Министър Данов предлага социален жилищен фонд да замени ромските гета

На мястото на гетата ще има промишлени зони, които ще осигуряват поминък на обитателите на социалните жилища.

© Анелия Николова

На мястото на гетата ще има промишлени зони, които ще осигуряват поминък на обитателите на социалните жилища.Министерството на инвестиционното проектиране излиза с нова инициатива - създаване на социален сграден жилищен фонд. Той ще задоволява потребностите на хората с ниски доходи и специфични нужди, самотни възрастни хора, граждани в неравностойно положение и маргинални слоеве, съобщи пресцентърът на ведомството.


Според концепцията обитателите на ромските гета ще бъдат преместенш в благоустроени жилища в съседни терени. На мястото на гетата се предвижда създаването на производствени зони, в които да има условия за трудова заетост на малцинствата. 


В момента се разработва концепция за създаване на публично-частни партньорства между общините, държавата и частни инвеститори, в която държавата и общините да участват чрез безвъзмездно предоставяне на терени за строителство и облекчени условия за ползване на социалните домове. За тяхното създаване, управление и поддържане се предвижда създаване на жилищни асоциации, а зa осигуряване на финансиране на строителството им се предвижда създаване на финансов жилищен фонд.
Тези намерения ще залегнат в бъдещ Жилищен кодекс, в подготовката на който ще бъдат привлечени  широк кръг експерти и  граждани, които попадат в групата на ползвателите.


Експертите на МИП вече разпращат писма до общините за информация за конкретните нужди от жилищно подпомагане, наличния сграден фонд, който може да се ползва и свободните терени.


В МИП обсъждат идеята за създаване на база данни, интегрирана в Hационален информационен портал за социален жилищен фонд в България. Той ще дава информация за наличностите и нуждите от социални жилища, на територията на цялата страна. 


Очаквани ефекти от изпълнението на проекта ще бъдат осигуряване на заетост в сектор "Строителство", подпомогне на строителния бранш чрез създаване на условия за публично-частни партньорства между бизнеса и общините, стабилизиране на живота на хората и борба с демографската катастрофа, чрез осигуряване на субсидирани, достъпни жилища с добро качество и като цяло осигуряване на по-добри перспективи и сигурност; оптимизиране на социалното подпомагане за уязвимите групи и повишаване на ефективността на програмите за социално подпомагане и др.


Очаква се новите законодателни мерки да разширят отговорностите на обитателите на жилищни сгради, в това число тези в режим на етажна собственост, като се регламентират местата за управление на отпадъците, генерирани от жилищата, се посочва в съобщението.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK