Говорителят на Софийската районна прокуратура се кандидатира за неин ръководител

Говорителят на Софийската районна прокуратура се кандидатира за неин ръководител

© Анелия НиколоваЗаместник-районният прокурор на София и говорител на Софийската районна прокуратура (СРП) Петър Белчев ще участва в конкурса за поста районен прокурор на София. Белчев е подал документи във Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщи "Правен свят". Срокът за подаване на документи изтича в петък, като засега няма други кандидати.


През януари тази година съдебният съвет избра Христо Динев за градски прокурор на София, с което мястото на районен прокурор се оваканти. Преди да бъде повишен, той извърши рокада сред заместниците си и по негово предложение бяха освободени като зам.-районни прокурори Руси Алексиев, Виктор Чаушев и Клементина Паличева.


Едно от техните места беше заето именно от Белчев.
Петър Белчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски". Той започва работа в органите на съдебната власт през 2006 г. като младши прокурор в Пловдив. От 2009 г. е в Софийската районна прокуратура, първо командирован, а през декември е и преместен


На сайта на ВСС е качена атестацията му от 2009 г., според която той получава оценка "много добра" за работата си. 


Белчев беше разпределен по делото срещи Георги Харизанов и останалите бивши членове на ръководството на "Напоителни системи" през октомври миналата година с изрична заповед на тогава ощерайонния прокурор на София Христо Динев.


Тогава той призова съда да не тълкува "клиширано" наказателната процедура и изрази надежда, че магистратите "този път" да не преценяват "клиширано през призмата на постоянен адрес и личностна характеристика". Призивът му беше свързан с факта, че тримата задържани са с чисто съдебно минало.

За да бъде наложено задържане под стража трябва едновременно да има три предпоставки - обвиняемият да се укрие, да извърши ново престъпление и да има обосновано предположение, че той е извършител на деянието за което е обвинен.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK