Златанова вижда български автор в препоръката на Европарламента за еврофондовете

Златанова вижда български автор в препоръката на Европарламента за еврофондовете

© Надежда Чипева, КапиталВицепремиерът Зинаида Златанова допусна, че текстът, с който Европейският парламент поиска Еврокомисията да преоцени отпускането на пари от еврофондовете за България може да е писан в България. Това си предположение тя изказа в интервю за държавното радио.


Златанова подчерта, че този текст няма законодателен характер, както и че препоръките в доклада са стотици и засягат по един или друг начин всички страни от Евросъюза.


"За мен не е изненада, че това се случва точно в този предизборен момент. Няма да се изненадам също, ако черновата на тази препоръка е писана в София. Нито са спирани фондове за България, нито има в момента спрени. Обратното. Правителството успя да спаси стотици милиони евро в края на миналата година", обяви Златанова.
Спекулира се много, че докладът касае това правителство. Периодът, който се визира там, е 2012-а година. Решението на български съд вчера показа много ясно как се управляваше държавата в този период. Хората, които наложиха този стил на управление, ги призовавам да не използват европейските институции за вътрешнопартийни предизборни цели, посочи още Златанова имайки предвид решението на съда за Филип Златанов.


В момента се одобрява одитният доклад на общия бюджет на ЕС за финансовата 2012 година и препоръката на Европейския парламент за България се отнася за този период и за начина на изразходване на средствата по европрограмите тогава, коментира пред журналисти министърът на финансите Петър Чобанов, цитиран от БТА.


Сега чисто календарно му е дошло времето да бъде отправена тази  препоръка, не виждам в нея нищо извънредно и трябва да сме прецизни към периода, за който тя се отнася, каза Чобанов. Има компетентни европейски органи, които си вършат работата - Европейска сметна палата, одитори, и идеята ни е да обясним, че системите за контрол върху изразходването на европейски средства у нас са налични и работят, заяви Чобанов. Не разработваме сценарий за спиране на евросредствата за България, такъв сценарий според мен е твърде малко вероятен, добави той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK