И след "обрата" на МВР за провала на операция "Лясковец" остават въпроси

Главният секретар Светлозар Лазаров по време на изслушването

© Надежда Чипева

Главният секретар Светлозар Лазаров по време на изслушванетоОбрат.


Нещо такова се опита да предизвика главният секратар Светлозар Лазаров по време на публичното изслушване във вътрешната парламентарна комисия за операцията в Лясковец, в която загина спецполицай, а трима други бяха ранени. След дългото изреждане на дати, номера, термини, детайли, той драматично обяви, след пауза, че ще направи признание.


След което определи акцията за провалена! Навръх подготвения план за осъществяване на операцията.  След продължителна  подготовка, съгласувания с Националната полиция, Специализирания отряд за борба с тероризма, Областната дирекция на МВР -Велико Търново, Върховната касационна прокуратура, след подробно изготвен тактически план - изведнъж провал! 
Защото двама оперативни работници от Областната полицейската дирекция във Велико Търново ден преди операцията отишли да снимат повторно къщата. Петко Петков ги видял, досетил се, че ще дойдат да го арестуват, и се подготвил. Така вместо баретите да изненадат него, той ги изненадал и посрещнал с куршуми (всичко за изслушването - четете тук).


Как така двамата оперативни са тръгнали на наблюдение на своя глава без да им е разпоредени, остана неясно. Защо са отишли на  наблюдение, също още не било ясно. Разбрали ли са, че Петков ги е видял, тях ли е видял или само униформените, и защо не са казали за това на ръководещите операцията - също не стана ясно. Затова пък с помощта на депутат от БСП беше съобщено името на един от двамата, който бил и бивш бодигард на Бойко Борисов. Така в обсъждането се  появиха определения не само за "своеволие" (главният секретар за действията на оперативните работници), но и за "саботаж" и "провокация" (на депутата от БСП Кирил Добрев пак за тях), "заговор" (въпрос на Веселин Вучков от ГЕРБ това ли внушават сегашните управляващи за предишните).


Версията за непрофесионално поведение на местни полицаи се беше появила и в дните след акцията на два пъти, но едва днес беше официално съобщена.


След нея и след отговорите на други въпроси, обаче


изникнаха нови противоречия и нови въпросителни: 


Според разказа на Лазаров, след като беше притиснат с конкретни въпроси, двамата оперативни работници от сектор "Криминален" на РДВР-Велико Търново са докладвали на директора за наблюденията си около къщата на 13 март, но не са  информирали, че те самите дали камера на униформения полицай от дежурящия наблизо полицейски патрул да снима и че той влязъл в контакт с Петков на вратата на къщата и  така Петков разбрал че  му се готви нападение.


- Защо униформеният е трябвало да влиза в контакт с Петков и какъв точно контакт е осъществил? Униформеният патрул не е ли докладвал на свой ред на началниците си, че е влязъл в контакт с Петков, тоест че той е научил, че е наблюдаван?


- Не беше изяснено има ли писмени докладни от оперативните работници и от униформения патрул?


- Не беше изяснено откъде са попаднали гилзите от халосни патрони пред къщата и на улицата, които са видени от телевизионни репортери на "Нова тв", щом като се отрича, че полицаите са стреляли предварително с цел да  уплашат Петков.


- Не беше изяснено къде са се намирали полицаите, когато Петков е открил (пръв) стрелбата.


- Не беше изяснено защо операцията не е била прекратена веднага, щом като Петков е открил стрелбата, за да се промени тактиката.


- В други случаи Специализираният отряд за борба изпраща предварително свои служители да се запознаят на място с обстановката, в която ще действат, но този път променили практиката си - на въпроса защо, Лазаров обясни: Лясковец е малък град, всички се познават, Петков ще ги разпознае, че са чужди и ще заподозре опасност. Наистина ли няма начин спецзвеното да осъществи незабелязано наблюдение в малък град? 


Обявената официална версия за провала,


ако наистина точно така са се случили нещата, дава част от отговорите на въпросите, но не всички.  (Ключово ще е обяснението защо са били толкова самоинициативни двамата оперативни работници). И за съжаление не прави по-малко тежки изводите за организацията на работа в МВР (Повече по темата в текста "Защо това, което се случи в Лясковец, може да се случи и утре навсякъде"). 


Но
тази версия твърде  удобно пренасочва цялата отговорност


и вината за случилото се към двама редови криминалисти, а притуря бонус и "екстра" за конспиративност и за нуждите на размяната на обвинения между политиците - единият имал връзка към бившия премиер!


Все пак едва след като приключат проверките на МВР ще стане ясно кой ще понесе отговорността, дали само двамата оперативни работници или и техните преки и средни началници от РДВР-Велико Търново.


От първото изслушване във вътрешната комисия може да се направи извод, че надали оставки/уволнения ще застигнат дори директора на РДВР-Велико Търново, нито шефа на Отряда за борба с тероризма, чиито служители са изготвили тактичекския план на операцията. А за най-високите фигури от  "центъра" в МВР изобщо и дума не може да става.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (117)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  "Петко Петков ги видял, досетил се, че ще дойдат да го арестуват и се подготвил за идването на полицаите. Така вместо те да изненадат него, той ги изненадал и посрещнал с куршуми"

  Това прави вината на Лазаров още по-голяма и положението му още по-незащитимо. Защо е дал заповед за провеждане на акцията такава каквато е била предварително замислена? Нисък коефициент на интелигентност, отговарям си аз.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2770 Неутрално

  В един изтрит коментар (чудя се още защо?) писах ,че Лазаров успешно би влязъл в роля на ментално увреден напр. в Холивудски римейк на "Полет над кукувиче гнездо" (като не съм искал да обидя главсека - просто писах ,че би се вписал успешно в кожата на такъв образ) !

  Нещо повече сега съм сигурен ,че Кен Киси би написал продължение !!!

 3. 3 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Каква изненада бе братче. Те са ритали неуспешно вратата на апартамента без да могат да я разбият. Петков е можел да си измие зъбите и тогава да вземе пушката. Супер липса на подготовка е да не прецениш доколко разбиваема е вратата.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 4. 4 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 543 Любопитно

  Чудя се, ако този Петко не беше ловец с психични проблеми, бивш ловец, а подготвен Талибан (арабски терорист), колко полицая щяха да са нужни за обезвреждането му и колко жертви щеше да има ????

 5. 5 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2991 Весело

  До коментар [#3] от "emil":


  "Те са ритали неуспешно вратата на апартамента без да могат да я разбият..."

  Е, могат ли тръгнат да разбиват врата с крак, без да вземат Стоичков? В това им е грешката! Както виждаш, не е стратегическа, а тактическа, което означава, че експертното ниво на правителството се запазва.


 6. 6 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  До коментар [#4] от "john_law":

  "... колко полицая щяха да са нужни за обезвреждането му и колко жертви щеше да има ????..."

  Не се безпокой жертвите щяха да ги броят същите, които броиха участниците в протестите.

 7. 7 Профил на _brego_
  _brego_
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Никой дупетат ли не се сети да го попита чий е дирил в Лясковец екипа на ДудукТВ? КОЙ им прати хабера предварително? Защо?

  Аз съм един от шепата НЕГОДНИЦИ и искам твоята ОСТАВКА!! http://bgvolleyfans.org/
 8. 8 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Някой в тази държава може ли да ми отговори на простия въпрос - след като три години Петков не е напускал дома си, от къде е имал средства и доходи да се издържа, че да има такива огромни запаси в дома си от храна, вода, лекарства, боеприпаси и пр. Не може само с пенсията на майка му да са живеели ? Тя едва ли е повече от 200-300 лв.

 9. 9 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9620 Неутрално

  виновно е ръководството на операцията - лазаров . ОСТАВКА !!!!!!!!!!

 10. 10 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 569 Неутрално

  това е министерството с наи голям бюджет и да дава жертви е срамота за комисарите

 11. 11 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Полицай извън работно време не полицай, а обикновен гражданин. В работно време, всеки полицай трябва да пише доклад в края на смяната си с какво се е занимавал.
  Така е в нормалните държави.

 12. 12 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 954 Неутрално

  Некадърно ръководство на МВР !Такава ли е задачата на елитните български части " баретите" за акция по "обезвреждане" на психично болен човек ????? Отговори с ДА се номинират с безплатна екскурзия до Северна Корея и Русия, а отговор Не посещение на СЕ в Брюксел. Решавайте!

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 13. 13 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 853 Весело

  Обрат N! Май ни взеха за мезе… Обрати, признания, катарзиси… На някакъв полудевичи манастир с плачлив уклон го обърнаха. А нас - на пълнени гугутки. Аман! Ако съвсем се отчаяме, какво ще спечелят комуноидите?! Изгорена земя, тълпи цигани, бетонни пейзажи…?

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 14. 14 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2316 Гневно

  Слушах всички жалки оправдания и обяснения.Направо ми се повръща!Живеем в страна на абсурдите и ни управляват абсолютно непочтени/меко казано/,некомпетентни и нищожни хора!И От тях, за жалост, зависи нашата сигурност и животът ни!Кой измисли последния жалък сценарий - или е много неморален човек или просто смята всички българи за ТЪПАЦИ!Дано не се намери някой да повярва на жалките оправдания на това НЕДОРАЗУМЕНИЕ!

 15. 15 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  Значи от оправданието на Лазаров излиза, че под негово ръководство, всеки в Полицията е началник и Главен секретар и си прави каквото иска! Егати Главния секретар!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 16. 16 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Най-тъжно е осъзнаването,на какви хора плащаме 1 милиард годишно и какво получаваме срещу това.

 17. 17 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1160 Весело

  [quote#7:"_brego_"]Никой дупетат ли не се сети да го попита чий е дирил в Лясковец екипа на ДудукТВ? КОЙ им прати хабера предварително? Защо? [/quote]
  Да не са луди?!? Та утре другиден да ги вземат на мерник от ПрасПрес, па иди доказвай че нямаш сестра
  До коментар [#7] от "_brego_":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 18. 18 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  Последният въпрос,който остава е КОЙ!!!КОЙ написа този път ОПОРНИТЕ ТОЧКИ??? Срамота за цялата система на МВР!Рибата се вмирисва от главата!!!

 19. 19 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  Твърде малко издържах да го слушам днес. Поради характерните особености на говорителя Лазаров. Но от прочетеното наистина възникнаха повече въпроси, отколкото отговори. Мисля, че във всяка нормална държава поне пет-шест оставки, с министерската начело, щяха отдавна са да подадени.

  Доброто е заразно
 20. 20 Профил на Мартин Константинов
  Мартин Константинов
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Все сме имали некадърни правителства,ама това направо "изби рибата".Разчита се само на ПР - опашати лъжи,кухи обещания и т.н.Смятат народа за глупав и ми е жал за тези,които им се връзват на простотиите.Не искам да си представя какво ще стане,когато към тях се присъедини и Баречко.Маъка ни жална.Но ако спечелят тези избори,за които се хвърлят безобразно народни ресурси,значи наистина си заслужаваме попарата.

 21. 21 Профил на tekomashinist
  tekomashinist
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Като дойде дудука на власт, благодарение на лумпените дето гласуваха за царя , герб и атака ще стане още по весело. Соца и ДС са вечни в БГ.

 22. 22 Профил на ivan_granichar
  ivan_granichar
  Рейтинг: 515 Разстроено

  Ако вярваме на описанието, че "При подхода и проникването в жилището на Петков през терасите и прозорците го призовахме с отчетливи викове: "Полиция, предай се!" (http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=3717099). Става ясно, че именно в този момент е изгубена изненадата.... Те са го събудили и е започнала стрелбата ...

 23. 23 Профил на The Blue Danube
  The Blue Danube
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Лъсна цялата политика на това управление- прави, каквото си искаш, само провала си свързвай с Борисов и Герб. Имал ли е връзка полицая с Борисов, нямал ли е, не е важно. Важно е да се изтръска твърдението, а пък който иска да го опровергава. Вече да не говорим за опорни точки. Това са "опорни сламки", на които виси цялата държава и май чака Путин да й се ядоса, и я анексира, че тези, които не могат, и не искат да мислят да не им се и налага.

  За човека можеш да съдиш по приятелите му.
 24. 24 Профил на vanillaeyes
  vanillaeyes
  Рейтинг: 458 Неутрално

  аз питам и още нещо - в репортаж за жилището на Петков показаха, че баретите явно неуспешно са опитали да проникнат през желязната врата. Това така ли е или не е така? Защото ако първо са направили опит през вратата, а чак после през прозореца - Петков дори и без да е "умишлено предупреден от герб-саботьорите" е имал достатъчно време да се въоръжи.
  И да - кога точно са използвани въпросните халосни патрони - преди първото действие на баретите или като прикриване при тяхното изтегляне ?

 25. 25 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Мнозинството от хората у нас си гледат работата "през куп за грош", а после се чудим защо сме на това дередже.
  И понеже сме безумнио тъпи за да можем да анализираме и открием първопричината, винаги някой друг ни е виновен - Костов, Сорос, американците, руснаците, МВФ, ЕРП-та, евреите, циганите, турците, македонците, Брюксел и кой ли не.

  А тъжната истина е че в основата и първопричината за всичко е една тотална, неописуема и безгранична българска некадърност, която ни изсмуква всеки божи ден по всички азимути.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 26. 26 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 965 Неутрално

  И още два въпроса. Ако работата на анти-терористите е преди всичко да гарантират, че няма да има човешки жертви, какво са направили работещите по случая, за да гарантират сигурността на съседите на мъжа, когото са тръгнали да задържат? И, какво са направили, за да гарантират сигурността на майка му? Какви са отношенията между нея и сина й, е тема на друг разговор, но той спокойно е могъл да я вземе за заложница, например. Или пък баретите, в суматохата, да я убият.

  Оставам с впечатлението, че МВР не цени живота нито на гражданите, нито на служителите си.

 27. 27 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  лудия ги видял и се подготвил,а те нормалните и въоръжените до зъби не се подготвили.Срамна история.

 28. 28 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 467 Гневно

  Какво да очаква народа от милиционери в полицейски униформи, които по навик първи нарушават законите?!

  Безброй са примерите по пътя как точно полицаите нарушават закона за движение по пътищата, по който обикновено глобяват нас, непреките им работодатели!

 29. 29 Профил на Богомил Харманджиев
  Богомил Харманджиев
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Светлозар Лазаров направо си е сбъркал професията-от него би излязъл сносен сценарист на психотрилъри,но тази боза,която се мъчи да ни пробута около събитията в Лясковец изобщо не върви и не се вързва с действителността.

 30. 30 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Петя Владимирова, толкова прости въпроси им задавате, че те със сигурност ще блокират и ще почнат да въртят латерната с дивотиите си.

  Все пак - добро обобщение в крачка, инфото от службите непрекъснато се променя, тъй че е почти невъзможно да се проследи каквато и да е тяхна идея. И в това точно е идеята - отстреща (за съжаление политическото и висшето оперативно ръководтво на МВР) имат една единствена цел - имитиране на пълен хаос, в който очакват да излезнат "сухи". Да, ама в служба с априори уставен ред хаотичните действия и реакции са нарушения, най-малкото.

  Саботьорите са МВР-босовете, не полицайчетата, които са обвинени от собствените им началници.

  Абе, ако началниците си вършеха работата като профита, дали подчинените им щяха да правят "гафове"? Пак казвам - за всяко (!) нарушение на реда и процедурата в МВР(и подобни строго организирани структури) отговорност има/носи по-големият началник. Чак до главата на... сепията.

  НЕ ПРЕХВЪРЛЯЙТЕ ВИНАТА ВЪХРУ СЛУЖИТЕЛИТЕ СИ (ни), ОТГОВОРНОСТТА Е НА НАЧАЛСТВОТО ДО НАЙ-ВИСОКО НИВО, вкл. ПОЛИТИЧЕСКО.

  Ама нямате нито тупе, нито дупе да си го признаете и да подадете поне оставка. Пълни лигльовци-измекяри. По-зле от предишните с поне 5 стъпки надолу.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 31. 31 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#28] от "bulgaria111":

  В такава ситуация (не е свързана със "сега какво пра'им" никой полицай няма да си позволи волна програма. Може да са подкупни, но не са малоумни, поне тези, които работят "на терен". За шефовете им - явно са дебилни.

  Никой и нищо на света не може да ме убеди, че горкото началство не е с ръбеста глава (те те лъжат, мами - финален лаф от брадат виц). Обидното за мен, нищо че хич не си падам по мицифайки и полицаи, е хвърлянето на вината върху преките изпълнители на указания или тяхната липса отгоре.

  Пустословещите високопоставени МВР-босове дали си дават сметката, че дори обикновен криминал ще съчувства на убитото ченге?! И да, казвам го в прав текст - убийството е осигурено от началството, нищо че (евентуално) гилзата е на някой си. Аз дори и в това не вярвам, дори да го видя с очите си, знам, че условията за това убийство са осигурени (да ви *** родата, измекярски началници) от босовете в МВР.

  Умишлено използвам "босове" и "шефове". Ако използвам "кръстници" ще стане прекалено очевАдно.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 32. 32 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#2] от "SS":

  защо е изтрит понеже човека си е ментално увреден, но някой негов почитател ти е цъкнал удивителната!!!

  www.soundcloud.com/x2805
 33. 33 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  "От първото изслушване във вътрешната комисия може да се направи извод, че надали оставки/уволнения ще застигнат дори директора на РДВР-Велико Търново, нито шефа на Отряда за борба с тероризма, чиито служители са изготвили тактичекския план на операцията. А за най-високите фигури от "центъра" в МВР изобщо и дума не може да става."

  Има ли изненадани?!
  ...освен членовете на СОБТ на балкона в Лясковец?
  Хайде, до следващия път!

  I Want To Believe
 34. 34 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Тоя нормален ли е?На калпавия йух,вълната му пречи!

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 35. 35 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Тоя на снимката който е липсващото звено в еволюцията на хомо сапиенса, ще е по-добре да замълчи и ако има чест и достойнство да подаде оставка. Същото важи и за овчаря на стадото...

  Станахте за смях като професионалисти и съсипахте живота на няколко хора!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 36. 36 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3409 Неутрално

  [quote#4:"john_law"]Чудя се, ако този Петко не беше ловец с психични проблеми, бивш ловец, а подготвен Талибан (арабски терорист), колко полицая щяха да са нужни за обезвреждането му и колко жертви щеше да има ????[/quote]
  Добър въпрос ! Ако "братята" турци ни пуснат 20 човека минали военните подготовки джихадисти като тези които пускат в Сирия армията и полицията ще дадат толкова жертви колкото са им мунициите на талибаните защото нашите изобщо нямат подготовка за подобни сценарии а шефовете им нямат възможности да управляват стратегии за бойни действия!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 37. 37 Профил на gad
  gad
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Психара явно е секретаря.Мислех си ,че вече нищо не може да ме изненада от това правителство, но...да се смееш ли...

 38. 38 Профил на kolio__
  kolio__
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Еее, този ни взе вече за мезе...хахаха.

 39. 39 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 796 Неутрално

  явно единственото което това МВР може да свърши е да докара половината български милиционери в центъра на София, и да сложи огради около парламента.
  По отношение на всичко друго, пълен провал звучи като комплимент.

 40. 40 Профил на nicks
  nicks
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Добре че го намериха този бодигард та имат оправдание. Със сигурност Цветанов е казал на болния че го нападат за да свали правителството....

 41. 41 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 958 Любопитно

  КОГА ще чуем какво казва "психично болния" ???
  Или не се знае кой е болния ?

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 42. 42 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Туй зетче дали ще се класира в кастинга за кийстоунски полицай?

 43. 43 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#42:"zdra4"]Туй зетче дали ще се класира в кастинга за кийстоунски полицай? [/quote]

  Па знам ли...вероятно да.
  Може да пробва и в "Полицейска академия"

  П.П. Доколкото чух един актьор участвал във филма е в България, може да обменят оперативен опит....

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 44. 44 Профил на Ким Чангун
  Ким Чангун
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Основният въпрос е защо бодигард на Борисов е компрометирал операцията, довела до смърт на един човек, ще има ли разследване и дали поставеното лице ще си понесе послесдствията за престъплението?

 45. 45 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Нещата са ясни и показват цялостна деградация на МВР. Не от днес или вчера, а в последните години.
  Да обобщим:

  - имаме човек, който притежава четири единици ловно оръжие, чието разрешително е изтекло през юни 2012 г. За година и девет месеца никой не успява да ми изземе това, вече незаконно, оръжие
  - същият този човек през февруари 2012 г. тръгват да го въдворяват по съдебен път и месец по-късно прекратяват делото, защото не мога да го доведат в съда
  - някакви оперативни работници тръгват да заснемат апартамента на човека, но дали камерата на униформен, който пък се спречкал с човека
  - въпреки, че явно има издънка, операцията продължава в пълен ход
  - СОБТ тръгва да щурмува апартамента на този човек, като не си прави труда да евакуира съседите му
  - какво са правили и стрували СОБТ не е хич ясно, но дават трима ранени и един убит в "сражение" с чичко с ловни пушки
  - пет дни по-късно никой не си е хвърлил оставката, а вместо това се "изобретяват" всякакви забавни версии за случката

  Така, че се натрапват някои въпроси:
  - колко единици оръжие с изтекли разрешителни се търкаля у народа?
  - колко луди, които не могат да бъдат въдворени щъкат по улицата?
  - колко струват оперативните работници, които се оставят да ги забележат по такъв дебилски начин?
  - колко елитен отряд е СОБТ щом в подобна акция дадоха четири жертви?
  - кой щеше да носи отговорност, ако в патакламата беше загинал невинен комшия? какви теории на конспирацията щяха да се измислят?
  - къде е честта на ръководството на МВР, което след подобна брутална издънка не смее да хвърли една оставка, ей така за "честта на пагона"?

  Цензуриран от "Икономедиа"
 46. 46 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 856 Неутрално

  ПП
  Не знам защо случая "Белите брези" не се споменава днес. Вярно, минаха 20 години, но и там вони от километри и там супер елитните барети станаха за резил и бяха изпозастреляни на стълбището от редови полицаи. И днес никой не може да каже, защо баретите почват да стрелят по униформени полицаи, които крещят "Полиция, не мърдайте"...
  Ето тук нещо по темата:
  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=3003471

  Цензуриран от "Икономедиа"
 47. 47 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 856 Неутрално

  ПП2
  Има и още паралели с "Белите брези".
  И тогава имаше епохална издънка на всички нива в МВР и тогава всички "фактори" се скриха, като мишки, а тикнаха в затвора един "господин никой".

  Цензуриран от "Икономедиа"
 48. 48 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  а питам се ,ако реши някой луд да посети шефовете в министерството ,тези с големите пагони как ще се защитят или повечето тактици ще дадат фира ,то каква ли файда от тях .

 49. 49 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  Вестниците на мафията /Репортер, например/ твърдят, че Борисов бил виновен. тези хора вярват ли си? Колко са жалки

 50. 50 Профил на nik_177.
  nik_177.
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Измятането е характерна национална черта. Има такъв виц. Американец, англичанин и бай Ганьо се състезавали кой ще скочи от кула във възможно най-плитка вода без да се претрепе.Американецът скочил в 50 см, англичанинът поискал да източат водата до 20 см. Бай Ганьо казал напълно да източат басейна, да намокрят една кърпа, да я изстискат и да я сложат на дъното. Скочил и едва не се пребил. Питали го защо, а той - казах им да я изстискат малко, но те я изстискали цялата. Не е лошо, че търсят оправдание, но чак пък такава конспирация. Борисов наредил на цивилното ченге да се показва нарочно в навечерието на акцията. Че да издънел баретите!? Това идва в повече.

 51. 51 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Разбира се, че остават! Не разбрах, поради каква причина се е планирала акция срещу Петко Петков ли беше второто име? Вместо да се обърне внимание на многобройните му жалби и сигнали, ескалирали до заплахи, те тръгват да подготвят спец акция! Защо? Какво е станало? Потвърждават се и думите на майката, че синът И се е барикадирал в банята и е започнал да стреля, след като видял стълбите по прозорците и даже, че имало вече нахлули в дома им полицаи. Така ли се " обезвредяват", контролират" гражданите? Искам да изразя и възмущението си от Вероника Димитрова, журналист в НОВА, която в интервю с полицейския началник, ръководил операцията, попита, защо след като снайперист държал Петко на прицел не е стрелял и не го е убил! Слава Богу, полицаят охлади ентусиазма И / тя каза, че знае какво пита /като обясни, че такова действие би било чисто умишлено убийство. Умишлено го добавям аз, той не го е казал. Ама, като тръгне тоя ми ти народ по течението, тия медии, та не държи сметка къде отива!

  goblenka
 52. 52 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Лъжат - мажат, лъжат-мажат, а то вониии, вонииии, вонииииииииии!

  ура и да живей!!!
 53. 53 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2119 Разстроено

  До коментар [#51] от "goblenka":"Вместо да се обърне внимание на многобройните му жалби и сигнали, ескалирали до заплахи, те тръгват да подготвят спец акция! Защо? Какво е станало? "

  Хубави въпроси! Но тези, които трябва да отговорят, не са тук. Тук сме лаиците, поне в по-голямата част.
  А и корените на смешно обосноваваните некадърни "управленски" решения, се крият в далечното минало. Само дето сега съвсем им лъснаха задниците, с "неподходящи" меко казано, назначения на ключови постове на всички нива на управление в стуктурата. А и не е само МВР полазена от некадърници!

 54. 54 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#50] от "nik_177.":

  Удари десятката!То4но и ясно.

 55. 55 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 669 Гневно

  Не е провалена , а е
  ПРОВАЛ.

 56. 56 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 909 Весело

  В полицейската работа стават и греики, няма защо да се преекспонира случая......
  Пък следващия път да ходят на акция със снайперисти, както правят американците, когато имат откачалки или неясни субекти насреща си....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 57. 57 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#56] от "boby1945":

  Защо не? Твърде много и твърде необясними станаха грешките! Скъпи грешки!

  goblenka
 58. 58 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 909 Весело

  До коментар [#49] от "daam":
  Бат Бам е виновен определено, най малкото че сдаде глупаво властта в 2013 и се провали левашки на изборите през 2013, които формално спечели...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 59. 59 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#53] от "batzdravo":

  В момента по нова коментират точно това. Коментаторът, не му виждам името, заяви, че на тези въпроси не е даден отговор. Даже, не са били и зададени. Нямало как да се зададат толкова много въпроси при едно изслушване.

  goblenka
 60. 60 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 909 Весело

  До коментар [#57] от "goblenka":

  Нито са много, нито са необясними..... общо взето МВР си върши работата прилично.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 61. 61 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  [quote#56:"boby1945"]В полицейската работа стават и греики, няма защо да се преекспонира случая......
  Пък следващия път да ходят на акция със снайперисти, както правят американците,[/quote]
  -И тука е имало снайперисти-именно те са ранили Петков в корема.

 62. 62 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  -"Минало, но
  незабравено

  Кървавата развръзка в Лясковец на 14 март е можело да бъде избегната, ако планирана още през 2012 г. операция по задържането и обезоръжаването на агресивния и най-вероятно психично болен Петко Петков не е била отменена. Това стана ясно от официално съобщение на прокуратурата, разпространено още в първия ден след престрелката, в която загина командосът Емил Шарков.

  Разбра се, че първата жалба от въоръжения социопат, който сипе наляво и надясно заплахи, е още от 2011 година, а от следващата държавното обвинение започва да работи по случая, ангажирайки правоохранителните служби.

  Полицейски рапорти със стари и по-нови дати, които "Труд" вчера разгледа, хвърлят светлина върху мрачния въпрос: Как така един безработен успява да държи с години в страх стотици ученици, учители, съседи, минувачи и изобщо цял град?

  Дела и
  документи

  В документираните събития преобладава бездействието на десетина длъжностни лица от МВР.

  На 16 октомври 2013 г. Николай Илиев, районният прокурор на Горна Оряховица, образува разследване срещу страшилището на Лясковец. Причината - установено е, че Петков държи в дома си незаконни ловни карабини, автомат и пушка. Имал за тях разрешително, но тригодишният му срок изтекъл на 17 септември 2012 година.
  Служители на КОС опитват веднъж, през декември 2009 г., да проверят как Петко съхранява пушкалата - нещо, което законът ги задължава да правят. Той обаче не им отваря вратата.

  Защо КОС-аджиите не са алармирали прокурорите за "неподчинението" още тогава, засега отговор няма.

  Прокурорът Илиев присъединява 15 преписки към делото "Петков". Те са образувани по жалби от него и срещу него, които очертават диагнозата му сравнително ясно.
  Ето част от докладна с изходен номер от РПУ Горна Оряховица:
  "Петков отказва всякакъв контакт и не допуска служители до неговото жилище. Има подадени множество жалби от него до всички институции. Всички са приключени като неоснователни. Според съседите той не е напускал жилището си от пролетта на 2011 г. и не е виждан извън него. При проведените ОИМ (оперативно-издирвателни мероприятия - б.а.) е установено, че майка му излиза да пазарува от различни магазини в Лясковец, в различни часови диапазони, като липсва повторяемост на посещенията."


  На 3 февруари 2012 г. служители на РПУ-то, заедно с младши инспектор по КОС, пак отиват при Петков, но той пак ги прогонва. Действието се развива цели две години след първия документиран опит на КОС да провери как се съхраняват оръжията.

  На 10 февруари 2012 г. Районната прокуратура в Горна Оряховица праща искане до съда прочутият вече Петко да бъде пратен в психиатрия. Това става съгласно член 155 от Закона за здравето, който предвижда задължителни мерки спрямо заболял човек, който може да извърши престъпление и е опасен за околните и за себе си. В отговор съдът образува производство за настаняване в лечебно заведение. Магистратите постановяват на първо време душевно болният да бъде доведен на 16 март на подсъдимата скамейка.

  На 15 март 2012 г., след два неуспешни опита на местни ченгета да изведат навън Петко Петков, прокурор Галя Николова издава заповед за принудително влизане в дома му.

  Шефът на ОДМВР-Търново Живко Коцев пише на същата дата до главния секретар на МВР Калин Георгиев:
  "Лицето Петко Петков проявява явни признаци на социална дезадаптация. Наблюдава се повишена личностна тревожност, изразяваща се в неподчинение, раздразнителност, демонстративно отхвърляне на авторитети, изблици на гняв, агресивно поведение. Има всички основания да се предположи, че Петков е в състояние да използва законно притежаваното си оръжие срещу полицейските служители..."
  Той предлага: " За неутрализиране, задържане и извеждане на Петков от жилището му да се използват служители от СОБТ, МВР и Института по пхсихология."

  Калин Георгиев в същия ден слага резолюция: "До командира на СОБТ за организация и подпомагане на колегите от ОДМВР."
  Така със своя подпис главсекът задейства баретите. Начело с него те отиват в Лясковец, но са върнати по нечия височайша устна заповед. Окръжната прокуратура в Търново образува този понеделник дело, за да изясни чия е тя.

  В крайна сметка Петков не стъпва в съдебната зала и на 30 март 2012 г. съдът прекратява производството - слага край на опита да бъде излекуван явно болният му мозък.

  През юни и юли 2012 г. обслужващите "района на местоживеенето му" главен полицай Ангел Димитров и инспектор Стоян Киров няколко пъти звънят на вратата на Петков, но без резултат.

  В началото на 2013 г. съседи на Петко подават сигнали, че той излиза на терасата с оръжие и даже стреля. След тях претърсването на дома му вече е повече от наложително. Следващата реакция на полицията обаче е след няколко месеца.

  Чак през септември 2013 г. началникът на РПУ-Лясковец Иван Иванов се среща с личния лекар на Петков д-р Пламен Димитров и шефката на Бърза помощ д-р Мариана Кирилова, за да ги помоли - ако Петков случайно ги посети, да му позвънят веднага.

  След още 3 месеца, през декември 2013 г., лясковските ченгета, които дотогава не показват да са се разбързали с решаването на проблема, се срещат с адвокат Николай Милков. Двамата с психично болния са приятели от детството. Молбата им е той да убеди Петко да си даде оръжието на МВР. Милков им отговаря уклончиво, резултатът е предизвестен.

  На 20 януари 2014 г. от горнооряховската полицейска дежурна изпращат инспектор Стоян Киров по сигнал, че на ул. "Капитан Дядо Никола" в Лясковец група роми нарушават обществения ред и тишина. В документацията не е отразено защо най-напред в Горна Оряховица научават какво става в Лясковец.

  Инспектор Киров пристига на мястото, което се оказва под терасата на Петко, който крещи нещо с пълен глас. При вида на униформата му няколко мургави деца се разбягват. Петко се оплаква и ги ругае, че хвърляли наоколо бутилки и камъни. Киров го съветва да напише жалба и да я занесе лично в полицията, където да се разбере и с КОС-аджиите. Това като че ли прилича на първи опит за оперативна комбинация.
  Петко обаче я пресича моментално: "Явя ли се в полицията, ще ме пратят в лудница, както стана веднъж преди!"

  На 21 февруари 2014 г. директорът на ОДМВР Христо Христов предлага на ръководството на МВР "лицето да бъде неутрализирано" с акция на барети. Любопитно е, че Христов е шеф на полицията в Горна Оряховица по времето, когото се проваля първата такава акция.
  Той съобщава: "От началото на 2014 г. лицето системно подава жалби до РПУ-Горна Оряховица. В писма до директора на СОУ "Максим Райкович" Петков отправя заплахи, че ако пак забележи ученици, които вдигат шум и хвърлят камъни, ще излезе навън с пушката и сам ще вземе мерки. Петков споделил и със Стоян Киров, обслужващ района, че ще вземе пушката и учениците ще спрат да минават пред блока."

  Следва атаката на Специалния отряд за борба с тероризма на 14 март 2014 г. "
  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=3731553

 63. 63 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#60] от "boby1945":

  Прилично? Решават да проведат спец акция срещу гражданин на какво основание? Да не говорим как! Адекватна реакция спрямо посегателства, хулигански прояви, вандализъм спрямо граждани? Виж, ако е спрямо институции и паметници - друго, ама спрямо граждани...

  goblenka
 64. 64 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  [quote#24:"vanillaeyes"] в репортаж за жилището на Петков показаха, че баретите явно неуспешно са опитали да проникнат през желязната врата. Това така ли е или не е така? [/quote]
  -"Атаката

  На 14 март в 6,00 часа баретите подхождат към дома на Петко Петков по предварителния, отрепетиран до секунда план.

  Ето какво разказват, независимо един от друг, двама от тях:
  "При подхода и проникването в жилището на Петков през терасите и прозорците го призовахме с отчетливи викове: "Полиция, предай се!" В отговор се чуха изстрели от вътрешността на къщата към проникващите в нея служители. В това време част от осемте стаи бяха овладени. Петков продължи да стреля. Ранени бяха двама служители на СОБТ в ръцете...
  В шест и десет, след повторна покана "Предай се!" той привидно се съгласи. Разпоредено му беше да приближи и да остави оръжието на земята. В този момент ние бяхме прикрити с щитове и се намирахме на терасата. Петков привидно вдигна оръжието си, уж да го остави на земята, но произведе изстрел - внезапно! При това колегата Емил беше ранен смъртоносно в главата." "
  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=3731553

 65. 65 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "обезоръжаването на агресивния и най-вероятно психично болен Петко Петков не е била отменена." Бенг, това е несериозно! Вероятно психично болен! Не се правят спец акции срещу вероятно психично болни. Неправилно е. Първо, явно не е бил, защото ако е бил, все някъде е щяло да бъде отразено. Това, че се е консултирал, значи, че е имал проблеми, но те не са били болестни симптоми. Не е повод да влиза в регистрите на болните, защото няма диагноза. А, свръх чувствителността, подложена на постоянни атаки води до агресия. От репортажите и многото интервюта по темата стана ясно, че човекът е подложен на тормоз. Веднъж станало ясно, че е интровертен и не иска самота и спокойствие, той става жертва на нахлуване по най-груб начин в личното му пространство. Хвърлянето на камъни по прозорците му не е невинна детска задявка, а отражение на родителски коментари, за " оня, лудия, дето живее до училището"! Знаете, че става дума за ситуация в която има отреагиране от страна на Петко на външни действия. Реакция би следвала от страна на всеки, спрямо когото се провежда системен тормоз. За мнозина, тормоз е силна дума. Те не биха се впрегнали от шума под прозорците, от камъните, от подвикванията... Но, едва ли ще останат спокойни, ако видят как командоси подпират стълби на прозорците и пъплят, атакувайки дома им! Особено, ако е молил за защита и съдействие кого ли не!

  goblenka
 66. 66 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  "Полицейски съгледвачи
  провалят операцията


  Силовата намеса на СОБТ е планирана седмица преди да се проведе по искане от Областната дирекция на МВР (ОДМВР) във ВеликоТърново.

  На 28 февруари 2014 г. на работна среща в СОБТ, барети, криминални психолози и спецове от националната полиция анализират информацията за лудналия мъж като слагат ударение на ескалиралата заплаха да стреля по деца. Институтът на МВР получава задача да обрисува привичките и характера му, а ОДМВР - да разузнае обстановката вътре и около дома му.

  На 7 март 2014 г. на втора среща в дирекцията на Националната полиция психолози представят портрет на маниака, а горнооряховски криминалисти - снимки и схема на дома му.

  "Петко Петков е емоционално нестабилен, склонен към агресивно поведение с цел самозащита и отмъщение. В критични ситуации би реагирал импулсивно и необмислено. Агресивното му поведение може да бъде насочено както към случайни граждани, така и към майка му и него самия", заключават психолозите. И препоръчват (забележете!): "Предвид това е нецелесъобразно с него да се водят преговори, дори и за печелене на време. Преговорите биха му осигурили време за по-ефективно противодействие и биха увеличили риска. Препоръчително е действията да бъдат бързи и изненадващи с цел намаляване до минимум на ответна реакция от негова страна."
  Направен е план за бърза и изненадваща атака.

  Но каква ти изненада!

  На 13 март 2014 г., броени часове преди атаката на антитерористите, предвидена за другия ден призори, две търновси ченгета се появяват под прозорците на Петко и майка му. Правят го самоволно, нямат нареждане от началници. По съвпадение - случайно или не, един от тях е известен на пресата. Това е Павел Ангелов - полицай от кариерата и бодигард на Бойко Борисов от времето, когато беше главен секретар на МВР. Гардът още по-прочут през февруари 2012 г., когато се гръмва без да иска със служебния револвер в слабините.

  Нарамил фотоапарат малко преди да пристигнат командосите, Ангелов щрака ли щрака срещу нарочената за проникване кооперация. Прави го така, че " между него и Петко е установен жестомимичен контакт", пише в справка. С голяма степен на сигурност може да се предположи, че последният му е показал среден пръст от терасата. Самозваният Джеймс Бонд обикаля доста време по "Капитан дядо Никола", вирейки камерата, а пистолетът се подава под сакото му - небрежно елегантно.

  На прокуратурата вероятно ще й се наложи да проверява как така професионалист от неговия ранг - ръководил РЗБОБ и звеното на издирвачите, се държи толкова глупаво при споменатите обстоятелства.

  По едно време наднича в спряла наблизо кола със синя лампа, връчва на един от униформените фотоапарата и му заръчва да запечата пътната врата на "откачения". Патрулиращият дисциплинирано изпълнява - звъни на стопанина, вика го по име, снима и тъй нататък.

  Параноични и без това, побеснелият Петко и майка му разбират, че им се готви щурм от сили на реда и се стягат за война.
  "Видяхме, че ни снимат, разбрахме, че ще ни направят въоръжено нападение и се стегнахме за отбрана", казва Стефанка кръвопролитната операция."
  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=3731553

 67. 67 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  "Бойна готовност

  В параноята си Петко е превърнал дома си в средновековна крепост.
  При оглед на жилището му полицаите откриват над 100 гилзи, изстреляни от него - явно, че е водил яростно сражение. Прозорците му са непристъпни като бойници. Пред един от тях е поставен като щит радиатор, а върху него - оръжие с патрон в цевта. Пред друг от тавана до пода висят въжета, на които напречно, през 20-ина сантиметра, са закрепени дебели дървета. Трети е защитен от вертикални стоманени пръчки, дебели колкото палец, свързани с дървени прътове, закрепени хоризонтално. Плетеница от тел и въжета завършва паравоенното изобретение.

  Над пердетата са окачени стари чаршафи - така, че да няма видимост отвън през тях.
  В една от стаите - общо 8 на брой, е намерена противогазова маска и кутия с филтри за нея. На леглото е метнат син шлифер със защита под хастара - плочи от четири дебели листа ламарина, нещо подобно на стара ризница.

  Арсеналът стига за сражение: гладкоцевната ловна пушка, двете автоматични ловни карабини, автоматът "Байкал" с патрон в цевта... Боеприпасите са над 300 от всякакъв калибър - в чекмеджета и картонени кутии зад вратите.

  Входната врата на апартамента е барикадирана с пружина от легло, облегната на вратата и застопорена в ъглите с 4 дървени талпи.

  На кухненската маса - пълнител от автомат, пластмасова кофа с пълнители за ловни карабини и патрони в три картонени кутии!

  В коридора гилзите са образували килим.

  Една от стаите е превърната в бункер, обзаведен сякаш в очакване на края на света. Зад прозорците - метални шини, вратата - със секретна брава тип "греда". При огледа е отворена с контролиран взрив, няма как иначе. Вътре има запаси за година - мъжки и женски дрехи, консерви, съдове, вода, безалкохолни напитки, лекарства, фенери, свещи, батерии, протеини, анаболи, протовогази, козметика..."
  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=3731553

 68. 68 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#66] от "Бенк-Бенк":

  Бенг, от кога емоционалната нестабилност е повод за принудително лечение? От кога съдът постановява такова, без да има диагноза? Защо майката е била следена? В твоят пост имя полицейски изрази. "Според съседите той не е напускал жилището си от пролетта на 2011 г. и не е виждан извън него. При проведените ОИМ (оперативно-издирвателни мероприятия - б.а.) е установено, че майка му излиза да пазарува от различни магазини в Лясковец, в различни часови диапазони, като липсва повторяемост на посещенията." На 3 февруари 2012 г. служители на РПУ-то, заедно с младши инспектор по КОС, пак отиват при Петков, но той пак ги прогонва. Действието се развива цели две години след първия документиран опит на КОС да провери как се съхраняват оръжията. На 10 февруари 2012 г. Районната прокуратура в Горна Оряховица праща искане до съда прочутият вече Петко да бъде пратен в психиатрия. Това става съгласно член 155 от Закона за здравето, който предвижда задължителни мерки спрямо заболял човек, който може да извърши престъпление и е опасен за околните и за себе си." Значи, неговите опити да получи внимание и помощ предизвикват обратен ефект! Той става обект на разследване. Като четеш от толкова време и пишеш в този форум, колко хора имат респект към институции и особи? Дай да ги запрем в психиатрията?! Несериозно е! И, това, че нервите му не издържат на провокациите, а хвърлянето на камъни и подвикването след него е нещо невинно... Моля ти се! Защо се е само изолирал? Защото не иска да попада в ситуация, която няма да може да контролира. Знае, че не може да издържи на провокациите. Това не е поведение на луд, а на отговорен човек. Разбрал е, че никой няма да му помогне, а напротив!

  goblenka
 69. 69 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3718 Неутрално

  До коментар [#44] от "We will keeping the TRUTH":


  [quote#44:"We will keeping the TRUTH"]Основният въпрос е защо бодигард на Борисов е компрометирал операцията,[/quote]Такъв въпрос има само в опорните точки на Кирил Добрев.Няма го другаде...

 70. 70 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4507 Неутрално

  Той забелязал двамата служители които оставили камерата си на униформения патрул?! Значи забелязал цивилните а не забелязал униформите стоящи пред къщата?!
  Цялата история е съшита с червен конец.

  klimentm
 71. 71 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 669 Неутрално

  До коментар [#65] от "goblenka":
  Знаеш ли , като чета коментара ти се запитах?
  Как бих реагирал ако посред нощ ми строшат прозореца и нахълтат в стаята ми със стрелби крясъци и викове .
  Сякаш ако имах оръжие бих го използвал!?!?!?
  Между другото 99% от жилищата на първи и не само етаж са с метални решетки и плътни здрави щори. То излиза , че всички чакаме нападение от Полицията.
  И защо Петко да чака полиция ??? тя го е безпокоила преди 2г. , а и той какво лошо е направил? написал писма .
  Ако аз изляза на улицата и напсувам на майка хлапетата , които ритат топка и ми чупят редовно стъклата на гаражната врата ,защото я ползват за футболна .
  Какво ще ми пратят барети за да ме арестуват за опит изнасилване ли ?

 72. 72 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2119 Любопитно

  [quote#65:"goblenka"]Особено, ако е молил за защита и съдействие кого ли не! [/quote]

  Прочетох внимателно пледоарията Ви, госпожо! Не съм съгласен с някои от изложените Ви аргументи, защото:
  - защита на лично пространство в България, е недопустимо да става с огнестрелно оръжие!
  - несвършената от МВР работа не оправдава никаква агерсия, докато не е заплашен живота на ПП!
  - агресивността на лицето се изразява в "отправянето на заплахи за разправа" с използване на огнестрелно оръжие(?!), и това срещу деца, които са в "територия принадлежаща на училище - двор в който се извършва част от учебния процес"
  Съжалявам но си мисля, че измествате фокуса, едва ли не върху учениците, които са деца със съпътстващите ги детинщини. За мен, децата са с най-голям приоритет, по отношение на защита, срещу посегателства на психически "нестабилни" личности. Друг е въпросът с тяхното правилно възпитание, от страна на родителите им, по отношение околните!

 73. 73 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Когато си избран и назначен за главен секретар ,не е само за да вземаш голямата заплата ,но и да поемаш голямата отговорност !

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 618 Неутрално

  По-глупав главен секретар едва ли сме имали. Дори Бойко не беше толкова зле, когато заемаше този пост.

 76. 76 Профил на Антон56
  Антон56
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Колко милиционера са нужни за да се отвърти една крушка? Трима - Светлозар Лазаров, Цветлин Йовчев и Кирил Добрев. Но няма да успеят, щото Бойко Борисов я е заварил предварително.

  Нацизмът и комунизмът са еднакво престъпни.
 77. 77 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 739 Весело

  До коментар [#36] от "comandante":

  Е, ама ако попаднат на група земеделци, охраняващи нивите си, не знам какво ги чака!!!

 78. 78 Профил на hotentot
  hotentot
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ролята на Бойко Борисов не бива да се пренебрева. Има непотвърдени сведения, че той е пътувал с Боинг, като този, който изчезна над Малайзия. Един от пилотите на Отряд 25 също е знаел как се управлява такава машина. Всички полицаи, охранявали някога ББ, са имали оръжие, а някои от тях са минавали през Лясковец. Въпросът към перфектния организатор на гибелта на полицая е: ЗАЩО не е бил неутрализиран Бойко Борисов, след като цялата тази информация е налична. Трябвало е само да го изненадат с халосни патрони.

 79. 79 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#65] от "goblenka":

  Значи, ако не е отразено, че е, обобщено казано, луд, не може да бъде луд - странна логика?!? Защото не е отразено! Щом не е отразено, значи не може да е вярно.
  Акцията е провалена, по един или друг повод, но че този е трябвало да бъде поне разоръжен, е абсолютно вярно. Независимо как са се държали децата с него, той ги е заплашвал, по думите на очевидци, със саморазправа с оръжие, което, забележете, е притежавал незаконно. И това е известно на "властите" в Лясковец. И това ако не е повод за акция, не знам кое е.
  А ако, не дай си Боже, беше изпълнил заканите си, какви щяха да бъдат последствията и съответно коментариите тук?

 80. 80 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 739 Весело

  "В други случаи Специализираният отряд за борба изпраща предварително свои служители да се запознаят на място с обстановката, в която ще действат, но този път променили практиката си - на въпроса защо, Лазаров обясни: Лясковец е малък град, всички се познават, Петков ще ги разпознае, че са чужди и ще заподозре опасност."

  Ще припадна от смях - СОБТ, значи, е неподготвено да действа съгласно процедурите си в малките населени места!
  Било ги страх да не ги разпознае като чужди, ама че ще разпознае своите не било проблем!
  И за кого говорим при това - за: Петков, Петко Петков!!!

 81. 81 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 739 Весело

  До коментар [#76] от "Антон56":

  В случая дори не е крушка, а луминисцентна лампа, тип тръба. Ама те въртят ли, въртят.

 82. 82 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1160 Весело

  Как са го изненадали със колите със сирените и пуцане като войводи с халостни патрони пред камерите на барека

 83. 83 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Прехвърлят си топката, обвиняват се взаимно, нападат се, а един човек умря. Нищо от това, което правят няма да го върне. Държава на абсурдите.

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
 84. 84 Профил на hursa
  hursa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  T. н. главен секретар с жалките си опити да се измъкне съвсем ще се оплете. След като е толкова агресивен, тоя Петко, защо е писал толкова пъти до полицията да се заемат с децата които са го предизвиквали, вместо да се саморазправи. Сам главния секретар ни разказва случай – дошъл патрула, видял група деца, които хвърляли камъни и викали по Петко, вместо да се заеме с децата, патрула се заема с него опитвайки се да го накара да излезе от дома си и да опише случая, за да могат да го задържат. Дали не се опитват да го изкарат толкова луд Петко защото се е опитвал да ги накара да си свършат работата, писал е от години на полицията. След това според направения му психо портрет бил много опасен и възможно да вземе заложници, затова преговори с него били невъзможни. Вижда полицаите които го снимат, според малоумния сценарии на главния секретар, подготвя се за отбрана, но не взема заложници, както е според криминалните ни психолози, макар че е имал две семейства под ръка в къщата която живее, имал е цял следобед и цяла нощ да вземе заложници, без да излиза от къщата. Май не е бил толкова агресивен колкото се опитват да го изкарат, а е желаел да го оставят намира. И преговорите са били задължителни, особено когато в същата къща живеят още две семейства, които не са предупредени и изведени преди нападението. След като в домът живее майка му, срещу нея нямат нищо и са длъжни да я пазят. Поне според закона, непознат на главния секретар и прокурора подписал заповедите за принудително проникване.
  И кой цитира малоумната статия от вестник труд. Ясно казаха, преди да започнат с малоумните оправдания, първо е имало опит за разбиване на входната му врата, това достатъчно би го предупредило, независимо от снимките предния ден. След неуспешния опит за разбиване на вратата, за изненада не може да се говори. Вече, ако е имало някакви планове за действие подписани от главния секретар трябвало е да действат очаквайки, че е буден. Или плановете са предвиждали само изненада и нападнатия ги изненадва.

 85. 85 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1280 Любопитно

  [quote#68:"goblenka"]Това не е поведение на луд, а на отговорен човек. [/quote]
  -Диагнозата ти върху основата на личен преглед на "пациента" ли се основава? Или е достатъчно да имаш "видения" на няколко стотин километра, за да си наясно кой-какъв е и защо такъв. То, аслъ и като чета повечето коментари в този форум се чудя, защо е трябвало да се правят проверки на казуса и инцидента. Ми по-лесно и по-бързо щеше да бъде компетентните органи, служби и лица да питат коментаторите тук, вместо да се мъчат да проверяват кое-що.В този форум на много коментатори всичко е ясно, дори предварително, преди да стане някакво събитие.

 86. 86 Профил на bladeroko
  bladeroko
  Рейтинг: 458 Неутрално

  ясно, виновни са ГЕРБ (ББ), съседите, децата от училището, телевизията и извънземните... само ръководството на МВР не е виновно, те са безупречни както винаги, разкриваемостта на престъпленията е 100%. Браво за отличните резултати!

 87. 87 Профил на hursa
  hursa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#85] от "Бенк-Бенк":
  Сигурно сте прав, че пишещите тук не сме компетентни да даваме диагнози. Но може би сме провокирани от изказванията на главния секретар. Защото обикновено се счита за нормално, ако си се ос*ал, да се избършеш, но се счита за ненормално, ако се опитваш да го хвърляш по други - дори да си главен секретар.

 88. 88 Профил на hursa
  hursa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  до Бенк-Бенк
  Сигурно сте прав, че пишещите тук не сме компетентни да даваме диагнози. Но може би сме провокирани от изказванията на главния секретар. Защото обикновено се счита за нормално, ако си се ос*ал, да се избършеш, но се счита за ненормално, ако се опитваш да го хвърляш по други - дори да си главен секретар.

 89. 89 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9620 Неутрално

  е колко е трудно да си подадат ОСТАВКАТА тия некадърници , дето затриха един живот е други има ранени .

 90. 90 Профил на Атанас Христов
  Атанас Христов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  А кой написа на вратата на гаража "Смърт за вас",а?
  Нали това го видях лично,по телевизията.А?
  Нали ги видях хората на тв7,лично, в 08,ооч., като предаваха на живо ,защото,ако не те,кои други могат да бъдат първи на местопрозшествието.А кой ги прати,а?
  А когато попитаха лекарите-какво изкарахте от телата на ранените,те какво отговориха,помните ли?Отговора им беше-най-различни неща,но не ни питайте,ние не разбираме от такива неща.
  Та въпроса ми е-възможно ли е един и същи човек да бъде прострелян с най-малко две различни оръжия от един човек?

 91. 91 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#71] от "Nikolay Hadjiminchev":

  Добре е всички да се запитат: ако бях аз? Какво бих направил? Едва ли този човек е имал намерение да води въоръжена лична война. Разбира се, не мога да бъда сигурна. Предполагам. Защото и аз съм на първия етаж. И на моя звънец си играят дечурлига, разкарвайки ме до входната врата, като маймунка. Ходила съм да си търся звънеца, защото виждам както бяга направо в къщи, а звънецът е в джоба му, а майка ме гледа и казва: детето не е излизало. То се запъхтяло от тичане на горе по стълбите, ама не било излизало от къщи! Аз няма да стрелям. Разправям се с майка му, защото ми е съседка и знаят, че работим на смени и се нуждаем от почивка и сън. Не, че сме се разбрали. Въпросът е, че не всеки има такъв праг на търпение, каквото някои си мислят, че е задължително да имат. А, този човек е белязан като " нередовен". Т.е, свободно може да го притесняват! Той е белязан. За това са отговорни и родителите и институциите!

  goblenka
 92. 92 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#72] от "batzdravo":

  Не е само на територията на училището. Хвърляли са камъни не от училищния двор. Абсолютно правилно отбелязваш, че личното пространство и комфортът, който трябва да имаш в него не трябва да се защитава с оръжие от гражданите. За това си има МВР. То се грижи не само за сигурността, а и за реда и спокойствието. Но е решило, че за спокойствието и реда на този човек не си струва да се погрижи! По-добре да се погрижи за тези, които го нарушават. Няма тихо училище и не е нужно да е тихо. То не е болница! Но, да се преследва един човек по абсолютно хулигански начин си е проблем. Ако беше решен, нямаше да има престрелка. Вместо това, МВР тръгнало да го следи, да следи майка му, да планира спец акция, каквато едва ли е планирало примерно за братя Галеви. По същия начин стоят нещата и с многобройните набези във вили, временно необитавани къщи и дворове, че и в постоянно обитаваните, по нивя, лозя и бостани! Пак тези, които неправомерно са влезли и отмъкнали каквото могли, че и малтретирали когото намерят в имота са защитени. Това ако е охрана на реда и спокойствието, личното пространство и имот - здраве му кажи! Няма да пипнеш оръжието ли?! Или ще чакаш да ти нахълтат баретите, както в Кърджали? Не знам за кой път пиша: Тези институции, които съществуват за да прилагат и защитават законите не работят. Това поражда анархия! Вината не е на гражданите! Не е на Петко! Той може да е емоционално нестабилен, но това не значи, че е луд, или е искал да стане убиец! Докаран е до налудничаво поведение! Сега, едно семейство плаче на гроб, а самият Петко и още двама ли, трима ли, петима ли се лекуват в болница. За някои може би ще има сериозно инвалидизиране! Защо? Заради не работещи институции!

  goblenka
 93. 93 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#85] от "Бенк-Бенк":

  Бенг, аз не съм психиатър! Но и психиатрите, които са го консултирали не са го намерили за луд! Луда е ситуацията! И, този човек е жертва на тази луда ситуация. кой я е сътворил и не се е погрижил да я успокои е важният въпрос!

  goblenka
 94. 94 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#79] от "sbk":

  При всяко посещение при лекар, трябва да се постави поне работна диагноза, която после, в следващи консултации да се доказва, или отхвърли. Психиатрите, както обявяват по медиите, не са намерили психо патология. Ако бяха, поне на едно място щеше да е отразено. И... медиите щяха да го надушат това място! По същия начин, по който са надушили за сигналите, за " досажданията", за неразбирателството със съседите...

  goblenka
 95. 95 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "Независимо как са се държали децата с него, той ги е заплашвал, по думите на очевидци, със саморазправа с оръжие, което, забележете, е притежавал незаконно." Законно, или не, оръжието убива! Така че, дали ще те убият със законно, или не законно оръжие, едва ли ще ти пука! А, че няма значение какво са правили децата, за да го провокират, не е вярно! Има и то как! И, ако родителите са безотговорни и не могат да им обяснят, че поведението им е недопустимо, ако даже ги поощряват, то МВР трябва да си е на мястото! Да, ама то не е! Винаги сам се ядосвала от факта, че се преиграва с " деца"! Щом е дете, може да убие / колко много такива случаи от последните години/, да запали нечии дом / също много случаи/, да малтретира беззащитни възрастни хора, животни, да вандалства... То е дете! Нима? И, с такова отношение, какъв възрастен ще стане от това дете? Ми, то не ходи само! Те ходят на банди! Една банда от 12-14 годишни е много опасна. Не е препоръчително да се сблъскваш са такава! И, пак са деца! Да! Не е редно да се защитаваш от детската агресия с оръжие! Но, МВР трябва да се погрижи за тия детски банди. Не го прави! Какво остава на човек, нарочен от такава банда?

  goblenka
 96. 96 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#94] от "goblenka":

  И така да е кога е проведен последния преглед на пациента? Ами ако не ходи редовно на лекар, а си лудее тихо у дома? И за какво е ходил на психо преди това - за разрешително за оръжие ли?
  И да приемем, че не е луд - това прави ли го по-малко опасен с 4 пушки в къщи, с изтекло от 2 години разрешително?

 97. 97 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#96] от "sbk":

  Щом не са го намерили за болен, защо да ходи пак? Ти кога си ходил на психиатър? За пръв път? За последен? Колко пъти си ходил?

  goblenka
 98. 98 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#96] от "sbk":

  И пак ти казвам: дали пушките са редовни, или не - убиват! А, убиват, защото са в ръцете на човек, докаран до краен афект! Афектът не е психично заболяване, а свръх натоварване на емоции и нервна система! Всеки при определени обстоятелства е попадал в състояние на афект! Значи, не пушките са проблема, а постоянния дразнител, който нито е смекчен, нито отстранен. И, не е само един.

  goblenka
 99. 99 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#95] от "goblenka":

  Явно сме забравили как беше, когато бяхме деца!
  Да поразсъждаваме - дразни го шума от училищния двор и иска да го ограничат! Питам - Как?
  Сега се оказа, че децата не били такива, а 12-14 годишни бандити. Ами такива са сега младежите - нямат респект от никого. Обществото е такова.
  Ето точно това общество допуска този пич да откаже да предаде оръжието си и не е способно да му го отнеме, буквално. Сега може случая да го умножим примерно по 10% от броя на ловците у нас - оформя се сериозна армия.
  Изводът - Полицията не може да контролира дори притежателите на оръжие с изтекло разрешително, ние искаме да усмирява невъздържаните младежи.
  Нещо в инцидента е съшито с бели конци, но да изкарваме децата виновни, а Петков невинен е недопустимо.

 100. 100 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#99] от "sbk":

  Нима това е оправдание? Такова е обществото! Такова е времето! И преди писах: няма и не може да има тихо училище. Но, поне да не го притесняваха. Можеха да откликнат и да направят заменка! тихо общинско жилище, срещу неговото шумно. Какво ще е времето и обществото зависи от всеки един от нас! какви ще са децата - също. Кой как си възпитава детето, кой какво поведение има и с него дава пример на детето си! кой как говори за институциите и техните представители пред децата си. Няма проблеми без решение! Има проблеми, затлачени от бездействие и от просрочия!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK