Президентът: България не може да се снишава в ъгъла на европейската политика, за да не се наложи един ден да крещим

Президентът: България не може да се снишава в ъгъла на европейската политика, за да не се наложи един ден да крещим

© Надежда Чипева, КапиталНяма как да си затваряме очите, когато виждаме анексирането на територия от една независима държава. Ние трябва да кажем ясно, че България няма да признае анексирането на Крим, че Крим е част от Украйна, а Украйна е Европа... Ние не можем да стоим в ъгъла на европейската политика, да се крием, да се снишаваме. Защото някой път ще ни се наложи не да се снижаваме, а да крещим". 


Така президентът Росен Плевнелиев коментира пред БНТ украинската криза, анексирането на Крим от Русия и позицията на България и другите европейски страни. 


Той каза, че се радва, че българското правителство е подкрепило позицията на ЕС за действията на Русия. "ЕС трябва да покаже, че ние сме готови да защитаваме ценностите, ако трябва – и да забравим калкулациите и да се обърнем към това кои сме ние и кои са нашите ценности. Българският народ със сигурност ще оцени честната позиция на българските политики", каза Плевнелиев.
Напомни, че балансът в международните отношения след Втората световна война "се крепеше на това, че страните знаеха какво другите държави няма да направят. Имаше червени линии. Днес Русия знае какво ние няма да направим, но ние не сме наясно какво Русия няма да направи".


На въпроса дали не е трябвало да търси по-балансирана позиция между интересите на ЕС и на Русия, Плевнелиев отговори, че позицията му е базирана на закона и демократичните ценности. "Можете ли вие да търсите баланс между законна и полузаконна, между демократична и недемократична", попита още той. Зададе и въпроса дали, ако руското малцинство в Латвия обяви референдум и поиска да Русия да го присъедини, политиците ще се разхождат с екселски таблици и ще изчисляват възможните загуби.


"Тук не става въпрос за про-руска или про-западна политика, а за про-българска политика и за националния интерес", каза още Плевнеливе. По повод интересите на българското малцинство в Украйна, каза, че българите навсякъде по света са най-добре защитени, когато България е добре интегрирана в европейското семейство  


На въпроса не е ли Русия "майката на всички български разделения" и как този проблем може бъде преодолян, президентът каза: "Има разлика между Русия и Кремъл. Достоевски и Чайковски не пратиха войските в Крим". 


Надявам се да постигнем обща позиция на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, аз ще работя за това, каза още президентът. Този седмица парламентът отложи дискусията по темата Украйна, както и идеята Народното събрание да излезе с обща декларация. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK