Съюзът на съдиите предлага две номинации за главен съдебен инспектор (допълнена)

Съюзът на съдиите предлага две номинации за главен съдебен инспектор (допълнена)

© Анелия НиколоваНай-голямата магистратска организация - Съюзът на съдиите, издига две кандидатури за главен съдебен инспектор - на съдия Вера Чочкова от Софийския градски съд и на Теодора Точкова, която е председател на Административния съд в Хасково. Двете номинации ще бъдат представени на 21 март.


Това съобщиха от организацията, която след провала на последната процедура за избор на главен съдебен инспектор реши да проведе вътрешносъсловни консултации. Миналата седмица ССБ съобщи, че все още нито един от предложените кандидати не се е съгласил.


След като бъдат публично представени, двете номинации ще бъдат подложени на обсъждане. На основата на обсъждането управителният съвет ще реши дали кандидатурите ще бъдат официално подкрепени и излъчени от името на съсловната организация. След това предстои народните представители да преценят дали да внесат тези номинации за разглеждане в Народното събрание.
Публичното обсъждане ще бъде открито за представителите на медиите и ще бъде предавано пряко по интернет на адрес http://www.judgesbg.org.


"Отчитаме си като грешка, че си поставихме твърди кратки срокове за приключване на тази инициатива, без да вземем предвид, че както номиниращите, така и номинираните са хора, заети с основната си дейност на съдии и се нуждаеха от време за сериозно обмисляне", пише в съобщението на магистратската организация.


Те мотивират номинациите с това, че и двете съдийки са с достатъчно опит, за да отговарят на законовите изисквания за професионален стаж, но достатъчно млади, за да имат силите и енергията за това предизвикателство.


Преди две седмици парламентът утвърди срока 2 април за издигане на кандидати, както и правилата за обсъждането на номинациите и за избора, който се извършва с квалифицирано мнозинство от две трети от народните представители.

Постът стои вакантен цяла година, тъй като мандатът на досегашния главен инспектор Ана Караиванова изтече в началото на 2013 г. и тя подаде оставка през октомври. Това стана причина въпросът да бъде поставен и в последния мониторингов доклад на еврокомисията, която показа, че възстановяването на доверието в институциите и в способността на парламента да преодолее съмненията в задкулисни сделки ще бъде трудно.


Кои са номинираните
От Съюза на съдиите предоставят информация за издигнатите кандидати. Зад номинацията на съдия Вера Чочкова са застанали 12 съдии от Софийския районен и градски съд, както и от Софийския апелативен съд и Административния съд в София.


Според тях съдия Чочкова е подходящ кандидат за главен съдебен инспектор, защото е "опитен и компетентен" съдия, която е разглеждала  разнообразни по вид и значителни по брой дела - като младши съдия е участвала в съдебни състави по граждански, търговски, административни и наказателни дела. 


"Въпреки голямото количество дела, с които неотклонно е била свързана работата й, съдия Чочкова не показва склонност към рутиниране, конформизъм и умора, отличава се със задълбоченост и непрекъснат стремеж към усъвършенстване. Тези й способности са особено ценни за длъжността на главния инспектор в настоящия етап на развитие на институцията, когато се налага преосмисляне на цялостната й дейност и приоритети", смятат още магистратите, застанали зад номинацията на Чочкова. 


Кандидатурата на съдия Теодора Точкова е издигната от съдиите от Върховния касационен и Административен съд - София, Борислав Белазелков и Николай Гунчев. Те се мотивират: "Дългогодишният й опит като съдия на районно и окръжно ниво я поставя в позиция да познава отблизо и в дълбочина проблемите на съдебната власт, съответно да предлага адекватни предложения за разрешаването им. Динамиката на обществените, институционалните и законодателни промени през годините, в които се е развивала кариерата на съдия Точкова са й позволили да натрупа 


институционална памет за успешни стъпки и погрешни модели, свързани с функционирането и инспектирането на съдебната власт."

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Sir Percival ГЛАСУВАЙТЕ
  Sir Percival ГЛАСУВАЙТЕ
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Еха - Чочкова и Точкова...
  А Бочкова, Кочкова и Рочкова за резерви ли ги оставиха?...

  ЖУСТИС (фр.- правосъдие) ИЛИ ЖОСТЕРИС (бълг. - гьостерица)!!!
 2. 2 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2736 Весело

  За номинацията ще се борят Точкова и Чочкова. Началото е забавно.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 3. 3 Профил на v_vendeta
  v_vendeta
  Рейтинг: 740 Весело

  И довечера Котьо ще чете новини за Чочи

  the more we learn, the more we die...
 4. 4 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#1] от "Percival":

  Преди години запознавам две мои познати и става следното:
  Здравей аз съм Светла
  Здравей аз съм Варта
  Такъв смях ме напуши, че ...

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 5. 5 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  [quote#1:"Percival"]Еха - Чочкова и Точкова..[/quote] Отначало помислиш, че си правиш бъзик Не са виновни жените, ама просто...

  Доброто е заразно
 6. 6 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 571 Гневно

  Народа е казал:Каквото е името ,такъв е и човекът.Празноглави комунистически наследници с агентурна обвързаност.,учили и недоучили най-достъпната псевдо наука -Комунистическо право по линията на АБФК .Комунизъм и право ,както комунизъм и икономика.Точно такива нещастници с комунистическо и агентурно потекло управляват нещастната ни страна 70 год.и затова сме на този хал-последни по всичко.

 7. 7 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1303 Весело

  Точкова,Чочкова-коя да е,някаква си буквичка няма кой-знае какво значение,май?!

 8. 8 Профил на v_vendeta
  v_vendeta
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#6:"adenauer"]аквото е името ,такъв е и човекът.Празноглави комунистически наследници с агентурна обвързаност.[/quote]


  Мхм. Точно!
  Сетих се вернага за Ралица Агайн... Агейн застраховките нагоре и публичното изнасилване на бранша!

  the more we learn, the more we die...
 9. 9 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 10115 Неутрално

  дано изберат вече която е по подходяща , не зависимо от името .

 10. 10 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 752 Неутрално

  ... юриспондиралите червеночочкоточковчета... хахаха

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 11. 11 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Я, Пеевси този път не е номиниран....

 12. 12 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#11] от "dutch":

  Пеевски е запазена марка на НС. Има още време до изтичане на крайния срок, споко

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2408 Неутрално

  Засега нещата изглеждат нормално ( страх ме да кажа добре ). Така според мен е редно, правистите които се познават, да номинират компетентни хора. А за останалата част, когато има достатъчно време и при наличието на интернет, винаги ще разберем нещо повече за тях като хора, дори и като имотно състояние ( това не е маловажно за хора работещи макар и за добри, но все пак български заплати). за да може обществеността наистина да повярва на една или друга кандидатура.
  Остава да имахме възможност поне някои от длъжностите ( например Главен прокурор ) да ги избираме - май се размечтах.

 14. 14 Профил на hoa12311835
  hoa12311835
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#13] от "tsvetko_51": Няма държава в света, където главния прокурор да се избира при преки избори. Обикновено се назначава от парламент, президент или независим орган.

 15. 15 Профил на hoa12311835
  hoa12311835
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#13] от "tsvetko_51": Няма държава в света, където главния прокурор да се избира при преки избори. Обикновено се назначава от парламент, президент или независим орган.

 16. 16 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#2] от "Gopeто":

  А краят плачевен.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 17. 17 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 2059 Неутрално

  От мен - едно голяма БРАВО на колегите от Съюза на съдиите.
  Точкова не я познавам, но Вера Чочкова е прекрасен съдия и невероятен професионалист! Честито за номинацията!!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 18. 18 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3480 Весело

  [quote#5:"dogwoman"]Не са виновни жените, ама просто... [/quote]
  Ама просто ... като по Гогол.

  Сега да чакаме съдия Ляпкин-Тяпкин ...

 19. 19 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Проверете точкова -Хасковски окръжен съд има странни правила извън закона.На времето съдиха трима подсъдими ,че са окрали окръжния прокурор Ванчев.Адвокатитепоискаха отвод на всички съдии от Хасковски окръжен,защото тогавашния шеф на прокуратурата е пострадал и те са пристрастни,те казаха нееее-въобще не сме пристрастни.За първо деяние на неосъждани лица дадоха 4 години безпристрастно.Проверете дали Точкова не е била съдия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK