Йовчев: Спирането на газовите доставки и загуби за икономиката са новите рискове

Цветлин Йовчев

© Анелия Николова

Цветлин ЙовчевДва са основните и твърде вероятни рискове пред България около Кримската криза - нарушаването на газовите доставки и рискове, свързани със загуби за икономиката. Това каза в интервю за БНТ министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. 


Той изрази увереност, че страната ще бъде в състояние да се справи с кризата, но и изрази надежда, че няма да се стигне до остра ескалация. 


Йовчев увери, че България ще изпълни задълженията си като член на ЕС и на НАТО, но и припомни оценката, че може да се окаже една от най-засегнатите икономически. По думите му в предходните години страната не е имала достатъчно самочувствие да поставя исканията си в ЕС, но сега вече не е така. 
По темата за операцията в Лясковец увери, че ще има наказани, но проверката какви грешки са допуснати още не е приключила. Министърът изрази убеденост, че главният секретар на МВР няма вина за гибелта на един полицай и раняването на още трима души.  Той подчерта своята и на експертите убеденост, че е трябвало да се действа незабавно. Спазени са всички законови и нормативни изисквания, каза Йовчев. "Подаването на оставка и неприемането й е театър за обществото", допълни той. 


Оценката му е, че МВР е постигнало много добри резултати в борбата с трафика на наркотици, контрабандата и битовата престъпност. Предстои той да предложи на правителството пет мерки, така че тези резултати да станат устойчиви. 


Йовчев прогнозира, че имигранти от Близкия изток ще продължат да прииждат към България и този процес "за жалост няма да спре за година или две".  Част от тях - повечето нискообразовани и без добра квалификация, ще останат завинаги в България и правителството подготвя пакет от мерки за интеграцията им - да учат български език, да не се концентрират на едно място, да се развиват индивидуалните им способности, да си намират работа. 

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1459 Гневно

  Защо един милиционер, непрекъснато се изказва по икономически въпроси, до като страната затъва в лавинообразна битова, криминална престъпност?!!! Оставка!!!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 2. 2 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1021 Гневно

  "Министърът изрази убеденост, че главният секретар на МВР няма вина за гибелта на един полицай и раняването на още трима души. "

  За всички мислещи самостоятелно българи е ясно че това е НАГЛА ЛЪЖА!

  ОСТАВКА НАГЛЕЦ!

 3. 3 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9034 Неутрално

  До коментар [#1] от "Георги":

  напълно си прав, подкрепям+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 4. 4 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1021 Гневно

  "Оценката му е, че МВР е постигнало много добри резултати в борбата с трафика на наркотици, контрабандата и битовата престъпност."

  Отново НАГЛА ЛЪЖА!

  криминалният психолог Тодор Тодоров: Има драстично нарастване на битовата престъпност
  http://archive.bnt.bg/bg/news/view/111714/todor_todorov_ima_drastichno_narastvane_na_bitovata_prestypnost

 5. 5 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 907 Гневно

  Подмолен червен боклук !

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 6. 6 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1021 Гневно

  "Подаването на оставка и неприемането й е театър за обществото", допълни той.

  Един комунист като Йовчев никога няма да разбере, че ОСТАВКА се подава за да запази човек достойнството си, когато осъзнае че е сгрешил в преценките и действията си!

 7. 7 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1021 Гневно

  "Част от тях - повечето нискообразовани и без добра квалификация, ще останат завинаги в България и правителството подготвя пакет от мерки за интеграцията им"

  Пак ЛЪЖА и НЕЗНАНИЕ!

  Сред бежанците от Ирак има много хора с добро образование. В едно интервю един от тях каза, че е учил за авио инженер по поддръжка на самолети и желае да продължи обучението си но никой не му дава възможност!

 8. 8 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  А дано да спрат газа поне за година-две! Няма друг начин да спре/макар и временно изнудването на топлофикациите!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3215 Неутрално

  До коментар [#1] от "Георги":
  парадокс нали ! ами щото пожарникар , фелдшер хонорис ... беше глав. сек, истински полицай е икономист , дянков е велик.....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4054 Неутрално

  [quote#2:"BlueWater"]"Министърът изрази убеденост, че главният секретар на МВР няма вина за гибелта на един полицай и раняването на още трима души. "
  За всички мислещи самостоятелно българи е ясно че това е НАГЛА ЛЪЖА! [/quote]
  Лъжа е защото той е основната причина да бъдат назначени редица напълно некомпетентни личности, чиято единствена стойност бе, че са верни на БСП мафията. Точно такива личности (вижте Лазаров) демонстрираха своята некомпетентност в момент когато трябваше да се проявят.
  О С Т А В К А и за Йовчев, но и за цялото правителство!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3215 Неутрално

  До коментар [#4] от "BlueWater":
  те тоя тодор ли ?
  Криминалният психолог Тодор Тодоров, който участвал в планирането на несъстоялата се спецоперация, беше по-конкретен по Би Ти Ви. От думите му се разбра, че тя е била отменена вероятно защото изглеждала страшна.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на dundee
  dundee
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#1:"Георги"]
  Защо един милиционер, непрекъснато се изказва по икономически въпроси, до като страната затъва в лавинообразна битова, криминална престъпност?!!! Оставка!!!
  [/quote]
  Защото един бивш милиционер,непрекьснато се изказваше по всякакви вьпроси, до като страната затьваше лавинообразно по всякаква "контролирана" пресьпност.

 13. 13 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1021 Гневно

  Комисар за един ден

  Как стават политическите назначения в МВР

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2014/03/14/2261601_komisar_za_edin_den/

 14. 14 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1021 Гневно

  [quote#13:"BlueWater"]Как стават политическите назначения в МВР [/quote]Кое позволява да се правят политически назначения в МВР? Отговорът е очевиден: превратното тълкуване на закона от ръководството на министерството. Това е класически пример за заобикаляне на закона – посредством прилагането на законови изключения, заложени с ясно подчертана цел, се постига противоправен резултат, респективно резултат, категорично в разрез с целта за закона.

  Прилаганата схема

  На първо време се обявява конкурс за постъпване на длъжност с особена отговорност от категория Б – "комисар", за която не се изисква първоначална професионална подготовка. Такива конкурси до момента е имало три на брой, първият от които е обявен със заповед на министъра на вътрешните работи от юни 2013 г. Вакантните места са три, а длъжността е старши оперативен помощник на най-висшата професионална фигура в МВР – главния секретар. Предполага се, съответно, че с него пряко би следвало да работят изключително опитни специалисти с дългогодишен стаж и специфичен опит в МВР. Вместо това условията на този конкурс не изискват стаж в МВР, а длъжността е определена като такава, за която не се изисква професионална подготовка. Тоест това е длъжност, на която могат да се назначават външни за системата лица, и то направо в категория Б – комисар (категория за ръководен персонал). Срокът за подаване на документи е цели 5 календарни дни, в които влизат и два почивни (събота и неделя). В рамките само на 16 дни е проведено и заключителното интервю с допуснатите до участие кандидати (на 21.06.2013 г.).

  На назначените служители се присъжда директно категория Б – "комисар", и те заемат трите вакантни длъжности за старши оперативен помощник на главния секретар. По-важното обаче е това, което се случва след назначаването им – при това за много кратък период от време. Между 21.06.2013 г. и 05.07.2013 г., т.е. в рамките на 15 календарни дни, от които поне два уикенда и още един неработен ден (празник на МВР), назначените на длъжността старши оперативен помощник на главния секретар трима служители са преназначени по силата на чл. 191, ал. 1, т. 7 ЗМВР като директори на дирекции в МВР, както следва: (1) директор на СДОТО (сега отделна агенция ДАТО), (2) директор на дирекция "Вътрешна сигурност" – МВР и (3) директор на дирекция "Инспекторат" – МВР. За отбелязване е, че първите двама директори са кадри на ДАНС, а третият е бил освободен от МВР по времето на министър Цветан Цветанов, т.е. върнат е обратно в системата, макар че е придобил право на пенсия.

 15. 15 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  Да, бе Йовчев, комунетата ще се окажат най-уязвими от към загуби. Спира им се АЕЦ Белене -българо-съветската пералня , спират им рублите щото се представят зле по форумите и медиите, разкъсани са между мимикрията да се правят на граждани на европейска страна и в същото време да ближат ботушките на кремълските джуджета. Нещо като спънат Троянски кон . Което трябва да ни радва всъщност...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 16. 16 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Напоследък Йовчев постоянно го изказват, като че ли е Министър председател.
  Орешарски съвсем са го покрили.
  Какво ли са ни подготвили?

 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3215 Неутрално

  До коментар [#15] от "Dr_Doolittle":
  тегли чертата кой наля и милиони в беляне .и кой и защо го спря . комисионна от строеж или от арбитраж е по голяма

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3215 Неутрално

  [quote#16:"Иван Петров"]Какво ли са ни подготвили?[/quote]
  ами Иван , какво да ни подготвят

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1021 Гневно

  [quote#13:"BlueWater"]Как стават политическите назначения в МВР [/quote]
  Комисар за един ден

  В много от случаите назначените на практика не отговарят на длъжностната характеристика за заемане на длъжността, както е при единия от постъпилите като старши оперативен помощник на главния секретар служители. Това обаче не пречи по описаната вече схема служителят впоследствие да бъде назначен за директор на Специализирана административна дирекция "Планиране и управление на бюджета" – МВР. Общият му трудов стаж е над 20 години, по-голямата част от които са преминали в образователната система. В края на 2009 г. започва работа във финансовата служба на ДАНС, където работи в продължение на три години (сегашният вътрешен министър, с чието одобрение стават кадровите пируети, Цветлин Йовчев е председател на ДАНС от 10.08.2009 г. до 16.02.2011 г.). От 1.07.2013 г. до 5.08.2013 г. служителят работи в политическия кабинет на министъра на вътрешните работи като негов съветник, а от началото на август 2013 г. е директор на посочената специализирана административна дирекция в МВР.

  Преди това, разбира се, служителят е бил старши оперативен помощник на главния секретар – само за един ден, само на 6.08.2013 г., с цел да бъдат формално изпълнени изискванията на закона. В политическия кабинет на министъра е бил и още един бивш старши оперативен помощник на главния секретар, впоследствие директор на дирекция "Управление на собствеността и социални дейности" – МВР (т.нар. тил на МВР). Ето така се назначават висши професионални ръководители в МВР – експресно, без необходимия специфичен опит, понякога и без нужната професионална подготовка, но на много по-високо йерархично ниво, включително финансово. Простата причина за прилагане на схемата може да е само една: обективната невъзможност или съмнение, че назначените биха могли да спечелят конкурс за длъжността, както и огромното желание на ръководството на министерството да ангажира точно тях.

 20. 20 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Доцентът е доцент по всичко, но нищо не разбира.
  Смешен министър, смешен доцент, смешен експерт.
  Лошото в случая е, че не ние до смях.

  Миша
 21. 21 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3175 Неутрално

  Новите рискове са свързани с действията на петата колона на Путин у нас, чийто представител е и другарят Йовчев

 22. 22 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3175 Неутрално

  "По думите му в предходните години страната не е имала достатъчно самочувствие да поставя исканията си в ЕС, но сега вече не е така." Разбирай - окуражени от действията на другаря Путин в Крим да се опитваме да спъваме всякакви санкции срещу Москва.

 23. 23 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Йовчев: Спирането на газовите доставки и загуби за икономиката са новите рискове-заглавие

  -Не само това,но никак не е малко.
  Дали ще дойде време да искаме отговорност с импийчмънт?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK