Военнослужещи ще бъдат наказани заради граничната ограда

48-ми конгрес на БСП Ангел Найденов

© Георги Кожухаров

48-ми конгрес на БСП Ангел НайденовДевет военнослужещи ще бъдат наказани след приключилите проверки по случая с изграждането на телената ограда по българо-турската граница. Това каза военният министър Ангел Найденов, цитиран от БНТ.


Той не назова имената им, защото още не са приключили дисциплинарните производства срещу тях. Наказани ще бъдат 4-ма генерали, 3-ма полковници, 1 подполковник и 1 цивилен служител.


Санкциите за тях ще са от уволнение, през понижаване в чин до порицание, уточни военният министър. Доклад от назначената от премиера Пламен Орешарски проверка констатира, че оградата е трябвало да струва малко над 5 милиона лева, вместо малко над 9.5 милиона лева. 
Слабост на проекта е проучването на офертите, липсата на записана цена, поръчаното по-голямо количество материали. Министърът не отговори на въпроса защо е била начислявана допълнителна печалба.


Проектът ще бъде изпълняван със същото ръководство, но "със съответните поуки и след предприемане на дисциплинарни и административни мерки", каза Найденов. Той обясни, че МВР е посочило цената от от 7 милиона лева, а от "Гранична полиция" са избрали по-скъп и по-труден вариант. След изграждане на съоръжението, отговорност за него ще носи МВР.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK