В България се осигуряват лекарства за психично болните и...нищо повече

Проф. Тома Томов

© Цветелина Белутова, Капитал

Проф. Тома Томов"Грубиянството, незачитането на етичните норми, отказът от кодекса на честта, като начини за успех в живота, са все признаци за психични разстройства. Това е живот под непрекъсната угроза от предателство - било от собствения ти организъм, било от собствената ти почтеност или добронамереност, било от външни атаки, които са напълно недопустими от етиката на цивилизования човек. Параноидният режим на ума се превръща в навик и ние все повече му се доверяваме, защото успява да ни спаси в някои ситуации. Така обаче, някак си цялата култура започва да се регулира чрез подозрителност, недоверие, говорене зад гърба, лицемерие, измятане. Хора на най-отговорни нива се държат като такива улични момчета, които нямат закони за чест и достойнство."


Това коментира един от най-уважаваните психиатри в България проф. Тома Томов в интервю за "Дневник" по повод инцидента в Лясковец и психичното здраве на българите. Попитахме го къде са грешките на полицията при акцията пред дома на психично болния Петко Петков, каква е диагнозата му, какъв е правилният начин да се подходи към хора, които предстваляват опасност за себе си и другите. (Четете разговора с него тази седмица в "Дневник".)


Попитахме го също и за по-общите проблеми - каква е картината на психичното здраве в България, как всеки от нас да си помогне, ако усети тежест, какви грижи се полагат за психично болните и с какво би могъл да допринесе единният национален регистър на хората с психични разстройства, който правителството се нае да изготви до есента. 
Колко българи страдат от психични разстройства?


Последната представителна извадка на психично болните в България е от 2002 и 2003 г., обясни проф. Томов. Тогава данните за нашата държава са сходни със средните стойности за Европейския съюз, а традиционно най-високите са отчетени в САЩ. Оттогава обаче са минали десет години, признава бившият национален консултант по психиатрия. Според него сега процентът на болните не е по-висок, но значително се е изменил профилът им, т.е. разпределението им по диагностичните категории. "Смятам че личностовите разстройства са много повече на преден план – всичките тези маладаптивни начини да успееш в света, които изброих. Това са психични разстройства действително, защото умът не може да хармонизира присъствието на индивида в такава среда".  


Причините за промяната в пейзажа се дължат на резките промени в обстановката през последните десет години, убеден е проф. Томов. "Тогава нямаше толкова обезлюдени села и нямаше толкова силна емиграция. Освен това културата на новите поколения, небелязана от традициите на тоталитаризма, е нещо ново и никой няма систематика в ума си за това какви да са неотменимите изисквания на житейския опит в израстването на младежите. Преди, поради калъпа, по който всички се развиваха, това можеше лесно да се установи, но сега няма калъп и заедно с това няма единодушие по ценностите на обществото. Ние не сме се споразумели помежду си да ценим свободата и да поставяме закона над всичко. Все още гледаме тарикатски като Андрешко да надхитрим света и се затриваме", заяви той.


Колкото до това каква част от психично болните са опасни, отговорът е сложен. На практика всеки от нас е способен да изпада в параноиден режим на ума, който може да се усилва и да отива отвъд допустимите граници според условията на средата. А когато такъв човек се озове в ситуация, която не е отзивчива и не разпознава тревогата му, т.е. нетолерантна среда, всеки би могъл да прекрачи границата и дори да убие. "Това не е планирано или злонамерено убийство, а идва от тези нагонни нагласи, които имаме от животинско време в себе си. Тогава, когато социализацията е изтъняла до безкрай, рискът тези първични отговори на заплахите на света да вземат превес, нараства", обясни Томов.


Детството и липсата на детство

Всяко дете идва много изплашено на света, продължава специалистът. Непрекъснато и особено често в първите седмици и месеци от живота си бебетата преживяват сблъсъци с реалния свят, които им изглеждат странни, необясними и поради това плашещи, понеже им се случват за пръв път. Така че почти непрекъснато кърмачето е в режим на параноя. Всеки път, когато дойде новото и непознато нахлуване в живота му, то плаче и то по един особен начин, който поради хормоналните промени след раждането, родилката има способността да разпознава и да обгрижва адекватно. Тя е биологически програмирана да го успокои, да му покаже, че светът не е страшен.


Когато обаче на майката й се случи депресия, тя спира да бъде отзивчива към тези призиви на детето си. Ако детето е изоставено, колкото и добре да се грижат за физическото му развитие в дома за деца без родители, то няма отправен обект като майката, в който да има сляпо доверие. "Дори ако си отраснал в семейство, но там има болести и неприятности, се научаваш, че трябва да оцеляваш сам и се измяташ. И когато пристигнат в младата си зрялост при нас тези хора, те най-често имат разстройства на характера - нарцистична личност, гранична личност, антисоциална личност", изброи Томов.


Той казва, че не знае как е израснал Петков от Лясковец, но от разказите разбира, че през тези няколко години, в които той се е запасявал и барикадирал у дома си, неговата майка е била на негова страна. "Т.е. тя не е била онзи трезв спокоен обект, който поради сигурността в безусловната си обич към него може да застане, да го погледне в очите и да му каже: "Грешиш, никой не иска да те убие". Тя в някаква степен е била също пропита от подобни нереалистични опасения и е генерирала заедно с него част от този параноялен смисъл за света, в който те са се населили", описва той.


"Милиони средства за програмата за психично здраве на българите изчезнаха и никой повече не поиска да чуе"

В България се осигуряват лекарства за психично болните, но нищо повече, категоричен е професорът по психиатрия. По думите му лекарства помагат дотолкова, че да изчезнат острите прояви на тези параноидни или депресивни състояния, но тези пациенти се нуждаят и от отдушник - от редовни разговори с терапевт, които да ги освободят от житейската горчилка, а също и от срама, че имат този проблем. "За съжаление, този вид услуги никъде, по никакъв начин не се практикуват. Надеждата, че общите лекари и медицинските служби, в частност психиатричните, могат да направят това, отдавна са изоставени", заяви той.


Томов си припомня времето, по което е национален консултант и една от най-важните му задачи е била да състави програмата за психчното здраве, защото тя е условие, за това България да влезе в ЕС. "В момента, в който ни приеха през 2007 г. всичките тези милиони средства за обучения и системи за психично здраве изчезнаха и никой повече не поиска да чуе, че е поет такъв ангажимент", обясни професорът.


"Тогава реших, че може би има някаква надежда в нововъзникващата система на социални грижи и превръщането на социалния работник в университетска професия, че може би това както в много страни в Европа, ще бъде онази втора мрежа, паралелно на медицинската, която може да поеме човешката страна на страданието и боледуването. Така че подготовката на тези хора в голяма степен стана страстта на моя живот." Томов основава и ръководи и до днес Центъра "Български институт за отношения между хората" към Нов български университет.


Въпреки усилията обаче, промяната в мисленето става бавно. "Вече имаме много идеи и обратна връзка от тези няколко стотин обучени през годините колеги, които попадат в социалните служби на държавата и на общините и виждат, че нищо от това, което сме ги учили там не е на власт", допълва той.  


Ще помогне ли единният регистър за психично болни?


След случая в Лясковец правителството тържествено и многократно обеща до есента да изготви единен регистър на хората с психични разстройства в страната, който да помогне на специалистите и полицията да следи състоянието на тези хора. Според проф. Томов обаче, ефектът няма да е такъв. "Регистърът няма да помогне, защото е средство, което не може да изпълни предназначението да опази сигурността в държавата от хората, които боледуват опасно от психични разстройства. Регистърът е метод на психиатричната епидемиология и се свежда до това да се наблюдава населението от географски район по отношение неговите потребности от психиатрични услуги. Целта е да се задоволят по икономически адекватен начин тези потребности, за да няма хора като Петков, които имат нужда от помощ, но за които няма подходящи програми и грижи", обясни той.


По думите му регистърът е "много скъпо начинание", защото трябва да се поддържа десетки години и защото трябва да е строго конфиденциален. "Когато не се изпълняват стриктно тези условия, той няма как да се случи, защото този факт ще се разчуе и хората масово ще укриват боледуваниата си, като избягват психиатрията", допълни той.


Начинът, по който наистина да се погрижим за опасно болните е като се обединят усилията на общопрактикуващите лекари, психично здравните служби и социалните грижи, които имат реалната възможност да опознаят състоянието на тези пациенти, и тези на прокуратурата и полицията, които са отговорни за безопасността им. Всичко това е записано в документа за психиатрична реформа от преди 2007 г., но нищо от него не е изпълнено, отбелязва университетският преподавател. 


Информация и работа

На въпроса "Как всеки от нас да се погрижи за психичното си здраве и необходимо ли е да ходим на редовни профилактични прегледи като за кръвното?", проф. Томов отговаря: "Не. Необходимо е само да поискате тази огромна информация от последните 20-30 години за развитието на психичния ум и ние ще ви я дадем." По думите му в съвременните образователни системи, които отдавна са избягали от идеала на просвещението всички да станат еднакви, дисциплините за отношенията между хората и психичното здраве присъстват задължително, но не и в България. Информацията обаче е това, което действително може да направи нацията ни по-здрава психически, а съответно - и по-добра като цяло.


"Това ще ви помогне да познавате умовете си, да влизата в роля на регулировчици на страстите си. По този начин цялостната социализация като ниво в културата на тази държава ще се качи. Така много от хората ще стигат много лесно и много от рано до идеята да отидат и да попитат лекаря си какво им е", обяснява Томов. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2394 Неутрално
 2. 2 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Време беше някой да каже по компетентен начин за какви цели се използват инструменти като регистъра и да преустанови тази надменна фантазия, че с хора се работи като им запишеш имената в списък.

 3. 3 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 979 Неутрално

  До коментар [#2] от "Ridiculous":

  А за др.Лазаров и медикаменти не са били осигурени!Да се създаде комисия и да се разследва КОЙ е виновен!

 4. 4 Профил на loremipsum
  loremipsum
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Това не е планирано или злонамерено убийство, а идва от тези нагонни нагласи, които имаме от животинско време в себе си" < с години отправял заплахи, цяла нощ чакал полицаите и като дошли, стрелял пръв, ама не бе, никак не е планирано и злонамерено. По-читав спец не намерихте ли.

 5. 5 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 699 Гневно

  В България се осигуряват лекарства за психично болните, но нищо повече, категоричен е професорът по психиатрия.
  Това не е вярно! В България има около 200000 човека страдащи от биполярно разстройство! Най-доброто лечение за тези пациенти е постоянния прием на литиев карбонат. Това лекарство се произвеждаше в БГ, но от 5 години нито се произвежда, нито се внася, въпреки че го има и в Турция, и г Гърция, и в много други страни! Всички доктори са категорични че това лекарство е най-доброто, но по някаква никому неясна причина няма да се произвежда и внася в БГ!!!!

 6. 6 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Напоследък все по-често си спомням лозунгът от 12-те стола "Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се"

  "Грубиянството, незачитането на етичните норми, отказът от кодекса на честта, като начини за успех в живота, са все признаци за психични разстройства. Това е живот под непрекъсната угроза от предателство - било от собствения ти организъм, било от собствената ти почтеност или добронамереност, било от външни атаки, които са напълно недопустими от етиката на цивилизования човек."

  Тоест, тези постоянно и полугласно натрапвани на децата ни 'нови ценности' ги потапят в хронична повишена тревожност. Бомба със закъснител. А свестните у нас считат за луди...

  https://goo.gl/8NG90J
 7. 7 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"]В България се осигуряват лекарства за психично болните[/quote]

  Това е откровена лъжа! Вижте Волен Сидеров...

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 8. 8 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  Напротив, имат си и дори партия и са парламентарно представени. И никой не им прави проблеми когато ходят въоръжени на работа.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 9. 9 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Много интересна статия, наистина у нас не се полагат грижи за психично болните, а лекарствата не са достатъчни, нужна е и терапия, а нашите психиатри изписват рецептата и срещата с пациента приключва до там или го нахокват, което според мен не е правилния подход.

 10. 10 Профил на Чавдар Михов
  Чавдар Михов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Те най-често имат разстройства на характера - нарцистична личност, гранична личност, антисоциална личност", изброи Томов."
  Звучи страшно, но тези разстройства са характерни за поне 50% от политическия и бизнес елит на България. Нима Борисов, Местан и Бареков не са нарцистични личности? Нима Сидеров /освен нарцистична личност/ и половината му парламентарна група не са антисоциални личности?
  www.chavdarmihov.com

  Чавдар Михов
 11. 11 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар #10 от "Чавдар Михов":

  Да, но не са в тежка депресия и не посягат на себе си.

 12. 12 Профил на casinoto
  casinoto
  Рейтинг: 682 Весело

  Сидеров го лекуват с пачки пари....

 13. 13 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 727 Неутрално

  И на всичкито отгоре не работят - матеряла им е от ужасен по-ужасен, успях да се справя с депресията с помощта на билки и медитация, но докато ме "лекуваха" с антидепресантските им гадости беше ад приживе...

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 14. 14 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#11] от "jony":

  been there, done that, and got back from the dead instead !

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 15. 15 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Много интересно интервю. Явно ни е нужна масова терапия.

 16. 16 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#14] от "SeoKungFu":

  " been there, done that, and got back from the dead instead !"

  Congrats! Share your experience dude.

 17. 17 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#13:"SeoKungFu"]И на всичкито отгоре не работят - матеряла им е от ужасен по-ужасен, успях да се справя с депресията с помощта на билки и медитация, но докато ме "лекуваха" с антидепресантските им гадости беше ад приживе... [/quote]

  Браво, никой не е успял да излекува луд, със съвременни психиатрични методи. За средно информиран човек, не е тайна, че съвременната психиатрия е месомелачка и машина за пари! Пациентите на български психиатри се самоубиват като японски сектанти, познавам няколко! Направил си грешка, че си се обърнал към психиатър, но си я поправил. Здраве и късмет!

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 18. 18 Профил на pandelka
  pandelka
  Рейтинг: 467 Неутрално

  [quote#5:"ban"]Това лекарство се произвеждаше в БГ, но от 5 години нито се произвежда, нито се внася, въпреки че го има и в Турция, и г Гърция, и в много други страни! [/quote]
  Обачв струва жълти стотинки и за някои не е изгодно.Иначе пациентите си го купуват успешно и от Гърция и от Македония.
  Литият е много добър тимостабилизатор и може би най-добрият антисуициден медикамент. Единственият му проблем е, че трябва да се мониторират нивата на лития, за да се избегне интоксикация.

 19. 19 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#5] от "ban":
  Причината е чисто търговска. Литият, както е популярното име на лекарството, е много стара формула - от времето на първата световна война, както и фенобарбитала. Това означава, че днес практически няма себестойност - отдавна е изплатено и е изразходван търговският му потенциал. Когато преди години в БГ е взето решение да се спре производството му, са се продавали по по-малко от 3 хил опаковки на година, при стръмен спад всяка следваща година. Т.е. всички лекари, които днес тръбят, че е най-доброто /не че е лошо, със сигурност е добър и ефективен препарат/, бяха спрели да го изписват и да го прилагат в лечебните си алгоритми. Навлязоха много други, много по-модерни медикаменти през годините. Това срина цената на тези две лекарства от една страна и от друга обезмисли производството им - заводът не може да произвежда толкова малки партиди по технически и икономически причини. Освен това навсякъде в Европа, литий и фенобарбитал също няма. Няма и от къде да се купи субстанцията, от която се произвеждат. Единствено в Гърция и Турция, поради някаква държавна политика, въпреки всичко казано, се продават въпросните лекарства. Основен проблем и за самите лекари, преминали през новите лекарства е фактът, че леченията на психично болните протичат с години и лекарствата не могат да им бъдат сменяни през седмица, както е при повечето други заболявания. Тук минимумът е поне 6 месеца, а често година. Така че мина доста време, докато много от практикуващите психиатри разберат и потвърдят, че топлата вода е вече открита. Сега наистина много от тях търсят тези лекарства отново. Само че за фармацевтичните компании, колкото и могъщи да са някои, е необходимо време, за да обърнат курса на кораба. Доколкото знам, в рамките на около две години, отново ще се появи поне литият и на нашия пазар.
  Дотогава... поне Гърция и Турция са близо и всеки може да намери приятел, познат или роднина...

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 20. 20 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#19] от "Чичи (Ice Man's fan)":
  по принцип си прав, но го има и другаде, да кажем в Русия, освен това всички лекари са категорични, че по-добро поддържащо лечение няма, иначе е ясно, че в него няма сметка, но щом може във всяка гръцка аптека да го има за 3 евро, 1-2 опаковки са достатъчни за месец, защо да го няма и у нас!

 21. 21 Профил на pandelka
  pandelka
  Рейтинг: 467 Неутрално

  [quote#19:"Чичи (Ice Man's fan)"] всички лекари, които днес тръбят, че е най-доброто /не че е лошо, със сигурност е добър и ефективен препарат/, бяха спрели да го изписват и да го прилагат в лечебните си алгоритми. [/quote]
  Защо ли всички колеги психиатри, които познавам мрънкат за него?
  Има нови тимостабилизатори, обаче не винаги има невероятни ефекти и с тях. (по принцип в психиатрията лечението си е на принципа проба грешка ).
  [quote#19:"Чичи (Ice Man's fan)"] фенобарбитал също няма. [/quote]
  Недейте така. Някой ще вземе да си помисли, че е хубаво да се пие фенобарбиталЕдва удържаме пациентите за бензодиазепини...

 22. 22 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 705 Весело

  До коментар [#21] от "pandelka":
  Аз, както виждате не съм лекар, нито работя за фармацевтична фирма. Но имам информация, очевидно актуална.
  Фенобарбитала, колкото и да е лош, би трябвало да знаете, че е по-добре, от колкото напр химиотерапията при онкозаболяванията.
  Знам как ги удържате


  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 23. 23 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#20] от "ban":
  [quote#20:"ban"]3 евро, 1-2 опаковки са достатъчни за месец, защо да го няма и у нас! [/quote]
  Ами ей точно за това го няма. Как може такова лекарство да струва по-малко от аспирин?
  А Русия е съвсем друга бира, фармак и т.н. тях не ги гледай.
  Само в Масква има осем военни болници, държавни, на които нашата ВМА изглежда като приемна...  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 24. 24 Профил на pandelka
  pandelka
  Рейтинг: 467 Неутрално

  [quote#22:"Чичи (Ice Man's fan)"]нито работя за фармацевтична фирма. [/quote]
  Това ми стана веднага ясно.
  По пронцип навсякъде, вкл. в този форум осмивам теориите за биг фарма. Ако обаче има област в медицината, в която фармацевтичните фирми лобират твърде агресивно и използват некоректни методи, поне за мен, това е психиатрията.
  А фенобарбитала си имаше своето място, просто днес както е коректно да казваме рисковете му надхвърлят ползите от него. За съжаление, в детската възраст понякога няма много алтернативи.

 25. 25 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#17:"carwindwrclir"]че съвременната психиатрия е месомелачка [/quote]

  Предният път като написах, че [ обобщено ] са изроди, ме делнаха...

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 26. 26 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#17] от "carwindwrclir":

  Благодаря за пожеланието също така !

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 27. 27 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#18:"pandelka"]Единственият му проблем е, че трябва да се мониторират нивата на лития, за да се избегне интоксикация.
  [/quote]

  Литий може да си набавиш в изобилие от слънчевата светлина. Достатъчно е да гледаш към слънцето в най-слабите му фази(изгрев, залез), без никаква протекция на очите. Слънчевите бани, също са вариант.

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 28. 28 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  О, личните лекари си знаем пациентите и можем да им помогнем много, ама ако имаме време да разговаряме. За тази цел аз трябва да имам 40-50 минути на пациент и да не ме занимават със социалистическа бумажтина и искане на отчетчета и статистики от всякакви чантаджии на социалистическата здравна система за която човекът не значи нищо. Не е реално един лекар да преглежда 30 души на ден и дейността му да е успешна. Цинично ще кажа,че никой не поправя 30 хладилника или 30 телевизора на ден за да се вменява нещо подобно и на лекаря работещ с хора , всеки един от които е отделна вселена. Огромно количество ненужни прегледи натрапени от комунистическата Семашковщина задръстват нуждата от реална здравна помощ включително психологична. В годините от 'прехода' , зад повече от половината соматични оплаквания на пациентите стои маскирана депресия , панически разстройства и какво ли още не. Голяма част от пациентите не споделят, особено ако не се доверят на личния си лекар , точат талони безпросветно и търчат при всякакви видове специалисти и не могат да намерят причина за здравните си проблеми просто защото са психологични, а колелото на нерешените проблеми се завърта вече в нескончаема спирала.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 29. 29 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 758 Весело

  До коментар [#28] от "Dr_Doolittle":

  Пише се бумащина, докторче!
  И ако не ти харесва, стани таксиджия.
  Аз съм Ел енжинер, работя на другия край на света, на майка си в П..тката и не мрънкам.
  Аман от доволни и мрънкащи капути!

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 30. 30 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Цитат : Грубиянството, незачитането на етичните норми, отказът от кодекса на честта, като начини за успех в живота, са все признаци за психични разстройства.
  Е това не го вервам за България...Точно индивидите с тия характеристики се чувствуват най-стабилно в БГто...
  А пък най-разстроени са останалите...Що ли?

 31. 31 Профил на Венко Пройков
  Венко Пройков
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Лично аз съм болен от параноидна шизофрения от 10 години. Три пъти съм лежал в Курило през този период. Взимам си лекарствата и инвалидна пенсия. Треперя да не ми смъкнат категорията инвалидност и (съответно) инвалидната пенсия. Работя на хонорар и знам, че ако изпадна в криза, веднага ще закъсам тотално с парите. Когато съм получил криза, дори при подобряване на състоянието ми ме държат в лудница от месец и половина до три месеца, без да съм склонен към агресивност. У нас единственото лечение на психическите разстройства е чрез лекарства. Разговори в психоаналитичен стил няма. Между психиатрите и душевноболните фактически зее пропаст от несъстояло се общуване, която едва ли някога ще бъде запълнена, тъй като психиатрите изнемогват от работа, ако ги бива. Твърдо съм за единен регистър на психичноболните, така бих си спестил например случай като глоба за изваждане на пистолет запалка в заведение - и хем не съм заплашвал никого!

  Пушач (пуша лула и пури, никога цигари)
 32. 32 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  И? Давали се лекарства! Тия дни говореха, че не достигали. И, кой следи дали ги взимат? Кой ги наблюдава, до като са извън заведенията? Какво се случва с тия, в заведенията? Блато! Но, то не е само там! Разбира се, това не е успокоително, а направо вбесяващо!

  goblenka
 33. 33 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 731 Весело

  Според мен грижите за психично болни у нас са на световно равнище; напр. имаме и квота за психично болни и депутати ...

 34. 34 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#16] от "jony":

  Споделял съм в това, което хомосапиенсите наричат blog.

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 35. 35 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#2] от "Ridiculous":

  ++++++++

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK