Едно наум: "Непрекъснато възходящо развитие" между правоохранителните органи на България и САЩ

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев и заместник главният прокурор на САЩ Джеймс Коул.

© МВР

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев и заместник главният прокурор на САЩ Джеймс Коул.В рубриката "Едно наум" "Дневник" публикува прессъобщения, информации, откъси от материали, изказвания и т.н., които е важно читателите да прочетат заради контекста на случващото се. Днес публикуваме прессъобщение на МВР, разпространено със заглавието: "Сътрудничеството между правоохранителните органи на България и САЩ бележи непрекъснато възходящо развитие". 


Ето и пълният текст на съобщението на МВР:


В рамките на работното си посещение в САЩ вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев е провел среща със заместник главния прокурор на САЩ Джеймс Коул. Изразявайки взаимна благодарност и задоволство от постигнатите отлични нива на сътрудничество между правоохранителните органи на България и Съединените щати, двамата са се обединили около общата позиция, че това сътрудничество бележи непрекъснато възходящо развитие. 
Министър Йовчев е запознал американските партньори с реформата в сектора за сигурност, очакваните ефекти от предприетите действия, както и предстоящите средносрочни и дългосрочни задачи. Той е представил плана за действие, както и конкретните мерки за справяне със засиления миграционен натиск към България. Вътрешният министър изрично е подчертал, че българското правителство обръща специално внимание на мерките, гарантиращи сигурността на българските граждани. 


По време на разговорите министър Йовчев се е спрял и на визията на българското правителство за противодействие на публичната корупция, а именно: повишаване на капацитета и способността за противодействие на корупцията посредством реформата в сектор "Сигурност", както и изработване на план за действие за изпълнение на препоръките на Механизма за сътрудничество и оценка (CVM) на Европейската комисия.


Друг кръг от въпроси, обсъдени по време на срещата, са били свързани с подобряването на двустранното взаимодействие по изпълнение и прилагане на Договора за екстрадиция между правителството на Република България и правителството на Съединените щати от 2007 г. От българска страна е заявено намерението за създаване на съвместни звена под ръководството на главния прокурор на Република България. В тези звена ще участват служители на МВР и прокурори, чиято основна задача ще бъде подобряване на координацията между двете страни. 


В хода на разговорите Цветлин Йовчев и Джеймс Коул са обсъдили ситуацията в Украйна и необходимостта от намиране на мирен изход от кризата. 


Заместник главният прокурор на САЩ е приел със задоволство отправената от министър Йовчев покана да посети България в удобно за него време. Г-н Коул е подчертал, че визитата му в страната ни ще е израз на подкрепа за досегашното сътрудничество в областта на правоохраната.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK