Обсъждането на новия Наказателен кодекс се превърна в изслушване

Обсъждането на новия Наказателен кодекс се превърна в изслушване

© Надежда Чипева, Капитал



Обсъждането на проекта за нов Наказателен кодекс, организирано от правната парламентарна комисия и Министерството на правосъдието, се превърна в изслушване на становища по теми от специалната част на кодекса, без възможност за обратна реакция или диалог.


Над 40 организации, заявили участие, се събраха в зала 6 на НДК. Модераторът - радиоводещият Кирил Вълчев, обяви, че всяка една от тях ще има по три минути, за да представят становищата си, но че няма да има реплики. Тоест обсъждане реално не е предвидено, а представители на отделните организации ще се изправят и ще четат становища, които ще предадат и в писмен вид.


"Ще предстоят още много разговори, ще се направи анализ на чутото. Впоследствие ще се правят по-малки дискусии по отделните теми и проблеми, които сега ще бъдат начертани", заяви Вълчев като коментар на репликата на един от представителите на неправителствения сектор - Ангел Христов (Асоциация за безопасни улици), че това, което ще се случи, няма да е обсъждане, а изслушване.




"Сега разбрах, че не се води стенограма, а сме поканени от правната комисия, където винаги се води запис. Така това ми прилича на самореклама на авторите и вносителите на законопроекта. В рамките на три минути не може да обсъдим специалната част.  Кога обявихте тази програма? Виждам каква ще е тук едва след като се регистрирах", заяви адвокат Емилия Недева.


Тя повдигна въпроса защо не се обсъжда първо общата част, в която също има промени, а се преминава директно към дискутиране на отделни престъпления. 


"Очаквах всички членове на правната комисия да бъдат тук, за да може, преди да се занимаем  по същество с кодекса, да обсъдим дали проектът съответства на изискванията на разпоредбите на закона за нормативните актове. Силно се съмнявам, че това е така", заяви адвокат Калин Ангелов от движение "Промена". Той призова Казак да върне проекта на вносителите му.


"Ако ще има изказвания с предварителни бележки по замисъла и конструкцията, няма смисъл да продължаваме. Целта е това тук да е  предварителна дискусия, да чуем мнението на неправителствения сектор, следващият етап ще е с професионалните организации, след това комисията по правни въпроси ще заседава и ще прецени дали е спазен законът за нормативните актове", коментира Казак.


Проектът за изцяло нов Наказателен кодекс беше приет от правителството изненадващо въпреки възраженията на юристи опасенията на неправителствени организации и уверенията на Златанова, че няма да се бърза. Решението на кабинета беше взето ден след като десет неправителствени организации поискаха удължаване до шест месеца на срока за обсъждане на проекта. 


Основният проблем - злопоутребата с власт


Преди началото на срещата, Николай Колев - Босия изчете декларация, в която призова за създаване на постоянно действаща "кръгла маса", която да напише нова конституция. Той поиска на момента да бъде поет ангажимент за подобна инициатива, но не последва реакция и той напусна залата.  Според представилия се като свободен гражданин Димитър Михайлов проблемът на страната е злоупотребата с власт.


"Изработването на нов Наказателен кодекс е част, макар и малка, от необходимостта от съдебна реформа, в което мисля, че никой от тук присъстващите не се съмнява", заяви в речта си в началото министърът на правосъдието Зинаида Златанова.


Тя изрази удовлетвореност от това, че проектът "бе така широко обсъждан в периода от неговото първоначално представяне на 21 декември 2013 г. и до днес, а сигурна съм, че така ще бъде и дори след неговото влизане в сила".


Проектът за нов НК беше качен в работния ден преди коледно новогодишните празници и беше вкаран в парламента скорострелно, без да дори да е обсъден от магистрати. Но все пак за Златанова е показателн фактът,  "че днес имаме представители на над 40 неправителствени и граждански организации, на работодатели и на синдикати, на професионални организации, показва изключителната важност на Наказателния кодекс в правната уредба и не е пресилено да се каже, че това е вторият по своята тежест законодателен акт след Конституцията".

Проф. Александър Стойнов, ръководител на работната група, изготвила проекта, обяви, че върху него не е бил оказван политически натиск. Той обясни, че целта на екипа е била да запази добрите страни на сега действащия Наказателен кодекс. Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK