Парламентът ще обсъжда в сряда декларация за ситуацията в Украйна

Сергей Станишев

© Анелия Николова

Сергей СтанишевБСП предлага утре Народното събрание да приеме декларация за ситуацията в Украйна. До момента са внесени три проекта - на "Атака", който е изцяло русофилски и признава резултатите от референдума в Крим от 16 март; на ГЕРБ, който е проевропейски; както и на левицата, с който се призовава руските войски да се изтеглят от Крим. От ДПС пък не предлагат свой проект за декларация, защото темата не предполага тяснопартийни подходи.


Още в неделя от "Атака" поискаха извънредно заседание на парламента за гласуване и на проекторешения за признаване на референдума в Крим и обявяване на България срещу евросанкции за Русия.


"Нашият проект е представен и внесен преди десетина дни. Това е принципна, ясна и рамкова позиция на българската държава, която стъпва на принципите на международното право, уважение и защита на териториалната цялост на Украйна, търсене на политическо решение и диалог на тази сложна криза", коментира на пресконференция днес лидерът на БСП Сергей Станишев.
В събота пленумът на социалистите дебатира над три часа по позиция на партията за случващото се в Украйна, като основните им опасения бяха, че с поведението си в ситуацията БСП може да загуби русофилски гласове на евроизборите през май. Били са отправени критики към външния министър Кристиан Вигенин, че е прибързал с визитата си в Украйна и с позиция, ангажираща правителството, още преди да са се произнесли други страни от ЕС.


Разчитам и се надявам политическите сили в Народното събрание да проявят мъдрост и да постигнем широко съгласие, защитавайки националния интерес на първо място, каза днес Станишев. По думите му националният интерес се изразява в това "да бъдем в рамките на европейската позиция със своите специфични интереси и нюанси".


Станишев отбеляза, че няма как да бъдат игнорирани интересите на 250 000 - 300 000 етнически българи в Украйна и те трябва да почувстват грижата и защитата от страна на българската държава от политически и дипломатически план. За формирането на позицията той подчерта и "нашата икономическа обвързаност с Русия като търговия и най-вече като доставки на енергоносители, защото ние не се намираме в географските ширини на Англия например и не получаваме газ от Северно море".


"Нито сме в позицията на Франция, която получава основно газ от страните на Магреб, от Алжир. Нашите доставки почти изцяло идват от Русия. Този проблем не се дължи на българското правителство или нежелание България да диверсифицира, а на това, че например "Набуко", където аз подписах българското участие като министър-председател, където България имаше дял и готовност да се изгражда, за да доставяме газ и от друг източници, беше провалено не от нас, а от участници от Западна Европа", коментира още Станишев.


Според него трябва да се отчитат интересите на българския туризъм, че годишно идват около 600 000 туристи от Русия, близо 400 000 от Украйна. Ние сме заинтересовани и ще бъдем гласът на разума, на диалога и на намиране на политическо решение на тази криза, което да възстанови стабилността на региона, каза още Станишев.


След пресконференцията на БСП от пресцентъра на ДПС разпространиха позиция на лидера Лютви Местан, който посочва, че кризата в Украйна е най-тежката криза, пред която се изправя Европейският съюз. Една от най-засегнатите страни е България. Освен преките икономически последици следва да имаме предвид и факта, че в Украйна има близо 300 хилядно българско малцинство, отбелязва и Местан.


Парламентарната група на ДПС се въздържа да предложи свой проект за декларация, защото темата не предполага тяснопартийни подходи, а изисква обща позиция, която да защити адекватно българския национален интерес, допълва той. Според ДПС е наложително българският парламент да изработи обща декларация, която да бъде приета с широко политическо съгласие. Местан заявява готовността на ДПС за активно участие в изработването на обща декларация на 42-то Народното събрание за кризата в Украйна.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK