Обсъждането на новия Наказателен кодекс се превърна в изслушване

Обсъждането на новия Наказателен кодекс се превърна в изслушване

© Надежда Чипева, КапиталОбсъждането на проекта за нов Наказателен кодекс, организирано от правната парламентарна комисия и Министерството на правосъдието, се превърна в изслушване на становища по теми от специалната част на кодекса, без възможност за обратна реакция или диалог.


Над 40 организации, заявили участие, се събраха в зала 6 на НДК. Модераторът - радиоводещият Кирил Вълчев, обяви, че всяка една от тях ще има по три минути, за да представят становищата си, но че няма да има реплики. Тоест обсъждане реално не е предвидено, а представители на отделните организации ще се изправят и ще четат становища, които ще предадат и в писмен вид.


"Ще предстоят още много разговори, ще се направи анализ на чутото. Впоследствие ще се правят по-малки дискусии по отделните теми и проблеми, които сега ще бъдат начертани", заяви Вълчев като коментар на репликата на един от представителите на неправителствения сектор - Ангел Христов (Асоциация за безопасни улици), че това, което ще се случи, няма да е обсъждане, а изслушване.
"Сега разбрах, че не се води стенограма, а сме поканени от правната комисия, където винаги се води запис. Така това ми прилича на самореклама на авторите и вносителите на законопроекта. В рамките на три минути не може да обсъдим специалната част.  Кога обявихте тази програма? Виждам каква ще е тук едва след като се регистрирах", заяви адвокат Емилия Недева.


Тя повдигна въпроса защо не се обсъжда първо общата част, в която също има промени, а се преминава директно към дискутиране на отделни престъпления. 


"Очаквах всички членове на правната комисия да бъдат тук, за да може, преди да се занимаем  по същество с кодекса, да обсъдим дали проектът съответства на изискванията на разпоредбите на закона за нормативните актове. Силно се съмнявам, че това е така", заяви адвокат Калин Ангелов от движение "Промена". Той призова Казак да върне проекта на вносителите му.


"Ако ще има изказвания с предварителни бележки по замисъла и конструкцията, няма смисъл да продължаваме. Целта е това тук да е  предварителна дискусия, да чуем мнението на неправителствения сектор, следващият етап ще е с професионалните организации, след това комисията по правни въпроси ще заседава и ще прецени дали е спазен законът за нормативните актове", коментира Казак.


Проектът за изцяло нов Наказателен кодекс беше приет от правителството изненадващо въпреки възраженията на юристи опасенията на неправителствени организации и уверенията на Златанова, че няма да се бърза. Решението на кабинета беше взето ден след като десет неправителствени организации поискаха удължаване до шест месеца на срока за обсъждане на проекта. 


Основният проблем - злопоутребата с власт


Преди началото на срещата, Николай Колев - Босия изчете декларация, в която призова за създаване на постоянно действаща "кръгла маса", която да напише нова конституция. Той поиска на момента да бъде поет ангажимент за подобна инициатива, но не последва реакция и той напусна залата.  Според представилия се като свободен гражданин Димитър Михайлов проблемът на страната е злоупотребата с власт.


"Изработването на нов Наказателен кодекс е част, макар и малка, от необходимостта от съдебна реформа, в което мисля, че никой от тук присъстващите не се съмнява", заяви в речта си в началото министърът на правосъдието Зинаида Златанова.


Тя изрази удовлетвореност от това, че проектът "бе така широко обсъждан в периода от неговото първоначално представяне на 21 декември 2013 г. и до днес, а сигурна съм, че така ще бъде и дори след неговото влизане в сила".


Проектът за нов НК беше качен в работния ден преди коледно новогодишните празници и беше вкаран в парламента скорострелно, без да дори да е обсъден от магистрати. Но все пак за Златанова е показателн фактът,  "че днес имаме представители на над 40 неправителствени и граждански организации, на работодатели и на синдикати, на професионални организации, показва изключителната важност на Наказателния кодекс в правната уредба и не е пресилено да се каже, че това е вторият по своята тежест законодателен акт след Конституцията".

Проф. Александър Стойнов, ръководител на работната група, изготвила проекта, обяви, че върху него не е бил оказван политически натиск. Той обясни, че целта на екипа е била да запази добрите страни на сега действащия Наказателен кодекс. Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 680 Неутрално

  ... ами, както се предполагаше, пак е станало „по нашенски“.
  Вън, марш бе сган нийедна!!!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 2. 2 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Разбира се, някой продължава да иска онова недоразумение, което се опитаха да прокарат, но президента наложи вето. Някой много бърза, защо ли?

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 3. 3 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5034 Неутрално

  цялата ни работа е по балкански прибързана и не адекватна . така и с изборния кодекс , въпреки че трябваше да преработят някои точки . Осктавка

 4. 4 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Простичко по комунистически!
  Вие си говорите, ние не ви слушаме.
  Ние си говорим, и не ни пука слушате ли ни, или пък имате мнение и забележки.

  ура и да живей!!!
 5. 5 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Като при Изборния кодекс си я вършат, Господи...
  Вземи Зина, тури Мая,
  Все тая...

 6. 6 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Не разрешавам на някакви мракобесници да решават съдбата ми !

  Не признавам законите ви !

  Те не са справедливи, истинни и верни !

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 7. 7 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Вместо да се кьорават от последния ред какъв цвят химикалка държи клетия диктор, по-добре флагчета да му дадат - като в леката атлетика - един зелен и един червен, да не стават грешки - един до там не хвърлил, друг далтонист, трети пощипвал коУежка дупедадка, не че има други...

  Stef
 8. 8 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Дано да не го приемат преди държавните изпити Октомври. Късмет на всички, които си взеха днеска наказателноправните науки ( особено тея при Стойнов и Велчев ), на другите- успех следващия път.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 9. 9 Профил на today
  today
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Поредната палячовщина, какво обсъждане, на тия изобщо не им дреме за обществения интерес.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 10. 10 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Със страх отворих статията ,щото знам, че пак ще ми се облещи насреща това блонди чучело.

  [quote#5:"dimko"]Господи...
  Вземи Зина, тури Мая,
  Все тая... [/quote]
  +++++++++++++++++++++++++++
  Господи, господи, ние ли ти се криво молехме,
  ти ли криво ни разбра,
  че теа замаяни особи, коват закони!

 11. 11 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3905 Неутрално

  Да се вдигне пушилка е важно за тях!

  klimentm
 12. 12 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  парлама и фалшиви протоколи за пред ЕС... остаФка!

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 13. 13 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Обсъждането на новия Наказателен кодекс се превърна в изслушване..

  - Агент-социалиста, ..
  е длъжен, да слуша и ръкопляска ..
  - Иначе, ..

  urkobozambo
 14. 14 Профил на evklid44
  evklid44
  Рейтинг: 8 Неутрално

  НПК се прави в интерес на престъпниците. Ако няма престъпления или престъпленията намелеят чуствително, веднага ще се види негодността на БСП и антуражът й да води обществото към просперитет. БСП иска власта за собствена изгода. Без власт, активистите на БСП не могат да заемат място на достойни хора в обществото. НПК се прави така, че да не работи и да не могат да се осъждат престъпниците. Задачата на предложения НПК е да насърчава престъпленията и да пречи на разкриването им, въпреки декларациите на вносителите му. Самият начин на обсъждане показва, че на БСП не й трябва работещ НПК.

 15. 15 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 426 Весело

  Пак се упражняват в ПСЕВДО-ДЕМОКРАЦИЯ!
  Колкото да баламосат европейците, че и у нас се случват европейски практики. Да, да, ама НЕ!

 16. 16 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Те пак са си тук и пак са си същите на такива им се казва неокомунисти.

  писнало ми е от левичари
 17. 17 Профил на Михаил Попов
  Михаил Попов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ангел Христов (Асоциация за безопасни улици)...
  Е, как може и двете имена да объркате???

 18. 18 Профил на rivera
  rivera
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Демагогия! Ще приема, че има желание за промяна, когато видя промяна във философията на кодекса - на обществото.
  Нека премахнат давността за престъпленията. Така, всяко престъпление ще тежи като камък на онзи, който го е извършил.
  После да премахнат привилегията народен представител да не носи наказателна отговорност, разбирайте и общински съветник. Тогава ще тръгнат процесите.

 19. 19 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Никой ли не вижда, че по всички важни за нас теми тече не дебат, а изслушване? Никой ли не вижда разликата?

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK