Управляващите надлъгаха ГЕРБ и я лишиха от място в ръководството на ЦИК (допълнена и видео)

Новият председател на ЦИК Ивилина Алексиева

© Анелия Николова

Новият председател на ЦИК Ивилина АлексиеваУправляващите оставиха ГЕРБ без заместник-председател на Централната избирателна комисия (ЦИК). След 5-часови спорове в парламента БСП и ДПС с гласовете и на трима независими депутати избраха за председател на ЦИК кандидата на социалистите Ивилина Алексиева, а номинираната от ГЕРБ Маргарита Златарева не беше избрана дори за неин заместник. Самата Алексиева обяви пред журналисти, че още утре ще свика първото заседание на новата комисия.


Комисията ще работи с човек по-малко


Така комисията ще работи с 18 души – един по-малко от записаното в закона, докато парламентът не избере друг заместник-председател. Срок за избирането му обаче няма, а според автора на новия Изборен кодекс Мая Манолова (БСП) няма и проблем комисията да работи така дълго време, както го е правил и Конституционният съд. 18-те членове са достатъчни заседанията да имат кворум, дори ако ГЕРБ опита да ги саботира. От партията на Бойко Борисов пък се заканиха, че ще внесат повторно кандидатурата на Маргарита Златарева в парламента и се надяват в петък тя да бъде гласувана. Управляващите обаче вече обмислят дали да не използват някой от независимите депутати, за да издигнат своя кандидатура.
Решенията в ЦИК се взимат с две трети от гласовете, или 13 гласа, защото по закон тя е от 19 членове. Така в заседанията на ЦИК ГЕРБ няма да може да блокира управляващите без помощ от НДСВ и "Синята коалиция", които имат по един представител заради действащите си евродепутати.Отмъщение за решението на Плевнелиев в полза на ГЕРБ


С решението да отхвърлят номинацията на Златарева БСП и ДПС отговориха на президента Росен Плевнелиев, който по-рано днес назначи останалите членове на комисията. Плевнелиев даде шест места на ГЕРБ, пет на БСП и по едно на "Атака" и ДПС. За същото разпределение настояваха и от ГЕРБ. Според управляващите обаче на партията на Борисов се полагат само пет места, а на ДПС – три. Те се позовават на текста в новия Изборен кодекс, според който при назначаването на членовете на ЦИК, извън ръководството, което се избира от парламента, се запазва съотношението между парламентарно представените партии и коалиции.


Днес по искане на БСП и ДПС депутатите гласуваха решение, с което предлагат на президента, за да запази съотношението между партиите, да отнеме едно място от ГЕРБ и да го даде на ДПС. Повод за предложението беше вчерашният призив на Плевнелиев партиите да постигнат съгласие за спорното място. Днес обаче държавният глава не дочака края на пленарното заседание и обяви, че е назначил състава на комисията. Управляващите намекнаха, че не е изключено все пак да подкрепят кандидатура на ГЕРБ за заместник-председателския пост, ако президентът преразгледа указа си. В противен случай той може да бъде обжалван само пред Конституционния съд.


Реакциите: от "Плевнелиев наруши Конституцията" до "опит да се дирижира поведението на президента"


"Указът на Росен Плевнелиев е в нарушение на Изборния кодекс в полза на ГЕРБ", обяви от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан. "Повтарям – президентът Росен Плевнелиев отне в нарушение на закона един член, предложен от групата на ДПС, за да го даде на ГЕРБ", продължи той и добави, че ако президентът не е бил съгласен с текстовете от Изборния кодекс, е можел да се обърне към Конституционния съд. Той обаче не го е направил.


"Гласувах "против", защото България, слава Богу все още е република с парламентарно управление, а не с президентско", подчерта Местан. А по-късно пред журналисти обяви, че още в петък ще информира с писмо целия Дипломатически корпус за действията на държавния глава.


Цецка Цачева изрази пред журналисти притеснение, че можело България да провали изборите за членове на Европейски парламент, съответно формирането му и дори съставянето на Европейската комисия. "Решението, така, както беше предложено, беше заразено от опита да се дирижира определено поведение на президента", допълни я съпартиецът ѝ Данаил Кирилов, а лидерът на партията Бойко Борисов коментира в Брюксел, че "Атака", ДПС и БСП и двамата депутати от България без цензура" работят заедно в посока да опорочат изборите. И че било нагло най-голямата партия да няма представител в ръководството на ЦИК.


"С указа си президентът не просто наруши закона и Изборния кодекс, той наруши Конституцията, като постави под съмнение принципа на правовата държава и принципа на върховенството на закона", коментира и Мая Манолова. Тя нарече действията на президента "удар срещу парламентаризма" и добави, че на практика държавният глава обявил война на парламента. "За пореден път той показа, че е зависим от партията, която го издигна за президент, и че поставя партийния интерес на ГЕРБ над всичко, над обществения интерес, закона и конституцията", каза още Манолова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK