Пътят на имамите след табелата "осъдени"

"Хората още живеят със страха от комунизма. Възрастните си спомнят с тъга за тези мигове, които са преживели и споделят: "криво го намерихме, криво си върви, криво ще остане".<br />

© Георги Кожухаров

"Хората още живеят със страха от комунизма. Възрастните си спомнят с тъга за тези мигове, които са преживели и споделят: "криво го намерихме, криво си върви, криво ще остане".Рудозем, 20 март 11. 30 часа стадионът 


"С тази най-се гордеем - от Анталия е. Тогава имаше турнир "Футбол против расизма" и ние го спечелихме", споделя усмихнато Хайри Шерифов и вдига малка купа, оставена на терена. Шерифов е председател на футболния отбор "Палас" (иначе любимият му отбор е "Барселона"), а до преди няколко години е бил и негов треньор. Той е и имам в Рудозем от 2007 година. Усмихнато представя всяка от купите, подредени на тревата.


Сърница, 20 март, 15:45 часа, в дома на имама
"След десет минути трябва да започна да се приготвям за молитва… После може пак да се видим", казва Саид Мутлу, имам на Сърница, докато сме у дома му. Посреща ни в кабинета си. Зад него е библиотека с книги. Мутлу много обича да чете, прави това и в свободното си време. Обича и да лови риба, но все още не е сезон.


Казва, че за последните 19 месеца нищо в неговата работа не се е променило. "Това, което съм правил 15 години, го правя и сега, ще го правя и за в бъдеще... Промени се обаче отношението към някои неща в България. Това, което го четяхме на книги, на практика се получи към нас. Разочаровани сме от отношението на държавата към нас, мюсюлманите."


Хайри Шерифов и Саид Мутлу са имамите на Рудозем и Сърница и са двама от 13- те подсъдими по безпрецедентното дело за проповядване на антидемократична идеология.


В сряда, Пазарджишкия окръжен съд призна всички за виновни, че са участвали (а Мутлу и ръководил) нерегистрираната у нас организация "Ал уакаф ал ислями", която е имала "за цел да проповядва антидемократична идеология чрез салафистково направление на исляма, което е насочено срещу принципите на демокрацията за разделение на властите, либерализма, формата на държавност и върховенство на закона; срещу основни човешки права като равенство на мъжете и жените и религиозна свобода, чрез проповядване идеологията на салафитското направление на исляма и налагане на шериатската държава" (това е записано в обвинението и беше дословно възприето в присъдата на съдия Ивета Парпулова).


Мутлу получи присъда от 10 месеца затвор с три годишен изпитателен срок и три хиляди лева глоба, а Шерифов  - глоба от две хиляди лева.


Нито в залата, нито ден след това някой от тях е учуден. Казват, че съдът, и прокуратурата са предубедени и че са очаквали подобно решение.


Те са разочаровани и обидени. Притеснени, но убедени, че няма да се откажат и ще защитят достойнството си и това на цялата мюсюлманска общност. Защото този процес не ги е засегнал само лично, той е открекнал страхове (заради Възродителния процес) и отприщил много въпроси.


Един от тях задаван постоянно, но без отговор 19 месеца след началото на процеса и близо четири години, след като ДАНС под ръководството на настоящия вътрешен министър Цветлин Йовчев прави зрелищна акция в домовете на имамите, е


защо се случи всичко това?


"Въпросът е принципен. Не става въпрос за глоби или присъда - да бяха казали отначалото, щях да им дам две хиляди лева. За тези почти две години съм изхарчил десетки. Става въпрос за нашите религиозни права, които са накърнени. По-лошото е, че това е осъждане заради вярата. Това е най-опасното вече", казва Хайри, с който разговаряме в джамията в Рудозем. Застанал по средата, гласът му ехти в празното и хладно помещение.


"Приличаше на път, в който търсим табелата. А тя само е покрита с нещо. Трябваше да извървим пътя, за да ни открият табелата: "Осъдени."  


"Едва ли някой може да си го обясни...Ние сме съдени за нашата религиозна дейност. Това е безспорен факт, въпреки че прокуратурата настояваше, че това е дело за идеология. Лично за мен съдят ни, защото повечето от нас сме учили в Саудитска Арабия. В обвинителния акт пише, че нашето престъпление започва с отиването ни в Ислямския университет в Медина. Защото в Медина се изучавало предимно салафитското направление", разказва Саид Мутлу, който излъчва спокойствие.


И двамата не могат да изведат основна версия за причината за делото, но и двамата правят сравнения с Възродителния процес и с това, което досега се е случвало с мюсюлманската общност в България.


"Хората още живеят със страха от комунизма. Възрастните си спомнят с тъга за тези мигове, които са преживели и споделят:


"криво го намерихме, криво си върви, криво ще остане".


Това е жалко за младите поколения", разказва Хайри, чийто дядо е бил имам. С усмивка казва: "Те не могат да разберат, че не могат да ни окалпазят, не могат да ни изплашат и не могат да променят мнението на хората за нас. Те закъсняха, трябваше по-рано. Мен тук ме познават от малък, познават дядо ми. Аз съм израснал пред тях", продължава Хайри.


Хайри Шерифов е председател на футболния клуб на Рудозем - Палас.

© Георги Кожухаров

Хайри Шерифов е председател на футболния клуб на Рудозем - Палас.


Четири години по-рано той спокойно посреща и агентите на ДАНС. 10 души застават на вратата му около шест часа сутринта, точно, когато приключва сутрешната си молитва. Казва, че първоначално е помислил, че ще го арестуват. Те му показват само заповеди за претърсване, които дори не поглежда. Полицаите оставят жена му да си довърши молитвата. Припомня си, че се радва, че ден преди това са оставили децата при неговите родители.


"Един от служителите, който беше ми каза: как не ви е срам… как можахте да направите това с Генджев (бел. ред. Недим Генджев бившият главен мюфтия). Аз им казах, че е добре да си запишат някъде, че той никога, никога не може да е наш мюфтия", твърди Хайри. Акцията е няколко месеца след протеститесрещу връщането от съда на Недим Генджев като председател на Висшия мюсюлмански съвет.


Саид Мутлу получи присъда от 10 месеца затвор с три годишен изпитателен срок и три хиляди лева глоба

© Георги Кожухаров

Саид Мутлу получи присъда от 10 месеца затвор с три годишен изпитателен срок и три хиляди лева глоба


Саид Мулту казва, че няма как зад делото да няма политически интерес. И че от процеса се възползват всички партии.


"Политиката на всички е една и съща почти. Ние сме интересни по избори. Има един виц, който е истина – вашите избиратели имат проблем. Депутатите казват: те сега не са ни избиратели – само когато има избори. Ние не сме интересни извън изборите", казва Мутлу.


И в Сърница, и в Рудозем кметовете не са от ДПС (в Рудозем е Румен Пехливанов, издигнат от коалиция, в която влизат ДПС, НДСВ и други, а в Сърница е от ГЕРБ - Мустафа Аликанов) - партията, която според имамите, има традиционна подкрепа сред общността, а и единствената партия, която ги е защитила. Въпреки това и Мутлу, и Шерифов говорят предпазливо за ДПС. 


Следващият въпрос след решението на съда, на който нито Мутлу, нито Шерифов могат да отговорят е 


защо направление в религията е определено за недемократично?

Според обвинението чрез салафизъм, имамите са проповядвали антидемократична идеология. В хода на делото обаче стана известно, че точно определение на това направление не може да бъде дадено.


"Дори експертите не са единодушни какво точно е. Това нещо произлиза от думата "селях", което означава добрите предци в нашата религия. И когато се каже "селяфии" се има предвид примера на първите три поколения след пророка. Защото се смята, че те най-добре се познавали религията и най-добре са я прилагали в своя живот. Когато един мюсюлманин иска да бъде на практика религиозен, да прилага религията, така както е в нейната основа, се позовава на практиката в първите три века, като тук се има предвид строго религиозни неща – как се прилага самата религия в личния живот на човека. Тук не става въпрос за политика или отношение към другите религии", смята Саид Мутлу.


Той обяснява, че има ислямски държави по света, където има салафистки партии, които претендират за участие във властта. "Но това е невъзможно да стане тук".


По думите му мюсюлманите приемат салафизма "като търсене на религиозната истина в примера на нашите предци" и това е изцяло доктринална гледна точка в прилагането на религията."Разликата между салафизма и другите направления, защото има няколко течения, са качествата на Аллах. Как да приемам някои качества на Аллах. Примерно дали качествата на Аллах приличат на човешките или са строго спефицични. .. Но в това не може да има нищо политическо - 


каква демокрация може да има в това дали той е на земята, на небето, дали има ръка, или има крак,

пита Мутлу. "Може би непознаването достатъчно добре на религията ги кара да интерпретират, че както Мохамед е воювал за исляма, така и ние искаме да воюваме с невярващите. "Ако има такива хора, те не са в България. Ако има с такива убеждения, ние не ги познаваме...Търсят виновния тук. Опитвам се да гледам и от другата гледна точка, за да разбера какъв е техният страх... Но живеем в две различни Българии - едните живеят в охолство, а тук умират от болести и беднотия", казва Шерифов. 


И двамата са завършили в Саудитска арабия, и на двамата дядовците им са били имами в родните им места. 


Хайри Шерифов е бил избран за имам на Рудозем с 1000 гласа "за" и нито един против или въздържал се. Той беше признат за виновен, че е участвал в нерегистрираната у нас организация "Ал Уакаф ал ислями" и ще трябва да плати глоба от две хиляди лева глоба.

© Георги Кожухаров

Хайри Шерифов е бил избран за имам на Рудозем с 1000 гласа "за" и нито един против или въздържал се. Той беше признат за виновен, че е участвал в нерегистрираната у нас организация "Ал Уакаф ал ислями" и ще трябва да плати глоба от две хиляди лева глоба.


"Аз съм учил и съм стигнал до това убеждение и смятам, че това е правилното. Откакто се помня уча религията, още от ранно детство дядо ми е бил имам в община Рудозем. Той е първият ми учител в религията. След това завърших ислямско  училище, след това бях имам в кварталната джамия във Възраждане. През 1999 година отидох да уча в Саудитска Арабия, където бях изпратен от главно мюфтийство. Върнах се и 1000 души ме избраха за имам, без нито един въздържал се и против. Нито християни, нито мюсюлмани имат оплаквания, свързани с това, за което ни съдят", казва Шарифов в джамията, докато я оглежда.   


"С религия съм запознат от дете. Моят дядо беше ходжа, от него съм научил много... разказва Саид Мутлу след молитвата, която е водил. Той проповядва в една от двете джамии в града. Тя не е в центъра, а е сгушена между къщите. Преди време на нейно място е имало също джамия, но е взривена през 1967-ма година. След нея остават само камъни. Новата джамия е построена през 1990 година


Саид Мутлу завършва основното си образование в Сърница, а средното - в минен техникум в Панагюрище. Специалността му е минен технолог. "В началото поработих в мина, защото в комунизма имаше разпределение като завършиш. След това излезе едно постановление за тия райони и ме освободиха", разказва Саид. После работи в завод пет години като технолог, а "при първата възможност - през 1992 г." заминава да учи.


Нарича "дандания" скандиранията на националистите (бел. ред. различни групи от тях бяха активни през по-голямата част от процеса, организираха митинги пред съда в Пазарджик) и пита: "те имат ли представя какви сме ние... или просто така им се иска, защото ние им пречим, някакви предразсъсдъци, останали от не знам от кога. Псевдонационалисти. Това е срам и позор", казва Мутлу и допълва, че е отвратен от "този двоен аршин".


Саид Мутлу води молитвата в Сърница

© Георги Кожухаров

Саид Мутлу води молитвата в Сърница


"Аз 30 години съм служил и съм горд, че съм пазил бойното знаме. Сега след тези неща.. тази държава за нас е с две думи стана мащеха."


За "двоен аршин" говори и Шерифов. Той смята, че е добре националистите да знаят, че "ние сме граждани на България, на света и на Европа... и заради достойнството на всички  мюсюлмани няма да се предадем".


Рудозем, 19 март, 12.00 часа джамията.


Хайри припомня думите си пред съда: "Това е Възродителният процес облечен в нови дрехи, под друга форма. И пак ще кажа въпросът не е до присъдите. Тук са накърнени и засегнати религиозните права и ще страда нашата общност...хората страдат, а държавата няма интерес. Защото ние сега ще осъдим България в Страсбург, кой ще плаща - пак държавата. И това е най-малкият проблем - но това страдание, кой ще ми го плати. Мен баща ми почина през това време, майка ми е болна в Пловдив. Това кой ще ми го плати?", пита Хайри и гласът му отеква някак още по-силно в джамията. Децата му са малки, но вече големият му син, който е първи клас, го е попитал на колко е бил осъден, а той пита риторично: как да му обясня?


Сърница, 19 март, 17:45 ч. джамията

Саид Мутлу е седнал и излъчва спокойствие. Казва, че и така се чувства. Синът му вече е емигрирал - не искал да живее в тази държава. Има и дъщеря, и две внучета.


"Аз приемам нещата по нормален начин, защото за нас това е едно изпитание. Не се ядосваме, дразним се, но чак пък гняв. Приемам го като изпитание, нито сме първите, подложени на това, нито сме последните. Особено в България. Все има нещо, за което пречим, въпреки че сме доказали нашата толерантност, коректност, отношение към България", казва Мутлу.


По думите му надежда винаги има. "Че България ще заприлича на европейска държава, ако не за нашите деца, то за нашите внуци", усмихва се имамът.

Ключови думи към статията:

Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 434 Неутрално
 2. 2 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 648 Гневно

  Горките светци ......... да ти дожалее направо за тях.
  Дневник на мен ли ми се струва или отново преигравате.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 3. 3 Профил на bedniaka
  bedniaka
  Рейтинг: 381 Неутрално

  И после в България имало Декорация(демек демокрация).
  Тези хора ги изкараха без вина, ВИНОВНИ!

  Светът е достатъчно голям за да удовлетвори нуждите на всеки човек,но твърде малък за да удовлетвори човешката алчност! - Махатма Ганди
 4. 4 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Умният стратег, би дал "Щастие" на тези, които го откриват в религията...но, същевременно, би ги стегнал да допринасят за обществената "Удовлетвореност" от живота...
  Всичко останало е борба за гласове на изборите...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 5. 5 Профил на TYUIOP
  TYUIOP
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Аз като потърпевш от възродителния процес(а и други процеси) по време на милия ни комунизъм, не мога да приема вината на българското общество да се използва аргумент за "разхлабена" политика към проповедниците на ортодоксален ислям. България е пословична за това, че средния българин е не особено набожен и това трябва да остане така.
  Присъдата на тези господа е присъда към конкретно тях. Това не е атака към етническите турци или изповядващите ислям. Гнус ме е хората които играят с етническата карта, гнус ме е и от двата лагера.

 6. 6 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5433 Неутрално

  не живея в такива региони , и не знам всичко за религиите извън православието , но нека да си вярват в своя бог - защо трябва да ги съдят.

 7. 7 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Дразнеща статия, която с лекота неглежира един голям проблем.Селафитите се считат за истинските последователи на исляма. Тези които са налагали исляма в едни отминали времена със сабя в ръка и за тях джихадът е методът по който може да бъде наложен. Сега те са тези които представляват радикалния ислям. Това в момента е Ал Каида, това в момента са терористите, които използват терора за налагане на тяхната воля. Срамежливо и страхливо се дискутира колко опасни са те. Това е армия, която вече в цял свят е присадена под формата на спящи клетки и която се активира при нужда много бързо. Явление, което се наблюдава в Афганистан, Пакистан, Йемен, Ирак а отскоро и в Сирия. Атентатите по света също са ярко доказателство за това. Тази или по точно тези организации се финасират от САрабия и всички останали страни от Голфа. Тяхна най близка цел са Балканите. Опасността е реална и да се пишат подобни писания, не отговарящи на истината е повече от безотговорно. Между другото ислямът пръв се обяви срещу радикалния ислям. През осемдесетте години мюсюлманските братя, селафитите и уахабитите бяха изгонени и от Сирия, и от Египет и от редица други арабски страни. Подценяването на радикалния ислям е огромна грешка.

 8. 8 Профил на TYUIOP
  TYUIOP
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#6:"peni_nikol.53."]не живея в такива региони , и не знам всичко за религиите извън православието , но нека да си вярват в своя бог - защо трябва да ги съдят. [/quote]
  Човек ... никой не ги съди, щото вярват. Съдят ги защото принципите които проповядват са в разрез със светските принцип на България.
  Няма проблем някой да вярва. Имаш проблем обаче, ако вярваш повече в религията си отколкото в правата и задълженията ти, описани в конституцията на България.

 9. 9 Профил на Чавдар Михов
  Чавдар Михов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Факт е, че саудитски религиозни фондации наливат милиони за пропагандиране в Родопите на салафисткия ислям, който няма нищо общо с нашето разбиране за демокрация. Факт е, че държавата и политическият елит не правят нищо за интегриране на българите мохамедани. Факт е, че в района цари мизерия, безрабогица и неграмотност, които са благодатна почва за фундаменталистките емисари. Факт е, че процесът беше фарс. Факт е, че присъдите ще превърнат имамите в мъченици и ще капсулират още повече местното население.
  www.chavdarmihov.com

  Чавдар Михов
 10. 10 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#9] от "Чавдар Михов":
  ++++++++++++++
  Отлично казано,но за съжаление първосигналното патриотарство надделява при много хора.....

  ThePirinEagle
 11. 11 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 594 Неутрално

  на тези терористи пътят им е към затвора.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 12. 12 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Пътя е ясен - Мека и Медина ги очакват(за по-фанатизираните има други варианти)! Нетолерантни неандерталци и религии, нямат място в толерантни обществ(българското май не е такова с малки изключения)!

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 13. 13 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 914 Весело

  [quote#2:"Цъкльо"]Горките светци ......... да ти дожалее направо за тях. [/quote]
  НалиИ това беше моето впечатлениеМамини душици, харесала им се идеята да налагат ислама зорлен, да колят и бесят неверниците, пък лЬошите не им дават да правят това
  [quote#2:"Цъкльо"]Дневник на мен ли ми се струва или отново преигравате. [/quote]

  Приеми статията с таг "настроение-саркастично"

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 14. 14 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Да учиш религия в Саудитска арабия е като да учиш политология в Москва, шанса да не ти наблъскат главата с глупости и да те промият е статискически толкова малък, че даже и в церн може да не го открият скоро...

 15. 15 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  КОЙ ще се произнесе по тази тема, от Главно мюфтийство ?...
  Одобрява ли то, Религиозната догма на салафитите,
  като парадигма на тяхното Практическо поведение ???
  Прави ли Главно мюфтийство,
  Разлика между Общност, каквато и да е тя, и Общество, като ясна дефиниция на нейната Социална среда ???...
  Ще се произнесе ли Главно мюфтийство,
  що за Ислям е този и
  в каква форма и начин е възможно,
  той да се впише полезно в системата на общият ни живот ???...
  В последна сметка, КОЙ диктува у нас,
  рамката на функциониране и развитие на
  Българската обществена демокрация ???...
  Или, Всеки за себе си, а после ще делим ???...

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Да учиш религия в саудитска арабия е като да учиш политология в Москва, шанса да не ти напълнят главата с неадекватни за времето и света в който живеем е толкова малък, че и в Церн не се наемат да го търсят...

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Граф фон Пърчевич
  Граф фон Пърчевич
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#1] от "eyewitness": Пътят на "Дневник" след тази статия е Do Buy.

  След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
 20. 20 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Как да не и м повярваш,4е не ги 4акат 72 девственици?

 21. 21 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Проблем ще си имаме с такива!

 22. 22 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  Не познавам добре тази религия, нито съм запознат с делото в подробностти. Мнозинството българи сме християни, но на никой и през ума не му идва да пропагандира верска и етническа омраза и противопоставяне. А тези явно са го правили. Имало е свидетели, има си и агентатура, както се казва, има си крушата опашка. Видяхме какво стана в Египет и Сирия, не може да се допусне това и у нас. И демокрацията си има граници.

 23. 23 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1639 Любопитно

  Да би мирно седяло не би присъда видяло?

  Предразсъдъците са за ограничените.
 24. 24 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  има присъда,които не я харесва да обжалва.

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТАП!Говоря,пиша и правя това,което искам! 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 25. 25 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2866 Разстроено

  [quote#0:"статия"]"Може би непознаването достатъчно добре на религията ги кара да интерпретират, че както Мохамед е воювал за исляма, така и ние искаме да воюваме с [/quote]
  Е как да не познаваме религията ви след като съществува вече 14 века от които 5 века на собственият си гръб. Стига сте се правили на божи кравици които водят схоластични спорове за същноста на Аллах и как се бил проявявал.
  В бъдещите обвинителни актове не трябва да се споменават никакви имена на течения като салафизъм или каквото и да е друго, а конкретните заплахи към неверниците и призиви за насилие както и демонстративния отказ да се признават светските закони на държавата.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 26. 26 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Смешен плач! Когато радикални ислямисти гръмнаха Малала в главата затова, че отишла на училище (!) медиите ревяха колко ужасен и нехуманен е радикалния ислям! Сега същите средства за информация реват колко несправедлива е присъдата!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 27. 27 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Дневник, няма ли да пуснете и някоя статия във възхвала на циганите т.е. ромите - колко са онеправдани, нещо от БХК? След като защитавате чалмите ... Вместо да разследвате скритото спонсориране от ислямски организации на тукашни общини и мюфтийства, вие пишете фантасмагории.

 28. 28 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Доста сърцераздирателни статии последните дни за осъдените имами. То, репортажи, то сълзи сърцераздирателни. Отблъскващо. Всъщност, са осъдени не заради проповядване на исляма , а заради нарушаване на законите и проповядване на религиозна омраза и фундаментализъм.
  Много ме дразнят тези статии . Мога да ги характеризирам с нихилизъм, самозабравил се либерализъм и безродие

 29. 29 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 648 Весело

  До коментар [#13] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Е Мойше идеята ти за таговете е за Нобел.Колко пъти съм се блещил и чудел дали съм Весел или Любопитен или просто Втрещен ако Дневник го направят ша си удвоя посещаемостта Убищавам .
  А за статията....... настроение Саркастично .( И как ми позна настроението ша рече човек че си евреин )

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 30. 30 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1154 Разстроено

  Лошото е, че обикновените хора ще им повярват! Никой не е тръгнал да ги съди затова, че са мюсюлмани, ама те така го изкарват за пред техните хора... гнусно...

 31. 31 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  [quote#3:"bedniaka"]Тези хора ги изкараха без вина, ВИНОВНИ! [/quote]
  Салафитите са си виновни по презумпция , трябва ли да започнат да убиват неверници за да ги спираме чак тогава?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 32. 32 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#24:"Амброзия(аман от профани)"]има присъда,които не я харесва да обжалва. [/quote]

  Още пред съда е обявил имама на Рудозем, че ще обжалват ....!

  ''Хайри припомня думите си пред съда: "Това е Възродителният процес облечен в нови дрехи, под друга форма. И пак ще кажа въпросът не е до присъдите. Тук са накърнени и засегнати религиозните права и ще страда нашата общност...хората страдат, а държавата няма интерес. Защото ние сега ще осъдим България в Страсбург, кой ще плаща - пак държавата.''

 33. 33 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Пътят им е един - след известен престой в затвора шут в гъза и вън от България. Там в Саудитска арабия да си проповядват каквото искат.

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 34. 34 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Дневник, като цяло много ви харесвам, но понякога имам чувството, че служите на нечии интереси. Вчера интервю с някаква фригидна ислямо-тюркофилка, днес някаква съжалителна статия по делото с тези престъпници... Вместо да се коментира, че присъдата е смешна и подигравка с българския народ, вие ги представяте в светлината на невинни мъченици. А от коментарите се вижда, че много хора дори не знаеят защо се е водило дело: защото тези са проповядвали религиозна омраза и радикален ислям и са заявили директно, че искат да наложат тук законите на шериата, та дори със средствата на насилието. Че за тях други закони освен шериатските не съществуват и че и глави биха рязали, ако се наложи.

 35. 35 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Те са разочаровани и обидени."

  Това е естественото състояние на мюсюлманите в Европа - все за нещо са "обидени", и на такива ще се правят, докато не не ни завладеят. Така че да се концентрираме връз европейските ценности, начин на живот и защитата им от абсолютно чужди нам култури, а не връз арабските проблеми. Ориентът е голям, който каквото иска да прави, да го прави там, не в България.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 36. 36 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1025 Весело

  До коментар [#21] от "Вели":
  Не!Проблем в Бг сме имали , имаме и ще имаме , не с "брадите",а с ДАНС-аджиите,прокурор-аджиите и "съдиите"

  ThePirinEagle
 37. 37 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1025 Весело

  Имам един въпрос към съфорумците: като ги четете изказванията на тези хора,за затвор ли са?
  Или ще кажете ние знаем за какво става дума,не им вярваме,но не сме се замисляли "защо"?
  Аз лично съм скептична към изказванията на всеки, който казва "салафизъм",или Московский ГУ ,но не съм преднамерена. Да си говорим с ФАКТИ и добронамерено ,не с предразсъдъци,искате ли?

  ThePirinEagle
 38. 38 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#6] от "peni_nikol.53.": 2007 търсих камериерки за хотел в Банско. Обикаляхме по тези райони .... Все едно не бях в България, една българска дума не чух. Беше ми за първи и последен път да ходя по тези места.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 39. 39 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Бай Тошо не случайно е предприел възродителния процес заради който го анатемосаха. Искал е да опази държавата ни от тази заплаха. Проблемът е не в това че тези хора са мюсюлмани а че се определят като турци.

  Too much цензура Баце.
 40. 40 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#39] от "townboy":
  Не оправдавай едно престъпление, за което не се намери виновника!4овек не може да избере какъв да се роди.Нима българските мисиолмани бяха врагове на България?Оплю4коскаха имуществото им,поругаха 4еста им,прогониха ги и озлобиха душите им.ДС сътрудниците и ново помазаните имами са само мръсната пяна. Нека да не 4овъркаме старите рани, а да си подадем ръка и възродим България!!!

 41. 41 Профил на lusilu
  lusilu
  Рейтинг: 443 Весело

  Ама моля ви се ,то исляма е най "мирната" религия в света ! От тази вечер ще спя спокойно ,като бебе !

 42. 42 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Да се вкара в обвинителен акт и присъда текст "антидемократична идеология чрез салафистково направление на исляма" е пълна идиотия.
  Предмет на престъплението е проповядване на неравенство между половете и дискриминация на жените,дискриминация срещу немюсюлмани и оправдаване на насилие,дори призиви за насилие срещу немюсюлмани.Това е предостатъчно за осъдителна присъда.Не е необходимо да се занимава съда със салафизъм,уахабизъм и прочие теологични въпроси,
  Като побликуват мотивите,ще се видят призивите за насилие,дискриминация и незачитане на установения с Конституцията и законите правен ред,но няма да им обърнат внимание и ще остане тази идиотска формулировка на изпълнителните деяния.

 43. 43 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#14:"lol"]Да учиш религия в Саудитска арабия е като да учиш политология в Москва, шанса да не ти наблъскат главата с глупости и да те промият е статискически толкова малък, че даже и в церн може да не го открият скоро... [/quote]

  Удари десятката! Добър коментар!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 44. 44 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1025 Весело

  До коментар [#38] от "Euronymous":
  Съжалявам ,че си се почувствал в чужбина-но хората доста се постараха да си "българизират" езика последните 20 годиниНедостатъчно,явно,така туризъм не се прави,особено,когато имаш "особено" отношение към "странците" или " приоданците"
  После като кажем ,че сме македонци и различни - праскат ни минуси.....

  ThePirinEagle
 45. 45 Профил на lukyluchano
  lukyluchano
  Рейтинг: 8 Гневно

  дневник помияри грозни радикалния ислям ли защитавате

 46. 46 Профил на svet23
  svet23
  Рейтинг: 480 Неутрално

  А с религиозната омраза която насаждат имамите пораждат страх сред христяните в България и навяват спомени за омразното турско робство където христяните са били третирани като трета ръка хора. И ние сме обидени и сме готови да защитим честа си и културните си традиции. Толерантни са само на думи и към себеподобните си а с действия пораждат само омраза.

 47. 47 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Права е др. Филипова, това са едни кротки хора, гледат като агънца. Жените им се обличат по последна мода. По пет пъти на денонощие се молят за благото на всички хора, независимо от вярата, а пък християните са първите им приятели. Брадите си не подстригват, като Бин Ладен, приликата е случайна. Организацията, в която членуват е демократична и отворена. Устата им изобщо не може да произнесе думата "гяур". Всичко, което се каза за тях на процеса е клевета, а парите за скъпите адвокати са събрани от бедните мюсюлмани.
  Авторката, др. Филипова пък няма нищо общо с видната патриотка А Желязкова, случайно се познават

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 48. 48 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Просто е. Имат още две инстанции у нас, после - международен съд... Като нищо ще ги оневинят и ще им се изплати обезщетение, а те ще продължат да си проповядват шериат и го разсаждат по земите ни. И, това, защото с лекота се подменят у нас понятия, цели, интереси, продават се и се демагогства със всичко!

  goblenka
 49. 49 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Не е интересен пътят на имамите зад табелата "осъдени", а кой и колко вървят и ще продължават да вървят след имамите. "Мъчениците", "осъдените" често биват героизирани и представяни като светци. Последователите им вместо да намаляват се увеличават след подобни инициативи. По- друг начин трябва да се действа. Комунистите му бяха намерили начина: ПРОСТО НЕ БЕШЕ МОДЕРНО ДА СИ МЮСЮЛМАНИН; ДА СЕ МОЛИШ ПО ПЕТ ПЪТИ НА ДЕН; ДА ИМАШ ТЕСНОГРЪДО, СХОЛАСТИЧНО МИСЛЕНЕ; ДА СИ ФАНАТИК- НАЙ-ВИСША ФОРМА НА ЧОВЕШКА ТЪПОТИЯ СПОРЕД Е. РОТЕРДАМСКИ; ДА ХОДИШ ЗАБРАДЕН ОТ НАЙ- РАННА ДЕТСКА ВЪЗРАСТ И ДА СЕ ДЕЛИШ КАТО ШУГАВ ОТ ОБЩЕСТВОТО. За съжаление никой днес не иска да мисли и да признае, че КОМУНИЗМЪТ В МНОГО ОТНОШЕНИЯ БЕШЕ ПО- ДОБРА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ОБЩЕСТВОТО ОТ ДНЕШНОТО НИ ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО. Куковица ни изпи акъла преди 25 години и народът хукна по света да си снася яйцата и екскрементите по чужбина! Забравихме това, които учехме по история, диамат, политикономия, партийно политическа работа. Започнахме отново да откриваме топлата вода, да преоткриваме, че демокрацията не е абстрактно понятие, а НЯКАКВА И ЗА НЯКОГО: РОБОВЛАДЕЛСКА Д-Я; ФЕОДАЛНА Д-Я; БУРЖОАЗНА Д-Я; ДИКТАТУРА НА ПРОЛЕТАРИАТА- СОЦИАЛИСТИЧЕСКА Д-Я. дНЕС ЖИВЕЕМ В ЕРАТА НА МАФИОТСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ.

 50. 50 Профил на funordie
  funordie
  Рейтинг: 254 Неутрално

  "срещу основни човешки права като равенство на мъжете и жените и религиозна свобода"

  Ми че то и в българското законодателство няма ПЪЛНО равенство между мъжете и жените.Това означава ли че всеки който проповядва/преподава българските закони може да бъде осъден!!!!!

  Пълно равенство може да има само ако е заличи полът от личните карти!!!!

 51. 51 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#7] от "baxter":

  Дразнеща статия, която с лекота неглежира един голям проблем"

  -Споделям.

 52. 52 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Честно казано изобщо не ми пука какво щяло да стане с ислямските попове сега. Нямаше да ми пука и ако бяха православни попове. Изобщо всеки, който проповядва религиозен фундаментализъм от какъвто и да е тип, хеле пък такъв, дето да навлиза в сферата на секуларната държава, заслужава да бъде плеснат през устата. Изобщо няма значение дали са мормони, салафити или някакви други олигофрени. Ай стига са се правили на жертви!

 53. 53 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 434 Неутрално

  БХК къде спи, няма ли да номинира имамите за "Човек на годината"?

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 54. 54 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 577 Любопитно

  А ние, атеистите какво да правим! На коя страна да застанем? Казват, че ислама се движи с 500 години след християнството, така че това което е била католическата църква в средновековието, е исляма днес. Днес, във всички развити държави религиите имат сериозен недостиг на "клиенти". Католицизма разчита на такива в Африка и Латинска Америка, а исляма на Малайзия, Пакистан и няколко арабски страни. Общото между тях е бедноста и произтичащото от нея невежество. Промиването на мозъци започва от най-ранно детство и с настъпване на зрелоста, е почти невъзможно да се промени възгледа на тези хора. Темата е дълга, но за сведение, Салафистите са под наблюдение в цяла Европа и това не е случайно!

 55. 55 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1230 Гневно

  След тази поредица статии се замислям колко обективен източник на информация е Дневник - да си го четат имамите и техните последователи, които не признават светската държава, ненавиждат християните и част от тях са готови да умрат избивайки други хора.
  Гнусота

 56. 56 Профил на hotentot
  hotentot
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Когато съдът влиза в залата, и всички стават, един от тези хубосници казва: Аз няма да стана, аз съм мюсюлманин! Какво по-ясно: вярата против закона! А че са омаяли не много образованите си събратя, няма съмнение. Наказанието им е малко.

 57. 57 Профил на hotentot
  hotentot
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#49] от "bobhunter":

  Добре започна, но много лошо свърши. Никаква логика, само изрази от "наръчника на агитатора", който днес се нарича "опорни точки". Комунизмът (комунизъм никога и никъде не е имало) няма нищо общо с проблема. Политикономията, за която говориш е научно отречена. "научният комунизъм" е най-гадната подигравка с мислещите хора. Промиването (затлачването) на мозъците унищожаваше креативната енергия на нацията. Любовта към СССР беше записана в Конституцията на Бг. Мога да продължа, но и така е ясно какво следва. Затова сме сега на това дередже. И ни управляват Серьожа Дмитриевич, и агентите на ДС (Доган и Местан).

 58. 58 Профил на hotentot
  hotentot
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "По думите му надежда винаги има. "Че България ще заприлича на европейска държава, ако не за нашите деца, то за нашите внуци", усмихва се имамът."
  С тези демагози и слуги на чужди интереси ли ще заприличаме на европейска държава? И как авторката на статията застава зад тези думи? Турците ли са най-европейското население на Балканите и в Европа?

 59. 59 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#44] от "thepirineagle": аз не съм имал предвид македонците !!!! А онези другите за коите е статията.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 60. 60 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#10:"thepirineagle"]първосигналното патриотарство надделява при много хора.....
  [/quote]

  наблюдава се и първосигнално анти-патриотарство... лаф да става...


  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 61. 61 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#49] от "bobhunter":

  ... червен дервиш

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 62. 62 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Имамите да си вървят в ислямските държави....Тук си нямат работа да ми проповядват ислямизъм....тероризъм и шериат....Точка !!!!
  И да НЕ забравяме, че сме православна държава все пак.....тоя мултикултурализъм и пр. либерастки и толерастки каламбури, пред нас НЕ минават......На когото са му мили ислямските шамани, границите са отворени, и може да ги последват по широкия ислямистки свят......Бон воаяж.....!!!
  Ще ви махам дъъълго и с удоволствие.....!!!!!

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 63. 63 Профил на chedomir
  chedomir
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Обикновените отрудени хорица,изповядващи тази религия,хал хабер си нямат за какво се опитват да ги използват.И в това е отвратителното в цялата тази история.Пък за трогателните усилия на нашенските подлоги да угодят на далеко отиващите цели на спонсорите си,какво да кажеш...Д а се обърнат към собствената си родова история .И Господ да ги съди.

 64. 64 Профил на iron_cross
  iron_cross
  Рейтинг: 530 Весело

  Дневник, очаквам от вас очерк за доказаните способности на Джон Уейн Гейси като художник и за общественото признание за тези способности, изразено чрез купуване на много от творбите му. Никъде и в никой случай обаче да не сте написали, че е масов убиец!
  Опа, сега се сетих, че няма как да стане, щото няма как да си плати - беше екзекутиран преди 20 г. Жалко, можеше да изкярите и от него. Ако ви стиска обаче, можете да споделите колко заработихте от този поръчков пи ар. Щото никой не може да е толкова олигофрен, че да публикува безвъзмездно такава смехотворна помия...

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1025 Любопитно

  До коментар [#59] от "Euronymous":
  Е,ние не си делим диалекта на "християнски" и "мюсюлмански",говорът не ни се различава,как "една дума на български не чух"?
  А и в Банско няма помаци...какво имаш предвид?

  ThePirinEagle
 67. 67 Профил на volrath
  volrath
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Значи, на ктратко:

  1. Ако ще следваш исляма - следвай си го в Ирак.
  2. Ако ще следваш православието + комунизма - следвайте си ги в Русия.
  3. И т.н. и т.н.
  4. Може да бъдете хора. Нормални хора. Също не лоша идея.

 68. 68 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#66] от "thepirineagle":

  Нямало помаци в Банско?! Абе, човек, ти откъде идваш? Баш там, покрай Банско, Добринище, Якоруда - там са най страшните помаци, които се турчеят. Там са приели исляма не насилствено, а заради изгоди. За разлика от родопските, чийто път от християнството към исляма е бил осеян с кръв и сълзи. Но повечето поне се имат за българи.
  Не ми говори, че там нямало помаци.

 69. 69 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1025 Весело

  До коментар [#68] от "sophia_gr":
  Освен,че си отскоро във форума,явно нямаш и представа от Пиринска Македония,помаците и т.н.

  ThePirinEagle
 70. 70 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#67] от "vojdek":

  На кратко:
  1/Имаме си традиции и в исляма, и в християнството и не ни трябват нови течения на тия две религии. Особено, ако са агресивно насаждани, какъвто е случат в Пазарджишко.
  2/Нямаме противопоставяне на битово ниво между мюсюлмани и християни. Има такова на политическо ниво, по икономически и политически причини и то се насажда на долу, в обществото. От него зависи до колко ще е податливо на влиянията по двете точки. Със сигурност силно се поддава на убеждаване по материален път. Поддава се и на убеждение чрез респект и страх. Тия 3 най-чести форми на убеждение нямат нищо общо с принципите на двете религии. Новите вярващи би трябвало да го научат като първи урок!

  goblenka
 71. 71 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Прочетох статията, но не видях авторката да е питала своите събеседници за "Ал уакаф ал ислями"?!

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 72. 72 Профил на ku4e
  ku4e
  Рейтинг: 694 Гневно

  В нашата държава е принцип да се изкарват институциите лоши, дори когато си вършат работата.
  По това дело никоя медия, не опита да разясни обвинението.
  Виновни ли са прокуратурата и съда, че има такъв текст в Наказателния кодекс и че има доказателства за извършено престъпление? Защо сега прочутият Съюз на съдиите не се намеси за да защити съдията, който е проявил смелост и твърдост, като е постановил тези присъди.
  Длъжен ли е съдията да държи сметка как ще се възприеме присъдата му в общността, в която тези имами живеят и която са облъчили вече с проповедите си? Или е длъжен да приложи закона и да защити интереса на България?

 73. 73 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#66] от "thepirineagle": я тръгни из селата ...колко ракети ще видиш

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 74. 74 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#66] от "thepirineagle":
  Да диалекта е страшен ... тогава всички банскалии търсеха как и къде да си продадът почвата. И много обичаха пиуе зеуе да ядат.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK