Докато номинираните съдии развиваха визията си за Инспектората на ВСС, прокурорите обявиха своя кандидатура

Внезапно обявяване на кандидат за главен съдебен инспектор от Асоциацията на прокурорите трябваше да заглуши изслушването на номинираните от съдийската общност за поста съдии Теодора Точкова (вляво) и Вера Чочкова (вдясно).

© Георги Кожухаров

Внезапно обявяване на кандидат за главен съдебен инспектор от Асоциацията на прокурорите трябваше да заглуши изслушването на номинираните от съдийската общност за поста съдии Теодора Точкова (вляво) и Вера Чочкова (вдясно).Внезапно обявяване на кандидат за главен съдебен инспектор от Асоциацията на прокурорите трябваше да заглуши изслушването на номинираните от Съюза на съдиите за поста Вера Чочкова и Теодора Точкова.


Това беше първото и най-близко до ума обяснение на медиите, когато чухме съобщението на Асоциацията на прокурорите, че издигат прокурора от Върховната касационна прокуратура Атанас Гебрев, което се появи точно докато течеше публичното изслушване на двете номинирани за главен съдебен инспектор съдии.


Изненадата беше голяма, тъй като до днес никоя медия не беше дори чула прокурорите да са споменавали, че ще номинират кандидат, камо ли да са обсъждали публично правила за издигане и за изслушване на кандидати и визията им за работата на Инспектората към ВСС.
Как прокурорите са се спрели на конкретен кандидат не стана известно,


кои са били другите кандидати остана тайна, макар че в съобщението на прокурорската асоциация се казва, че са провели процедура по излъчване, обсъждане и номиниране.


Изненадващото номиниране от прокурорската асоциация се оценява като знак, че обсъждането на кандидати за отговорния пост с участието на гражданското общество е на път да се изроди отново в познатото задкулисно договаряне на лобита в съдебната власт със съответстващите им партийни кръгове в парламента.


Председателят на Административният съд в Хасково Теодора Точкова

© Георги Кожухаров

Председателят на Административният съд в Хасково Теодора Точкова


Атанас Гебрев е бивш военен съдия, сега прокурор във ВКП, оглавяващ Инспектората на върховната прокуронрска инстанция. В съобщението се подчертава, че има 24-годишен стаж, придобит в следствието, съда и прокуратурата, което е "гаранция за притежаваните сериозни и задълбочени познания относно спецификите на организацията на работа на всички съдебни органи". И също, че "има конкретни идеи и предложения, както за подобряване на тяхната работа, така и за издигане авторитета на съдебната власт". Но не се посочва какви са идеите му.


През това време


съдиите Чочкова и Точкова три часа отговаряха на въпроси за своята визия за Инспектората


на публично изслушване с представители на неправителствени организации в присъствието на  медиите. И двете съдийки -  Вера Чочкова от Софийския градски съд, и Теодора Точкова, председател на Административния съд в Хасково - трябваше да обяснят как си представят работата на Инспектората, състоящ се от 10 души, от които в момента само трима са съдии, докато преимуществено се налага да се проверява именно работата на съдилищата.


Съдията от Наказателното отделение на Софийския градски съд Вера Чочкова

© Георги Кожухаров

Съдията от Наказателното отделение на Софийския градски съд Вера Чочкова


Двете дами съдии бяха номинирани след продължила месец вътрешносъсловна дискусия сред съдиите, която беше следена детайлно от медиите. Днешното им изслушване с многобройните въпроси към тях е безпрецедентно постижение на публичността в една оставаща все още непозната за широката общественост област.  Внезапното обявяване на прокурорската номинация точно докато се провеждаше изслушването на съдииските номинации се оценява като  изтласкване на събитието на Съюза на съдиите от дневния ред на обществото,  за да се засенчи  неговият най-значим обществен плюс и принос - публичността, каквато прокурорската асоциация не си позволи.


Съдия Вера Чочкова: Случайното разпределение на делата -  проблем за решаване


В своето изложение съдията от Наказателното отделение на Софийсикя градски съд  Вера Чочкова изрази мнение, че в досегашната работа на ИВСС е пренебрегван проблемът със случайното разпределение на делата. След като смятаме, че този проблем е "врата за корупционни практики, тя трябва не просто да се затвори, а да се зазида", каза съдия Чочкова. Тя смята за неправилен изначалният подход на ИВСС - да акцентира само на сроковете, без да се взема предвид натовареността на магистрата и сложността на делото. Това е така, смята тя, тъй като органът беше създаден без предварителна експертна дискусия.  Липсата на прозрачност в дейността на инспектората също допринася за противоречивата дисциплинарната практика на Висшия съдебен съвет, която оставя впечатление и че често не е безпристрастна.


Инспекторатът трябва да изработи и методология, по която да бъдат проверявани и прокурорите – заради системните проблеми със сроковете в досъдебната фаза на делата. Съдия Чочкова бе категорична, че са необходими законови промени, за да се избират на квотен принцип членовете на инспектората, подобно на членове на ВСС. За да се избетне сегашното пологение в 10-членния орган да има само трима съдии, а същевременно именно съдилищата се проверяват преимуществено.


Съдия Теодора Точкова: Да се анализират резултатите от проверките, а не да се прави само статистика


Председателят на Административния съд в Хасково  Теодора Точкова се позова на критичните заключения от доклада на Европейската комисия, че не са изследвани задълбочено проблемите със случайното разпределение  и интегритетът - професионален и морален - на магистрата.  При всеки отделен случай трябва да се отчитат повече фактори - не само да се проследяват сроковете.


Инспекторатът трябва да подпомага ВСС при атестирането на магистратите и да бъде прецизен и аргументиран  при предлагането на дисциплинарните наказания.  Инспекторатът не бива да се възприема като наказателен отряд, а като подпомагащ орган, обобщи съдия Теодора Точкова.


Двете номинирани съдийки отговаряха както на предварително зададените въпроси на сайта на Съюза на съдиите, така и на питанията на живо от представители на неправителствени организации и магистрати.


На представянето присъства и ръководството на Върховния касационен съд. Председателят на ВКС проф. Лазар Груев подкрепи инициативата за включването на съсловните организации в номинирането на кандидати по открит за обществото начин и като символичен домакин подчерта, че Конферентната зала на Съдебната палата винаги ще бъде отворена за такива събития. Проф. Груев изрази надежда, че  подобна публична дискусия ще се проведе и когато дойде ред да се избира следващият състав на Инспектората на ВСС.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Двете дами съдии бяха номинирани след продължила месец вътрешносъсловна дискусия, която беше следена детайлно от медиите."
  Явно тя не включва Асоциацията на прокурорите тази съсловна дискусия. Решение, познато като решение в "12 без 5".

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 2. 2 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  А може битрябваше да ги оставят да се назландисват още шест месеца ли?

 3. 3 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#1] от "inadilov":

  Точно така, в съсловната дискусия на съдийте не участват прокурорите. И най-доброто би било и прокурорските организации да издигнат (свестни) хора - повече от един, да проведат публично обсъждане и да внесат предложенията в парламента. После да се почака 1-2 седмици за да изтекат пиканктните детайли за кандидатите и едва после парламента да гласува. За да я ясно за кого и какво се гласува.

 4. 4 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  Прокуратурата няма място в съдебната система! Сега това е една безконтролна камарила с огромна власт, която се е превърнала в център за изпълнение на мръсни поръчки, рекет и натиск.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 5. 5 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#3] от "m17":

  В случая имаше месец за номинация (а не в момента на изслушването), което говори за налагане на избор.

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 6. 6 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Айде, ЦИрК - 2. И пак "прозрачна" процедура разбира се. Само дето избиращия е сбъркан.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 7. 7 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Ей, поредната драма, скоро очаквам и компроматна война.

  Борбата е безмилостно жестока.
  Борбата както казват, е епична.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 8. 8 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2520 Гневно

  Ами да! Как така Цацаров ще остави инспекторатът да се оглави от съдия и то предложен от някакъв си Съюз на съдиите! ТОЙ ("КОЙ" трябва да е на входа и на изхода! Безсрамници.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 9. 9 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Какъв е проблема не виждам? Колкото повече кандидати, толкова по-добре. Кога възможността да избираш между повече от две е била нещо лошо?

 10. 10 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6013 Неутрално

  сбъркана работа - цирка продължава и задкулисието също .

 11. 11 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Това звучи като Незнайко ..."Чочкова и Точкова "

 12. 12 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 638 Весело

  Точкова и Чочкова?! Помислих, че си правите гавра с имената :Д, а Запетайкова и Мочкова къде са :Д

 13. 13 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Режеш, отваряш, а то - перитонит в "късна" фаза...

 14. 14 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  В правосъдната система изведнъж се оказа, че лостът, с който се " обръща света" е Цацаров, а той се обръща според " слънцето"! Така че нямаме и няма да имаме съдебна система, от каквато се нуждаем! Всички системи са овладяни по този начин! С подходящи опорни точки и лостове!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK