Номера на лични карти са били използвани незаконно при преброяването през 2011 г.

Номера на лични карти са били използвани незаконно при преброяването през 2011 г.

© Цветелина Белутова, КапиталНомерата на личните карти на граждани, участвали чрез интернет в Преброяването на населението през 2011 г. , са били използвани неправомерно вместо да се използва електроне подпис, както в други страни от ЕС. Това е заключението на Националния статистически институт, който до края на месеца трябва да представи в "Евростат" окончателните данни за преброяването.


Сегашното ръководство на института разпространи днес резюме от критичен доклад, в който описва множество нарушения на процедурата на преброяване, неточности, слабости и пропуски. То предлага да бъде направено ново микропреброяване, а Държавната финансова инспекция да провери как са били похарчени парите. 


Като едно от нарушенията се посочва уволнението още при пробното преброяване през 2010 г. на шестима ключови експерти, трима от които са били върнати на работа по-късно с решение на съда. В резюмето не се посочва нищо по-конкретно, но вероятно става дума за уволнението на шефа на дирекция "Демографска и национална статистика" в НСИ Иван Балев и други петима след скандал, предизвикан от ВМРО.

Партията се възмути
, че в електронната анкетна карта сред възможните отговори за етническа принадлежност бяха посочени "българска", "турска", "ромска" и "други", а в падащо меню опциите като "македонци", "гагаузи", "българомохамеданин",  "афроамериканец" и други. Тогава статистиците се защитиха, че използват номенклатури от предходни преброявания. След скандала тогавашният председател на НСИ Мариана Коцева подаде оставка, премиерът Бойко Борисов не я прие, но уволни двама от заместниците й, а тя - трима души от по-ниските нива. 
Според сегашното ръководство онлайн преброяването е било предприето прибързано, без задълбочена подготовка и без проучване на опита от други страни. През 2010 г. ГЕРБ с промяна в закона измести преброяването за февруари 2011 г. вместо за март, както беше планирано и така подготовката трябваше да се извърши в съкратени срокове. Тогава обяснението беше, че управляващите се нуждаят от информацията, за да подготвят Националната програма за развитие България до 2020 г. и новия 5-годишен програмен период за усвояване на европейски фондове - 2013-2017 г. 


Според сегашното ръководство неправилен е бил и акцентът в медийната кампания на преброяването, защото насърчавала да се участва онлайн. Освен това било разяснявано, че въпросите, свързани с етническата група и вероизповеданието, не са задължителни, вместо да се наблегне на уникалността на преброяването като източник на тази информация. Според авторите на доклада относителният дял на неотговорилите на тези въпроси е твърде висок, но се прикрива с доброволността на отговора. Общо 2.3 млн. души не са отговорили за принадлежността си към определено вероизповедание.


Докладът, изготвен сега, поставя под съмнение броя на населението, установен от преброяването към 1 февруари 2011 г. - 7.364 млн. души и смята, че е надценен. Нереалистично, според сегашните оценки, е, че през 2011 г. жилищните сгради са се оказали с 64 хил. по-малко, отколкото при предходното преброяване през 2001 г., въпреки строителния бум по това време.  


Сред другите нарушения са необосновано бързото определяне на преброителните участъци, краткото обучение на преброителите - за няколко часа вместо за 2-3 дни. Имало случаи, при които електронната карта пък е попълвана от един член на домакинството от името на други, които в момента отсъстват. 

Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Кое е политически коректното - "българска работа" или "циганска работа", което в случая е едно и също.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Весело

  цитат:
  ...неправилен е бил и акцентът в медийната кампания на преброяването, защото насърчавала да се участва онлайн....


  Това па що беше?!

 3. 3 Профил на ivaylo_ganchev
  ivaylo_ganchev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Плосък замисъл: референдумът за и против електронното гласуване стана неизбежен благодарение на подписката, така че властта задвижва пропагандната машина - "виждате ли колко е лошо електронното гласуване!"

 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Нещо не можах да прозра нарушенията. При преброяването исках да го направя онлайн а още нямах електронен подпис. Какво толкова е станало?

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Този доклад е изготвен по заръка на БСП за да се компрометира референдума за електронното гласуване.
  Преброяването от 2011 е най-бързото, евтино и точно.
  Аз съм бил преброител през 90-те и като не намеря никой си пишех каквото ми дойде от домовата книга, защото се плащаше на карта.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 6. 6 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 514 Любопитно

  Чета и недоумявам - та половината от аргументите спадат към типа "изсмукани от пръстите"!

  Sic transit..
 7. 7 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 827 Любопитно

  Номерата на личните карти на граждани, участвали чрез интернет в Преброяването на населението през 2011 г. , са били използвани неправомерно вместо да се използва електроне подпис, както в други страни от ЕС..............................................

  А как ще бъдат използвани правомерно номерата на личните карти на граждани участващи в евентуално електронно гласуване чрез интернет.
  Някой се надява на повече гласуващи чрез електронно гласуване на избори.То сега не може да откараш рибарите и гъбарите до урните ,а оптимистите си мислят че българина ще плати за себе си и жена си за електронен подпис само и само да натисне ентер на избори.
  Смешен оптимизъм!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 8. 8 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ЕЕЕЕ измислиха го ! На ви електронно гласуване, ще ви откраднат личните данни и ще видите тогава. А иначе премахнахме страха, нали другари?

 9. 9 Профил на Elan Morin
  Elan Morin
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Започна кампанията на БСП за референтума.

  Ей, от девет дерета вода ще прекарат, ама електронно гласуване
  няма да приемат!

 10. 10 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Абе друго си е да ти звъннат на вратата точно като замезваш, да ти влезат с кални обувки в хола, да почне един разговор с лелката, да я почерпиш....нищо, че после личните ти данни ще се разнасят незнайно къде и гледат незнайно от кого.
  Не ви ли е срам ,бе НСИ? Изкарвате виновно електронното преброяване за вашите грешки. Единственото свястно нещо свършено от тая смотана държава, единственото улеснение за по-грамотните. И защо махнахте графите за етническа принадлежност ? ВМРО- то на агента на ДС , днес преклонил главица пред руския капитал в КТБ ви е по важно, ама парите, осигуровките и пенсиите ви ги заработваме ние , не малоумниците без професия и образование. Искам да се пиша афроамериканец и без това ме смъквате там.Може да въведете и оцветяване на палеца на вече преброените, това ви е нивото.

 11. 11 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 669 Весело

  На комунетата номерата нема да минат. Ще им хвърчат главите.

 12. 12 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Така би се получило и при електронно гласуване на този етап.
  Естествено,трябва да се въведе,но когато сме готови за това.

 13. 13 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4988 Неутрално

  когато му е изгодно на правителството поставя под съмнение достоверността на на преброяването и броя на населението и въобще по всякакъв начин ще гледат да победят ГЕРБ със и с НЕ позволени средства .

 14. 14 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 624 Весело

  Това преброяване 2011-та си беше чисто отбиване на номера...Данните от него са толкова вярни, колкото че има дядо Коледа...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 15. 15 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#14:"ostin22"]Това преброяване 2011-та си беше чисто отбиване на номера...Данните от него са толкова вярни, колкото че има дядо Коледа...[/quote] По какво точно се различава от всяко предишно преброяване???

  Доброто е заразно
 16. 16 Профил на v_vendeta
  v_vendeta
  Рейтинг: 675 Любопитно

  [quote#6:"antropos"]половината от аргументите спадат към типа "изсмукани от пръстите"![/quote]

  Без да споменаваме от къде са извадени малко преди това пръстите на червените каскети

  the more we learn, the more we die...
 17. 17 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  И аз мисля, че този доклад е резултат на политическа поръчка, която цели да омаскари електронното гласуване. Електронното преброяване беше едно от малкото успешни инициативи за електронно правителство.

  Най-абсурдно ми се вижда обвинението за по-малкото жилища. При условие, че населението за 10г. е намаляло е напълно нормално да има по-малко ОБИТАЕМИ жилища. В крайна сметка се броят обитаемите, а не всякакви възможни вили, лозя или колиби. Също електронният подпис е добра идея, но е абсолютно нелепо да се твърди, че на Запад преоброяването става с такъв подпис. Мен преди 2-3 години ме преброиха в ЮК без да имам такъв. Даже и лична карта не се налагаше да вкарвам понеже такива в ЮК няма - просто ползвах код който пристигна по пощата на адреса на който живеех.

 18. 18 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  [quote#7:"navy"].То сега не може да откараш рибарите и гъбарите до урните ,а оптимистите си мислят че българина ще плати за себе си и жена си за електронен подпис само и само да натисне ентер на избори.[/quote]Електронният подпис не е само за изборите - може да ти спести ходене до НАП или НОИ. Данъчните декларации вече могат да се подават онлайн. Също много от банките изискват електронен подпис за електронно банкиране. Съвсем скоро да нямаш електронен подпис ще е същото като да нямаш ръкописен подпис.

 19. 19 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  [quote#18:"Николай Николов"]Електронният подпис не е само за изборите - може да ти спести ходене до НАП или НОИ. [/quote]Забравих за Търговския Регистър - също се приемат документи с електронен подпис. Изобщо за един образован човек има много причини да си изкара такъв. За бай Пешо на село със сигурност няма, ама като пенсионер той има достатъчно време да виси на опашката за гласуване.

 20. 20 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  До коментар [#12] от "baba pepo":

  я погледни в опорните точки - 2080 добре ли е?

 21. 21 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#15] от "dogwoman":

  Е, не обръщай го на политически въпрос.. Просто резултатите не са верни. Дали предишните са били верни аз не мога да знам-нямам директни впечатления...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 22. 22 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#21] от "ostin22": Нямах нищо политическо предвид. И при предишни преброявания ми е правило впечатление, че можеш да си лъжеш като циганин почти за всичко без жилището, понеже пребраителят го вижда. За всичко друго можеш свободно да съчиняваш.

  Доброто е заразно
 23. 23 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2424 Неутрално

  Плоски комунистически номерца.Прозрачни сте!

 24. 24 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 603 Неутрално

  7.364 млн. че имали ненормалник който вярва че сме толкова на брой?

 25. 25 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 646 Неутрално

  И на тея им плащат заплати за това?!?
  Както и да е, но се сетих за няколко мои познати, които на преброяването се писаха - Джедаи ))

 26. 26 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#22:"dogwoman"]пребраителят [/quote] Българският всъщност ми е роден. Това не е отражение на руски акцент

  Доброто е заразно
 27. 27 Профил на dejo
  dejo
  Рейтинг: 213 Весело

  афроамериканец или африканец

 28. 28 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#22] от "dogwoman":

  Така е... Извинявай тогава за "политическият въпрос"... Казах го защото нещо пак доста форумци "се юрнаха" да доказват че червени или гербери били прави или криви.. Без да мислят за какво става дума при преброяването..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 29. 29 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 622 Гневно

  Да забранят и електронното банкиране! Само разхищаваме електрони за глупости, когато трябва да ги пестим, защото ББ спря новия АЕЦ и скоро ще има дефицит!

 30. 30 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Хубаво мрънкате ама някой прочетели какво пише реално там, а не тука във сайта - вероятно не. Щото само думите "поръчка" са ви в устата - доказателства йок!

 31. 31 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Разстроено

  До коментар [#20] от "хм":

  Има някой,който не е добре.

 32. 32 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Нереален брой на домакинствата в страната. Всички добавени лица са отнесени към групата на едночленните домакинства. За 10 години последните са се увеличи с 263 хил., а броят на домакинствата общо - с 84 хил. при общо намаление на населението през този период с над половин милион. Причините: „Елиминиране на контролите за семействата и редуциране на контролите за домакинствата и жилищата. Бележките на експертите не бяха взети предвид.“ (устни указания на ръководството).

 33. 33 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 603 Неутрално

  • Преброените жилищни сгради към 1.02.2011 г. са с около 64 хил. по-малко отколкото при предишното преброяване. Реално не са преброени около 140 хил. сгради. Не само „бумът“ на строителството през периода 2001 - 2011 г. е основание за този извод. Отговорите на въпрос № 7 „През коя година е построена сградата?“ потвърждават категорично този факт - построените сгради през периода 2000 - 2011 г. са 107 359. Отражение върху получените резултати е дало попълването на картата за жилищна сграда след преброяването по интернет.

 34. 34 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 594 Разстроено

  Ммм , кой знае за кой съм гласувал тогава . Не , че има значение

 35. 35 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#3] от "ivaylo_ganchev":
  [quote#3:"ivaylo_ganchev"]Плосък замисъл: референдумът за и против електронното гласуване стана неизбежен благодарение на подписката, така че властта задвижва пропагандната машина - "виждате ли колко е лошо електронното гласуване!" [/quote]
  Ясно като бял ден. И то защото знаят че след приемането на електронното гласуване (с участието на българите в чужбина) БКП и Д(п)С се свиват до 5-6%.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 36. 36 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Предполагах аз, че ще има нещо не както трябва...
  http://www.youtube.com/watch?v=kDNHBTRL32w

 37. 37 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  До коментар [#1] от "Митко Василев":

  Политкоректно е "ромско включване".

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 38. 38 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 624 Любопитно

  Чудо голямо.
  Стар мой приятел, поради негови си причини се присламчи към бсп преди 5-6 години. Да-търсеше си "завет", иначе не им е фен, и да-още по-жалко е.
  Позидигна се в йерархията им, доверяват му разни "вътрешнопартийни" дейности.
  Та този човек миналата година ми се обади и ме попита дали наистина съм подписвал ЗА референдума на бсп относно ядрената енергетика, знаейки чудесно мнението ми "против".
  Не повярвах, но същата вечер ми донесе копие от страницата, в която бяха написани "собственоръчно" трите ми имена и ЕГН!!!!!
  С коренно различен почерк, разбира се.
  Уведомил съм КЗЛД-е, още чакам ПОНЕ отговор!
  Това се случва по някаква невероятна случайност. А си представете КОЛКО много хора са "подписани'" за това и още един куп дивотии ????

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 39. 39 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  До коментар [#3] от "ivaylo_ganchev":


  [quote#3:"ivaylo_ganchev"] властта задвижва пропагандната машина - "виждате ли колко е лошо електронното гласуване!" [/quote]Да-неправомерно ще ви ползват данните,ако гласувате по електронен път.Аз такова послание виждам тука,другото е пълнеж...

 40. 40 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  До коментар [#12] от "dedo pepo":


  [quote#12:"dedo pepo"]Така би се получило и при електронно гласуване на този етап. [/quote]Вярно това е била опорната точка,вървяща в комплект с това "заключение" на НСИ.Щом и червените тролове се включихте-няма съмнение...

 41. 41 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#8:"georgi_val"]ЕЕЕЕ измислиха го ! На ви електронно гласуване, ще ви откраднат личните данни и ще видите тогава. А иначе премахнахме страха, нали другари? [/quote]

  Какъв страх, не останаха хора, кой да се страхува?

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 42. 42 Профил на Петко
  Петко
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Фабриката за опорни точки се задейства, този път срещу електронното гласуване. За щастие виждам, че много хора прозряха замисъла веднага.

  Damnant quod non intellegunt.
 43. 43 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 572 Весело

  До коментар [#27] от "dejo":

  Африканец , приемам забележката. Ех, мечти,мечтиии, да съм "негър в Алабама ".
  Поздрав
  http://www.vbox7.com/play:e91cba94?r=google

 44. 44 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Весело

  Ей цървени шебеци електронно се преброих а сега пък на крака ще гласувам така та да изчезнете завинаги от политическия живот на България и само ако знаете как ви се точат познатите ми ум ще ви зайде.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 45. 45 Профил на foo_fighter
  foo_fighter
  Рейтинг: 216 Гневно

  Интересно, от кога знае за тези проблеми и защо чак сега ги разкрива? Все пак е председател на НСИ от 2 години.
  Апропо, мандатът, който пое в НСИ изтича другия месец... Дали пък не прави опит да се закрепи за още един мандат?

 46. 46 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  Гледах сега по новините Ренета Инджова. Тази жена изглежда повече от лабилна в емоционално отношение и сигурно скоро ще стане нарицателен пример за дискусията с въвеждането на психотестове. Отгърнах статиите по въпроса и нещо съвсем не ми се връзва логиката:

  ***
  "Номерата на личните карти на граждани, участвали чрез интернет в Преброяването на населението през 2011 г. , са били използвани неправомерно вместо да се използва електроне подпис"

  >>> Вие спомняте ли си изобщо, да сте си въвеждали някъде личната карта? Аз не! Второ, при нас подаването на данните беше електронно, но преброителите си обходиха домовете физически. Ползата беше, че данните бяха подадени предварително и за преброителя остана да събере листчетата с входните номера на изпратените формуляри. Не виждам никаква разлика с варианта да ми дойде на вратата и аз тепърва да му диктувам отговорите по въпросника, което вече съм направил на спокойствие пред монитора.

  Чини ми се, доста голяма тъпотия.

  ****

  "Като едно от нарушенията се посочва уволнението още при пробното преброяване през 2010 г. на шестима ключови експерти"

  >>> Това по какъв начин е увеличило броя на българите, както се твърди???

  ***
  "Онлайн преброяването е било предприето прибързано, без задълбочена подготовка и без проучване на опита от други страни. "

  >>> Доколкото си спомням, всички преброявания в ЕС протекоха по едно и също време. Как може тогава да се анализира опит? Да чакаме да излезнат резултатите ей сега, и да ходим да им светим с фенера ли? Македонското беше преустановено, когато албанците стигнаха 1 милион на хартия. В Естония пък мина повече от гладко. Какъв е изводът от двете и може ли да се направи някакъв, ако това е препоръката?

  ***

  "било разяснявано, че въпросите, свързани с етническата група и вероизповеданието, не са задължителни, вместо да се наблегне на уникалността на преброяването като източник на тази информация."

  >>> В поне 2 държави (Гърция и Германия) знам, че въпросът за етноса не само не е по избор, ами е забранен по конституция. Държавата по конституция е еднонационална и всеки немски/гръцки гражданин априори е грък/немец, дори когато се казва Юсуф или Хюсеин. Ако е имигрант, тогава О.К.

  ****

  "през 2011 г. жилищните сгради са се оказали с 64 хил. по-малко, отколкото при предходното преброяване през 2001 г."

  >>> Това има повече общо с 1 милион човека по-малко население. Когато тях ги няма, няма и кого да попиташ за сградата.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 47. 47 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 827 Весело

  До коментар [#18] от "Николай Николов":
  [quote#18:"Николай Николов"]Електронният подпис не е само за изборите - може да ти спести ходене до НАП или НОИ. Данъчните декларации вече могат да се подават онлайн. Също много от банките изискват електронен подпис за електронно банкиране. Съвсем скоро да нямаш електронен подпис ще е същото като да нямаш ръкописен подпис. [/quote]

  Абе ти недей да учиш поп как да ръси!
  Чича ти navy поназнайва некои неща ако да е дрът и ги използва когато му потрябва.
  Аз ти говоря че заради това ,че ни рибар,ни гъбар ще плати за електронен подпис само и само да натисне ентер на некои избори.
  Сума ти народ чака да му се плати от некоя партия и чак тогава оди до урната.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 48. 48 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ооо, нашите посолства безпроблемно ще помогнат на българите в чужбина да се снабдят с електронни подписи - бързо и лесно...

 49. 49 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#35:"Мойше! Толкоз!!!"]Ясно като бял ден. И то защото знаят че след приемането на електронното гласуване (с участието на българите в чужбина) БКП и Д(п)С се свиват до 5-6%. [/quote]

  Мойше в голяма грешка си.При електронно гласуване 100 процента от циганите ще дадат гласовете си за ДПС или БСП.Те и сега циганите гласуват за тези партии,но поради тяхната неграмотност има много недействителни цигански гласове.А при електронно гласуване един циганин,които има елементрани познания за компютрите може да гласува за 1000 циганина.А циганските гласоподаватели са поне 700-800 хиляди от общо 1 милион цигани.

 50. 50 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 521 Любопитно

  А защо, като сменяха личните документи на гражданите, не ги направиха с вграден чип и електронен подпис, както това направи Естония преди доста години?

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 51. 51 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  До коментар [#49] от "kermit":

  Може да гласува за 100 човека в рамките на деня и то само ако е достатъчно концентриран, да не овапца нещо. Но въпросът е, че циганите и без друго си ходят на 100%. Тези, които са възпрепятствани, са емигрантите.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 52. 52 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 827 Весело

  До коментар [#50] от "Captain Shakespeare":
  [quote#50:"Captain Shakespeare"]А защо, като сменяха личните документи на гражданите, не ги направиха с вграден чип и електронен подпис, както това направи Естония преди доста години? [/quote]

  Ми,щото тоя къде отговаряше за тая работа беше учил за треньор по оФчарски скок.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 53. 53 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  До коментар [#49] от "kermit":


  [quote#49:"kermit"]При електронно гласуване 100 процента от циганите ще дадат гласовете си за ДПС или БСП.[/quote]Че и сега е така,ти какво си мислиш?!

  [quote#49:"kermit"]Те и сега циганите гласуват за тези партии,но поради тяхната неграмотност има много недействителни цигански гласове[/quote]Тук си в грешка.Има индийска нишка-при циганите няма грешка-на тях им дават готова,попълнена бюлетина.

 54. 54 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  До коментар [#52] от "navy":


  [quote#52:"navy"]Ми,щото тоя къде отговаряше за тая работа беше учил за треньор по оФчарски скок. [/quote]Не лъжи-договорът беше сключен от Миков преди това,със фирма на съпругата на Ханес Свобода,но това е друг въпрос.

 55. 55 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#49] от "kermit":
  [quote#49:"kermit"]Мойше в голяма грешка си.При електронно гласуване 100 процента от циганите ще дадат гласовете си за ДПС или БСП.Те и сега циганите гласуват за тези партии,но поради тяхната неграмотност има много недействителни цигански гласове.А при електронно гласуване един циганин,които има елементрани познания за компютрите може да гласува за 1000 циганина.[/quote]

  Точно!
  А имаш ли представа какво значи корпоративен вот?Нека само некой погледне какъв е вота от последните избори където има фирми на Ковачки и да си представи колко повече гласове ще получи той когато електронното гласуване се прави в канцеларията на началника ТРЗ или началника ЛС,понастоящем отдел Човешки ресурси.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 56. 56 Профил на tanazius
  tanazius
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#49] от "kermit":

  "При електронно гласуване 100 процента от циганите ще дадат гласовете си за ДПС или БСП."
  И сега е така- почти 100%! За справка виж резултатите от Столипиново и Филиповци. Електронното гласуване ще свие двете антибългарски партии БСП и ДПС до маргинални размери, затова не им отърва!

  "Социализмът е философия на провала, люлка на невежеството, евангелие на завистта; неговата основна добродетел е равенство в мизерията, нищетата и немотията."
 57. 57 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 827 Любопитно

  До коментар [#54] от "yanne":

  ...........................Освен това още от самото начало този търг стартира със скандали. При повторното му обявяване със скалъпени формални аргументи до участие не бяха допуснати сериозни фирми като „Бундесдрукерай” – държавната печатница на Германия, и „Сажем секюрите”. И въпреки че тези фирми заведоха дела, търгът се проведе. Всичко това дава основания за съмнения в обективността на избора. Известно е също, че в Англия осъдиха „Сименс” по сходни причини. Но явно това не беше достатъчно като предупреждение за България. Министър Цветанов доскоро премълчаваше, че има сключен анекс със „Сименс” от правителството на ГЕРБ, а непрекъснато прехвърляше вината върху Румен Петков и тройната коалиция. Може би обаче и ГЕРБ имат своите причини да не искат да съдят „Сименс”. Има някои факти, които могат да насочат към такова предположение. За никого не е тайна, че „Сименс” е в близки отношения с фондация „Ханс Зайдел”, която пък финансира ГЕРБ. Неизбежно възниква въпросът дали ГЕРБ не са получавали пари от „Сименс” чрез фондацията и това да е задкулисната причина за необоснованото иначе търпение на българското правителство. Прави впечатление и че кризисният PR на „Сименс” е поет от Агенция D&D, собственост на пиарката на „Лукойл” Диана Дамянова, а на различни позиции в кабинета в момента работят хора от тази агенция. Това са все въпроси, на които съзаклятническите отношения между правителството и „Сименс” не дават отговори. Напротив – правят още по-аргументирано искането ни за прозрачност и представяне пред обществото на тези договори.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 58. 58 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 994 Любопитно

  До коментар [#24] от "ръмжо":
  Много ми е интересно мен как ме преброиха след като нито съм била в Бг по това време,нито онлайн съм го направила,също и всички мои познати в Зап.Европа,САЩ и Канада,и Австралия? По техни думи и повечето / 95% / от техните познати и близки в чужбина също....Имам известни подозрения по отношение на цифрата 7 милиона и незнамсиколко.....И не само по отношение на тези цифри.
  От друга страна явно някъде отдалече,далече започва една тихааа агитация срещу електронното гласуване,според мен...

  ThePirinEagle
 59. 59 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "То предлага да бъде направено ново микропреброяване,..."
  Тая пък глупост какво трябва да означава?

  Алоо...НСИ, бегайте да преброявате на терминал №2!
  Не ви се ще електронно правителство, гласуване, преброяване, административни услуги, търговия по интернет....

  Най ви се ще цигани и пенсионери на опашка пред урните!

  Верно това комунист е диагноза!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 60. 60 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  каквото и да направят комунистите ще има и референдум и задължително гласуване и ще спечели оня за който гласуват най много хората ,а това не са те

 61. 61 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#2] от "xmm":

  Абе Интернет е враг #1 на цоциализъма Електронното гласуване - още по-голям!

  Жизнь или Life - избор има.
 62. 62 Профил на Стефания Велева
  Стефания Велева
  Рейтинг: 378 Разстроено

  За едното преброяване ползват номера на лични карти, а само можем да гадаем каква яхния забъркват по изборите- 'дето са им важни...

  嗯...只是...博伊科
 63. 63 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1291 Весело

  Яяяя... сега се сетих кой е шеф на НСИ, Д-р Ренета Иванова Инджова!
  2008...без друга година/това от сайта на НСИ за биографията й, консултант в Здравно осигурителен фонд "Токуда", София/

  Що ли и "биха дузпата" от там? Просто питам за информация...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 64. 64 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#52] от "navy":

  Ти си патологичен лъжец.
  Кое правителство взе решение за смяна на личните документи?
  Кога се сключи договора със Сименс?

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 65. 65 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#61:"Дразнител"]Абе Интернет е враг #1 на цоциализъма Електронното гласуване - още по-голям![/quote]

  Е па да!
  Най ме е яд когато некви социолози, политолози, социални антрополози, експерти по туй и онуй обикалят тв.-та като цветарки и ме убеждават как нема да стане!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 66. 66 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#64] от "Captain Shakespeare":
  Ми на Хамстера сигурно.
  А кое правителство сключи анекс със Сименс?А кое правителство започна смяната документите?
  То не е важно чак толкова ,ама един по-горе питаше защо при смяна на ЛД не е направено така ,че всеки да има и електронен подпис.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 67. 67 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Не виждам нищо чудно, че милиционерската шайка, която ни управляваше е събирала лични данни. Та на тях това си им беше мечта.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 68. 68 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  ???? И, как разбраха, че са злоупотребили с лични карти? И, какъв е проблемът със самоопределението? Променила се възрастовата картина? Или етническата? Или се променя броят на населението? Какъв е проблемът?

  goblenka
 69. 69 Профил на Нощен злодей
  Нощен злодей
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Статистиката е като бикини, това което се разкрива възбужда любопитството, но това което остава скрито е важното.

 70. 70 Профил на Нощен злодей
  Нощен злодей
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Статистиката е като бикини, това което се разкрива възбужда любопитството, но това което остава скрито е важното.

 71. 71 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4254 Неутрално

  До коментар [#17] от "Николай Николов":Че то и при предишното преброяване част от отдавна пустеещите жилища просто бяха отписвани.
  През 2001 в имота ми по нотариалнен акт се водиха три жилища. Преброителят записа само две, които бяха обитаваните в момента.
  И при все това през 2011 жилищата са 3,8 млн, а домакинствата в България - 2,8 млн. - т.е. 1 млн. жилища не се обитават поне през зимата. Отделно доста хора, които реално живеят заедно се регистрираха всеки в своето си жилище.

 72. 72 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4254 Неутрално

  До коментар [#32] от "ръмжо":Нормално. Съжителствуващите лица при преброяването масово се регистрираха поотделно, всеки по постоянния си адрес, в своето си жилище. Преброителите не бяха достатъчно добре инструктирани да записват къде реално лицето е било в полунощ на 1 февруари.

 73. 73 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4254 Неутрално

  До коментар [#33] от "ръмжо": А колко жилищни сгради са съборени през периода 2001-2011 година за да се построят върху парцелите нови сгради?
  Колко жилищни сгради, необитавани с години и десетилетия в провицията са се самосрутили?
  Колко бивши жилищни сгради вече не са жилищни, а се използват за стопански цели?
  Колко жилищни по идея сгради вче не се преброяват като такива, макар че още съществуват в обезлюдените села?
  Напълно реално е броят на жилищните сгради в страната да намалява.
  Пак добре, че се намериха цял милион необитавани жилищни сгради!

 74. 74 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#73] от "patsis":

  Колко? Само с въпроса ще си останете, не и с данни насреща! Ся, ако не ви е удобна статистическата оценка нас останалите това не ни засяга - не си занимавайте с липсата си на познания в областта и политическото мрънкане.

 75. 75 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4254 Неутрално

  До коментар [#74] от "ръмжо":Защо възприемате изказването ми като "политическо мрънкане"?
  Мисля, че смисълът на моите постинги е ясен. За мене преброяването от 2011 година си беше както и предните преброявания, ей така, горе-долу... Резултатите от преброяванията имат определена степен на точност, която при въведената новост - електронното гласуване, се намалява, тъй като преброяваният сам си е и преброител и докато преброителите минават определен /доста повърхностен, впрочем/ инструктаж, то самопреброилият се отговаря както той си знае и разбира.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK