Светият синод избира днес Русенския митрополит

Светият синод избира днес Русенския митрополит

© ДневникСветият синод избира днес Русенски митрополит между Стобийски епископ Наум и Тивериополски епископ Тихон. Двамата получиха най-много гласове на епархийските избори на 16 март - за Наум гласуваха 22 от 24 духовници и миряни в епархията, а за Тихон - 15. С шансове да оглави Русенската епархия е сочен главният секретар на Светия синод епископ Наум.


В тридневния срок по устава на Българската православна църква не постъпиха жалби за гласуването на 16 март.


До избора на Русенския митрополит се стигна, след като досегашният Неофит беше избран на 24 февруари 2013 г. за патриарх и Софийски митрополит.
Стобийският епископ Наум (На­ум Ан­до­нов Ди­мит­ров) е ро­ден на 19 ок­том­в­ри 1968 г. във Вар­на. В края на1990 г. е подс­т­ри­ган за мо­нах от Бра­ниц­кия епис­коп Ге­ра­сим и под ду­хов­но­то стар­чес­т­во на Вар­нен­с­кия и Ве­ли­коп­рес­лав­с­ки мит­ро­по­лит Ки­рил, в ма­нас­ти­ра "Св. ап. Пе­тър и Па­вел" в с. Зла­тар, Шу­мен­с­ка ду­хов­на око­лия. От 1 ап­рил 2004 г. е гла­вен сек­ре­тар на Светия си­нод.


Ти­ве­ри­о­пол­с­ки­ят епис­коп Ти­хон (Хрис­то Ге­ор­ги­ев Ива­нов) е ро­ден на 26 май 1945 г. в Щут­гарт, Гер­ма­ния.
От юли 2009 г. е управляващ Западно- и Средноевропейска епрахия поради здравословни проблеми на епархийския митрополит Симеон. От 2010 г. е предстоятел на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" в София.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Предполагам, че ще изберат Наум

 2. 2 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  Разбира се че подкрепяме Наум.Варна е хубав град, а Щутгарт даже не го знаем къде се намира

 3. 3 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  Русенци сме нетърпеливи да поздравим новия си митрополит.

 4. 4 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 994 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK