Пленумът на БСП смекчи декларация за Украйна

Снимката е архивна.

© Надежда Чипева, Капитал

Снимката е архивна.След три часа дебати пленумът на БСП пренаписа проект на декларация на социалистите за кризата в Украйна в опит да я смекчи и да избегне споменаването на Русия.


Декларацията беше внесена в Народното събрание преди ден от лидера на БСП Сергей Станишев, депутата Янаки Стоилов и други депутати .


Докато в проекта, внесен в парламента, се призовава във витиеват стил да се изтеглят руските войски от Крим, то сега позицията на левицата е, че изразява безпокойство от повишаването на военната активност в региона, включително и на Кримския полуостров. 
БСП предлага споразумението за европейското за асоцииране с Украйна да бъде подписано след парламентарните и президентски избори там като се прецени дали те са били честни и намалява ли напрежението в региона, каза на пресконференция след закритото заседание зам.-председателят на БСП и шеф на външната комисия Янаки Стоилов. 


Социалистите смятат, че България трябва да подходи внимателно към санкциите, които се очаква идната седмица Брюксел да наложи.  


"Заплахите за санкции и контрасанкции не може да доведат до трайно решение", коментира лидерът на българските и европейските социалисти. Той призова  час по-скоро всички да започнат конструктивен диалог - и Украйна, и Руската федерация, и ЕС и САЩ. По думите му единственият възможен изход е в политическия диалог, който трябва да е цялостен, задълбочен, балансиран и да включва всички интереси. 


По време на пленума на обсъждане е бил предложен и проект на декларация от БСП Благоевград, която обаче била изцяло русофилска, разказаха участници в заседанието. По тази линия били повечето изказвания.


Председателят на движение "Русофили" Николай Малинов подчертал, че в голямата си част електоратът и гласуващите за БСП са настроени позитивно към Русия и няма обяснение за последните изказвания на външния министър Кристиян Вигенин. По думите на участници в заседанието министърът обяснил, че визитата му в Украйна не била правилно експонирана, че той бил там, за да обсъди с българското малцинство защитата на права му. Вигенин заявил готовност да обиколи структурите на БСП, за да обясни действията си. Той бил смъмрен, че е действал без партията му и парламентът да имат позиция, но обяснил, че е имал мандат от премиера. 


БСП така и не изрази позиция за утрешния референдум в Крим за това дали да се присъедини към Русия или не. 


Ето текста на документа, одобрен от пленума на БСП:


Националният съвет на БСП:


Следи с огромна загриженост развитието на ситуацията в Украйна и изразява силно безпокойство от сложната и напрегната обстановка в страната.


Отдава приоритетно значение на постигането на трайна стабилизация в Украйна и недопускането на нови прояви на насилие и урегулиране на проблемните въпроси.


Подчертава важността на гарантиране на териториалната цялост на Украйна и провеждане на политика на приобщаване на цялото население, а не на конфронтация.


Не приема прилагането на двойни стандарти в международните отношения и подкрепата от външни сили на екстремистки групи в Украйна.


Обявява се срещу засилването на крайни националистически, включително крайно десни и неофашистки групи в Украйна.


Изказва безпокойство от включване в правителството на Украйна и управлението на страната на представители на профашистка партия и на хора, натрупали по съмнителен начин богатства.


Изразява безпокойство от повишаване на военната активност в региона, в частност на Кримския полуостров.


Отбелязва, че влошаването на икономическите отношения между Европейския съюз и Русия би имало единствено негативен ефект върху двете страни, а безпрепятственото осигуряване на енергийните доставки е от ключово значение за сигурността на Европа.


Разбира, че последствията за България от влошаване на ситуацията в Украйна и по икономически причини, и по отношение на българската общност там, ще са по-тежки за България, отколкото за редица други страни от Европейския съюз.


Отчита отговорността на всички фактори, външно- и вътрешнополитически, да не допускат стилистика и действия, характерни за времето на студената война.


Националният съвет на БСП:


Заявява категорична подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна.


Призовава към политически диалог Европейския съюз - Русия - Украйна с цел стабилизиране на обстановката в Украйна и обсъждане на пътища за подобряване на социално-икономическата ситуация в страната.


Обръща се към всички държави да не провокират напрежение, включително военно, във и около Украйна.


Осъжда случаите, довели до жертви и настоява за всеобхватно и независимо разследване на актовете на насилие.


Призовава компетентните власти в Украйна към действия за спешно намаляване на политическото напрежение и за недопускане на посегателства върху човешките права и спазване на конституцията и законността.


Очаква провеждане на политика на приобщаване и настоява за гаранции за правата на гражданите, принадлежащи към българската общност и другите малцинствени групи в Украйна.


Настоява властите в Украйна да се обявят срещу всички прояви на екстремизъм и за преустановяване на действията на паравоенните формирования и тяхното закриване.


Подкрепя изпращането на наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за установяване на факти и настоява за осигуряване на достъп на наблюдатели на цялата територия на Украйна.


Подчертава необходимостта от организиране на свободни и честни президентски и парламентарни избори като условие за подписване на Споразумението за асоцииране на Украйна с Европейския съюз.


Възприема използването на военна сила като нарушение на международното право и призовава за изтегляне на войските по местата на постоянна им дислокация.


Предлага на Европейския съюз да преосмисли целите и съдържанието на източното партньорство в съответствие с обявеното стратегическо партньорство с Русия.


Обявява се за отговорен подход при обсъждането на санкции и за недопускане на решение за санкции, които възпрепятстват реализацията на важни за България енергийни проекти, вкл. "Южен поток", както и засягането на други национални интереси.


България няма по никакъв начин да участва във военна ескалация на ситуацията в Украйна.


Настоява за намиране на политическо решение на кризата, постигнато по мирен път, при пълно зачитане на принципите на международното право.


Националният съвет на БСП призовава Народното събрание да приеме декларация за кризата в Украйна, с която да се съобразяват инициативите и действията на българските държавни институции.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oboroti
  oboroti
  Рейтинг: 409 Весело

  Как да не ги обичаш!
  Ко-о-о-олко са дипломатични!

 2. 2 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 688 Весело

  Янаки хем е в групата за евразийско бъдеще на България, хем е тук, хем е там. Фигаро

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 3. 3 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 975 Разстроено

  Жалки, неориентирани чугуни - няма кой да ви извади от блатото.Миналото няма да се върне, а бъдещето ще ви закопае, колкото и да не ви се иска.

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 4. 4 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 586 Весело

  Поредния резил за "балканските швейцарци".
  Какво ще правят другата седмица при приемането на санкциите в ЕО?

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 5. 5 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Ти да видиш.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 6. 6 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Просто трябваше да гласуват една русофилска декларация. Никой нямаше да им се разсърди и без това половината България е на това мнение, но както винаги са фурнаджойска лопата.
  Без да мога да го докажа съм сигурен, че 9/10 от техните гласоподаватели смятат, че Русия е права.

 7. 7 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 907 Любопитно

  Има ли за някого каквото и да е несъгласие с определението, дадено от БиБиСи:
  "Pro-Russian BSP"
  Нейните деривати - националисти, до един ѝ пригласят!

  Да разлая троловете!!
 8. 8 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Пак завъртяхме гъза!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 9. 9 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  Позицията им е ясна и без да е написана .Йотова я изрази доста добре.Защо по стар навик замазват нещата ?

  klimentm
 10. 10 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 913 Весело

  Крушата не пада по-далече от дървото...

 11. 11 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1441 Неутрално


  Това си е специфично

  Орално Изкуство ......... Каламбуристика

  и Путин да не споменават ..
  и за путинки да не се говори .....
  и за Чуркин нито дума .....

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 12. 12 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 688 Любопитно

  До коментар [#7] от "lone_wolf":

  Общо 5 партии се гласят да представляват Русия в ЕП от квотата на България.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 13. 13 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  Очаквам следващата стъпка да е изпращането на самоорганизирани въоръжени отряди с доброволци от младежкото БСП да помагат в защитата на Крим от неонацистите в Киев.

 14. 14 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Къв диалог бе хора, КРИМ си е бил РУСКИ и винаги ще си остане такъв. Кои не виждал украинския национализъм в действие, му се струва и хуманен. За повечетео немци националсоциализма е бил готино и обединяващо нацията явление, ама теа у концлагерите са били на друго мнение. На чуждия гръб тоягите все са малко !

 15. 15 Профил на v_vendeta
  v_vendeta
  Рейтинг: 753 Любопитно

  Не разбрах, Вигенин какво мисли днес?!
  А утре?

  the more we learn, the more we die...
 16. 16 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3814 Неутрално

  Да говориш за "конструктивен диалог" при положение, че путинова Русия по най-вероломен начин прекрачи договорености и чрез военна интервенция в независима и суверена Украйна се опитва да завземе части от страната е субективно, подло и неадекватно!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 17. 17 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#8:"mr.wonderworld."]Пак завъртяхме гъза![/quote]

  Ха, ха дошла е депеша от Москва, че Путлер не е арестувал всички протестиращи против анексирането на Крим и нашата чугунария дава заден а и банковите сметки са им в ЕС и САЩ.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 18. 18 Профил на v_vendeta
  v_vendeta
  Рейтинг: 753 Весело

  [quote#13:"oos19355380"]Очаквам следващата стъпка да е изпращането на самоорганизирани въоръжени отряди с доброволци от младежкото БСП[/quote]

  За целта по редовна линия Варна-Одеса ще заплава бракуваната ни подводница, която е преработена да функционира с жива тяга. На борда ще е фрашкано с ... педали.

  the more we learn, the more we die...
 19. 19 Профил на niko
  niko
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Колко са долни...продажници...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  I'm part of the problem...
 20. 20 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1592 Весело

  Колко изненадващо. Дори не е било необходимо да им се обадят от амбасадата.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 21. 21 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Чудесно. Аз пък ще напиша книга за Виетнамската война, без да спомена САЩ нито веднъж. И после ще си ги премерим. Тия нормални ли са изобщо? Като не искат да кажат нищо, нищо да не казват, то така по-смешно става.

  Доброто е заразно
 22. 22 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1097 Гневно

  Да си сложат рублата като герб на партийното знаме червено. Пфу....

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 23. 23 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Дрън, дрън, ярина. Преди седмица имаше годишнина от смъртта на Милошевич. Били ли са БСП кадрите на панихида?

 24. 24 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 907 Неутрално

  До коментар [#4] от "Captain Shakespeare":

  Нуждае ли се въобще от коментар?

  "От гледна точка на социалния статус на лицата, които биха
  гласували за ГЕРБ, тя изглежда като типичната дясна партия – подкрепяна от лицата с висше и средно образование, както и сред групите с относително висок среден доход на човек от домакинството
  Електоратът на БСП изглежда като огледален образ на този на ГЕРБ. По-високите нива на подкрепа за БСП са във възрастовата група над 60 г. и сред лицата живеещи в малките (не в областните) градове. Съвсем очаквано за лява партия, делът на лицата, които казват, че ще гласуват за БСП, е по-висок в домакинствата с ниски доходи. "

  http://www.osf.bg/downloads/File/2012/Public_opinion_June2012_final.pdf

  Какво се е изменило в България?
  Лично за мене, само заменям ГЕРБ с друга дясна партия, защото нещо... не въсприемам ГЕРБ за автентично дясно!

  Да разлая троловете!!
 25. 25 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  [quote#22:"Синята шапчица"]Да си сложат рублата като герб на партийното знаме червено. Пфу....[/quote]

  Би било подходящо, и двете за нищо не струват.

 26. 26 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3814 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Председателят на движение "Русофили" Николай Малинов подчертал, че в голямата си част електоратът и гласуващите за БСП са настроени позитивно към Русия и няма обяснение за последните изказвания на външния министър Кристиян Вигенин. [/quote]

  Този Николай Малинов позитивно ли се отнася към "вероломното нападение на Фашиста Германия над СССР"? А може ли този да обясни как се различава това нападение от нападението на Путинова Русия над Украйна та да счита, че обикновени хора ще се отнесат "позитивно" към него?
  Колкото и слепи да са хората, за тях напредизвиканата агресия си е агресия и единственото отношение към нея е осъждането и желанието виновниците за нея да бъдат осъдени и наказани! Друго отношение към подобно насилие би било просто гавра с човешкия морал и справедливост!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 27. 27 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#24] от "lone_wolf":

  Нищо лично казало кучето и ...
  Всеки има право да гласува за когото си иска.... в това число и за Бюрека ...
  Но умния човек преценява ползите и загубите за обществото и посоката към която искаме да се движим.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 28. 28 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1231 Гневно

  Как е по - добре да се каже, ОДУПВАНЕ, или НАДУПВАНЕ...!!???


  ....Или, когато става въпрос за "матушката", ВИНАГИ сме със СВАЛЕНИ шорти...!!!??? Да ви пикам на комунизЪма...!!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 29. 29 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 579 Весело

  Не им се подигравайте бе! Знаете ли какво им е в душиците? Какъв тормоз е това: Ни така, ни иначе. Пък и няма къде да се снишат. Тюх да се не види макар! Що ме роди, мамо, социалист!

  "Я з москалями не балакаю!"
 30. 30 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1231 Любопитно

  До коментар [#29] от "Инспектор Стрезов":

  Пердон....никакви СОЦИАЛИСТИ,ами са си живи КОМУНСТИ...!!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 31. 31 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Който иска да вкара русофилистици в ЕП, да гласува за кандидатите на БСП!

 32. 32 Профил на morgod
  morgod
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#28:"yu22"]Как е по - добре да се каже, ОДУПВАНЕ, или НАДУПВАНЕ...!!??? [/quote]
  из-по-за-на-дупване

  Комунягите пак се изпозанадупиха.

  For good people to do evil — that takes religion.
 33. 33 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1876 Весело

  Господи,каква мъка! И какъв смях! И какъв позор! Да не раздразним русофилите, да не обидим туркофилите,да се съобразим със сърбофилите...майната им на българофилите!

 34. 34 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  От декларацията: Обръща се към всички държави да не провокират напрежение, включително военно, във и около Украйна.
  -------------------------------------------------------

  Е какво има да провокира Русия. Те са вече там военно. Единственото което можеха да ги призоват е да си изтеглят войските или поне да ги преберат в поделенията.

  Тая "про-европейска" декларация предлагана за усилване на позицията на председателя на ПЕС нямаше как да мине. На пленума по-вероятно му се е искало да приеме една яка антиимпериалистическа декларация заклеймяваща подрънкването на оръжие от НАТО. Няма как обаче, все едно да приемат декларация и против себе България. Шизофренно.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 35. 35 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 857 Неутрално

  [quote#4:"Captain Shakespeare"]

  Поредния резил за "балканските швейцарци".
  Какво ще правят другата седмица при приемането на санкциите в ЕО? [/quote]
  Готвят се за далавери с голямата лъжица.
  Справка : Ембаргото срещу Югославия

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK