Сметната палата: Инспекторатът към ВСС работи субективно и непрозрачно

Ана Караиванова, която все още оглавява инспектората, въпреки че мандатът й, изтече преди близо две години

© Николай Николов

Ана Караиванова, която все още оглавява инспектората, въпреки че мандатът й, изтече преди близо две годиниЛипса на ясни приоритети, непрозрачност в работата, липса на гаранции за обективност при проверките и дейността на ИВСС, както и невъзможност за осигуряване на обективна информация за работата на съдиите, прокурорите и следователите, която да помогне на Висшия съдебен съвет да взима информирани решения при провеждането на дисциплинарната и кадровата си дейност.


Това са част от основните констатации от одита на Сметната палата за Инспектората към Висшия съдебен съвет, качен днес на страницата на институцията. Докладът е за периода от 2008 година до 2012 година, като констатира, че за този период са положени усилия "резултатите от извършената инспекционна дейност да имат общ дисциплиниращ ефект по отношение на бързината, прозрачността и уеднаквяването на съдебната практика и за подобряване качеството на правораздавателната дейност."


Но дейността му не е достатъчно ефективна за реализиране на реформата в съдебната система, защото са допуснати пропуски и недостатъците в институционалното изграждане и в осъществяването на инспекционната функция на Инспектората.
Освен това според доклада инспекторатът няма "приета собствена стратегия с определени визия, мисия, цели и приоритети, в резултат на което осъществява дейността си без очертани и оповестени идентичност, стратегическо очакване и виждане за бъдещото си развитие." От създаването си съдебният инспекторат, който е в криза от година и половина, заради невъзможността на управляващите да докарат докрай процедурата за избор на негов ръководител, се оглавяваше от Ана Караиванова. Нейният мандат изтече през януари миналата година, като едва през октомври 2013 г. тя подаде оставка. Но тя още не е гласуване и реално Ана Караиванова продължава да оглавява институцията.

Според одита на Сметната палата "годишните отчети за постигнатите резултати от Инспектората през отделните години не се основават на система от обективни критерии и показатели". Критикувано е и малкият брой публикувани на интернет страницата актове с резултатите от проверки на органите на съдебната власт", което не осигурява публичност и прозрачност за качеството на правораздавателната дейност.

Одиторите констатират още, че не са създадени условия за формиране на общо становище за подобряване на стандартите за дисциплинарната практика, което води до "субективен подход и неспазване на принципа на относимост при реализиране на дисциплинарната отговорност на съдиите, прокурорите и следователите, нисък превантивен ефект и ниска степен на ефективност на дисциплиниращата функция."


Не се спазва и принципът за случайно разпределение.

Според доклада липсва анализ за оптимизиране на броя на експертите от специализираната администрация на Инспектората, които подпомагат инспекторите, така че този брой да съответства на необходимото за изпълнение на дейността на Инспектората към ВСС. За одитирания период числеността на експертите е нарастнала повече от два пъти.   


От проверката е станало ясно, че екипите за проверка не са били определяни всяка година чрез жребий, както е законовото изискване, а "само при встъпване в длъжност на инспекторите от двата мандата, при липсата на достатъчна прозрачност и по преценка на главния инспектор".


Това е още една критика, която Сметната палата отправя, защото по този начин не може да се гарантира обективността в дейността на Инспектората."

Одиторите са открили, че в ИВСС не се спазва принципа за случайно разпределение на сигналите според поредността на постъпването им в Инспектората, а закупеният от институцията софтуер дори не е използван. Освен това не е спазван принципа за случайно разпределение на сигналите в самия ИВСС, институцията не е положила и усилия, за да изследва този проблем при проверките в съда. 


"В условията на неразработена и утвърдена цялостна система от ясни критерии и показатели, която да осигурява еднакъв подход за обективно измерване на резултатите от дейността на органите на съдебната власт" - това е констатацията на Сметната палата за това как са провеждани проверките на инспектората. 
Лиспата на такъв подход "не осигурява достатъчна и надеждна база от данни за вземане на управленски решения от ВСС при атестиране на магистратите и оптимизиране на натовареността на органите на съдебната власт."

Според главния съдебен инспектор в оставка Ана Караиванова, на който са били представени констатациите в доклада, Сметната палата не е компетентна да проверява и контролира органи на съдебната власт и в частност – Инспектората към ВСС.


Оттам са поискали "прогласяване на нищожност на проекта на одитен доклад". По-късно от пресцентъра на институцията изпратиха съобщение, в което обясняват, че до окончателното приемане на доклада, няма да се правят изявления.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 996 Гневно

  Какъвто е ВСС такъв е и инспекторатът му!
  Територията България ще стане държава след изваждането на прокуратура и следствие от съдебната власт, и прозрачен избор на ВСС само от съдии. Това може да стане само с нова Конституция! Чак след това ще има правосъдие и ще започнат истински реформи във всички сфери!

 2. 2 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Весело

  Какъв хитър комуноиден бабикодедик се блещи от дагеротипията. Направо вдъхва доверие и усещането за честност, справедливост, вярност (към Партията кърмилница), доброта и грижа за добруването на България. Пък онез лошите от Сметната палата плюят по нея и подобните й. Докога?! Няма ли лагери за такива? Да изчистим здравото социалистическо общество от прогнилите интелектуалци, сметкопалатници и прочие недоубита гад...

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 3. 3 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 497 Весело

  ей заради такива доклади има нов закон за Сметната палата =)

  it comes from inside, just listen ...
 4. 4 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5479 Неутрално

  До коментар [#1] от "BlueWater":

  +++++++++++++++++++++++++++++++

 5. 5 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 605 Разстроено

  Много льошо, много! Непрозрачност, липса на обективност... Делата се разпределят не както трябва. Има конфликт на интереси и пазене на нечии такива. Та що за орган въобще е това?! За какво си взимат заплатите?

 6. 6 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Не бойте се.
  Смениха членовете на Сметната палата.
  Проблемите се решиха, просто няма да са публични проблемите повече.
  Честито.

 7. 7 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Инспекторатът към ВСС е една напълно измислена и ненужна структура, създадена да се намерят топли местенца на "наши хора", близки до основните политически сили. Освен този инспекторат към ВСС, отделно и прокуратурата, и ВАС, и ВКС имат отделни "вътрешни" инспекторати. Какво пречи тези инспекторати и техните ръководители да се подчиняват директно на ВСС и да докладват на ВСС, вместо съответно на гл. прокурор и председателите на ВАС и ВКС? Нищо, трябва само една малка промяна в ЗСВ.

 8. 8 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#1] от "BlueWater":

  Опростяването на общия ни Проблем чрез свеждането му само до модела, който споделяш, е всякак недостатъчно,
  Ще стигаме до него от друга посока на въздействие и ... толкоз...
  Нужен ни е Цялостен възглед за Формулата,
  по която ще трябва да изпълняваме тази ни обща Длъжност...
  Иначе, винаги ще звучиш красиво и безполезно...

 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#3:"Kalin"]ей заради такива доклади има нов закон за Сметната палата =)[/quote] Тъкмо това си мислех. Да видиш сега какъв доклад ще им засучат след 4-5 месеца... мед и масло ще капе от него!

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 996 Весело

  До коментар [#8] от "dimko":

  Ко речи?!

 11. 11 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Разбира се!Че как може орган ръководен от ярко изразен червен субект да работи справедливо и прозрачно? Караиванова е доказан и изтъкнат червен боклук!

 12. 12 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Тия откриха топлата вода......Лошото е, че само констатации правим и до там....Кучетата си лаят, а кервана си върви......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 13. 13 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  Сметната палата откри топлата вода!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 14. 14 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Интересно..След като няма държава за какво са ни разни инспекторати,ВССта,ВАСове и др.??Тия там могат да си седят в къщи само,без да се появяват на "работните " си места.Резултатът ще бъде същият.Че съществуват се разбира само по изпразването на държавния бюджет за тлъстите им заплати...А майка с четири деца я кара с триста лв. на месец...
  В същата България...

 15. 15 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  И? Какво следва? Мерки? Какви?

  goblenka
 16. 16 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#10] от "BlueWater":

  Подрекнах ти,
  че когато говорим налагащата ни се дълбока Реформа,
  нямаме право по сватбарски да хабим сложното понятие за нея...

 17. 17 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Народът отдавна пищи от оядена съдийско-прокурорска мафия. Сега и Сметната палата изока. Имаме вече официално изокване. Никой не харесва ВСС и батальоните подопечни му мърши в тоги.

  Има ли живот след демокрацията ?
 18. 18 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#10] от "BlueWater":

  Рекох ти, че
  Темата за необходимостта от Нова конституция заема Ключово място в обществения ни дебат днес, тя непрекъснато трупа своите аргументи в "секторните" му теми...
  Всякак не бива, "на парче" да я хабим,
  преди да сме се събрали около най-общата формула на идеята за Промяна на днешното статукво на общия ни живот...
  В тази Тема на темите съм от доста години, Колега...
  Нищо лично...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK