИК и ВИС също не съм плащал рекета, а застрахователите така или иначе са същите [/quote]
  Ще започна от тук.
  Значи годината е 1995-та. Имам кола с три годишно купе. Нова почти. Мирише на ново още. Отивам доброволно във "ВИС".
  И там пълен майтап. Не я намират в каталога и излиза, че струва десетки хиляди марки колата ми, а тя не струва чак толкова.
  Така и не откриха такава кола, но и не ми я пипнаха.

  Застраховката.
  Има и НЕ пълно каско. Пълно, но без кражба на цяла кола.
  Аз карам само жълтурски коли и такова каско си правя. Плащат всичко, а частите все пак не са толкова евтини.
  [quote#54:"anonymousx"]Аз и кабелна ТВ не плащам.[/quote]
  Телевизия много не ми трябва.
  Има си тарикатлък и там обаче. Поръчвам си само нет и аналоговата си идва самичка при мен .
  Достатъчно ми е за новини и някоя от комедийните програми, както и за програмите на малкия. Нешънъл джеографик и Нат Гео.
  [quote#54:"anonymousx"] А 200 лв за един неработещ е огромна сума - това значи един месец да не яде нищо и да не ползва парно. [/quote]
  Това е вярно, но наистина няма как да стане.
  Аз съм против липсата на три месечни винетки и гражданска.
  Сега май ще пускат гражданска, ама за винетки се ослушват.
  Аз съм с целогодишна и не ми пука, ама точно пенсионери и други бедни им трябва такава винетка и гражданска. За лятото и селото. Не им иде на акъла на всички управляващи, че в това има много пари, защото сега тези хора не плащат нищо, а биха дали трийсетина лева за лятно спокойствие с колите си.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 56. 56 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ангелина":Страшно неприятни са. Веднаж една такава свирка ми се включи под прозореца и свири непрекъсното. Взех и номера и се обадих на районното управление на МВР. След малко един серсемин изкочи от близката кооперация по пижама и я изключи. Значи в полицията им имат и телефоните и ги намират по номерата. Иначе нямаше спане цял нощ.
  Втори случай. Включи се привечер , изтърпях я , но като стана време за лягане , посред нощ , слязох да и взема номера както по-горе.( Алармата вече беше затихваща ,изтощаваща се.) На улицата видях ,че зад пищящата кола има такси с хора в него. Като видяха ,че записвам номера , таксито запали и изчезна . Заедно с това пищенето на алармата спря. Значи , дистанционно включват чуждата аларма , чакат да се изтощи и вероятно след това крадат колата ! Техника !
  Извод : Вземайте номера на пищящата кола и звънете на участъка на МВР.

 57. 57 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  До коментар [#21] от "pag":Ти броил ли си глобите ? Карал ли си по джапанки ? Знаеш ли ,че като си вдигнеш крака от педала , джапанката остава на него ?
  Съгласен ли си една нощ да не спиш ,защото някакъв идиот си е паркирал колата през три преки и на него не му пречи ?
  А за войната какво предлагаш ? Да обявим мобилизация ? На кога ? На авджиите , защото запасна армия нямаме.

 58. 58 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4200 Неутрално

  [quote#46:"anonymousx"]Ти също можеш да живееш без ток, на свещи, и без вода, и да ходиш всеки ден с кофи пеша до близката квартална чешма или водоноска. [/quote]
  Значи тъй, ще живееш без ток, вода, без канализация, но ще ми се придвижваш до бакалничката с кола? Няма ли да предложиш и на социално слабите бензин без акциз и ДДС? Или направо по 50л бензин (дизел) безплатно?
  Напротив, добра идея би било автомобили без платена ГО да се конфискуват, и бракуват.

 59. 59 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  До коментар [#31] от "alexsilver":Аз малко се съмнявам ,че въпросният Хайл беше сам организирал данданията през февруари за да има повод да се измъкне от блатото в което вкара страната. И беше подготвил триумфално завръщане с помощта на Костинбродските бюлетини. Значи някой да опере пешкира , да измъкне каруцата и да го викнат пак него. Нещо се обърка в сценария. Въобще напоследък холивудските сценаристи не са във форма. А кукиша на Сорос се вижда навсякъде - и в Египет , Сирия ,Украйна и тук.

 60. 60 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4200 Неутрално

  [quote#54:"anonymousx"]и аз не съм държал на идеалния външен вид на колата и не съм правил ремонти, пък и няма смисъл - в даден момент се сменя цялата кола.[/quote]
  Слушай човек, да имаш дете, куче и кола това означава да носиш някаква отговорност. Ако не можеш да ги издържаш, това означава само че си безотговорен.

 61. 61 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  До коментар [#50] от "anonymousx": Защо ни приеха ! За да ние е добре на нас ? Не , за да им е добре на тях !
  Украинците се отличават с това ,че са по-глупави. Ние поне не направихме един митинг за влизането в ЕС и въобще не ни питаха. А тия глупаци ще се избият ! Като подпишат политическото споразумение ги чакат 20 години зор за съгласуване на безброй глави, па тогава ще видим . На нас ни отне 17 години.

 62. 62 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#55] от "Росен (Проклет да си завинаги КОСТОВ)":

  Няма как хора с преклонена глава, които са плащали рекет, да променят нещо в тази държава.

  Каското за мен има смисъл само за кражба на цялата кола. Иначе нали има ГО, или ти се презастраховаш?

  Ако ти вкарват Интернета по коаксиален кабел, може и да стане.

  Винетките не решават проблема освен ако няма еднодневни на нормални цени, някои си карат колите веднъж на няколко седмици, на месец или два, но целогодишно.

 63. 63 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#58] от "historama":

  Всичко е важно, може би колата идва след тока и водата, но не е много по-назад за хората, които имат нужда. Кое е лукс - щом за тях според теб колата е лукс, то би трябвало и тока и водата да са лукс за теб.

  Даже в най-бедните години при Луканов даваха купони за бензин - ако е лукс, защо са ги давали?

  Тези хора в нужда не изминават голямо количество километри - може да са само 2-3 км на десетина дни, например, за да отидат до ДКЦ-то, но им трябва да ги изминат с кола. Затова не стои въпроса с намаляването на цената на бензина и акциза, въпреки, че за тях и това е нечувано скъпо. До магазина също е нужно - ако им е проблем излизането, с кола могат да пазаруват на едро и да се зареждат за дълго време напред.

  Явно си с фашистки убеждения щом на такива хора си готов да конфискуваш колите и да ги оставиш да се мъчат без помощ отникъде.

 64. 64 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#60] от "historama":

  За разлика от живите същества, колата не се оплаква ако леко и е огъната ламарината. Чувал съм, че в Азия масово карат с ударени коли щом се движат. Не съм казал, че не мога да си поискам парите от виновния и да направя един ненужен ремонт.

 65. 65 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#61] от "ahasver":

  Да, но глупостта си остава - защото и без митинг все още съотношението е 60% на 40% за ЕС. А и тези 40% са доста пасивни и даже една истинска анти ЕС партия не могат да направят.

 66. 66 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#19] от "lone_wolf":
  Точно за светлините много обичат да спират. Най-лесно си получават тяхното. А и нали затова ни задължиха да ги включваме дори и през юлския пек. Но за сметка на това масово се движат диванета с китайски ксеони-електрожени без да се санкционират.

 67. 67 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#24] от "ironhorse":
  "Как ще докаже полицая че въобще ми се е включила алармата при дело в съда ? И как ще докаже, че е без основателна причина ?"
  Дали няма да е практика съда да изисква ти да доказваш обратното?
  И едва ли има човек във форума който не се е вбесявал на такива аларми, тук ги подкрепям промените в закона.

 68. 68 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4200 Неутрално

  [quote#63:"anonymousx"]Тези хора в нужда не изминават голямо количество километри - може да са само 2-3 км на десетина дни, например, за да отидат до ДКЦ-то, но им трябва да ги изминат с кола. [/quote]
  Има таксита.
  Човек трябва да си направи сметка дали има нужда от личен автомобил за 5-10 хил. лв, за да изминава 2-3 км на десетина дни (около 100-120 км за 365 дни), или да си поръчва такси.

  [quote#63:"anonymousx"]Явно си с фашистки убеждения щом на такива хора си готов да конфискуваш колите[/quote]
  1. Ти знаеш ли какво значи "фашистки" убеждения?
  2. Има една категория бг граждани, малко по-мургави, които масово не плащат ток и вода, защото били "бедни", но не слизат от колите си. Ти да не си от тях?
  [quote#64:"anonymousx"]Чувал съм, че в Азия масово карат с ударени коли щом се движат. [/quote]
  Също и в някои страни в Африка и в Ю. Америка. Това не значи, че трябва да се приравняваме към тях.

  Каква е логиката на ГО?

  Пазарната икономика се крепи на правото на собственост. Колкото по-гарантирано е то, толкова по-ниска е вероятността пазарът да се изроди и да се наложи държавата да се намесва. Гарантирането на моето право на собственост е неизбежно без задължението към мен да не нарушавам правата на другите. Погледнато отзад напред, обезпечавайки спокойствието на останалите, получавам чрез същото поведение от тях - своето. Или казано по друг начин отговорността към другите е първата предпоставка моите права да не бъдат нарушени. И обратното ако искам правата ми на собственост да бъдат гарантирани мой ангажимент е да не нарушавам правата на останалите (правото на собственост, на живот, на свободно движение и др.).

  Да добавим в историята кола. Собствеността върху нея ме ангажира да осигуря други лица (различни от мен) да не понасят вреди от това, че упражнявам своите вещни права.
  Това е логиката на ГО.
  При условие, че аз спазвам законите, и си плащам редовно ГО съм в правото да изисквам и другите да си плащат тази застраховка. И не само от теб. Също така и от държавата, за автомобилите на институциите, и тези на МВР.

 69. 69 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4200 Неутрално

  [quote#66:"acarid"]Но за сметка на това масово се движат диванета с китайски ксеони-електрожени без да се санкционират. [/quote]
  А има едни други идиоти, които си слагат DRL включващи на уж намален режим на консумация точно дългите светлини, за което и куките, и на техническите прегледи се правят, че не забелязват.
  Но каквато държавата, такива и правоохранителните й органи.

 70. 70 Профил на komutator
  komutator
  Рейтинг: 620 Гневно

  До коментар [#15] от "anonymousx":

  Ти шофьор ли си ?! Почти всички нормални хора гледат да избегнат сблъсък с питомни и диви животни! Нали като се сблъскаш с нещо задължително има щети по колата. Едно врабче да удариш на магистралата и сменяш предно стъкло. Удрям съм лисица например. Сменях преден носач, полуоска и шарнир. Удрял съм и куче. То се изтръска и избяга а аз останах със счупен фар и мигач. И никога не е било нарочно! Просто животното изкачаше в последния момент и нямаше как да реагирам. така че твоите предложения са глупости и ако ги приемат само ще увеличат възможностите на КАТ за допълнителен рекет на и без това изтормозения шофьор. Аман от пишман защитници на животни като теб!

 71. 71 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#4] от "гарата":

  а някой кара ли те да ходиш там? Точно за такива сервизи има стотици форуми и теми навсякъде, като веднъж се опържиш, няма да ходиш пак и ще ги разцепиш, ако наистина са те ощетили.

  Стига държавата ни е закриляла от собствената ни тъптоия. Тия лицензи ще са поредната корупционна схема.

 72. 72 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#70] от "komutator":

  Шофьор съм, естествено. Не е вярно, че от малките животни - гълъби и котки в града има особени щети по колата. А и да има, малко хора се замислят. Иначе нямаше да ги газят - като мен. Врабче да ти счупи стъклото - някой мисли ли за това докато кара с огромна скорост? За големите животни е друго - там повече се внимава, но аз говоря за малките в града. За изскачащите животни на скоростните и междуградските пътища наистина е по-трудно да се реагира. Но пак си зависи от скоростта, която никога не ви е виновна, а животното ви е виновно. Как КАТ ще те рекетира ако няма доказателство - сгазеното животно и следите по колата ти. Шофьорите са изтормозени не от това, а от задължителните колани, фарове, рекета ГО и др.

  Докато писах в тази тема се сетих за случай, който бях забравил. Наистина преди години аз ударих едно голямо куче. Не съм го сгазил - спрях, но го ударих доста силно. Може би се е потрошило - всъщност - доста сигурно е. Кучето наистина беше много голямо и изскочи с огромна скорост от един парк. А аз точно в този момент имах почти ЕКСТРЕМНА ситуация и карах много бързо! Но понеже мразя кучетата, най-вече големите, почти колкото вълци, не се почувствах особено виновен - отговорността е на стопанина му! Нямаше щети по колата ми обаче! Изскочи по необичаен начин. Котка или гълъб нямаше как да сгазя, или друго улично куче - те знаят как да се пазят, защото по цял ден са на улицата, друг е въпроса, че мястото им не е там. Но на гълъбите и котките мястото им е там. Затова знам какво е да ти изскочи внезапно животно. Този случай можех да го избегна ако не беше специална ситуацията! И продължавам да избягвам случаи с гълъби и котки! Затова глоби трябва да има!

 73. 73 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#71] от "ungeheuer":

  Кой е казал, че ходя?
  Болшинството от хората обаче ходят поради по-ниските цени.

 74. 74 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#73] от "гарата":

  еми никой, ама не можеш да забраниш на беден човек да отиде и да си оправи колата за колкото той иска.

 75. 75 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#74] от "ungeheuer":

  Именно Проблемът е че си налива парите в сивата иикономика. Тук идва ролята на държавата. Засега тя е пас.

 76. 76 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#75] от "гарата":

  и аз така мислех преди, но напоследък все по-малко виждам проблем в това да има сива икономика. Дори от нея парите мисля, че по-положително се вливат в народонаселението вече, отколкото по държавни програми... ок, даваш пари на тоя майстор, и той едва ли ги гори, все в нещо и той ги влага и по-малко се краде като цяло. Спорно мнение е това, разбира се, но има място за дискусия.

 77. 77 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#76] от "ungeheuer":

  Съжалявам, но трябва да си много отчаян, за да мислиш така.
  В белите държави укриването на данъци и доходи е от най-сериозните нарушения, които се наказват сурово. Другият вариант е да си останем бананова република. Няма трети вариант!
  Със здраве!

 78. 78 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#77] от "гарата":

  а) истина е, много съм отчаян от положението в България.
  б) това, че в момента развитите икономики преразпределят много от благата не значи, че е добре. Укриване на данъци си е нарушение сериозно (ето, и Ули Хьонес влиза в затвора дори), но трябва да се мисли по-детайлно. Ами ако данъците са много високи? В държава със 100% данъци аз бих поощрил криене на данъци (комунизъм.).

  Бананова република се става не в зависимост колко държавата харчи, а колко държавата те защитава от посегателство - кражба, побой, натиск. Ако тези неща са осигурени, няма нужда държавата да харчи за градинки и пенсионери, а хората ще вземат най-правилните решения с парите си. Според мен с 10-15% преразпределение на ресурсите може преспокойно да се уреди държавата, а в момента е над 40 и нищо не става.... просто няма отчетност при държавните пари.

 79. 79 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  До коментар [#62] от "anonymousx":
  [quote#62:"anonymousx"]Иначе нали има ГО, или ти се презастраховаш? [/quote]
  ГО е за причинени ТИ вреди от трети лица.
  Когато като се случи ТИ да си виновен никой не ти плаща нищо.

  Зима, вятър. Гаража ми е под наем и затова не съм си дал зор да го направя добре. Вратата хуква и ми чупи лявото огледало и одира предната врата.
  Моя кретения, че не съм подпрял добре вратата.
  Вредите са за около 300 и повече лева.
  ГО не ти плаща за собствената глупост.
  Каското ми плаща, обаче.
  Застраховам се от собствената си глупост.
  Не преценяваш или не виждаш бордюр и бам, бронята/спойлера се пука. 200 лева, ако го намериш на старо и 100 лева за боядисване.
  Пак каското плаща.
  [quote#62:"anonymousx"]Ако ти вкарват Интернета по коаксиален кабел, може и да стане. [/quote]
  Точно с него става, но зависи от това кой е доставчика.
  Мога да изибирам от всички, защото всички минават покрай мен. Кабелни са дори "булсатци".
  Избирах си тоя, който така или иначе пуска и аналогова.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 80. 80 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  До коментар [#69] от "historama":
  [quote#69:"historama"]А има едни други идиоти, които си слагат DRL включващи на уж намален режим на консумация точно дългите светлини[/quote]
  Не са идиоти. Не сме.
  Исках да си сложа точно такова устройство, поради няколко причини.
  При 30% от силата на дългите не пречиш никому през деня, но пестиш от живота на крушките на фаровете. Пестиш ток, тоест си удължаваш живота на акумулатора.

  Уви, оказа се, доколкото помня, че в контактният ключ трябва да е плюса, но при жълтурските коли бил минуса и не можах да си сложа устройството.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 81. 81 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#68] от "historama":

  Колата може да не е 5-10 хил лв, а да е за 1000 лв и дори по-малко. Такситата вършат работа само на теория, но на практика не вършат. Една от причините е таксата престой. Нощната тарифа също. Такса повикване и т.н. също. Неудобството от чакането при лоши метеорологични условия също. Собствената кола можеш да я ползваш и за отопление, стоейки вътре, чакайки нещо. С такси това не става. Ако пазаруваш веднъж на няколко месеца, но ти трябват 7-8 курса до колата, за да си разтовариш покупките, кое такси ще те търпи?

  1. Да, фашистко е да ликвидираш пенсионери, болни, инвалиди, за да не тежат на обществото. Да ги оставиш при условия на живот, които са несъвместими с живота.

  2. Те не плащат, защото и други не плащат, и защото може. Не съм от тях. А всъщност защо да не съм? Да бъда дискриминиран ли?

  [quote#68:"historama"]Също и в някои страни в Африка и в Ю. Америка. Това не значи, че трябва да се приравняваме към тях.[/quote]
  Защо? Може би страната ни и хората ни са по-богати от тях? Вече те станаха по-богати.

  Останалите ти теоретични разсъждения са такива, че ако с такива разсъждения си развиваш бизнеса, ще бъдеш затрит от конкуренцията, която ще постигне доста по-добра цена от теб.

  [quote#68:"historama"]При условие, че аз спазвам законите,[/quote]
  Законите ги пишем ние тук сега докато дискутираме. Въпросът е защо ти искаш да са такива. Аз не те карам ти да плащаш ГО и не мисля, че ще ми навредиш ако не го правиш. Но застраховането е доброволно и не ти преча да се застраховаш.

 82. 82 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#79] от "Росен (Проклет да си завинаги КОСТОВ)":

  Е, щом се застраховаш от собствената си глупост, това е друг въпрос. Аз гледам аз да не съм виновен и да не правя глупости.

 83. 83 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4200 Неутрално

  [quote#80:"Росен (Проклет да си завинаги Сидеров)"]При 30% от силата на дългите не пречиш никому през деня, но пестиш от живота на крушките на фаровете.[/quote]
  Мен ме заслепяват, а не вярвам моите очи да са по-различни от твоите. Отделно съм бесен на изискването да карам на светлини през лятото, дори и в слънчеви дни през зимата.
  Но това е друга тема.

 84. 84 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4200 Неутрално

  [quote#81:"anonymousx"]Аз не те карам ти да плащаш ГО и не мисля, че ще ми навредиш ако не го правиш. [/quote]
  Относно ГО имаме различно мнение. Но съм убеден, че с теб можем да спорим единствено върху размера на сумата за ГО, а не дали да я има или не. А размерът зависи до голяма степен дали е платена за 100% от МПС, или 70%. И съм в правото си да изисквам от държавните институции да създадат механизъм за 100% събираемост, а такъв е измислен в "белите държави" - база данни с регистрационни номера и срещу тях какво е платено, и какво не. И санкция точно за тези субекти.

 85. 85 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#84] от "historama":

  Аз продължавам да не разбирам - какво ти пречи вместо да плащаш ГО, да си плащаш каско за твоята кола, така че ако някой те удари, пак получаваш обезщетение.

 86. 86 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4200 Неутрално

  [quote#85:"anonymousx"]какво ти пречи вместо да плащаш ГО, да си плащаш каско за твоята кола, така че ако някой те удари, пак получаваш обезщетение. [/quote]
  Плащам и двете, но каското не го споменавам, защото не е задължително. Колата ми е доста над 1000лв.
  А ГО-то ми помага за евентуални неприятности пред застрахователите на другата страна, ако не съм невинен.

 87. 87 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#86] от "historama":

  Това значи, че всички могат да си плащат каско и, че от ГО няма нужда.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK