Делото за длъжностно присвояване срещу Цветанов ще се гледа по съкратената процедура

Цветан Цветанов

© Анелия Николова

Цветан ЦветановДелото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, обвинен в длъжностно присвояване, ще се разгледа по съкратен процедура, съобщи сайтът "Правен свят". На първото заседание днес пред Софийски градски съд защитата на Цветанов се отказа от разпита на свидетели и вещи лица, което позволи на процеса да тръгне по съкратената процедура.


Според прокуратура Цветанов е присвоил 50 хил. лв. от бюджета на МВР, като е позволил тези средства да бъдат изплатени на бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново - Орлин Тодоров, за заплати, обезщетения за неползван отпуск и пенсиониране за период, в който Тодоров вече е разследван и се намира в следствения арест.  Делото е с гриф "секретно".


По делото бе приет и иск срещу Цветанов за 50 563 лева, предявен от МВР.
В обвинителния акт се твърди също, че на служителите на МВР, работили по дисциплинарното производство срещу Тодоров, е оказван системен натиск, за да не излизат с мнение, че антимафиотът трябва да бъде уволнен. Наблюдаващият прокурор по делото Калоян Ангелов цитира и фраза от бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров, който е настоявал, че "Орлин Тодоров не е за уволнение".


Сред свидетелите, които няма да бъдат разпитвани в хода на делото, са самият Орлин Тодоров (подсъдим по друго дело), бившата шефка на ДКСИ Цвета Маркова, бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев, бившият служител на служба СДОТО Цветан Иванов (който има обвинение по другото дело - за подслушване, заедно с Цветанов) и бившият зам.-окръжен прокурор на Велико Търново Светослав Калчев, който пък наблюдаваше разследването за мъртвороденото бебе в Горна Оряховица, а от края на м.г. е прокурор в Апелативна прокуратура - Велико Търново.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK