За две години 1139 души са станали професори, 1324-ма - доценти

Анелия Клисарова - министър на образованието

© Юлия Лазарова

Анелия Клисарова - министър на образованиетоСамо от 2011 г. до края на 2013 г. сме произвели 1139 професори и 1324 доценти", каза министърът на образованието и науката Анелия Клисарова по време на парламентарния контрол, цитирана от "Фокус".


Тя отговори на въпрос какви са идеите на ръководството на ведомството за реформа в принципите и конкретните политики за развитието на академичния състав.


Клисарова поясни, че министърът контролира само откритите и неприключили процедури. От 2011 г.   досега са проверени над 150 процедури и не са установени съществени нарушения, каза Клисарова.
По думите й най-честите оплаквания са за субективни оценки в рецензиите и становищата на журитата - проблем, по който министерството не би могло да изразява категорично мнение. 


С оглед избягване на подобни прояви на субективизъм експертите в министерството са се допитали до академичната общност и са се запознали с чуждите практики. На тяхна основа се обмисля формулирането на показатели и критерии за контрол на процедурите. До дни идеите ще бъдат предложени за обществено обсъждане. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK