В противоречие на закона: Сидеров още има оръжие, но не и криминална регистрация

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров

© Велко Ангелов, Капитал

Лидерът на "Атака" Волен СидеровВ противоречие на закона обвиненият преди десетина дни в хулиганство лидер на "Атака" Волен Сидеров все още има разрешение за оръжие.  На депутата не е направена и криминална регистрация. Това показа проверка на "Дневник".


На 12 март Сидеров беше привлечен като обвиняем по обвинения за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на полицай след инцидент на летище Варна.


Загубени в пощата
От прокуратурата първо казаха, че не е техен ангажимент да се занимават с криминалната регистрация на Сидеров и въпроса с разрешителното му, но впоследствие отговориха, че в петък са изпратили писмо, с което ги уведомяват, че на Сидеров са повдигнати обвинения. Писмото съдържа и искане за отнемаме разрешителното за притежаване на оръжие на лидера на "Атака".
От СДВР заявиха за "Дневник", че ще проверят дали има такъв документ. От пресцентъра на МВР съобщиха, че в столичната полиция не е получавано такова писмо.


Разследването срещу Волен Сидеров се води от Столичната следствена служба. За да се стигне до полицейска регистрация, следователят или наблюдаващият прокурор трябва да изпрати писмо до МВР, в което да им укаже да предприемат съответните действия. Защо прокуратурата, следствието и МВР трябва да си комуникират по пощата, при положение че са отпуснати десетки милиони левове за изграждане на Единната система за противодействие на престъпността, в която се въвежда именно информация за това, че някой е обвиняем, не е ясно.


Две димящи дула
През лятото на 2013 г. по време на един от протестите срещу кабинета на Орешарски той се появи с пистолет и обяви, че го притежава законно от 2005 година. "Когато се притеснявам за моя живот, имам право да нося оръжие. Не съм извършил нарушение на закона, но ако съм го направил, нека господин главният прокурор да поиска имунитета ми", заяви тогава Сидеров. Тогава се оказа, че той е влизал безпрепятствено с оръжието в Народното събрание.


Според Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите разрешителни за притежаване на оръжие се отнемат, когато срещу някой е започнало наказателно преследване за умишлено престъпление от общ характер, какъвто е случаят със Сидеров.


Петър Петров, адвокатът на лидера на "Атака", не пожела да коментира и дали разрешителното за оръжие на Сидеров е отнето.


Очевидно е, че от момента, в който Сидеров е привлечен като обвиняем, до момента, в който ще му бъде отнето разрешението за оръжие, ще минат повече от две седмици. Всичко това се случва на фона на приключилата с трагедия операция на МВР в Лясковец, за която вътрешното министерство беше критикувано заради слабия контрол по съхранението на оръжия, издаването на разрешения и отнемането им.


Казусът с депутата от "Атака" е показателен за това как правоохранителните институции не могат да осигурят своевременно изпълнение на законовите разпоредби.


В същото време  главният прокурор Сотир Цацаров разпореди пълна проверка на разрешителните за оръжия.


От държавното обвинение ще изискат информация от областните дирекции на МВР и районните полицейски управления "за абсолютно всички лица, на които са издадени разрешения за притежание и носене на огнестрелни оръжия, независимо от основанията за това (лов, самоохрана и т.н.)".
Списъкът ще бъде предаден и на Цацаров.


Каквото за Цветанов...
Според Закона за МВР обвинените лица подлежат на задължителна полицейска регистрация, като това се извършва от органите на МВР:  "Полицейските органи регистрират лицата, които са привлечени като обвиняеми за извършено умишлено престъпление от общ характер. Държавните органи, осъществяващи наказателното производство, са длъжни да предприемат необходимите мерки за извършване на регистрацията от полицейските органи."


До този момент обаче на Сидеров такава регистрация не е била направена, което вероятно също се дължи на забавеното писмо от държавното обвинение до МВР.  Адвокатът на Сидеров заяви, че тази информация  е "тайна" и че той е подписал декларация да не разгласява нищо от случая с клиента му.


Преди време бившият вътрешен министър Цветан Цветанов отказа да му бъде направена криминална регистрация с мотив, че наредбата, която я урежда, е противоконституционна. Впоследствие той беше глобен със 100 лв. и обжалва полицейското разпореждане, с което полицията предупреждава бившия вътрешен министър да не възпрепятства действията на полицията.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK