Президентът: Няма нищо необичайно в среща с инвеститор като EVN

Президентът: Няма нищо необичайно в среща с инвеститор като EVN

© Анелия НиколоваВ рамките на двудневното си работно посещение в Република Австрия на 20 и на 21 март 2014 г. президентът Росен Плевнелиев проведе среща с Щефан Шишковиц, изпълнителен директор на дружеството EVN. Срещата, проведена по инициатива на ръководството на EVN, не е обявена, тъй като не е предварително планирана в програмата на държавния глава за посещението, обявена на 19 март 2014 година."


Това пише в съобщение на прессекретариата на президента Росен Плевнелиев по повод публикация във вестник "Телеграф". В съобщението на президента са публикувани и отговорите на поставените от медиата въпроси към Плевнелиев, зададени на 25 март - повече от ден след публикациите във вестника, който съобщи на 24 март за среща между Шишковиц и Плевнелиев като я представи за "тайна".


"Няма нищо необичайно да бъде проведен разговор с инвеститор от държава, която е на първо място по размер на преките чуждестранни инвестиции в България. Срещата е съгласувана с екипа на държавния глава след пристигането му в австрийската столица и непосредствено преди официалната част от неговата програма. Наложена практика е представител на един от най-големите инвеститори, какъвто е EVN, да търси контакт с всички български институции на най-високо държавно равнище – президент, министър-председател, министри - при наличието на проблеми в средата на дейност на компанията в България", се казва в съобщението на Плевнелиев.
Миналата седмица Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) реши да отнеме лицензите на най-големите електроразпределителни дружества - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про". 


"Учудващо е, че вестник "Телеграф" отправя своите въпроси СЛЕД, а не ПРЕДИ да подготви публикацията си, за която твърди, че е резултат от "създадено усещане за задкулисие и лобизъм". Считаме, че недвусмислената тенденциозност и недобронамереност на публикациите кореспондира с липсата на логично поведение на редакциите от същата медийна група, което следва да предполага въпрос преди отговора", пише още в съобщението на Плевнелиев.


Ето и останалия текст от него:


"В Република Австрия президентът Росен Плевнелиев проведе срещи с австрийския президент Хайнц Фишер, с министър-председателя на провинция Долна Австрия д-р Ервин Прьол и с министъра на външните работи Себастиан Курц. При разговорите на държавния глава всички представители на австрийската страна поставиха темите, свързани със стабилността и предвидимостта на бизнес средата, с ясните правила за инвеститорите, както и с трудностите при осъществяване на конструктивен диалог за разрешаване на спорните въпроси между заинтересованите страни – в конкретния случай ЕРП-тата и държавата, в лицето на изпълнителната власт и енергийния регулатор. 


При всичките си срещи държавният глава отстоява интересите на Република България и на българските граждани. Президентът е изразил позицията, че страната третира равнопоставено всички инвеститори, без значение от размера на техните инвестиции или националност. Според държавния глава, този спор не следва да се политизира, а да се реши според закона, който по Конституция в България е еднакъв за всички."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK