ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Съюзът на съдиите обвини Местан, че с изявлението си за Енимехмедов се меси в работата на съда

Лютви Местан

© Георги Кожухаров

Лютви МестанСъюзът на съдиите в България разпространи отворено писмо, с което критикува петъчното изявление на лидера на ДПС Лютви Местан в парламента по повод пускането на нападателя на Ахмед Доган - Октай Енимехмедов, под домашен арест. Местан отговори, че е изразил настроенията сред електората на ДПС от трибуната, вместо те да се проявят "публично в улични форми".


От неправителствената организация определят изявлението на лидера на ДПС като "груба намеса в работата на съда и уронване на авторитета му чрез непремерени и необосновани изказвания" и изразяват притеснения за опитите "съдебни производства да се използват като поводи за провокиране на етническо противопоставяне."


"Намираме за абсолютно недопустимо от парламентарната трибуна да се коментира правилността на съдебни актове, каквито са невлязла в сила първоинстанционна присъда и окончателно определение, решаващо въпроса за мярката за неотклонение на подсъдим по същото висящо дело", подчертават от Съюза на съдиите и добавят, че общественият дебат за актовете на съдилищата позволен и полезен, но международните стандарти и отговорният държавнически подход изискват лицата, заемащи висши политически постове и такива в законодателната и изпълнителната власт да се въздържат от такива коментари, доколкото те представляват намеса в дейността на съдебната власт.
"В конкретния случай тази граница решително е премината. В изказването на народния представител Лютви Местан пряко се оспорва възприетата от първоинстанционния съд правна квалификация на деянието и се сочи "правилната", по убеждение на автора му; изразява се и становище каква е следвало да бъде мярката за неотклонение на подсъдимия; отправя се и обвинение за изпълнение на политически поръчки, участие в сценарии и дискриминационен подход, приписан на съда, в лицето на различни негови съдебни състави", пише в писмото.


"Напомняме, че в съдебния процес са взели участие както професионални съдии, така и съдебни заседатели, които са представители на обществеността. В изказването на г-н Местан се приписват и престъпни по съществото си действия на експерти, дали заключения в това си качество по делото", пише организацията.


В петък Местан определи освобождаването на Енимехмедов, който беше в ареста повече от година, като "нещо ужасно". "В европейска България можеш да насочиш оръжие в слепоочието на един политически лидер и след няколко месеца в ареста да се окажеш на свобода. Това не е справедливост, а гавра", заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДПС и посочи, че за подобен развой на събитията има условие - "политическият лидер, по когото се стреля, трябва да се казва Ахмед, Мехмед или Местан". Добави, че изявлението му не е укор към съдебната власт като цяло, а "срещу облеченото в правни тоги пристрастие, срещу поръчителство, намерило своето покровителство сред отделни представители на българската Темида."


Днес той реагира на Съюза на съдиите с официално изявление, качено на интернет страницата на ДПС, в което обяснява, че в петък е изпълнил политическия си дълг, воден от публичния интерес. "След оповестяването на решението за промяна в мярката за неотклонение на нападателя на д-р Ахмед Доган за кратко време бях залят с десетки декларации от цялата страна, в които се чете силно възмущение, огорчение и болка", заявява лидерът на ДПС. "Бе въпрос на дълг да представя тези настроения от трибуната на Народното събрание именно защото собствено аз като председател на ДПС съм адресатът на тези декларации", добавя той и уточнява, че ако е премълчал, тези настроения щели да се проявят "публично в улични форми". Той обаче избрал цивилизованата форма на парламентарната декларация - "и заради уважението си към съдебната власт".


"До днес никой не е регистрирал какъвто и да е коментар на председателя на ДПС или на когото и да е друг от ДПС по повод на десетките съдебни производства, които текат срещу кадри на ДПС. Това е така, защото имаме високо съзнание за независимостта на съдебната власт. Защото сме длъжни да вярваме във върховенството на Закона, защото това е вяра в демократичното общество", подчертава Местан и припомня, че в петък нарочно е посочил, че не визира съдебната власт като институция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK