Рехави протести за и против строежите по Черноморието (обзор)

Снимката е архивна

© Анелия Николова

Снимката е архивнаПротести, организирани от екоорганизации, срещу скандалното решение за предоставяне на приоритетен клас инвеститор за проекта в местността Карадере и на жители на черноморски общини срещу "еколозите, които дирижират правила, текстове и промени в законите, касаещи Черноморието, които са в ущърб на жителите и туризма", се проведоха днес в страната.


Очакванията на организаторите и от двата лагера за масовост обаче не се оправдаха. Единствено протестът в София срещу застрояването на черноморското крайбрежие привлече повече от няколко десетки души. Дори и край езерото "Ариана" обаче протестиращите не бяха повече от 1000.


Хората в София започнаха да се събират около 18 часа. Докато от импровизираната сцена звучаха обръщения в подкрепа на природата, в района се събираха две подписки. Първата беше за дългосрочно опазване на българското черноморско крайбрежие и вече е събрала 5000 подписи, а втората за избирателите, подкрепящи регистрацията на партия "Зелените" за участие в изборите за членове на Европейския парламент от България.
Малко след 19 часа митингът се превърна в импровизирано шествие, което стигна до Народното събрание. Протести срещу плановете за застрояване на черноморското крайбрежие днес имаше също в Бургас, Пловдив, Варна, Русе.


Исканията на природозащитниците са за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с които да се сложи край на строителството в защитени зони като "Карадере", "Иракли", "Странджа", "Камчийски пясъци" и дюните на Несебър. Настоява се също да се предприемат незабавни стъпки, с които да се гарантира дългосрочното опазване на българското черноморско крайбрежие и останалите диви плажове, дюни, влажни зони и т.нар. крайморски степи. Сред исканията на еколозите е и това за публично представяне на проекта за "Карадере". 


Те настояват за обявяване на парк "Българско Черноморие" (национален или природен) и серия от защитени местности. Министерството на земеделието и храните и прокуратурата пък са призовани да предприемат стъпки за разваляне на всички сделки, в които попадат дюни, сключени след 1 януари 2008 година. Искането към Народното събрание е да наложи мораториум върху промяната на предназначението на горски и поземлен фонд в крайморските зони от "Натура 2000" до изработване на цялостна визия за развитие на българското Черноморие.


"ЗА екология, но и ЗА развитие" се обявиха жители на черноморски общини
Иначе още сутринта жители на общините Долни Чифлик, Бяла, Несебър, Поморие, Бургас, Созопол, Приморско и Царево излязоха на протест срещу "зеления рекет", който според тях спира развитието на туризма и отварянето на работни места. Организатор на събиранията беше асоциация "Българско черноморие".


Въпреки че за сборни пунктове бяха обявени кръстовища по пътя Бургас-Варна до блокади на шосето не се стигна. "ЗА екология, но и ЗА развитие", това беше един от основните плакати, който можеше да се види на импровизираните митинги. Сред хората тръгна и подписка под надслов "По принцип "да" на проекта в местността Карадере, при условие, че той съответства на всички действащи екологични норми. Категорично "не" на рекета и демагогията на "зелената мафия".


Протестиращите се обявяха за спиране на незаконното къмпингуване по плажове, гори и резерватите. Те категорично отхвърлят и предложените промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие от народния представител Светлин Танчев, касаещи забрана на строителството до 2 км и 100 м от бреговата ивица.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK