Стъпките за овладяване бежанската криза са правилни, смята еврокомисар (видео)

Стъпките за овладяване бежанската криза са правилни, смята еврокомисар (видео)

© Юлия ЛазароваСитуацията с бежанците на границата на България остава  трудна, но новите стъпки, които страната предприема в това отношение, заслужават одобрение. Това каза еврокомисарят по вътрешни работи Сесилия Малмстрьом на конференция "Обща европейска система за убежище".


Малмстрьом представя обща директива за убежище, приета в Дъблин. Посочи още, че с въвеждането на новата директива на ЕС за убежища ще се подобри достъпът на търсещите закрила до правната система.


Комисар Сесилия Малмстрьом даде положителна оценка на страната, но напомни, че подготовката за работа по новата система след приемането на директивата също ще е предизвикателство. "Приветствам новите стъпки, които България предприе за справяне с бежанската криза. Съзнавам, че ситуацията е трудна, но всяка страна - член на ЕС, трябва да осигурява подкрепа на търсещите такава. Уверена съм, че правилното изпълнение на директивата ще осигури една добра система за убежище и в България."
Надявам се следващите седмици да имаме вариант на интеграционна стратегия за бежанци и ще сме много доволни, ако Еврокомисията ни подпомогне в нейното оформяне. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски след среща с комисар Сесилия Малмстрьом  в Министерския съвет.


Орешарски определи условията в бежанските центрове днес като не прекрасни, но значително по-добри. По време на двудневното си посещение у нас еврокомисар Малмстрьом ще посети бежанския лагер в Харманли.


Бежанците в Българя искат да работят и да учат български език, каза Малмстрьом и отбеляза, че един от въпросите, по който тя ще дискутира с вътрешният министър, е интеграцията на бежанците у нас. Председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев коментира, че желанието на бежанците, които идват у нас, е достъпът до трудовите пазари на ЕС. Според него е важно да се знае дали ще има корекции на Дъблинския регламент и ще могат ли бежанците, които не искат да са в България, да могат свободно да работят в държавите на ЕС.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK