Иво Прокопиев осъди издателя на "Уикенд" и "Всеки ден"

Иво Прокопиев осъди издателя на "Уикенд" и "Всеки ден"

© Юлия ЛазароваИво Прокопиев, съиздател на "Капитал" и "Дневник", осъди "Ню медия груп", издател на вестниците "Уикенд" и "Всеки ден", за разпространение на неверни твърдения, обиди и причиняване на вреди.

"В два различни вестника, но по едно и също време и със сходни неверни изявления ["Ню медия груп"]… причинява интензивна увреда на името, честта и достойнството на личността на ищеца, като същевременно създава доверие у читателите във верността на разпространените твърдения с повторението им", пише в решението на Софийския градски съд от 7 март 2014 г.  


Съдът постановява, че изявленията "фалирал бос", "кредитен милионер", "избягал поради стотици милиони кредити", "че се укрива", "напъни да граби отново и отново", които изданията "Уикенд" и "Всеки ден" използват, са неверни и позорящи.

В решението е записано, че "безспорно са неверни твърденията, че ищецът (Иво Прокопиев - бел.ред.) се укрива, че е избягал поради неизплатени банкови задължения" и че "съдът приема за невярно обстоятелството, че ищецът е фалирал".

Съдебният състав осъжда "Ню медия груп" да заплати на Иво Прокопиев обезщетение за претърпени неимуществени вреди по силата на чл. 45 от ЗЗД за умишлено причинени вреди.

Това е първото решение по делата, които издателят Иво Прокопиев заведе срещу издания, свързвани с медийната група на семейството на депутата от ДПС Делян Пеевски, и други медии, които водят клеветническа кампания срещу него през последните четири години.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK