Да те разпитва офицерът от ДС, предложил Пеевски за следовател

Петър Манолов

© Анелия Николова

Петър МаноловВкусът в устата му е на ацетон. Тялото му - "фабрика за лакочистител". Денят е номер 24 от началото на гладната му стачка срещу комунизма. Годината - 1989 г. От Държавна сигурност (ДС) го канят "на гости", на което "не е прилично да се откаже".


"Кое битие имате предвид?", пита офицерът и получава отговор: "Социалното битие". "У нас или в чужбина?", продължава следователят и той му отвръща: "Аз не ги деля."


Разпитваният е Петър Манолов - поет, общественик, по това време и секретар на Независимото дружество за защита правата на човека в България. Човекът на ДС е предложилият Делян Пеевски за следовател през 2005 г., бивш директор на Националната следствена служба и следовател по делото на Ахмед Доган Ангел Александров. Срещата им е документирана във видеозапис, който преди няколко месеца беше открит от изследователи на архивите на бившите служби.
За разпита като "разговор"


Разпитът продължава часове под режисурата на ДС. Първата част трае от 19.05 ч. до излъчването на предаване по "Дойче веле" в 21 ч. "Разпитваха ме за държавопрестъпния акт сменяне на имената на мюсюлманите - Възродителния процес", спомня си Петър Манолов. Тази част от "разговора" все още не е излъчвана в наши дни, но за поета тя е моментът, определил дали животът му ще продължи. В излъчения запис часовете са сменени и остава погрешното впечатление, че е разпитван само за творчеството си.


За почти двучасовия мъчителен разпит за възродителния процес Петър Манолов не иска да говори. Трудно му е. "Предупреди ме, че и държавни и царски особи са се занимавали с етническите проблеми. Изразих съмнение на кои глави - държавните или царските, отделянето на главите им е по-болезнено", спомня си поетът с болка в очите. След кратка пауза добавя, че в 21 ч. Александров отива да слуша предаването на "Дойче веле", в което участва Петър Манолов, и пет минути по-късно разбира, че няма да бъде убит.


За следователя Александров си спомня, че са му казвали "ВИТИЗ-а", защото е кандидатствал за студент по актьорско майсторство, но не е успял. "Не личи ли в записа, че има малко игра като на заслужил артист" - Манолов прибягва до шегата, за да се върне по-безболезнено в един от най-трудните моменти от живота си. Спомня си, че Александров е пратен от София, защото тоталитарният лидер Тодор Живков вече не се е доверявал на пловдивските комунисти, включително и на местните ченгета.


Да те разпитва офицерът от ДС, предложил Пеевски за следовател

© Анелия Николова


Едва в края на "разговора" се провежда разпита по неговите стихове, които са притеснили бившите служби. Тогава Петър Манолов вече знае, че няма да бъде убит, и затова очевидно прибягва и до иронията в отговорите си към следователя. "Моят живот вече не зависеше от него", казва тихо поетът и добавя, че питанията по едно от есетата му все пак е предизвикало въпроси дали не е за Него - вожда.


На 20 май 1989 г. Петър Манолов се премества да живее в Париж.


И после какво стана


"Маразъм" - така поетът дисидент определя т.нар. преход след падането на комунизма. "Преливаха се капитали, идеологии, опит човешки, преструваха се в леглото, че са обърнати с гърбове. Техният секс беше редовен, макар и скучен", добавя той с убеждението, че всъщност комунистическите наследници не са напуснали управлението на страната.


С искри в очите казва, че единственият шанс е да се промени системата. Той вижда нова нравственоценностна система, която може да бъде наложена от младото поколение, останало без спомена от социалистическата епоха. Отправя критики към Сорос, западните демокрации, Изтока. "Техният свят не е ваш свят, не е светът на вашите деца", убеден е той и смята, че е време да дойдат хора, които да се борят за "нравственоценностна система, която да ни приляга".


Към управниците от последните години е критичен. "Слугинажът около тях има изгода да пее "Осанна". Казват им: "Да, това ще стане, ние ще го осъществим", и така ни вкараха в клопката на този маразъм". Според него има излизане от това състояние: "Предполагам, че нямате намерение да продължавате да живеете в това състояние, което ви налагат, нали?"


Убеден е, че "не всички са били маскари". "Не може четвърт век всички да са крадци, не може всички да са гадинки. Изпълзяха гадинки в изобилие, но не е нормално всички да са били такива", казва Петър Манолов и добавя, че желанието на комунистите е всички да бъдем изкарани като гадинки.


Да те разпитва офицерът от ДС, предложил Пеевски за следовател

© Анелия Николова


За гърбицата "несвобода"


През комунизма Петър Манолов е виждал притиснати, които са носили гърбицата на несвободата си, и това го е дразнело. "В момента има много млади хора с гърбици. Гърбицата в известна степен се онаследява", казва поетът. На въпроса как можеш да се отървеш от товара той посочва: "Това и камилата да питате няма да отговори". "Няколко поколения израснаха с някой друг да се грижи за тях. Оставени насаме, са безпомощни и търсят някой, който да им сложи самар, което наподобява гърбица".


Според него само правителство, което застане зад интересите на народа си, ще остане не още един, а три мандата. Припомня американска легенда във връзка със самозапалилите се хора по време на протестите от февруари през 2013 г. "Това е саможертва от висока степен", смята той. "Той (Пламен Горанов - бел. ред.) не се занимава с деловодителката на кметството, а с изкуство, с промяна на системата", смята той и добавя, че хората са будни, въпреки че има медии, които им затварят клепачите да не виждат пожарите.Петър Манолов е роден в Садово, Бургаско, през 1939 г. Следва педагогика във Философско-историческия факултет на Софийския университет. Автор е на стихосбирките "Докато стана вятър", "Весене", "Кръгова отбрана" и др. В края на 1988 г. е избран за секретар на Независимото дружество за защита на правата на човека в България. През януари 1989 г. ръкописите му са иззети. Той реагира с 32-дневна гладна стачка, по време на която замисля и учредява Профсъюз "Подкрепа" в дома на керамичката Анастасия Кметова. Следва заклеймяването му на страниците на в. "Работническо дело". През май същата година Държавна сигурност му назначава денонощно следене, съпроводено със заплахи за убийството сина му Манол Петров. В момента той живее в Пловдив.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Гневно

  "Техният свят не е ваш свят, не е светът на вашите деца" - Винаги съм твърдял, че дневния ред на управляващите ни политици, не е дневния ред на хората....

 2. 2 Профил на victor2
  victor2
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  Много добра статия и най вече за младите хора които не са били свидетели на управлението на родителите на сега управляващи.

 3. 3 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  Имало е и такива хора,Тогава.За тях научаваме Сега.
  Разбирам напълно поета,а следовтаеля тип Пеевски или Маринчо кой не го е срещал ако не в участъка,то прикрито в интервю за работа

 4. 4 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Дневник ! Не мога да съм Ви редактор ,но толкова съществени граматически грешки променят по същество написаното от автора.
  А по същество написаното е АНАЛИ(история) ,която не бива да се забравя.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 5. 5 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4666 Неутрално

  Един от малкото истински дисиденти в България . Разбира се след 1990 година беше изтикан назад от новопоявилите се ДСиденти. Гласа на подобни хора не се чу в хора на новоизлюпените . Помня кампанията против него, Тренчев , Румяна Узунова във вестник Раб. дело. Наричаха ги какво ли не, трудовите колективи ги осъждаха на спонтанни открити партийни събрания.Членувах в НДЗПЧ и Манолов беше сменен на някакво събрание в София от Румен Водиничаров който всички знаем какво се оказа.

  klimentm
 6. 6 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Брво на другаря Прокопиев за заглавието!

 7. 7 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1717 Гневно

  За мен извода е,че преди и сега
  ни управляват същите гадни хора,
  със същите опорни точки.
  Затова не секва потока към
  терминал2,само дето сега е по лесно!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА
 8. 8 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4666 Неутрално

  Факта че Манолов е днес вън от България а следователя Александров продължава да кадрува сам по себе си е достатъчно красноречив и не се нуждае от коментар!

  klimentm
 9. 9 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Защо, обаче, имената, мястото, лицата на злодеите продължават да се крият, а не се показват - да се знаят. Когато се пише за някой с конкретни имена - трябва да се покаже! Да го знаят и да го помнят!
  Предложил Пеевски и още КОИ следователи, прокурори, които и сега действат по неговия безобразен начин?!!

 10. 10 Профил на ivan_lozev
  ivan_lozev
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Статията дава частичен отговор на въпроса КОЙ???

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 11. 11 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  Интересно би било да каже нещо за Подкрепа и Тренчев. Дали Подкрепа е била замислена от ДС или пък е била бързо превзета.

 12. 12 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Много точно казано. Основният проблем в обществото в няколко реда.
  "В момента има много млади хора с гърбици. Гърбицата в известна степен се онаследява", казва поетът. На въпроса как можеш да се оттървеш от товара, той посочва: "Това и камилата да питате няма да отговори". "Няколко поколения израснаха с някой друг да се грижи с тях. Оставени насаме са безпомощни и търсят някой, който да им сложи самар, което наподобява гърбица.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 13. 13 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1838 Разстроено

  "Техният свят не е ваш свят, не е светът на вашите деца", убеден е той и смята, че е време да дойдат хора, които да се борят за "нравствено-ценностна система, която да ни приляга".

  ++++++++++++++++++++
  ++++++++++++++++++++

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 14. 14 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1838 Разстроено

  "" Изпълзяха гадинки в изобилие, но не е нормално всички да са били такива", казва Петър Манолов и добавя, че желанието на комунистите е всички да бъдем изкарани като гадинки. ""

  +++++++++++++++++++++++
  +++++++++++++++++++++++
  +++++++++++++++++++++++

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 15. 15 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4666 Неутрално

  До коментар [#11] от "Мондиана":

  Според моето скромно мнение всички спонтаннон възникнали организации тихо и безкръвно бяха превзети от органите.Същото важи и за организациите на СДС по места и в София.Един от вице президентите на Тренчев се оказа агент на ДС което е било напълно достатъчно.За самия него(Тренчев) се появиха някакви твърдения но всичко остана недоказано.

  klimentm
 16. 16 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3963 Неутрално

  До коментар [#5] от "klimentm":
  Аз бих припомнила и един друг забравен български дисидент - Илия Минев. В първите дни на 1988 г. той основава НДЗПЧ, дълги години преди това е бил политически затворник. След 10. 11. 89 г. остава в изолация и забвение, за да почине в самота в началото на века. Наистина незаслужено забравена личност!
  А тълпата нагаждачи и хамелеони като следователя Александров застрашително нараства... слугинаж!

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 17. 17 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#10:"ivan_lozev"]Статията дава частичен отговор на въпроса КОЙ??? [/quote]


  статията дава пълен отговор на въпроса...

  ЗАЩО ???


  [quote#0:"Петър Манолов за Робството"] Няколко поколения израснаха с някой друг да се грижи с тях.

  Оставени насаме са безпомощни и търсят някой, който да им сложи самар, което наподобява гърбица. [/quote]

  Робството се предава по наследство..

  от роби друго не се очаква,освен да са съгласни

 18. 18 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  [quote#8:"klimentm"]а следователя Александров продължава да кадрува[/quote]

  Нещо повече, преди няколко години (5-6?) беше замесен в някакъв сериозен скандал с изтекъл в медиите запис, от който ми е останала само една потрисаща реплика на паднало до дъното човешко същество "и после пак ще си папкаме". Лошото е, че не помня нищо друго.

 19. 19 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#15:"klimentm"] Според моето скромно мнение всички спонтаннон възникнали организации тихо и безкръвно бяха превзети от органите.Същото важи и за организациите на СДС по места и в София

  За самия него(Тренчев) се появиха някакви твърдения но всичко остана недоказано.[/quote]

  Всички организации бяха инсталирани с подготвени герои!

  такива като Петър Манолов ги разкараха , защото се оказаха "нецелесъобразни"


  за момента Тренчев е в "Тренд"...
  ако се отклони...ще има вероятно и информация за него

  един "наш" овладя и разцепи църквата
  друг- бъдещите профсъюзи
  трети-студентското движение
  четвърти-пролетариата
  -----------
  и хиляди знайни и незнайни..

 20. 20 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4666 Неутрално

  До коментар [#16] от "Марина":

  Права сте много хора си отидоха с отворени очи и така и не видяха България истински свободна.Уви.

  klimentm
 21. 21 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 760 Неутрално

  До коментар [#10] от "ivan_lozev":

  не е частичени - всички гадости на прехода са измислени и прокарани от ДС

 22. 22 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#15:"klimentm"]За самия него(Тренчев) се появиха някакви твърдения но всичко остана недоказано.[/quote]
  Абсолютно доказано си е как като ученик още отива да се предлага сам на "органите". Същият е и Кошлуков.

  'Let light surround you' Dream Theater
 23. 23 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#11:"Мондиана"]Дали Подкрепа е била замислена от ДС или пък е била бързо превзета.[/quote]
  Всичко беше замислено от ДС. Партиите, които да покрият целия политически спектър, профсъюзите, всичко.

  'Let light surround you' Dream Theater
 24. 24 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3963 Неутрално

  До коментар [#18] от "Мондиана":

  По време на правителството на Станишев имаше скандал между въпр. Ангел Александров /шеф на Нац. следствие по това време/ и Румен Овчаров, когато Корнелия Нинова подаде оставка като зам. иконом. министър, свързан с "Топлофикация". По същото време Александров водеше война с тогавашния шеф на "Булгартабак" пак по мръсни задкулисия.
  В българската реалност такива нечистоплътни личности са непотопяеми...

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 25. 25 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  [quote#16:"Марина"]Аз бих припомнила и един друг забравен български дисидент - Илия Минев.[/quote]
  Това за мене е единственият категорично доказан и твърд в принципите си дисидент. Не изключвам да има и други, но не ги знам кои са.

  [quote#23:"ariel28"]Всичко беше замислено от ДС. Партиите, които да покрият целия политически спектър, профсъюзите, всичко[/quote]
  За съжаление и аз живея със същото горчиво съмнение.

 26. 27 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4666 Неутрално

  До коментар [#22] от "ariel28":

  Как ще обясниш кампанията срещу него в партийния Раб.дело?
  Нямаше такава срещу другите ДС импланти.

  klimentm
 27. 28 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#27] от "klimentm":

  Легенда! Комунистите са майстори в изграждането на псевдодисидентски легенди.

  'Let light surround you' Dream Theater
 28. 29 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  Дано повече хора прочетат тази статия и се замислят.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 29. 30 Профил на pump it!
  pump it!
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ето и три щриха от биографията на поета:
  - на 20 май 1989 година е екстрадиран от НРБ
  - завръща се от Франция и през 1991 г. е избран за главен секретар на Съюза на българските писатели
  - управлява издателство „Народна култура” (1997 – 2002) и e уволнен от правителството на Симеон Сакскобургготски

  pump it!
 30. 31 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4666 Неутрално

  Скоро четох в книгата на Илия Троянов "Кучешки времена " за един епизод който аз разбира се не зная колко е автентичен.Когато отиват в дома на П. Дертлиев за да го накарат да оглави БСДП той казал"Какво дойдохте пак за да ми запалите къщата ли?!" И това през 1990 г. когато беше ясно че дните на комунизма са преброени.Колко е бил силен страха от органите!

  klimentm
 31. 32 Профил на kas.
  kas.
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  Хубавото е, че след 25 години преход започнаха да се чуват гласовете на истинските дисиденти. Някои от тях си отидоха огорчени и употребени. Комунистите разчитаха на това, че никой от репресираните не иска до си спомня и говори за онези времена и преживявания.

  Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
 32. 33 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Статията можеше да бъде добра, ако не и липсваше разбираемост. Нищо не разбирам! Нито хронологията, нито метафорите, нито изразните средства и въобще целия стил!

 33. 34 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Кое от цялата тази история е вярно и дали изобщо, само тоя си знае.

  Голям борец за социалното!

  Достигнахме го с 5 милиона българи под прага на жизнения минимум!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 34. 35 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 885 Неутрално

  За съжаление трябва да мине още време, още 25 г. за да се "поотмие" помията натрупана през последните 60-ина години, но се притеснявам от две неща:

  1. децата (и в голямата си част сегашни управляващи) на бившите ченгета ще ги наследят на съответните постове а след това техните деца и по-този начин опитите за промяна на системата към по-добро могат ад бъдат блокирани и

  2. българското население намалява. Възможно е след още 25 г. да няма кой да случи промяната и така по инерция маллко по-малко българската държава и народ изчезват.

 35. 36 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#33] от "Schliwobeatz":

  защото умът ти е задръстен от идеологически постулати и мантри!

 36. 37 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  Такива достойни хора бяха изтласкани в страни след 1989 г. и агенти на ДС, блюдолизци и обикновени крадци надделяха.
  За играчите на ДС, които убиваха, тормозиха хората няма наказание, нали ? И не само, те още движат нещата в страната

 37. 38 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2636 Неутрално

  Съмнява ли се още някой в смисъла от лустрация?!
  Единственият шанс в това общество да се поставят нещата на нормални основи...

  I Want To Believe
 38. 39 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 581 Гневно

  Мнозинството немислещи българи наивно смятат ,че комунизма в България си е отишъл или ,че няма такъв.Прост народ ,слаба държава.Отличниците от империята на злото и Германия първо започнаха с денацификация и декомунизация ,извършиха мащабни Лустрации и национализации на богатствата на комунисти и агенти на ДС и осъдиха десетки хиляди червени изроди .Затова успяхя .При нас всичко си остана по старому ,промени се формата ,но не и садържанието на политиката и икономиката.Всичко остана в ръцете на комунистите и агентите на ДС.Имено един от тях -Хайтов стана причина П.Манолов да напусне СБП.Сега СКАТ и агентите на ДС в тзи ТВ се кланят на портрета му ,като на икона.Само и единствено пълното прилагане на Германския модел за смяна на политическата и икономическа система ще спаси България.Този модел е определил по списък 550хил.червени крадци и разбойници ,които трябва да бъдат отстранени от всички видове влласти за срок от 35 год.и собствеността им национализирана и експроприирана даже и по силата на сегашното ни законодателство.Иска се само мъжество и политическа воля.Уви,българите живеят при комунизма и това им харесва.

 39. 40 Профил на dimitarcho
  dimitarcho
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#16] от "Марина":
  Да така е за съжеление!Илия Минев е арестуван на 10/09/1944 и прекарва в затвора -33 години!!За сравнение Нелсон Мандела -26 год.
  След т.нар ''промени'' Минев е избутан от трибуната от някой си-Желев-филоф марксист-кадър на Комитета по култура представящ себе си за дисидент,който никога не бил задържан от органите на ДС!След това и хора като Берон и други знайни и незнайни агенти на ДС постепенно овладяха СДС и останалата опозиция!
  Именно хора като Минев,които не можаха да бъдат пречупени бяха ''червената лампичка'',които показваха на режима,че неговият репресивен характер и фалиралата икономическа политика!

 40. 41 Профил на Венко Пройков
  Венко Пройков
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Изключително тъжно... Комунизмът просто изглеждаше вечен... И в крайна сметка почти си остана такъв. Имаше един идеалистичен антикомунизъм, и аз изповядвах нещо подобно, след като Горбачов не махна Живков и се разбра, че перестройката ще бъде "переструвка". Комунистите са заблудени хора. Заблудени във всичко. Но съчетани със своите съмишленици, които трябва да бъдат определени като "партийци", представляват една общественоопасна сган. И няма никаква надежда тази сган да бъде анихилирана у нас, защото единствените консерватори у нас са радетелите за държавен социализъм. Буржоазията в България е завинаги унищожена, както и трудовото селячество. Всички сме бивши чиновници. Дори пострадалите от комунизма. И има нещо, което не е въпрос на идеализъм: единствената реална свобода се дава от парите.

  Пушач (пуша лула и пури, никога цигари)
 41. 42 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#36] от "matera":

  Аха, ок, това било значи.

 42. 43 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  До коментар [#39] от "adenauer":
  Ох, докога ще си говорим азбучни истини. Очевадно е, че трябваше да има лустрация в България, ама е и очевадно защо я нямаше и няма да я има.
  Лустрация в Германия е имало, защото ФРГ прибра ГДР, а не обратното. Полша, Чехия и Унгария също са ясни, страни с развито общество, в които социализмът едва се е държал насила. Особено пък Полша, където има и ненавист към Русия от векове.
  Е, няма да казвам ние на този фон как стоим исторически. За съжаление.

 43. 44 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#5] от "klimentm":

  Спомням си много добре как един мой приятел, отявлен противник на режима, един ден ми каза - а бе, тези хора от СДС са по-лоши от комунистите, дали да не гласувам пак за БКП-то (БСП)... А беше много вътре в СДС! Никога не съм бил наивник, ама 1990-та беше шок за мен. Знаех добре как БКП манипулира, но да спечелят изборите за ВНС с повече от 84% си беше направо шок! По-късно, когато научих подробности за опорните им точки, истинските манипулации, перфектната (за съжаление!) им организация, невидимия натиск и най-важното - инфилтриране на опозицията, нещата си дойдоха на мястото. Просто вече ставаше дума само за пари, за много пари... Затова не ме изненада, когато след това се появи втория им ешалон на опашката за още пари!

 44. 45 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  [quote#44:"charlesdegaulle"] но да спечелят изборите за ВНС с повече от 84%[/quote]

  Събранието работи от 10 юли 1990 до 2 октомври 1991 г., когато се саморазпуска. Гласуват 6 976 620 или 90, 79 % от всички имащи право на глас. БСП получава 47,1 % от гласовете, СДС - 36.2 %, ДПС - 5,75 % БЗНС - 4 %, Отечествен съюз - 0,5 %[1]

 45. 46 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Мислех да напиша нещо като риторичен въпрос, към Петър Манолов, но след като прочетох всички коментари, може би ще го попитам насаме. Всички бяхме излъгани, а по точно употребени! Другото са медийни МОХАБЕТИ! Онзи ден видях, как един мъничък хеликоптер обиколи на два пъти дома на един познат, който недолюбва сегашното статукво- защо ли? Та такива ми ти работи Петре, както ти казва твоят приятел с китарата Симеон.

 46. 47 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#11:"Мондиана"]Интересно би било да каже нещо за Подкрепа и Тренчев. Дали Подкрепа е била замислена от ДС или пък е била бързо превзета.[/quote]

  Проектирана е и осъществена е от ДС.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 47. 48 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4666 Неутрално

  До коментар [#44] от "charlesdegaulle":

  Няма какво да кажа, всички видяхме какво стана.
  Яд ме е сега че тогава още се виждаха откритите използвачи и кариеристи ама мълчахме и си казвахме"Нищо сега трябва да победим комунистите а пък после ще дойдат истински честни и почтенни хора" .Ама това "после" продължи до ден днешен когато няма нито СДС нито опозиция.

  klimentm
 48. 49 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3180 Неутрално

  Петър Манолов ми изглежда много близък до руските дисиденти и като излъчване и като морална традиция. Сега като се замисля, ние българите чакаме някаква голяма промяна в Русия, която да донесе морал и на нас. Само общество, което силно е отвратило хората само тогава може да оцени личности като Петър Манолов.

  подпис
 49. 50 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 941 Неутрално

  ..Защо въобще такива като тоя ДС касапин ,в 21век, в България ,има правомощия да налага хора в службите,нямам вече сили да питам....

 50. 51 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#48] от "klimentm":

  ++++. Така е, за съжаление.

 51. 52 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 548 Неутрално

  За "плюсовете" на тази статия отговаря цялото пишещо войнство на "Дневник".
  Явно това е заповед от горе.

 52. 53 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  Ех Петре, Петр, какво я мисли, какво стана тя.... Хак ни !!!!

 53. 54 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9082 Неутрално

  Тази статия повече млади хора трябва да я прочетат.Скоро ми мина пред погледа едно проучване,където 17% от младите бяха посочили,че искат да живеят по времето на Т.Живков,защото баба и дядо им разказали колко хубаво и спокойно се живеело.

 54. 55 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  Всичко това беше разказано в онзи чудесен филм - Светът е голям..., точно с един 5 секунден кадър. Истината е много тежка...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 55. 56 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3192 Неутрално

  "Техният секс беше редовен, макар и скучен", добавя той с убеждението, че всъщност комунистическите наследници не са напуснали управлението на страната."

  Колко точно и вярно!

 56. 57 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#23:"ariel28"]Всичко беше замислено от ДС. Партиите, които да покрият целия политически спектър, профсъюзите, всичко. [/quote]

  Подобни тези, чрез които ДС се обявява за някаква вездесъщо силна организация, проектирала целият преход в България, обслужват единствено разни мишоци, бивши служители на същата ДС. Зашото чрез подобни тези, изказвани всеки ден, от много хора се създава впечатление за някаква всесилност и невероятен интелект в ДС - успели са да предвидят целия ни преход, включително и войните в Югославия, цените на петрола на световния пазар, развитието на информационните технологии и политиките в страните от целия останал свят (за да проектираш прехода, такъв какъвто се случи, трябва да знаеш всичко изброено)...
  Та, драги ми първобитни антикомунисти, чрез подобни изявления ("ДС програмира всичко у нас през прехода", създавате идеалната среда от продължаващ страх, раболепие и мистицизъм около хората, служили в тази организация, а днес всеки гъзоблизец, чел форумните ви излияния и срещнал някое бивше лейтенантче от ДС, ще му заслужи и изпълнява всичко, защото ще знае от вас, колко всесилни са онези от ДС...

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 57. 58 Профил на koydae
  koydae
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#5:"klimentm"]Членувах в НДЗПЧ и Манолов беше сменен на някакво събрание в София от Румен Водиничаров който всички знаем какво се оказа.[/quote]
  Вярно е това, че Румен Воденичаров се оказа ченге, но НДЗПЧ бе основано от великия страдалец Илия Минев!

 58. 59 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#11] от "Мондиана":
  Подкрепа беше бързо превзета. През април 1989г. пътувахме с негова бивша съученичка от гимназията и настояща колежка и съпруга й, мой колега. Тренчев вече беше почнал да "десиденства" и да му градят досие. Тя:
  "Абе Косьо не е човек, който ще се бори за човешки права, ама щом се е захванал с това, да знаете ще има големи промени!"
  От мои лични наблюдения - не видях свястни хора да са лидери в Подкрепа - и на ниско и на високо ниво. Не мисля, че всичките са ко**лета, но според мен това е масовото, хора които предпочиташ да не са ти съседи, колеги и не искаш често да ги срещаш по улицата.

 59. 60 Профил на samurai11
  samurai11
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Пълно е с гърбици-цялото тролско войнство го носи,заедно с тези от 5та колона.Важни и истински неща е казал г-н Манолов.
  ДС(с помоща на своитете бойни другари КГБ) подготви Промените....,Прехода.Инсталира Капиталисти(Феодали) по места.Създаде и Организира Престъпноста.Резултатите ги имаме днес....

 60. 61 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 941 Неутрално

  [quote#57:"petka"]е създава впечатление за някаква всесилност и невероятен интелект в ДС - [/quote]..
  ..Глупости ..Сездава се впечатление за подлост , бруталност и безскрупулност.За интелект въобще не говорим тук.А факта,че не искат да се говори вече за ДС,показва че тия мишоци живеят насрани от страх...

 61. 62 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Да, точно истинските дисиденти като Манолов бяха изритани от СДС, където се намърдаха разни пропагандатори на Указ 56 и на Бай Тошевата политика. Истинските дисиденти и днес никой не ги търси за нищо, защото те не са мърша, а на народа и матряла се сервират медийно напомпани политпроекти.
  И стига плюхте ДС , ЗЕР ТЯ ВИ ОРГАНИЗИРА ВЕЛИКАТА ДЕСЕТОНОЕМВРИЙСКА РЕВОЛЮЦИЯ. Иначе още да е като в Норт Корея, в доста по-мек вариант де.

 62. 63 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#54] от "rosiraycheva50._":

  Знаете ли колко сте жалки. Не може да отречате наред с лошите и хубавите неща от времето на бай ви Тошо. Вижте една Швеция, там хората са си в капитализма но с човешко лице, с развита социална система. Неслучайно ние тук с пещерния капитализъм сега сме на нивото да получаваме ТРИНАДЕСЕТ ПЪТИ по ниски заплати от шведите. Алоооо, ултрадесните пазарни фундаменталисти и соросляци! Тринадесет пъти! А все пак нашата производителност не е ТРИНАДЕСЕТ пъти по-ниска от шведската, а три пъти!
  Спрете да лъжете и да мамите хората! Едно нормалномислещо общество трябва да ви игнорира и да черпи полезен опит по света и у нас, за да върви напред. Накрая като си отива човек от този свят, може да се каже, че няма да си отнесе парите, които е свлякъл от кожата на служителите си, много хора на Запад се гордеят с това че плащат нормални на хората заплати, а не с яхтите си, които са избачкани от плащане на мизерни заплати.

 63. 64 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 941 Неутрално

  [quote#62:"ivanivanovv"]И стига плюхте ДС , ЗЕР ТЯ ВИ ОРГАНИЗИРА ВЕЛИКАТА [/quote]
  ...какво и да е правила ДС,го е правила заради себе си и във вреда на обществото.За това само лустрация и социални пенсии за кучетата на режима.

 64. 65 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Дотам води социализма, за съжаление, дори да е постлан с добри намерения. Най-лошите успяват да се домогнат до властта и оттам - само страдания.

 65. 66 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#63] от "ivanivanovv":

  свлякъл от кожата? Тия служители се продават - пазар на труда има, ако някой е готов да бачка за по-малко би било неморално да не наемеш него (ако има равни умения с този, дето ти иска повече).

 66. 67 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 649 Неутрално

  [quote#63:"ivanivanovv"]много хора на Запад се гордеят с това че плащат нормални на хората заплати, а не с яхтите си, които са избачкани от плащане на мизерни заплати. [/quote]----------------------------Тук, това неможе да се случи, затова сме и там където сме! А защо неможе да се случи- народопсихология, робско-господарска! Съжалявам, но тези които не се подчиняват на тази парадигма, доформулирана от либерастията, избягаха, или едва преживяват!

 67. 68 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#66] от "ungeheuer":

  Неморално е да мислиш така. Един истински капиталист осъзнава и СОЦИАЛНИТЕ измерения на своя бизнес, социалните аспекти. Един измекяр капиталист иска сама да граби и печели. Тормози персонала си по всякакъв начин в името на малко по-висока печалба. Та така едно е цивилизован работодател, а друго мутропростакодивак.

 68. 69 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 409 Неутрално

  А към автора - откога претоплените манджи се наричат новини?

 69. 70 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#64] от "aramissss":

  Ма недейте така, те половината бяха шпиони за ползу западу. Че и двойни и тройни. Това са истинските борци срещу комунизма, всичките са за активна пенсия.

 70. 71 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#56] от "GreenEyes":

  Е да де хомосекса е разнообразен и вълнуващ! Ебати гьонсуратщината. Всъщност си спомних че другаря Манолов едва ли е пример за дисидент - май негово беше стихотворението за " жени с обърнати матки" ред и други глупости...
  Но какво ли прави идеализацията.

 71. 72 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2594 Неутрално

  [quote#3:"xalikarans"]За тях научаваме Сега. [/quote]
  ТИ научаваш Сега, макар да не научаваш нищо! Аз Знам и Помня!
  Помня компромата, който публикуваха в "Работническо дело", представен като негови стихове. Помня, че иззеха архива му, затова беше гладната му стачка. Такава обявиха и други.
  Тези хора след 10 ноември бяха обявени за "лошите демократи". Добрите, като В.Дърева, А.Вагенщайн и др., които се върнаха при Партията и поискаха прошка, бяха добрите. Те ти харесват и България е там, където е!

  "Гениален изрод е Петьо Еврото дадеш му една бутилка уиски, изпие я и може да спретне каквото поискаш обвинение, на когото кажеш..." Делян П.
 72. 73 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#68] от "ivanivanovv":

  че аз съм съгласен с вас, само че го казвам с други думи. Ако една фирма мародерства над служителите си, те би трябвало да си тръгнат, защото, ако секторът е успешен, и други ще предлагат работа в него.

  Сега, защо в БГ има много фирми, които изтезават служителите си (работа по 16 часа без доплашане, заплати под масата по 250 лева и т.н.)? Точно защото държавата ни е много силна, в смисъл че има влияние над бизнеса. И тези, които са шефове на фабриките, са гъсти с властта. Как си го представяте, някой, който издевателства над служителите да не е човек на властта? Оттам идват бедите, че няма свободен пазар, и съответно най-добрият капиталист няма равен шанс със селската мутра.

  Толкова за гнилия социализъм.

 73. 74 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#68] от "ivanivanovv":

  да добавя, капиталисти като вашите ги има и на Запад, но не се задържат много дълго и фалират. А тука ако някой се оплаче му хвърлят един бой и бутват 200-300 лева на някой чиновник да ги остави на мира, докато друг чиновник задушава конкуренцията.

 74. 75 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#3:"xalikarans"]Имало е и такива хора,Тогава.За тях научаваме Сега.
  Разбирам напълно поета,а следовтаеля тип Пеевски или Маринчо кой не го е срещал ако не в участъка,то прикрито в интервю за работа

  Гнидите са на всеки милиметър.  -
  +

  !


  Оценка[/quote]

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 75. 76 Профил на badboy
  badboy
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Да си припомним 2007г:
  Пеевски беше замесен в грандиозен корупционен скандал между ексшефа на Националното следствие Ангел Александров и тогавашния министър на енергетиката и икономиката Румен Овчаров и бе уволнен като заместник-министър. Срещу Пеевски беше образувано и досъдебно производство за това, че е оказвал натиск върху директора на "Булгартабак" Христо Лачев да назначава в холдинга хора на ДПС и да дава пари/15000 лв на месец/ на шефа на следствието Александров. Делото срещу Пеевски бе прекратено поради липса на данни, че е извършил престъпление.
  Тогава изгоря и Курнелия Нинова от МИ .Беше образувано дело срещу нея и следователката Таня Шарланджиева

 76. 77 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 581 Гневно

  До коментар [#60] от "samurai11":

  Съвсем точно и правилно.Промяната менте се подготвяше още от 70-те години и всичко беше свързано с КГБ и ДС.,подпомогнати много солидно от ЦРУ.С тяхно съгласие червените изроди останаха начело на власта почти навсякъде в източната част от империята на злото.Затова тука има още партизански поляни,чевермета ,песни на всеки километър и още подобни подигравки.А племеника на вожда и учителя К.Тренчев е повече от 20 год-шеф на агентурната "Подкрепа".На този комунист отдавна му излезе Кличката -Павлов във в.Фокус.А пък мангала е племеник на друг комунистически терорист и престъпник -Станке Димитров -Марек.Всички червени подредени и уредени.Докато не се Лустрират тези 550 хил.червени престъпника и агенти на ДС за срок от 35 год.в България няма да има смяна на системата.Хората от ЕС ясно и точно са пресметнали броят на бандитите от всякакъв вид в България.Но нацията ни не става за нищо ..

 77. 78 Профил на turmion_katlot
  turmion_katlot
  Рейтинг: 466 Неутрално

  И за този ще се намерят чугуни да го оплюят и рубладжии да коментират тъжно....

  ... wide awake, but still asleep, always a stranger in the crowd!!! .أبو فرح
 78. 79 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#31] от "klimentm":

  Не съм чувал за този епизод, но вероятно си много близо до истината.
  След 9.9.1944 мой близък е осъден на смърт по скалъпено обвинение като царски офицер. При обжалването присъдата му е заменена с доживотен затвор при строг режим = лагер. Председател на съдебния състав е същият Петър Дертлиев. Няколко години по-късно и него го погват и го пращат по лагерите. В един от лагерите двамата се срещат. Дертлиев се прави на отнесен и дори не казва дума за извинение.
  Това научих от моя близък в деня на големия митинг на СДС на "Орлов мост" на 7 юни 1990 г.!
  Това бяха поставените дисиденти, измислените ръководители на българската десница, хората, на които вярвахме!
  Малцина бяха като Петър Манолов, бай Илия Минев, Здравко Даскалов, Кирил Апостолов и др.

 79. 80 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#74] от "ungeheuer":

  ми да ти отговоря, вкара ни в Европейския съюз навреме, а те твоите ни вкарват още в Шенген.

 80. 81 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#73] от "ungeheuer":

  защо дивия капитализъм наричате гнил соц? И защо държавата е силна а според мен тя е слаба. Ако е силна законите ще се спазват. Корупцията е белег на слабост, в нашата страна корупцията е И по ниските нива а на Запад корупцията е приоритет на олигархията САМО.

 81. 82 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#81] от "ivanivanovv":

  аз казвам че дъражавата е силна, а държавността ни слаба. по-добре малко, но закони, които се изпълняват. Не виждам капитализъм в БГ, капитализъм има когато частната собственост е защитена, а в БГ сяка селска мутра и местната община опорочават възможностите за честен бизнес в половината сектори.

 82. 83 Профил на Петър Манолов
  Петър Манолов
  Рейтинг: 409 Любопитно

  Г-н Марчев, чета, че и Интервю-2 се приема добре и си позволявам да подновя простбата от времето на Интервю-1, която да предадете по йерархичната стълбица. Нека "Дневник" публикува поемката "Чухълът" (по една "доза" на ден от общо 6-те части) срещу шестотин лева, с които да заплатя 500 екземпляра от Гутенберговото издание. Разбирам, че по окултни и независещи от нас причини, поезията от четвърт век е в немилост, но би било любопитно журналистическото и поетическото поднасяне на едни и същи събития!
  Оставам (както се пишеше) уверен в молбата, а бих се радвал и на коментаторска подкрепа.
  Старинен Пловдив, Петър Манолов

  Петър Манолов-безсребреник
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK