ГЕРБ атакува в Конституционния съд текст от закона за лекарствените продукти в хуманната медицина

ГЕРБ атакува в Конституционния съд текст от закона за лекарствените продукти в хуманната медицина

© Анелия НиколоваГЕРБ e внесла искане в Конституционния съд за отмяна на текст от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, с който търговците на едро се задължават да уведомяват Изпълнителната агенция по лекарствата за планиран паралелен внос в рамките на ЕС, а директорът на агенцията трябва да им разреши или откаже. Това заяви бившият министър на здравеопазването Десислава Атанасова по време на пресконференция на партията, свързана с очертаващия се дефицит в НЗОК.


Според ГЕРБ по този начин умишлено се създават практики, които биха могли да бъдат наречени корупционни. Този текст не само нарушава член 19 от конституцията за равни права на всички стопански субекти, но и нарушава член 36 от Договора за функциониране на Европейския съюз, каза Десислава Атанасова. Президентът Росен Плевнелиев вече наложи вето върху този текст, но депутатите го отхвърлиха.


От ГЕРБ критикуват още здравния министър Таня Андреева за намеренията й да закрие Националния съвет за цени и реимбусиране. Десислава Атанасова посочи, че Националният съвет е постигнал намаляване на над 850 лекарствени продукта и за една година функциониране е спестил 27 млн. лева на НЗОК.
От партията се опасяват от липса на средства в здравната система след средата на годината.


Заместник-председателят на групата на ГЕРБ Димитър Главчев посочи, че по последни разчети от надзорния съвет на НЗОК дефицитът е между 150 и 300 млн. лв., в същото време резервът е 136 млн. лева. Очевидно има много сериозен проблем в НЗОК, а управляващите отново предлагат различни екзотични идеи за решаването му, коментира той.


Миналата седмица НЗОК потвърди и нашите притеснения, а и на съсловните организации, че се очертава сериозен дефицит във финансирането на НЗОК, посочи Атанасова.


"Оказва се, че най-сериозен е дефицитът по отношение на болничната помощ и на разходите за лекарствените продукти в хуманната медицина - и медикаментите, които касата заплаща, и тези по клинични пътеки в лечебните заведения", отбеляза тя.


"На фона на тази страшна картина и на фактите, че вече наполовина е изхарчен резервът на здравната каса, ако продължава по същия начин, ще се окаже, че вероятно през второто шестмесечие на годината няма да има средства в системата на здравеопазването", коментира още Атанасова.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK