Мирослава Тодорова: Не съдът, а тези, които го държат в зависимост, са виновни за правосъдието

Мирослава Тодорова

© Надежда Чипева, Капитал

Мирослава ТодороваНе съдът е виновен за състоянието на правосъдието у нас, а тези, които го държат в зависимост. Това заяви съдия Мирослава Тодорова в интервю за Нова телевизия. Тя посочи, че не знае кой държи в зависимост в момента Висшия съдебен съвет (ВСС) и вероятно журналистите имат повече информация по темата.


По думите й от създаването си ВСС винаги е бил съставен от членове, назначени от парламента чрез квоти, т.е. изпълняват се определени политически поръчки. "Дори на два пъти Съветът прекрати мандата си предсрочно", аргументира се тя.


Съдия Тодорова припомни и своя случай, в който тя беше отстранена от работата си през 2012 г. - по време на миналото правителство. Причината беше, че имала прекалено много забавени дела. След това тя беше възстановена, но при сегашния ВСС в края на март тази година беше понижена до районен съдия.


Тя заяви, че в момента делата, които е завела срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, не могат да се придвижат, защото той в момента е депутат и има имунитет. Тодорова посочи, че няма да се откаже и ще продължи да отстоява достойнството си. Заяви, че все пак има положителни тенденции в правосъдието като обсъжданията как да се намали натовареността на съдиите в големите градове.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK