Депутатите одобриха въвеждането на "защитени професии"

Целта е да се стимулират нискоатрактивни професии, които обаче са нужни на бизнеса - шлосери, асансьорни техници, заварчици и други.

© Дневник

Целта е да се стимулират нискоатрактивни професии, които обаче са нужни на бизнеса - шлосери, асансьорни техници, заварчици и други.За да се стимулират младите хора да се подготвят за непрестижни професии, които обаче са нужни на бизнеса, Министерският съвет ще изготвя списък на защитените професии. Днес депутатите одобриха на първо четене два проекта за промени в Закона за професионалното образование и обучение, предложени съответно от БСП и ГЕРБ, с които се въвеждат защитените професии по региони.


Целта е да се променят обществените нагласи към неатрактивни професии и да се осигурят на пазара на труда необходимите квалифицирани кадри, пише в мотивите на БСП към законопроекта, а като примери са посочени заварчици, шлосери, строители на релсови пътища и съоръжения, маркшайдери, асансьорни техници и други.


С приетите на първо четене поправки се дава възможност за признаване на неформално придобити знания – такива, придобити извън системата на професионалното образование. По предложение на ГЕРБ се въвежда и т.нар. дуално обучение, с което се дава възможност за обучение чрез работа.


След гласуването министърът на образованието Анелия Клисарова определи дуалното обучение като "изключително важно". Голяма част от учениците отпадат по социални причини и ако имат възможност да получават средства по време на учене, ще намалим социалния фактор като причина за отпадане на учениците, обясни Клисарова пред журналисти в парламента.

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 515 Неутрално

  За съжаление тези професии не са приоритетни за съвременните младежи, защото са трудоемки, а да не забравяме, че българските мъже, вече не постъпва и в казарма и не са научени на труд.

 2. 2 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Всичко е въпрос на заплащане.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 3. 3 Профил на €arthquak€
  €arthquak€
  Рейтинг: 649 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ангелина":
  По тази логика българските жени никога не са били научени на труд, защото не са ходили в казарма.
  Казармата не учи на труд, а как да се "скатаваш" (казармен жаргон, означаващ избягване на каквото и да било действие).

  ☭= ☠
 4. 4 Профил на Storm Rider
  Storm Rider
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#1:"Ангелина"]...да не забравяме, че българските мъже, вече не постъпва и в казарма и не са научени на труд. [/quote]

  За пръв път чувам, че казармата учи на труд. Това е оксиморон.

 5. 5 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#1:"Ангелина"]За съжаление тези професии не са приоритетни за съвременните младежи,[/quote]

  Компаниите, които плащат добри заплати нямат никакъв проблем с намирането на мотивиран персонал.

 6. 6 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Хубава работа, но българска работа. Трябва много да се внимава как ще се изготви списъка на тези професии. Пак ще играят лобитата на директорите и ректорите за да получат допълнителни пари и гарантиран прием.
  Защитените професии трябва да се определят след обществен дебат, а не на тъмно от някой ненаспал се чиновник. Става по-бавно, но резултатите са по-точни. Така поне правят в белите страни.

  Миша
 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3240 Весело

  Да преквалифицираме пазачите и проститутките в заварчици

 8. 8 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 515 Неутрално

  А ,да си депутат професия ли е ? Защото вие правите струвате ,но винаги успявате да сте най-защитени .

 9. 9 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 469 Любопитно

  Що за идея пък е това?!?! Това от Европейския брат ли го почерпихме като опит, от Руския ли или от Американския?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 10. 10 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Кой им издава дипломи по икономика на тия в Парламента? Ако една професия е нужна на бизнеса, а квалифицираните кадри за нея са малко, заплащането на съответните специалисти ще започне да расте и това ще мотивира повече хора да се насочат към нея. Ако специалистите в дадена професия са малко на брой, а заплащането не расте, значи съответната професия не е необходима на бизнеса. Горното е елементарно приложение на закона на търсенето и предлагането. Откъде на къде държавата ще решава коя професия е защитена? Това мяза на дискриминация.

  П.П. Да не вземат ДПС утре да кажат, че тютюнопроизводителите са защитена професия?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 11. 11 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  "заварчици, шлосери, строители на релсови пътища и съоръжения, маркшайдери, асансьорни техници и други."

  Да не забравите фуражките

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 12. 12 Профил на suburban
  suburban
  Рейтинг: 517 Неутрално

  За 2500лв на месец и аз ще стана асансьорен техник

 13. 13 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2376 Любопитно

  “Целта е да се променят обществените нагласи към неатрактивни професии и да се осигурят на пазара на труда необходимите квалифицирани кадри, пише в мотивите на БСП към законопроекта...”

  Обществените нагласи най-добре ще се променят, когато тези които имат нужда от такива специалисти си “развържат кесиите”.
  Съмнявам се с държавна регулация да бъдат осигурени мощни попълннения от заварчици и асансьорни техници...

  I Want To Believe
 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3458 Неутрално

  До коментар [#3] от "earthquake":


  До коментар [#4] от "easy63":

  Казармата учи на нещо сто пъти по-важно от труда-на ред и дисциплина,или казано по-ясно-да можеш хем да се подчиняваш,хем и да заповядваш! Ако българинът притежаваше тези качества,отдавна да сме излезли от кризата,(или изобщо да не сме влизали. Справка,Германия и Япония.) А да се "труди" вече всеки може. В смисъл всеки има някакъв талант за нещо си. Дори познавам циганин,който е по-добър майстор-строител от българските такива.

 15. 15 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  Поредните соц простотии. В Гърция има защитени професии и видяхме до къде я докараха.

  Няма шики-мики.
 16. 16 Профил на pezar
  pezar
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Демек да ангажираме и циганите в трудовият процес, щото нашто народ ,младото избяга по чужбината . Лъгахме ги че ще се оправи държавата, ма няма кой да чака вече . Та сега опряхме до циганите , на другарите им трябват бачкьори , ама са объркали хората.

 17. 17 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 586 Любопитно

  Нищо не разбрах.В какво се изразяват тези защитени професии и как ще се стимулират младите хора да избират точно тях?

 18. 18 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 646 Весело

  До коментар [#3] от "earthquake":


  [quote#3:"earthquake"]Казармата не учи на труд, а как да се "скатаваш"[/quote]

  Не мога да го кажа по-добре.

 19. 19 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Радвам се на всяко усилие за по-добро професионално образование. Лично даже съм привърженик да се върнат степените чирак, калфа и майстор (независимо как ще се наричат, ако думите не се харесват) в занаятчийските професии.

  Доброто е заразно
 20. 20 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  [quote#6:"Миша"]Хубава работа, но българска работа. Трябва много да се внимава как ще се изготви списъка на тези професии. Пак ще играят лобитата на директорите и ректорите за да получат допълнителни пари и гарантиран прием. [/quote]
  Какъв списък да се изготвя? Ако има реализация, ще има достатъчно желаещи да се учат. В момента няма промишленост, а малкото работни места са в загиващи бивши или все още държавни предприятия. Защо младеж да учи за заварчик, ако ще трябва да работи примерно в "Напоителни системи" и след година-две да си чака неизплатените заплати? Ако пък има работно място в нов завод с добър пазар на произведеното, то така или иначе ще има достатъчно желаещи да почнат и да се обучат.

  Какво значи "защитена професия"? Ще има техникуми, където да се преподава, даже да няма достатъчно ученици? Ще има закони, чрез които се прави невъзможно да смениш нает човек? Ще има определени минимални ставки над днешната пазарна стойност на този вид труд? Кое ще защити младежа, ако всяка от тези стъпки по-скоро ще създаде нови безработни? Ще се мислят схеми за спонсориране на производства, които наемат примерно заварчици. Всяка от "защитите" би довела до някое от следните:

  - Има много с дадена квалификация, харчат се пари тя да се придобие, но няма достатъчно работни места.

  - Източване на бюджета, по-висока данъчна тежест за останалите бизнеси, схеми за деклариране на всеки работник като заварчик примерно, даже да е хамалин. От това- спад на останалата икономика.

  - Масови съкращения, много обмисляно наемане на нови хора, трудно взимане на решение за стартиране на нов бизнес, изискващ "защитени" кадри. Ако не можеш да се освободиш от човек, който не си върши работата, при проблеми с пазара нямаш вратичка за съкращения, заплатата е гарантирано висока, но ти можеш да си позволиш по-ниска, то как да наемеш човек?

  Изобщо, държавата няма място в чисто пазарни отношения. Ако се искаше стимулиране на ръст и създаване на работни места, начинът е отигран в много държави. В ЕС ярък пример е Словакия- при над 400 работника в нов завод първите години осигуровките им се поемат от държавата, образованието се насочва към търсените кадри(Там яко се развиват електроника и автомобилостроене.), ключовите отрасли се подпомагат с максимално бързо уреждане на всякакви разрешителни(Примерно за транспортна фирма от заявление за регистрация на дружеството до първи курсове на камионите да не е една-две години, а 1-2 седмици!), липса на корупция(Ако чиновник има срок за дадено разрешително седмица, то да не го бави две години, а да го даде и за ден, ако няма купища чакащи, а максимумът да е седмица наистина, като "Има лек проблем, та ще чакаме." и поглед за "Ти нали си знаеш, че без 1000 евро под масата не се минава?" просто няма.)... Колко държави позволяват данъчни облекчения за първите години на завод? Има много места, където примерно първите 5-10г ставката за данък печалба ти е 0. И никъде няма "защитена професия", каквото и да значи това.

 21. 21 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 970 Неутрално

  А инак със законови промени не може да се влияе на общественото мнение, мисля аз. Да се повишава престижа... няма нужда, аз не виждам нищо непрестижно в изброените професии. Само заплатите са непрестижни.

  Доброто е заразно
 22. 22 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  Според законна за колониалното робство където няма български фирми които да фалират и да им вземат персонала държавата е длъжна да квалифицира за собствена сметка обслужващия персонал на чуждите инвеститори.
  чл2. 5,финансово подпомагане за обучение за придобиване на професионална квалификация

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 23. 23 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 2049 Весело

  [quote#1:"Ангелина"]българските мъже, вече не постъпва и в казарма и не са научени на труд.
  [/quote]
  Вицът на деня!

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 24. 24 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#4] от "easy63":За пръв път чувам, че казармата учи на труд. Това е оксиморон."

  -Или не си служил,или толкова ти е била службата.
  Има,разбира се и труд-е,не винаги ефективен,има възпитаване на решителност,съобразителност,отговорност,действие в екип,жертва за приятеля и мн.др.

 25. 25 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 970 Весело

  [quote#1:"Ангелина"]а да не забравяме, че българските мъже, вече не постъпва и в казарма и не са научени на труд.[/quote] По-смешно нещо отдавна не бях чела Мога от личен опит да заявя следното: синът ми за 6 месеца самостоятелен живот (студентски) видимо и доказуемо получи повече трудови навици, отколкото татко му за 2 години и 3 месеца в казармата.

  Доброто е заразно
 26. 26 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ангелина":

  Българският народ като цяло доста отдавна е престанал да се труди.

  Причините са няколко и все се коренят в 50-годишното тоталитарно иго и щетите, които то е нанесло на мисленето:

  Принципът учи, мама, та да не работиш. Оттук и нормалният отлив от професии, където се полага основно физически труд.

  Принципът те ни лъжат, че ни плащат, ние ги лъжем, че им работим. За омързеливянето на хората основен принос има уравниловката през 50-години соц-икономика. Никой за нищо не си дава зор, колкото и да работи все едно и също получава, а колкото и да получава все едно и също може да си купи (това, разбира се, не важи за номенклатурния елит от среден и висш тип). В сегашно време трудът се заплаща ниско, в повечето случаи, и това нормално демотивира хората - доказателство за това е фактът, че няма българин (не включвам тук циганите), който да не е успял в чужбина, на работа на най-различно ниво - от шлосер, през шофьор, хлебар, готвач, та до висш мениджър.

  На трето място идва постсоциалистическият тип икономика, който се случва в момента в България. Този тип икономика НЕ Е пазарен (само така подвеждат хората да мислят). Този тип икономика са управлява от бившият номенклатурен елит, който си приватизира активите на соц-икономиката, и установи монополи във всяко едно отношение (подчертавам - монополният тип икономика си е чисто български, народното недоволство ловко и манипулативно се насочва към чужди инвеститори, за да се прикрива истинския проблем). Този тип икономика не позволява материално развитие на хората извън бившия номенклатурен елит и слугинажът му. Средностатистическият човек няма достъп до ресурс, с който да постигне нещо повече от това да работи на заплатка (по-ниска или по-висока) някъде. Добре платените позиции също са резерве за свои хора, случайни пробиват по изключение и по грешка на системата. Това също действа демотивиращо.

 27. 27 Профил на Михаил Марков - Прост народ, слаба държава!
  Михаил Марков - Прост народ, слаба държава!
  Рейтинг: 402 Гневно

  До коментар [#1] от "Ангелина":

  Мила ми Ангелинке! Ако нямаше модератори тук, хубаво шях да те насоля! Не че щеше да помогне, ама белким маааалко ти заработи прашасалия комунделски мозък! Аз на работа съм се научил от родителите си, в казармата единственото което усъвъуршенствах беше, да се скатавам и да имитирам чистота след почистване ("Не е важно да е чисто, а да е мокро!" - старшина в поделението ни). Иначе ми напомняш за една доста семпла личност с подобно име. От Хасково беше.... та се чудя дали не си случайно ти? М?

  ГЕРБ и БСП+ДПС не са двете страни на монетата, а едната! Гражданското общество е другата! С тези политици, Русия не е част от Европа и цивилизования свят!
 28. 28 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Държавата пак си пъха носа в пазара.

  rock n' roll is king!
 29. 29 Профил на 4ove4encence
  4ove4encence
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#14] от "deaf":

  Не съм съгласен с теб, макар и да не съм бил в казарма. )))))))))))

 30. 30 Профил на Михаил Марков - Прост народ, слаба държава!
  Михаил Марков - Прост народ, слаба държава!
  Рейтинг: 402 Гневно

  А да, забравих да кажа че съм завършил Механо-Техникума, на Стамболийски, специалност "Студена обработка на металите". Във времето на завършване, с тази специалност можех да взимам по-малко от продавачка или сервитьорка в кафене. За разлика от Германия, където живея сега. Тук с подобна професия има хора които получават доходи съизмерими с ИТ специалисти. В България не се отдава досатъчно уважение към човекия труд.

  ГЕРБ и БСП+ДПС не са двете страни на монетата, а едната! Гражданското общество е другата! С тези политици, Русия не е част от Европа и цивилизования свят!
 31. 31 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Какви са тези простотии? Държавата ще дава някакви пари на някакви хора? Държавата се намесва в пазара на труда на страната на частника? Ако някой има нужда от даден специалист, му плаща съответната заплата. Или ще заемаме мястото на Гърция със защитените професии?

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 32. 32 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1019 Весело

  До коментар [#20] от "атанас":

  Атанасе, ти написа пост, по голям от статията, без да обърнеш внимание на този абзац:
  "С приетите на първо четене поправки се дава възможност за признаване на неформално придобити знания – такива, придобити извън системата на професионалното образование. По предложение на ГЕРБ се въвежда и т. нар. дуално обучение, с което се дава възможност за обучение чрез работа."
  Ей за това става дума, да можеш да получиш диплома след като вече на практика си станал заварчик

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 33. 33 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  До коментар [#28] от "TAC":
  [quote#28:"TAC"]Държавата пак си пъха носа в пазара.[/quote]

  Изглежда, пазарът се е провалил в начинанието, та се е появила нуждата от висшите чиновници(депутати и министри) да мислят вместо него.
  А защо пазарът се е провалил?

  Ecrasez l’infâme
 34. 34 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 555 Весело

  До коментар [#23] от "дъждовита":

  [quote#23:"дъждовита"]Вицът на деня! [/quote]Съгласен и за това:
  Един голям ✚ ("плюс", в случай, че не се вижда) от мен на Ангелина за предиздиканите емоции и коментари.


  До коментар [#1] от "Ангелина":


 35. 35 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 555 Весело

  До коментар [#26] от "zenola":


  [quote#26:"zenola"]Принципът учи, мама, та да не работиш[/quote] Не е от [quote#26:"zenola"]50-годишното тоталитарно иго [/quote]А от малко по-преди това!

 36. 36 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#30] от "Михаил Марков - Олигарски върви си!":

  Другарката явно живее в друг свят.
  Напълно съм съгласна с написаното от теб. Всичко е въпрос на условия на труд, а не на мързел.

  Дрогарете да помислят и за медицинския персонал и за учителите, че както е тръгнало, скоро ще се лекуваме само с врачки и вещери, а децата ни ще останат прости.
  Парадокс: въпреки засилващата се намеса на държавата във всички области, липсата на държава става все по-осезаема и болезнена.

 37. 37 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 643 Неутрално

  ... не липсват 'ора с тиА професии... не липсват и самоуки без тапия... Плащането е у дъното на нещата...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 38. 38 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 555 Весело

  До коментар [#30] от "Михаил Марков - Олигарски върви си!":

  [quote#30:"Михаил Марков - Олигарски върви си!"]Тук с подобна професия има хора които получават доходи съизмерими с ИТ специалисти.[/quote] ... ама се броят на пъсти!

 39. 39 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  [quote#24:"dedo pepo"]
  Има,разбира се и труд-е,не винаги ефективен,има възпитаване на решителност,съобразителност,отговорност,действие в екип,жертва за приятеля и мн.др. [/quote]
  Дедо, дедооо, дедо...

 40. 40 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  [quote#28:"TAC"]Държавата пак си пъха носа в пазара. [/quote]
  виж #22 не държавата си пъха носа а чуждестранните инвеститори налагат на държавата да им обучава обслужващия персонал с парите на данъкоплатците!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 41. 41 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  [quote#26:"zenola"]няма българин (не включвам тук циганите), който да не е успял в чужбина, на работа на най-различно ниво[/quote]
  До това изречение бях съгласен. За това ще каже - посмали малко с обобщенията. Просто не е вярно и примерите за това са не 1 и 2.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 42. 42 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 710 Неутрално

  До коментар [#33] от "Graf":

  Не съм специалист по икономика,но все си мисля,че пазарът е саморегулираща се система.Сам по себе си няма как да се провали.Всъщност не разбирам какво точно имаш предвид като казваш,че се е провалил.
  По време на строителния бум познавах заварчик,който получаваше около 1500 месечно,а багеристът от строежа до нашата фирма се хвалеше,че работи за 2000.

  rock n' roll is king!
 43. 43 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  До коментар [#40] от "comandante":
  [quote#40:"comandante"]а чуждестранните инвеститори налагат на държавата да им обучава [/quote]

  Не чуждестранните инвеститори, а местните "чорбаджии" реват, че държавата не им била подготвила необходимите им кадри.
  Чуждите инвеститори правят това: http://www.youtube.com/watch?v=fzXbOMihR3U
  От БСК рИват, че им липсвало безплатна ръка, но за сметка на това опитна и квалифицирана.

  Ecrasez l’infâme
 44. 44 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  До коментар [#42] от "TAC":

  [quote#42:"TAC"]Не съм специалист по икономика,но все си мисля,че пазарът е саморегулираща се система.[/quote]

  Системата се е саморегулирала.
  На пазара има нуждата от квалифицирана ръка, но безплатно.
  Отсреща има безработни, които ги "квалифицират" някакви центрове, лицензирани, с преподаватели и "база"...
  Накрая имаме резултатите от саморегулацията. Народното събрание се занимава с някакви професии.
  Само един въпрос. Знаеш ли колко струва обучението на един заварчик?

  Ecrasez l’infâme
 45. 45 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#41:"bludniq_sin"]

  няма българин (не включвам тук циганите), който да не е успял в чужбина, на работа на най-различно ниво- цитат на коментар #26 от “zenola”

  До това изречение бях съгласен. За това ще каже - посмали малко с обобщенията. Просто не е вярно и примерите за това са не 1 и 2. [/quote]

  Какво значи успял? Животът навсякъде е един и същи, хората навсякъде се борят с живота, къде по-успешно, къде не.
  Ако под успял разбираш прасчо и дудука, това е друг въпрос.

 46. 46 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#45] от "fatoumata":

  В нормалните държави не им се налага да се борят за нормалното си съществуване и един спокоен уреден живот на средно ниво. Борим се ние тук - дори за да се храним нормално и да живеем в що годе нормални условия.

  В нормалните държави си борят, но ако искат да бъдат богати - в смисъл да не да работят за добри заплати, а да притежават активи и получават доходи от тези активи.

  Разликата е огромна. А както написах вече - България не е пример, зощото нито икономиката ни е пазарна, нито достъпът до ресурс е свободен, той е строго защитен за определен кръг хора и пробивът е изключение.

 47. 47 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 710 Неутрално

  До коментар [#44] от "Graf":

  За това говорим-пазарът се е саморегулирал.Няма заварчици,защото никой не иска да диша отровни изпарения за 500-600 лв. месечно.Хора с тази професия на 50+ години ще продължат да го правят,защото вече им е късно да сменят професията.Но няма свежа кръв.Сега ще потрошим едни яки кинти за обучение,ама дали обучените ще практикуват е друг въпрос.

  rock n' roll is king!
 48. 48 Профил на Dragomir Dragomirov
  Dragomir Dragomirov
  Рейтинг: 515 Весело

  Това се нарежда в топ 3 на "гениалните" социалистически идеи, наред с мораториума за продажба на земя на чужденци и предложението големите хипермаркети да затварят през уикендите.

  "Show me a sane man and I will cure him."
 49. 49 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#46] от "zenola":

  Коментарът ми не беше по твой адрес, а по репликата в пост 41.
  Животът навсякъде е един и същ за обикновените хора. Безработица и несигурност има и в "нормалните" държави. Това, което там получават като екстра, е уредена градска среда, по-добро здравеопазване и образование и други подобни, които у нас или липсват, или се заплащат скъпо от собствения джоб. Според мен българите в чужбина не са по-малко или повече "успели" от тези в България, ако под успех разбираме просперитет чрез почтен труд. Хубавата градска среда обаче повишава усещането за успешност

 50. 50 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  Значи така, първо другарите гонят 2.5 милиона знаещи, можещи, професионално обучени българи. Гони ги ей така, за всеки случай, най-малкото заради избори, да не им се моткат пред скъпите автомобили, ако решат тези милиони да излязат на улиците да протестират, и най-вече ги гони, за да си запазят и увеличат накрадените благинки. След това решават, че когато са на власт трябва и да симулират малко народополезна дейност. И решават да обучават хора за професии, които са или изчезнали в България (просто няма това производство - закрити(ограбени) фабрики, цехове, производствени линии и т.н., или вече нямат бъдеще. Като капак решават да обявят изчезналите по българските територии професии за защитени. Неокомунизъм по български.

  На комплексирания болшевик и доносник vesolr с безразличие
 51. 51 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#8:"aboto"]А ,да си депутат професия ли е ? Защото вие правите струвате ,но винаги успявате да сте най-защитени .[/quote]
  Взе ми го от устата.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 52. 52 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  Дуалното обучение е наистина нещо много добро, т.е. работа и теоретична поидготовка едновременно, в Германия е широко застъпено и дава отлични резултати - прилага се както за по-непрестижни професии, така и за кадри с висше образование.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 53. 53 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 684 Весело

  Защитена професия в България е, комуне, социалист, милиционер и израстваш веднага кариерно, като консултант, експерт, менаджер, министър и даже дупетат - шеф на НС, партийки разни и т.н.
  Социалист заварчик и ансансьорен техник няма.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 54. 54 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 627 Весело

  И проститутките ли са в тази категория

 55. 55 Профил на Zed
  Zed
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Били неатрактивни, ама бизнесът имал нужда!!!! Айде бе?!?!
  Като има нужда бизнесът, вдига заплатите и стават атрактивни. Нали така работел пазарът?? Или не?!?
  "Пазар, да се свети името му, да пребъде царството му!", вика 99% от образования, активен млад българин. И чака пазара да вездаде справедливост и благоденствие.

  Свободният пазар, е като свободното падане.
  Някой хора(млади, образовани, квалифицирани, активни, 2-3 чужди езика) не различават свободното падане от летенето. Тва парашути, планери, смолети, нищо не признават, пречели викат, свободата била най важна.
  Правоверни, ко да прайш. Размазва се в земята, благославяйки всевишния(Пазар)

 56. 56 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  До коментар [#32] от "stein":

  На мен това с признаването на практиката за квалификация нищо не ми се връзва с "защитена професия". Сега при 5г стаж дали ти искат диплома при кандидатстване за същата позиция? Фирмите случайно да плащат за разряди като едно време? Т.е. какво точно се променя, че не ми е ясно? Този абзац го приех повече за една от промените, а не да е цялата промяна. Но и това, и много повече "защити" все води до проблеми и никакви реални плюсове за пазара на труда. Държавата не може да наложи търсене или предлагане(т.е. да накара някой да се специализира в нещо, което не му гарантира после работно място). Това не й е работата. Работата й е да види накъде върви пазарът, да се ослуша какви са проблемите с младите кадри(примерно завършили ИТ, но неприемани за работа заради липса на еди какви си умения), да промени образователните програми, ако трябва, да предложи стипендии за най-кадърни, системи за стажове и т.н.

 57. 57 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  [quote#43:"Graf"]Чуждите инвеститори правят това: [/quote]
  Изглежда много хубаво ама виж колонката на karieri.bg чуждите инвеститори нямат желание да взимат в корпоративните си секти не шлифовани мозъци!
  Така ,че тези ги пускай на на ранобудните или или на онези 50% млади безработни които са видимо вярващи ,че безизходицата в България се дължи на лошите българи а не на чуждестранните финансови "доброжелатели" и искат на всяка страна да емигрират или да останат тук но при чуждестранен работодател!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 58. 58 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1987 Весело

  [quote#32:"stein"]Ей за това става дума, да можеш да получиш диплома след като вече на практика си станал заварчик[/quote]
  А касапите кога ще става хирурзи? Нали и те имат придобит практически опит...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK