Рехави протести за и против строежите по Черноморието (обзор)

Снимката е архивна

© Анелия Николова

Снимката е архивнаПротести, организирани от екоорганизации, срещу скандалното решение за предоставяне на приоритетен клас инвеститор за проекта в местността Карадере и на жители на черноморски общини срещу "еколозите, които дирижират правила, текстове и промени в законите, касаещи Черноморието, които са в ущърб на жителите и туризма", се проведоха днес в страната.


Очакванията на организаторите и от двата лагера за масовост обаче не се оправдаха. Единствено протестът в София срещу застрояването на черноморското крайбрежие привлече повече от няколко десетки души. Дори и край езерото "Ариана" обаче протестиращите не бяха повече от 1000.


Хората в София започнаха да се събират около 18 часа. Докато от импровизираната сцена звучаха обръщения в подкрепа на природата, в района се събираха две подписки. Първата беше за дългосрочно опазване на българското черноморско крайбрежие и вече е събрала 5000 подписи, а втората за избирателите, подкрепящи регистрацията на партия "Зелените" за участие в изборите за членове на Европейския парламент от България.
Малко след 19 часа митингът се превърна в импровизирано шествие, което стигна до Народното събрание. Протести срещу плановете за застрояване на черноморското крайбрежие днес имаше също в Бургас, Пловдив, Варна, Русе.


Исканията на природозащитниците са за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с които да се сложи край на строителството в защитени зони като "Карадере", "Иракли", "Странджа", "Камчийски пясъци" и дюните на Несебър. Настоява се също да се предприемат незабавни стъпки, с които да се гарантира дългосрочното опазване на българското черноморско крайбрежие и останалите диви плажове, дюни, влажни зони и т.нар. крайморски степи. Сред исканията на еколозите е и това за публично представяне на проекта за "Карадере". 


Те настояват за обявяване на парк "Българско Черноморие" (национален или природен) и серия от защитени местности. Министерството на земеделието и храните и прокуратурата пък са призовани да предприемат стъпки за разваляне на всички сделки, в които попадат дюни, сключени след 1 януари 2008 година. Искането към Народното събрание е да наложи мораториум върху промяната на предназначението на горски и поземлен фонд в крайморските зони от "Натура 2000" до изработване на цялостна визия за развитие на българското Черноморие.


"ЗА екология, но и ЗА развитие" се обявиха жители на черноморски общини
Иначе още сутринта жители на общините Долни Чифлик, Бяла, Несебър, Поморие, Бургас, Созопол, Приморско и Царево излязоха на протест срещу "зеления рекет", който според тях спира развитието на туризма и отварянето на работни места. Организатор на събиранията беше асоциация "Българско черноморие".


Въпреки че за сборни пунктове бяха обявени кръстовища по пътя Бургас-Варна до блокади на шосето не се стигна. "ЗА екология, но и ЗА развитие", това беше един от основните плакати, който можеше да се види на импровизираните митинги. Сред хората тръгна и подписка под надслов "По принцип "да" на проекта в местността Карадере, при условие, че той съответства на всички действащи екологични норми. Категорично "не" на рекета и демагогията на "зелената мафия".


Протестиращите се обявяха за спиране на незаконното къмпингуване по плажове, гори и резерватите. Те категорично отхвърлят и предложените промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие от народния представител Светлин Танчев, касаещи забрана на строителството до 2 км и 100 м от бреговата ивица.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Имаме напредък, щом си казваме, че са рехави.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 2. 2 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 595 Любопитно

  Сред хората тръгна и подписка под надслов "По принцип "да" на проекта в местността Карадере, при условие, че той съответства на всички действащи екологични норми. Категорично "не" на рекета и демагогията на "зелената мафия".

  А тези хорица може ли да ми посочат някой случай в който да са спазени действащи екологични норми.

  писнало ми е от левичари
 3. 3 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5525 Неутрално

  защото едни искат застрояване заради работни места , ние пък искаме чиста е девствена природа и ......

 4. 4 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  ами хората знаят ,че нищо няма да се случи ,дори да протестират месеци наред

 5. 5 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 463 Неутрално

  "...Иначе още сутринта жители на общините Долни Чифлик, Бяла, Несебър, Поморие, Бургас, Созопол, Приморско и Царево излязоха на протест срещу "зеления рекет", който според тях спира развитието на туризма и отварянето на работни места. Организатор на събиранията беше асоциация "Българско черноморие".

  Същите маймуни преди 3-4 години искаха Несебър да бъде изваден от списъка на ЮНЕСКО, за да могат да си надстрояват етажи в Стария град. Още ми е пред очите един разгърден бек, който с пяна на уста повтаряше : " Тоз Юнеско да дойде тук на място да са разберем ний с него."

 6. 6 Профил на Европеец
  Европеец
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#2] от "koiot":

  Тези хорица са организирани, манипулирани и корумпирани за жълти стотинки, да имитират "контрапротест на местни жители"
  Тези хорица, няма да могат да разтълкуват израза - "зелената мафия" и да се мотивират за смисъла на това клише. В този ред на мисли, местните хорица нямат представа за спазването на какви екологични норми иде реч, но изпълняват "червената" поръчката - "Да се контрапротестира !"

  "Освен това мисля, че Картаген(Русия) трябва да се разруши." Marcus Porcius Cato Censorius
 7. 7 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Те изборите не променят нищо в тая държава, та протестите ли.

  Дайте да погледнем реално на нещата. На 90% от народа наистина не му пука. Т.е. ако ги питаш биха изразили някакво мнение, защото у нас мнение има всеки и за всичко, но реално тия неща не ги засягат и не им променят ежедневието. А то от своя страна е изпълнено с доста по важни и пряко касаещи ги проблеми, на които след месеци протести и години преход също все още не са видели решение.

  От трета страна нещата наистина не са толкова прости и черно - бели. Такива ги правят по скоро некадърните ни политици и бизнесмени, които бетонираха морето. Защото примери по света има достатъчно, как хем може да е красиво, хем да има хотели, работа и туристи.

 8. 8 Профил на The Blue Danube
  The Blue Danube
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Станишев ако имаше 10 човека щеше да каже масови вълнения и недоволства от мракобесната политика на грабеж...вие "рехави протести"

  За човека можеш да съдиш по приятелите му.
 9. 9 Профил на Антони Де ла Реа
  Антони Де ла Реа
  Рейтинг: 667 Гневно

  Подписите за изборите не са за "Коалиция на Зелените", (каквото и да означава това), а на ПП "Зелените".


  Моля спешно да си поправите текста!

  Кой, ако не аз, кога, ако не сега
 10. 10 Профил на pe6kata
  pe6kata
  Рейтинг: 441 Любопитно

  "Дори и край езерото "Ариана" обаче протестиращите не бяха повече от 1000."

  "Около 18:00 ч. десетки се събраха в столицата при езерото Ариана"

  Първият цитат е от Дневник, а вторият е от Дарик.
  На кой да вярвам? Или и двата са верни, защото и деветдесет души са "не повече от 1000".

 11. 11 Профил на jivko80
  jivko80
  Рейтинг: 8 Неутрално
 12. 12 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#7] от "v_l":

  нещо такова, понеже в софия има работа, при това с повече желание и образование може да е добре платена. до тук свършва България обаче. От София на изток всичко е леш и мор. Хората по черноморието разчитат основно на летния сезон за да се прехранват на ръба на мизерията. Другия им избор е да емигрират, но някой не могат поради лични причини, т.е. налага им се да останат. Т.е. тези хора наистина разчитат на малкото, което могат да изкарат лятото за да вържат до другото лято някак си двата края. Това е тъжната фактология. Работа извън столицата няма, и можете да го видите с невъоръжено око навсякъде.

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 13. 13 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 395 Неутрално

  След като се върнах от протеста в София гледах репортаж за контрапротест. Журналист взе интервю от автентична циганка. Тя "протестираше срущу замърсяването на Карадере от неорганизираните туристи". Как не се засрамиха и в случая продължават да си служат с малцинството за да тероризират останалите. Това им е електората на управляващите. Нямат нужда от нас- образованите, плащащите данъци и сметки. Нямат нужда от нас, които си даваме сметка за безобразията, за прегазването на закона! Като гледам социологическите проучвания за процента на хората, които смятат да гласуват се плаша. Нима има такива, които не си дават сметка, че трябва да гласуваме масово, за да променим към добро България?!

 14. 14 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Искам да добавя, че на протеста казаха, че срещу строежите на Карадере са и хотелиери, защото по време на сезона не могат да запълнят хотелите си и де факто новите такива ще са им конкуренти и на без това жалките приходи! Е питам, има ли нужда от нови хотели по морето, или някой иска да изпере парите от нечестен бизнес?! Отделно "инвеститора" ще чака от държавата да му изгради инфраструктурата с нашите данъци! Аз пък не искам парите ми да отидат за това, искам за друго, смислено и от полза за повече хора, а не само за Георгий Станишев и &!

 15. 15 Профил на morgod
  morgod
  Рейтинг: 409 Весело

  [quote#10:"pe6kata"]На кой да вярвам?[/quote]
  Бях на протеста. Имаше около 1000 - 1500 човека

  For good people to do evil — that takes religion.
 16. 16 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1280 Весело

  До коментар [#1] от "Митко Василев":Имаме напредък, щом си казваме, че са рехави."
  +++++

 17. 17 Профил на Dimitar Kanariev
  Dimitar Kanariev
  Рейтинг: 395 Весело

  Сбогом "зелени олигарси"!!! Бай-бай на пп.зелените! Нямате вече кворум и парите ви свършиха за осигуряване на "обществена" подкрепа от няколко вербувани журналя. Време ви е да си намерите истинска работа и тогава ще прозрете, че само капитала и свободния пазар има смисъл. Анархо-комунистическите ви схавщания за общество са базирани на мързела и идеята да живеете на гърба на работещите граждани. ТЕПЪРВА ЗАПОЧВА СТРОИТЕСЛТВОТО В БЪЛГАРИЯ Очаквайте голямата новина за поредния удар срещу зелената мафия!

 18. 18 Профил на migo6
  migo6
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#6] от "Европеец":
  Не наричай българските граждани от морските градове"местните хорица"това не са ти простите шопи и балкански вайковци,хората родени на морето са много,много по напред от тебе,още като малки се чудехме и смеехме когато идваха в бившите пионерски лагери на море от вътрешността ,те изглеждаха странно и смешно,ние сме израстнали сред западняците които посещаваха курортите ни и не сме "хорица"


 19. 19 Профил на migo6
  migo6
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#13] от "matematika":

  Ти лъжеш като дърта циганка,защото в Бяла,никога не се раждал и никога не живял нито един циганин.Не вярвах ,че може да паднете долкова ниско,но с пари всичко става,скоро като спрат да ви плащат ,защото истината ще излезе наяве няма да бъдете и стотина ,но ние ще си живеем тук и ще защитаваме развитието.
  Като говорим за цигани,обръщам се към зелените варненци защо не протестирате за Максуда,всичко там е незаконно, а копторите от които се носят зарази може скоро да пламнат в целия град.Тези цигани са завзели най слънчевото място на Варна откъдето минава и пътя от София за Бургас -ГЛЕДКАТА Е УЖАСЯВАЩА.ОЧАКВАМ ДА НАПРАВИТЕ НАЙ-ПОСЛЕ НЕЩО ЗА СВОЯ ГРАД.

 20. 20 Профил на migo6
  migo6
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#13] от "matematika":

  Ти лъжеш като дърта циганка,защото в Бяла,никога не се раждал и никога не живял нито един циганин.Не вярвах ,че може да паднете долкова ниско,но с пари всичко става,скоро като спрат да ви плащат ,защото истината ще излезе наяве няма да бъдете и стотина ,но ние ще си живеем тук и ще защитаваме развитието,искаме да се трудим,а не да протестираме,погледнето около себе си и тогава се месете в
  устройството на другите градове.Циганските катуни в големите градове ЗАКОННИ ЛИ СА ЗАЩО НЯМА ЗАКОН ЗА ЦИГАНИЯТА В БЪЛГАРИЯ.
  Като говорим за цигани,обръщам се към зелените варненци защо не протестирате за Максуда,всичко там е незаконно, а копторите от които се носят зарази може скоро да пламнат в целия град.Тези цигани са завзели най слънчевото място на Варна откъдето минава и пътя от София за Бургас -ГЛЕДКАТА Е УЖАСЯВАЩА.ОЧАКВАМ ДА НАПРАВИТЕ НАЙ-ПОСЛЕ НЕЩО ЗА СВОЯ ГРАД.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK