Работниците от "Ремотекс" ще бъдат наети в мини "Марица - изток" (допълнена)

Драгомир Стойнев

© Красимир Юскеселиев

Драгомир СтойневРаботници  на "Ремотекс - Раднево" ще бъдат наети на работа в мини "Марица-изток"  в поделение, което ще се занимава с ремонтни дейности. В държавните мини има необходимост от точно такива кадри." Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на пресконференция в Бургас.


Така на практика той съобщи, че държавата се е отказала от покупката на дружеството.


"Ремотекс" е отделено като самостоятелно дружество от "Мини Марица-изток" през 1999 г. През 2002 г. е приватизирано от "Полет 21" ООД.
Стойнев добави, че най-ценното в "Ремотекс - Раднево" са хората, които са квалифицирани и с опит. Те ще са много полезни в мините, където предстои ремонт"Държавата ще се погрижи за служителите, но се отказва от придобиване на дружеството, което има огромни дългове, натрупани през годините и неясноти по отношение на реалното му състояние", заяви Стойнев.


Идеята държавата да купи закъсалото ремонтно предприятие, което обслужва "Марица изток" дойде след като работниците започнаха да протестират заради неплатени заплати. Собственикът - дружеството "Полет 21", обаче поиска доста висока цена, която не беше назована публично. Затова държавният Български енергиен холдинг обяви конкурс за оценител, за да се изясни "справедливата пазарна стойност", която да стане отправна точка в преговорите. Тя също не беше оповестена.


Икономическият министър отчете икономически растеж от 0.3% за последните десет месеца и ръст на чуждестранните инвестиции.


Във връзка с изпратеното до Министерството на икономиката и енергетиката писмо от еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер министър Стойнев коментира, че между София и Брюксел се водят интензивни преговори и има добро сътрудничество. Той потвърди, че ще приеме поканата на Йотингер за разговор.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK