Мирослава Тодорова: Ако някой си мисли да напусна сама, няма да стане

Мирослава Тодорова.

© Красимир Юскеселиев

Мирослава Тодорова.Ако някой си мисли да напусна сама, няма да стане."


Този беше първият коментар пред "Дневник" на съдия Мирослава Тодорова след като ВСС произнесе новото й наказание - понижение в Районния съд за две години. Тя определи санкцията като незаконна и демонстрация на сила. (Вижте в карето цялото й изявление)


По-тежкото наказание за съдия Мирослава Тодорова - понижение в първоинстанционния Софийски районен съд (предложението на Етичнта комисия беше за намаление на заплатата с 20 процента) е било предложено по време на заседанието на Висшия съдебен съвет от члена на съвета от прокурорската квота Румен Боев.
По време на изслушването й той не е задал нито един въпрос на Тодорова. След като си тръгнала, той предложил по-тежката санкция, която е следващата след  уволнението. Поради системността на санкциите срещу нея попитахме съдия Тодорова какво е нейното обяснение. "Ако някой си мисли, че ще ме принуди да напусна сама, няма да стане", заяви тя пред "Дневник". (Вижте в карето изявлението й)
Тази подробност е съществена, тъй като според магистрати логичното и нормалното би било такава  санкция за съдия да се предлага от съдии, а не от прокурор или следовател.


Мирослава Тодорова, съдия от Софийския градски съд и бивш председател на Съюза на съдиите в България, известен с  непокорството си спрямо пороците на статуквото в съдебната власт, без оглед на това кой упражнява политическата власт, беше понижена днес в длъжност съдия в първоинстанционния Софийски районен съд за максималния допустим срок от две години.


Това е следващото по тежест наказание след уволнението


й, което предишният ВСС й наложи, но то беше отменено от Върховния административен съд, който върна преписката на кадровия орган. Така след днешното понижение Мирослава Тодорова се оказа най-санкционирания съдия с най-тежките наказания.


Предложението на дисциплинарния състав на ВСС беше за намаляване на заплатата й с 25 процента за две години. След изслушването на Тодорова обаче членът на ВСС от прокурорската квота Румен Боев предложил по-тежката санкция - понижаване в длъжност, което било прието с 14 гласа при необходими 13, и 7 против, без въздържали се. Отсъствали са главният прокурор Сотир Цацаров и членът на ВСС от квотата на ДПС Васил Петров. Преди две седмици с 16 гласа ВСС отстрани от съвета прокурора Камен Ситнилски при необходими 17 според Закона за съдебната власт.


Името на Румен Боев нашумя заедно с  Камен Ситнилски но той беше спасен от наказание


Това стана през юли 2013, когато изтекоха в сайтове разговори, записани със СРС, между тях и други магистрати, от които - твърдеше се - ставало ясно, че се лобира и се упражнява натиск над прокурори за подкрепа на Ситнилски и Боев да бъдат избрани във ВСС от прокурорската квота.
Въз основа на тези СРС по-късно беше образувано дисциплинарно производство срещу Ситнилски и той беше уволнен, но не и срещу Боев и постепенно неговото име заглъхна.


Днешното заседание на ВСС ще се запомни с


безпрецедентното изключване на електронните табла в пресзалата


Дисциплинарните производства се провеждат при закрити врата  по закон и затова мониторите в пресзалата са изключени докато трае заседанието по дисциплинарното дело. Когато обаче приключи обсъждането и започне гласуването,  електронните табла светват, тъй като е публична информация броят на гласовете, с които се налагат наказанията. Днес това не стана  и медиите съвсем случайно научихме за решението, а официално то беше съобщено след включване на мониторите пред състава на ВСС, без да бъдат оповестени гласовете "за" "против и "въздържали се".


На 13 март при уволнението на Камен Ситнилски електронните табла документираха пред медиите как ВСС гласува два пъти и двата пъти не се събраха повече от 16 гласа, но досега от ВСС не отговориха официално защо съветът гласува двойно. Ако въведената днес практика да не се показва гласуването стане трайна, какъвто и гаф да бъде направен оттук нататък неволно или нарочно, той няма да бъде видян от медиите.


Тодорова ще обжалва - смята, че нямат право да я наказват отново


Мирослава Тодорова заяви, че ще обжалва пред Върховния административен съд понижението, защото ВСС изобщо е нямал право да я наказва. Тя напомни, че новото й наказание е наложено за две дела, за които вече е била санкционира от предишния състав на ВСС.
Освен това е изтекъл и давностният срок за налагане на новото наказание.Мирослава Тодорова: Ако някой си мисли да напусна сама, няма да стане!

"Решението е незаконосъобразно и е демонстрация на сила.
Доколкото разбрах, предложението за второто по тежест наказание понижаване в длъжност за срок от две години в районен съд за две забавени дела е било направено от бившия прокурор Румен Боев, когото не познавам и той не ме познава. Не познава работата ми. Съмнявам се, че е питал и прокурорите от софийските прокуратури що за съдия съм.


Докато протичаше изслушването ми, г-н Боев не ми зададе нито един въпрос. А можеше. Освен за фактите по дисциплинарното производство изнесох информация за работата си през последните 6 месеца.  Била съм 96 пъти в заседание; разглеждала съм 103 първоинстанционни дела; в период, в който всички останали колеги  са получили около 35 второинстанционни дела, аз съм получила 62. Казах на членовете на ВСС, че само миналата седмица моят съдебен състав реши 21 въззивни дела, реших две първоинстанционни - наказателни дела от общ характер, както и едно за наказателноправно сътрудничество в рамките на ЕС.


От гледна точка на европейските стандарти недопустимо е прокурор да иска по-тежко наказание за съдия. Ако някой си мисли, че ще напусна, за да не се срещам пак с ВСС - няма да стане! Не се притеснявам и от работата като районен съдия, много харесвам районните съдии.  
В този смисъл новините не са необичайни.  Всички отдавна знаят - проблем в администрирането на съдебната власт има. Няма промяна и в ясната перспектива - съдиите ще продължат да работят за постигане независимостта на съда и неминуемо ще я постигнат - голямата част от пътя вече е изминат."

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1257 Неутрално
 2. 2 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Къде го пише в закона, че санкции срещу съдии трябвало да се предлагат само от съдиии????? Значи санкции срещу прокурори могат да се предлагат от съдии, но обратно не е възможно.Значи да забавиш решението по дела, да изтекат всякакви давностни срокове и да няма никакви санкции.Като не е доволна има ред да обжалва.

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  Един едноок има между слепите ,и те искат да му извадят окото.

 4. 4 Профил на nios
  nios
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Прокурорите - срам за България. Може и да има добри, но мълчат (колко са добри тогава?). Гнила система, в която всеки го е страх и гледа само собствения си задник.

 5. 5 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Кога българските медии ще се научат да отделят новината от коментара. Толкова манипулативно поднесена новина не съм чел в скоро време.

 6. 6 Профил на КУМЧО ВЪЛЧО
  КУМЧО ВЪЛЧО
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Не е редно, прокурори да съдят съдия.
  Това, че ВСС е колективен орган не означава, че трябва да се нарушават принципите.

  "Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат".
 7. 7 Профил на zlatediki
  zlatediki
  Рейтинг: 450 Неутрално

  За да се оправи съдебната система, прокуратурата трябва да излезе от нея и да стане самостоятелна структура като част от изпълнителната власт.

 8. 8 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 788 Разстроено

  Не можаха да я отстрелят от първи опит,сега искат да я унижават.

 9. 9 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Този Прокурор във ВСС защо не е внесъл искане за наказание на прокурор с прекратени 40 четиредесет преписки с изтекъл давностен срок та се наложило Главният Прокурор да го направи ?
  И за 40 преписки защо не е уволнен след като практиката на ВСС сочи, че за 2 две уволняват ?
  Съдята съди осъжда а Прокурора обвинява и като такъв значи е прикрил престъпления и какво адекватно наказание заслужава ?
  Почивка на Малдивите или разследване и съд ?

  ======
  Висшият съдебен съвет (ВСС) образува дисциплинарно производство срещу прокурора от Върховната касационна прокуратура Емил Сакаджийски. Предложението за това бе на главния прокурор Сотир Цацаров, който предлага намаляване на заплатата заради забавени около 40 преписки.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 10. 10 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1391 Любопитно
 11. 11 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 997 Любопитно

  "....Мирослава Тодорова заяви, че ще обжалва пред Върховния административен съд понижението, защото ВСС изобщо е нямал право да я наказва. Тя напомни, че новото й наказание е наложено за две дела, за които вече е била санкционира от предишния състав на ВСС.
  Освен това е изтекъл и давностният срок за налагане на новото наказание...."

  Няма никакво значение. Когато се нарушава Законът, има ли значение колко пъти се нарушава? И следващият състав на ВСС ще и "отпере" по едно наказание за същите дела. Някой може ли да им направи нещо?
  Едва Страсбург може да даде адекватно и меродавно заключение, а глобите и паричните компенсации ги плащаме ние, данъкоплатците.
  А г-жа Мирослава Тодорова още много дълго време ще се води "потърпевша страна".
  На принципа "Битият си е бит, а другото не винаги е приятно"...

 12. 12 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 902 Неутрално

  името на др.Боев лъсна заедно с името на Ситнилски.Защо единия го отсвириха,а другия не-явно е човек на Цацата.

 13. 13 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Гнилото побеждава здравото...

 14. 14 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2424 Разстроено

  Така става, скъпи мои съфорумници, щом Мафията управлява държавата, болни от "маниакална депресия" стоят на ръководни длъжности в съдебната система, съдии "вечерят с непознати", случайно оказали се техни "клиенти".
  Според неоспорени официални данни тази госпожа е гледала в пъти повече дела, преподавала е в НИП и вместо да бъде, най-малкото стимулирана е наказана, защото не "играе по свирката" на сулльо и пульо!
  Хак ни е такова "правосъдие", докато не ги изринем и не променим света в който живеем!

 15. 15 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 997 Любопитно

  [quote#14:"batzdravo"]Така става, скъпи мои съфорумници, щом Мафията управлява държавата[/quote]

  И дори си има Държавна глава...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK