Партиите: между какво избираме?

Партиите: между какво избираме?

© ДневникКогато Липсет и Рокан въвеждат понятието "кливидж" (cleavage) в политологията, партиите са изглеждали стабилни формации, организирани около дълбоки социални "разломи": капитал vs работници; светски vs религиозни нагласи; център vs периферия и т.н. Днешните партии – особено тези у нас – са загубили претенцията да представляват толкова трайни и непроменливи социални различия. Те са се превърнали в леки като идеология и организация конструкции, чиято цел е да мобилизират електорална и политическа подкрепа чрез медийна презентация, PR, харизматично лидерство, а често и чрез откровено шарлатанство. 


Протестите, започнали през 2013 г., подчертаха необходимостта от сериозна реформа на партиите. Към политическото представителство се натрупа много сериозно недоверие, което започва да застрашава управляемостта на страната: опасността е в това, че който и да бъде на власт, нe би бил в състояние да провежда трудни, дългосрочни реформи, просто защото хората няма да му вярват. 


Предстоящите избори са шанс да се внесе повече яснота в разположението на партиите, да се отсее огромното количество плява от малкото рационални зърна. За да се случи това обаче, е необходимо да надникнем зад булото на номинално "лявото" и "дясното" у нас, защото те скриват повече, отколкото показват. Вярно е, че за "левицата" гласуват като цяло хора от по-малки населени места, по-ниско образовани и с по-ниски доходи. Но разликите между масовите "леви" и "десни" партии в това отношение не са толкова драматични, че да дават основания да описваме България като реално раделена на две. Точно поради слабостта на традиционните "кливиджи" – които сами по себе си не могат да гарантират ясна идентификация на партиите – у нас избуяват ситуационни, опортюнистични "миникливиджи", които обясняват по-голямата част от партийното разнообразие. Основните от тях са следните четири:
Представителство на граждани vs представителство на корпорации

Слабостта на "лявото" и "дясното", която стана особено видима след 2001 г., направи възможно директното навлизане на корпорациите в политиката. Формациите на Ковачки и Марешки бяха може би най-видимият пример, но по-важни са партиите, които възникнаха и възникват като представителство на медийно-корпоративни групи. Първи пример в тази посока беше "Атака", която се появи като производна на СКАТ. Днес моделът се повтаря с НФСБ (отново СКАТ), а и с Барековата формация, зад която стои далеч по-голяма "приятелска" медийна компания, която всячески я "промотира". 


Нещо повече - корпоративното представителство започна да засяга и основните партии. Връзката между Пеевски и ДПС е водещият пример. Фигури, тясно обвързани с групировки, започнаха да доминират партийни ръководства, да определят ключови политики на партиите, да бъдат назначавани на отговорни държавни постове. Разбира се, бизнесът има право да участва в партиите, включително със свои представители – те могат да бъдат номинирани и за държавен пост. Но когато подобни представители станат водещи и доминиращи, имаме трайни изменения в политическата функция на партиите.


А у нас стана така, че правителство трудно може да бъде формирано и да оцелее без помощ от партии с медиийно-корпоративно представителство. По времето на мандата на ГЕРБ ролята на определени медийно-корпоративни групи нарасна неимоверно. С падането на правителството на Борисов тяхната роля не намаля, а, напротив, отново нарасна, защото се оказа, че тези групи имат силно влияние върху гласовете в НС, необходими за правителство и кворум (ДПС и "Атака"). 


Накратко, икономическите групировки у нас прозряха, че с помощта на телевизия, пари, колоритни водещи и малко антикорупция и национализъм могат да произведат политически субекти, които да държат баланса на управлението между големите партии. Структурно условие, което спомага за реализацията на тази стратегия, е липсата на съдържателен медиен плурализъм и достатъчно конкуренция. У нас имаме де факто монопол на пазара на вестници, както и монопол при разпространението им. Не случайно медийната група в такава привилегирована позиция е с изявена проправителствена ориентация при последните три правителства.


Политизиране на наказателната политика vs гарантиране на независимост на институциите


Втората основна разделителна линия в новата ни партийна система е между партиите, които политизират наказателната политика, и останалите. Основните партии трябва по принцип да гарантират независимата и ефективна работа на регулаторни и съдебни органи чрез номинация и избор на професионалисти, доказали самостоятелния си начин на мислене, както и чрез отказ от упражняване на натиск върху решенията на подобни органи. През последните години у нас се наложи различна практика обаче. При ГЕРБ нещата започнаха да стават особено видими, когато полицейската и наказателната политика се превърнаха в основен медиен инструмент за генериране на обществена подкрепа. Започна откровено партизиране на наказателната политика, натиск върху независимостта на съда, натиск срещу политически опоненти през репресивните органи на властта. Феноменът доби публичност като "полицейщина".


Възникнаха и възникват партийни формации, които открито залагат на такава политизация, за да генерират подкрепа. РЗС и "България без цензура" са откровени примери: първата превърна лидера си Яне Янев в подвижна (макар и слабоефективна) антикорупционна агенция, нещо, което и Барековият проект се опитва да копира с героично-заплашителните пози на Росен Петров и непрекъснатото производство на сигнали и компромати (основно кьорфишеци за медийна употреба). 


В резултат на общата политизация МВР, службите, дори съдилищата започнаха да приличат на патерица или бухалка в политическата надпревара. Всяко ново правителство води изцяло до нови екипи в ключови служби. Нещо повече - срещу предходните обикновено започват процеси, както в случаите с Цветанов, Алексей Петров и т.н. Партизанщината е и основна причина за депрофесионализацията на службите, която е очевидна. 


Проевропейски партии vs националисти и проруски формации


На фона на надигащия се популизъм и национализъм в Европа основните български партии се разделиха на такива, които инструментализират национализма, за да генерират подкрепа, и такива, които настояват на проевропейската си ориентация. Кризата в Украйна доведе до странна амалгама между националисти и русофили, което внесе интересен нюанс в този кливидж. 


Основни партии започнаха да се заиграват с исторически силните проруски настроения сред мнозина българи. Традиционните връзки с Русия – и културни, и енергийни – станаха аргумент против ясната принадлежност на България в европейското пространство, ЕС и НАТО. Това естествено отвори възможност и за по-отчетлива позиция на проевропейските партии, за които европейската принадлежност е завоевание. 


За разлика от някои държави в Западана Европа основните политически партии у нас не успяха да изградят санитарен кордон дори срещу радикално-националистически формации, като "Атака" например. Нещо повече - стана така, че без такива формации не може да бъде създаден управленски формат. "Успехът" на "Атака" явно стана и вдъхновител на други подобни партии като НФСБ и ББЦ, които също инструментализират национализма. Познат ефект на подобно развитие е увеличаващият се натиск и върху най-големите партии – ГЕРБ и БСП – също да използват национализма, за да не губят гласове по посока на по-малките си и агресивни конкуренти. 


Протест vs контрапротест


Последният кливидж, който структурира партийната ни система, е отношението към гражданското общество. През последните години политическият елит се научи да мимикрира "гражданска" активност и "протест". Разбира се, автентична гражданска активност съществува и през 2013 г. тя стана видима както през февруари, така и през лятото и есента. Но покрай тази автентична енергия се появиха партийни играчи, които се опитваха да я мимикрират. Тук шампиони станаха отново хората на Бареков, които организираха специално фестивално-политическо шествие из страната, съчетаващо развлечението с форми на гражданско участие. Автобусите и влакове с хора, които дори и не знаят за какво са извозени до столицата, беше другият белег на културата на "контрапротеста". Дори уважавани, стари партии – като БСП – не останаха равнодушни и се включиха ентусиазирано в масовото извозване и закупуването на тромби със сгъстен въздух.


Дългосрочният ефект от подобна мимикрия най-вероятно ще е силно негативен – той фрустрира хората и ги води до убеждението, че с демократични действия нищо не може да се постигне. Тираните идват на власт или при голям страх, или при голямо отчаяние. От тази гледна точка няма нищо особено добро във факта,че партиите, инструментализиращи мимикрията на гражданска активност, станаха важна черта на новата ни партийна система. 


Заключение


Този анализ показва, че зад привидното "ляво"  и "дясно" на партиите в страната картината е далеч по-пъстра. Реалното състезание тече по четирите разломни линии, описани по-горе. Макар че трудно ще откриете тези линии в официалните програми на партиите, те са реалните маркери на тяхната идентичност. Затова, когато избираме на 25 май, е добре да сме наясно за какво точно гласуваме. 


Графиките по-долу са опит да се позиционират основните български партии по набелязаните четири разделителни линии, като към тях е добавена и петата ос – ляво/дясно. Всяка партия получава позиция на скала от 1 до 10 по всеки един от петте показателя.


Графика 1. Основните девет партии


Партиите: между какво избираме?

© Даниел Смилов


Графика 2: ГЕРБ, БСП, ДПС


Партиите: между какво избираме?

© Даниел Смилов


Графика 3: РБ, ББЦ, АБВ


Партиите: между какво избираме?

© Даниел Смилов


Графика 4: "Атака", НФСБ, Зелените


Партиите: между какво избираме?

© Даниел Смилов


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (145)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Избор между БКП и отрочета. НЕ! Благодаря!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Не искам никое от представени по-горе лица.... Разбира се, няма как да стане това. Но дано да е по-малкото зло!

 3. 3 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Разстроено

  Всички партии предизборно обещават "Борба с корупцията", но след това забравят за обещанието си. В България се краде тотално - желязо от мангалите до фондовете от професорите. Във връзка с последното чл. кор. проф. Емил Хорозов издаде през 2013 год книгата си Проектният бизнес и ограбването на науката с подзаглавие "Наръчник на управляващия мошеник". Щом сме я докарали до там, очевидно ще ни е нужен един нов Херкулес, който да изчисти тези Авгиеви обори!!!!

 4. 4 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1088 Весело

  Ако още не сте решили за кого да гласувате, то може да ползвате

  http://www.glasovoditel.eu/

  Той е писан за изборите за Народно събрание през 2013, но още е добър начин да се ориентирате.

  От вас се иска само да отговорите с "да", "не" или "неутрален" на 30 кратки въпроса.

  Моля, всички да упражнят правото си на глас, независимо за кого гласуват.

 5. 5 Профил на kimik
  kimik
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Който разчете правилно графиките - ще си направи изводите!

 6. 6 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#2] от "paf":

  Не може ли освен за представените по-горе лица да се гласува за други???Тази сутрин гледах и слушах министър Йовчев!"Много ми хареса"!Нека гласуваме за него и Главния секретар др.Лазаров ,с когото по някакви причини са НЕРАЗРИВНО свързани и всичко ще се оправи!!!!
  Защо "политиците " смятат,че малкото останали в България мислещи хора сме ТЪПАНАРИ!!!

 7. 7 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1088 Весело

  [quote#3:"Дедо Либен"]Всички партии предизборно обещават "Борба с корупцията", но след това забравят за обещанието си. [/quote]Всички политици прекрасно знаят, че борбата с копупцията става не с декларации, а с ЕЛЕКТРОННО ПРАВИТЕЛСТВО, пълна ПРОЗРАЧНОСТ при ВСЯКО харчене на пари на данъкоплатците, добри закони и работещи ПРАВИЛНО МВР, следствие, прокуратура и съд.

 8. 8 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 616 Весело

  -Каквото и да изберете,резултата ще е като във вица от войнишките ми години:
  -Бъркаш в една торба с п'тки,и вадиш х'й!

 9. 9 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  Избираме между евроазиатщината и европейската цивилизация. Били сме отклонени от този си път преди 650 години и трябва да се върнем на него. Писна ми от това все да ни теглят към Азия!

  МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ СА ЕДИНСТЕНИЯТ ИЗХОД ОТ ПАТОВАТА ПАРЛАМЕНТАРНА СИТУАЦИЯ. НЕ СИ ЗАТВАРЯЙТЕ ОЧИТЕ!
 10. 10 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  Избираме между евроазиатщината и европейската цивилизация. Били сме отклонени от този си път преди 650 години и трябва да се върнем на него. Писна ми от това все да ни теглят към Азия!

  МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ СА ЕДИНСТЕНИЯТ ИЗХОД ОТ ПАТОВАТА ПАРЛАМЕНТАРНА СИТУАЦИЯ. НЕ СИ ЗАТВАРЯЙТЕ ОЧИТЕ!
 11. 11 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Прекялено дълго, прекалено. Някога имаше "писател", чието единствено забележително прозрение беше: "всяка държава си има мафия, нашата мафия си има държава". И както в лош роман, след измирането на хората в "шапката" й,се нароиха наследници, които искат астта

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 12. 12 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 861 Любопитно

  Ако махнем оста дясно-ляво, която самият автор нарича "привидна", ще излезе, че единствената разлика между БСП и ГЕРБ е в интензивността на контрапротестите. Ако пък я вземем на сериозно, то най-разумните леви са "Зелените", а дясни - РБ.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 13. 13 Профил на millton
  millton
  Рейтинг: 539 Неутрално

  "Към политическото представителство се натрупа много сериозно недоверие, което започва да застрашава управляемостта на страната: опасността е в това, че който и да бъде на власт, нe би бил в състояние да провежда трудни, дългосрочни реформи, просто защото хората няма да му вярват."
  Без да съм привърженик на конспиративни теории, си мисля, че ситуацията е предизвикана, за да обслужва интересите на столетницата и нейният спътник и придатък - движението - които имат своите избиратели да гласуват неминуемо за тях, което се и случва последните 25 години, както проличава от постоянното присъствие в парламента на посочените две формации.

 14. 14 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  .....които искат властта (трудно се пише преди първо кафе през телефон

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 15. 15 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Хмм...
  [quote#0:"статията"]Дори уважавани, стари партии – като БСП – не останаха равнодушни и се включиха ентусиазирано в масовото извозване и закупуването на тромби със сгъстен въздух.[/quote]
  БКП уважавана? УВАЖАВАНА?!? От кого точно уважавана освен от 100,000+ "стари партийни членове", които полека лека си отиват? От пенсионерите на които "партията им повиши пенсиите с 20 лв, и им дава коледни/великденски добавки по 30 лв"?!? Ама и те "са на път", природен закон.

  От "назначените капиталисти" и местните "партийни дерибеи"? Да, те много уважават който ги направи паралии и им даде власт. Ама първите не са чак толкоз много, а и вторите не могат да командиросват вота като през соца, 99,95% за "наШте".

  Ромите, които за бира+2 кебапчета (и още 50-100 лв) гласуват за тях?

  П.С. Автора е забравил да включи Д(п)С и дудуков като организатори на митинги с платена публика, ама нейсе

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 16. 16 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Между абсолютно нищо.

 17. 17 Профил на thesame
  thesame
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Г-н Смилов, не мислите ли, че за един български журналист е задължително да се изразява на български? Какво искате да ни покажете с това "vs"? Че знаете английски? С това едва ли можете да блеснете пред някого. По-скоро ми напомняте за една телевизионна постановка на "Криворазбраната цивилизация", в която едни литературни герои от преди малко повече от 100 г. пееха в захлас "циливилизасион".

 18. 18 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 948 Неутрално

  бля-бля-бля

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 19. 19 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Българите не заслужават повече.

 20. 20 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1088 Весело

  [quote#17:"thesame"]Г-н Смилов, не мислите ли, че за един български журналист е задължително да се изразява на български? Какво искате да ни покажете с това "vs"? Че знаете английски?[/quote]Прави се на много ентЕлигентен и не разбира, че използването на чужди думи и изрази не го прави по-умен, а само по-неразбран.

 21. 21 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#4] от "BlueWater": Според мен би било много добре да го актуализират и отново да се използва!

  Доброто е заразно
 22. 22 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#8] от "spoko":

  Е де, и компота от сливи с костичката върши работа...

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 23. 23 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  ББЦ са по-леви от АБВ. ОВсе пак, говорят за национализации, безплатни къщи, връщане на ДС и т.н.

  Governments never learn. Only people learn.
 24. 24 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Партиите: " леки като идеология и организация конструкции, чиято цел е да мобилизират електорална и политическа подкрепа чрез медийна презентация, PR, харизматично лидерство, а често и чрез откровено шарлатанство."

  И след тази правилна, според мен, констатация, очертаваща дъното, авторът продължава да "копа" в партиите. А хората отдавна са проумяли, че в такава ситуация лечението е в повече, много повече пряка демокрация.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 25. 25 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  "Предстоящите избори са шанс да се внесе повече яснота в разположението на партиите, да се отсее огромното количество плява от малкото рационални зърна."

  Шанс ли? Как ще дойде този шанс като "рационалните" зърна са по скоро семена на плевели. Ляво - дясно, това са понятия които у нас са загубили отдавна тяхното смислово значение. Ние вече не знаем какво означат те.

 26. 26 Профил на peshkobg
  peshkobg
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Винаги е било страшно забавно да скролнеш Дневник сутринта.
  Даниел Смилов е изкарал поредното безсънние за да ни зарадва с иконо-графики от Хиляда и една нощ.
  Вечерта към 12 някакви кучета се разлаяха. Явен знак, че Даниел Смилов е работил неуморно.
  Сътворил е тежка схема на партиите и подмолните дейности, с които се занимават. Е, покрай многото компромати от миналогодишния му обзор е изтървал да спомене Прокопиевата пропаганда и президентските недомлъвки, но това ще му простим, защото толкова много други неща е посочил. И Пеевски е там, и Атака, и Станишев. Всички злодеи.
  Все още се чудите за кого да гласувате? Не сте гледали клипа на Реформаторския блокаж? Ако е така, и Ви мързи да четете - ориентирайте се по картинките в статията. Там са написани кои са лошите. Да не вземете да се объркате, ей!

 27. 27 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  Моят най-важен избор ще е на референдума. Тези изборни правила са преливане от пусто в празно вече не ме устройват. Вбесява ме това че ми натрапват да избирам по техните правила и да избирам тези които те са ми натрапили. Ако нещата продължават така то народът ще бъде лъган още 100 години, а тия които сега са в парламента ще пуснат там корени.

  Засега ГЕРБ и РБ обещават референдум за промяна на изборните правила. Значи ще гласуваме за тях! Ако и те не си спазят обещанието за референдум тогава и те ще го духат.

  МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ СА ЕДИНСТЕНИЯТ ИЗХОД ОТ ПАТОВАТА ПАРЛАМЕНТАРНА СИТУАЦИЯ. НЕ СИ ЗАТВАРЯЙТЕ ОЧИТЕ!
 28. 28 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1336 Весело

  До коментар [#4] от "BlueWater":

  Хаха, това не го знаехи сега го направих.
  Очаквано БСП, ДПС и Атака, останаха на последно място.
  Не е лошо човек да си "свери" часовника.
  Мерси за линка.

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 29. 29 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  Авторът прави приличен опит за количествен анализ на качествени разлики. Ама по начало качествените характеристики са трудно изразими с мерки и теглилки... Все пак, такова есе с лъчеви диаграми е много по-добър образавателен инструмент от вербалната гола агитация.

 30. 30 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1866 Любопитно

  Барековата формация, зад която стои далеч по-голяма "приятелска" медийна компания, която всячески я "промотира"

  Добре де, ТОЛКОВА ли сме тъпи??? Продават ни нещо като прах за пране и ние го купуваме за години напред, само защото някаква "съседка" по телевизията се кълне, че пере добре.
  Аз не познавам НИТО един човек, който ще гласува за Бареков, а вие?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 31. 31 Профил на block
  block
  Рейтинг: 844 Неутрално

  До коментар [#17] от "thesame":
  [quote#17:"thesame"]Г-н Смилов, не мислите ли, че за един български журналист е задължително да се изразява на български? Какво искате да ни покажете с това "vs"? Че знаете английски? [/quote]
  баце това е юридическа думичка vs иде от versus полатинчена дума от английски която значи "обръщам срещу" или най просто "срещу"... сходна е на "извръщам срещу" на български...
  и е кратичко... айде и ти не се напрегай, толкова ли не намери някой разумен аргумент срещу написането та се хвана за това? явно нямаш аргументи по същество

 32. 32 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Любопитно

  До коментар [#6] от "doroteus":
  Има и друго, по-прагматично, и по-тривиално обяснение.
  Има една категория хора /вкл. и политици/, които считат себе си за винаги, категорично и безусловно мислещи и прави. Към тези определения се добавят и други - фили/фоби, креативни, умни, знаещи, елитни.
  Всички останали са прости, съмнителни. За тях подхождат и други определения - фили/фоби, корумпирани, свързани с олигарси, смотани, чугуни и т.н.
  Даже и автора го е подсказал интелигентно /той, определено спада към първата група/ - гласувайте за Реанимирания блок.

  ПП В края на краищата мъдрия български избирател, както винаги, ще постави всеки на мястото му.
  Т. е. горския ще дойде и ще въведе реда

 33. 33 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1088 Весело

  [quote#23:"vladimirkarolev"]ББЦ са по-леви от АБВ. ОВсе пак, говорят за национализации, безплатни къщи, връщане на ДС и т.н.[/quote]Аз изобщо не се интересувам какво говори "мустака" чрез бюрека, още след първите НАГЛИ ЛЪЖИ!

  BG-WC (Bulgaria without censorship) не е нито ЛЯВА, нито ДЯСНА нито ЛИБЕРАЛНА,

  ТЯ Е ПЛАТЕНА! и не е партия, а ФИНАНСОВО СДРУЖЕНИЕ!

 34. 34 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 535 Неутрално

  От снимката става ясно- този път БСП ще играе с четирима играчи срещу един. (Бойко не го броя. Той си е тера инкогнита )
  После пак ще се питаме: "Абе кво станА?"

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 35. 35 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 932 Весело

  [quote#23:"vladimirkarolev"]ББЦ са по-леви от АБВ. ОВсе пак, говорят за национализации, безплатни къщи, връщане на ДС и т.н.[/quote]
  Те тези работи в Европарламента няма да ги говорят.Това си е за вътрешна употреба.Тука си гощаваме дяволчето,дето дреме в повечето от нас с такива приказки.

 36. 36 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Любопитно

  До коментар [#27] от "emil":
  "Засега ГЕРБ и РБ обещават референдум за промяна на изборните правила. Значи ще гласуваме за тях!"

  Не е ли по скромно и възпитано да говорите от 1 лице, ед. число?. Или сте упълномощени от някого.
  Не е ли по-просто и елементарно, вместо да ни обяснявате необяснимото - да ни кажете, че гласувате за избраните от Вас /за което имате пълното право, и аз не искам да го пренебрегвам - защото те искат да променят правилата така, че именно те да спечелят изборите.
  Или защото просто харесвате избраните от Вас /за което имате пълното право, и аз не искам да го пренебрегвам /, а не харесвате всички останали

 37. 37 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 443 Неутрално

  [quote#25:"baxter"]"Предстоящите избори са шанс да се внесе повече яснота в разположението на партиите, да се отсее огромното количество плява от малкото рационални зърна."

  Шанс ли? Как ще дойде този шанс като "рационалните" зърна са по скоро семена на плевели.[/quote]

  +++ Зърното се гнуси от партиите/властта - справка - отказаните номинации за съдебен инспектор.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 38. 38 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Не мога да преценя доколко обективно и точно са разпределени тегловите единици за различните тежнения в показаните партии, но е очевидно, че сме изправени пред избора да изберем някоя от тях или да не гласуваме, както някои по-горе отбелязват.
  Само че, негласуването си е живо гласуване, при това 'най-големия дял от гласа ти, отива при най силната формация.
  Така че, моето мнение е, да си изберем някоя от тези формации, като внимаваме все пак да не е съвсем маргинална ( т.е. пак да си загубим гласа) и по принципа на по-малкото зло да гласуваме.
  Съвсем съзнателно се мъчат да ни отвратят от процеса на избиране и гласуване и така с гласовете на твърдия, нискообразован, манипулиран и в много случаи наплашен и заставен електорат, да се затвърди мандата на настоящата жалка и неработеща тройна коалиция.
  Така че, аз ще гласувам, а ти може да си помислиш.

 39. 39 Профил на peshkobg
  peshkobg
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Реформаторите се опитаха да съставят Граждански съвет, което е мимикрия на гражданско общество , а гледам - не фигурират в долния десен лъч.
  ЗАЩО!?

 40. 40 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  До коментар [#4] от "BlueWater":
  И аз благодаря за линка - според мен работи изненадващо добре. И аз го препоръчвам на всички, които не са или им е трудно да вземат решение. Успех и повярвайте, само висока изборна активност, елиминира или поне редуцира влиянието на партии като ДПС и Атака.

 41. 41 Профил на peshkobg
  peshkobg
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#36] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Определена бройка коментиращи са възприели навика да се изразяват като футболни фенове в квартална кръчма:
  -Ние ще ви бием на ваш терен
  -Съдията ни закопа
  -Изтървахме мача

  По същият начин говорят и младите майки, когато вземат нещата прекалено присърце:
  -Снощи повръщахме
  -Акахме досега и ще папаме
  -Ходихме на чичо доктор

  Аз предлагам на всички да си предоставим вота на ДНЕВНИК, за да гласува демократично вместо нас. За по-удобно, да не се занимаваме, ок?

 42. 42 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  [quote#39:"peshkobg"]Реформаторите се опитаха да съставят Граждански съвет, което е мимикрия на гражданско общество , а гледам - не фигурират в долния десен лъч.
  ЗАЩО!?[/quote]
  Защото десният долен лъч е "...кантрапротест и мимикрия...", а РБ са тесни специалисти по протестите. Мимикрията услужливо не е отчетена. Както и да е, считам, че с тази си статия Смилов не е "залитал" силно и се е представил много по-ползотворно за обществото.

 43. 43 Профил на peshkobg
  peshkobg
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#42] от "Мърмор":

  Струва ми се (дано да не съм прав), че Смилов става все по-ляв . Ако продължава да е толкова социално отговорен към нас, съвсем ще изгуби журналистическите си позиции. Призовавам го към твърдост и лаконизъм. Нека ме послуша и съкрати статията си. Можеше вместо всичко това да пльосне едно : ГЛАСУВАЙТЕ ЗА РБ и ЗЕЛЕНИТЕ. Защо му беше да ни осветлява кой-кой е.

 44. 44 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Любопитно

  До коментар [#41] от "peshkobg":
  Oки.
  Но само с нотариално заверени подписи

 45. 45 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  “Точно поради слабостта на традиционните “кливиджи" – които сами по себе си не могат да гарантират ясна идентификация на партиите – у нас избуяват ситуационни, опортюнистични "мини кливиджи", които обясняват по-голямата част от партийното разнообразие."

  Да са ни живи и здрави тематичните мнозинства!
  Така ще бъде, докато противоречията все още не са антагонистични. Тогава ще чакаме дедо ви Ной да измете политическата система или ако се окажем чак толкова корави обществото като цяло...

  I Want To Believe
 46. 46 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  [quote#1:"Къти"]Избор между БКП и отрочета. НЕ! Благодаря! [/quote]
  Моля! Най-краткият път на България към Русия е отказа от избор в полза на корпоративния вот и хората който той обслужва.

 47. 47 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Тази снимка трябва да се постави в музей на ДС с надпис : Те са нашата гордост.

 48. 48 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1391 Гневно

  Аз не избирам от тези!
  Аз избрах "Глас народен"!
  И то въпреки информационно затъмнение.
  Омръзна ми журналистите да ми натрапват едни и същи до болка познати лица. А тук най-мнтого да ми лансират техни познати и близки. Втръснаха ми лицата от модерираните улични протести!

  Хитростта пречи на мисълта!
 49. 49 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  Стига с тази безкрайна реанимация на отровно-синьото!
  Ей така за фон на "червеното"!


  Хитростта пречи на мисълта!
 50. 50 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Не че нещо , но ако Смилов иска да ни представи малко по-съвременна представа за политика нека да се обърне към Цебелис и неговата книга "Veto Players". Там си пише тъжния извод защо в България не е възможна промяна, има си модел защо. Иначе пространствено моделиране на политиката , идеални точки и всякакви други красиви модели в България не вървят защото се базират на изявени идеологически преференции. В България се краде. Идеологиите са само за "парлама" както казва теоретикът Г(аньо). Тъй че е безсмислено да си правим графики и да си говорим за партии. Партии като такива няма. Има политически корпорации , чиято основна цел е печалба за акционерите.

 51. 51 Профил на Митака
  Митака
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#32:"ПРОРОК ИЛИЯ"]ПП В края на краищата мъдрия български избирател, както винаги, ще постави всеки на мястото му. [/quote]
  Още три години просперитет със Димитриевич и Ментата, така ли

  Rock on!
 52. 52 Профил на peron
  peron
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#5] от "kimik":

  Точно така, а и проучването изглежда много обективно за родните стандарти.
  Добър анализ, задълбочен, показващ добри познания по социология и политология, пречупени през родната действителност. Явно имаме и добри журналисти, което ме изненадва приятно.

 53. 53 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  [quote#31:"blockblock"]"срещу"... сходна е на "извръщам срещу" на български...
  и е кратичко.[/quote] На български се изписва с/у и толкоз. Също кратко. И мен ме дразнят такива ненужни чуждици.

  Доброто е заразно
 54. 54 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2817 Неутрално

  Ако питаме нашите чугуни, те са готови веднага да целуват ръка на бащицата Путин и България да стане част от Русия или поне от евразийското икономическо пространство заедно с Беларус, Казахстан и Узбекистан.
  В техните сбъркани представи за света това не е национално предателство, а патриотизъм.
  А БСП стоят разкрачени между собствения си електорат и ЕС.

 55. 55 Профил на karak
  karak
  Рейтинг: 395 Неутрално

  не знам дали авторът е наясно, че за англо-говорящия мъж cleavage значи преди всичко хипнотизиращата цепнатина между двете женски гърди. Отнесен към българската политическа реалност, този термин може да онагледява ничието пространство между лявата и дясната държавна гръд, които пък са целта и смисълът на всяка партия у нас.

 56. 56 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Авторът ни въвежда нова излишна чуждица, за която си има хубава българска дума разлом. Тъй като тази дума е известна на автора, остава съмнението, че целта е да се измести българската дума с английска. Кому е нужно това. Да стане българският език един вид креолски ли?

 57. 57 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 720 Весело

  " Дори уважавани, стари партии – като БСП – не останаха равнодушни и се включиха ентусиазирано в масовото извозване и закупуването.."
  И как да уважа подобен анализ?!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 58. 58 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Смилов, момче , ТЕОРЕТИЗИРАШ и поглеждащ ПОВЪРХНОСТНО :)
  Все още не са минали 40 - те години , а и да минат ...кой знае ..:)
  Не гледаш в ДЪЛБОЧИНА ..))
  Имаме за основа КЛАНОВО - СЪСЛОВНО '"съдържание" на партиите ..Или по- точно - БКП-ДС - клановете , оставени ни в наследство на 45 години тоталитарна система ...:
  Имаме партийни червени "аристократи" начело - сергея и
  сега - бившите слуги на тази аристокрация - Гоце , например ...
  Имаш верни слуги на руските инереси и ДРУГИ верни - но , които ИСКАТ да лапат Евро мангизи и затова- са по- прикрити /Сергея ,Доган и Гоце ///
  Имаш елемнтарни популисти, нови - но ДС- потомство или традиции - росенпетровци ..
  Имаш задължени лица - към ДС- цветанвасилевци ...)
  Имаш фалшиви партиоти- черпещи гласове от недоучили съсловия :) /сидеровци /.
  Имаш фалшиви "граждански организации"- с червени елечета отдолу - пак ДС- слуги - Национални фронтове -- и имената са им такива ..
  Имаш етническа партия - ДС- продукт-купуваща нискограмотни ромски гласове ..
  И малко , засега - опитващи се да бъдат НОРМАЛНИ партии- евро-атлантически ориентирни- от по- чисти хора, граждани , по-млади - юристи...
  В България, ВСЕ още обществото е патриархално със силни СЕМЕЙНИ влияния и в по- горните , и в по- долните слоеве на населението ..
  Имаш изнудване и заплахи от селски кметове- на възрастни хора по селата , имаш бивши фуражки с местно влияние , плашещи хората там ..
  Имаш , с две думи - НЕ осъвременено българско общество, залитащо между сменящи се вождове- началници и стаден инстинкт - на голяма част от 'гражданите " ..
  Ама, няма аз да ти давам примерите - ти сам трябва в ДЪЛБОЧИНА да ги откриваш :)))
  Имаш ли представа , например , КОЛКО слоя влияния има НОЩНО време в едно потънало в тъмнина българско село ?? :)
  И ЗАЩО това село НЕ гласува за БЗНС , а за БКП-БСП- например ?? Или за ДПС ????
  Не се плъзгай теоретично- само по видимата част ..
  Изследвай в дълбочина причините и явленията :))
  Проблемът ни все още е , КАК гражданинът да започне САМ и независимо да мисли и гласува , а не стадно, както досега ...
  Това ти е работата..Действай ....)))
  Всичко , което си написал е важно , но е на ВТОРО място - вторично , после идва на линия..
  Първично е СРЕДАТА, в която се развива всичко това , което си написал :
  Оттам трябва да започнеш ...)))
  Защо , например, никой не може да плаши швейцарския или френския селянин - за КОГО да гласува ???
  Или работника в дадена дори частна фирма ?? ТАМ и у ..нас ../ковачки и сие / ...)) и т.н. , и т.н ..:)

  BIG AL
 59. 59 Профил на lara_croft_
  lara_croft_
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Избор няма. Кандидатът е един, както едно време на изборите, но цветовете са много и това подвежда хората.

 60. 60 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#51] от "Митака":
  Kaкто реши избирателя.
  Такива са правилата. На демокрацията.
  Всички трябва да се борят за спечелването на доверието му

 61. 61 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#57] от "Кремена":
  Ама, разбира се!
  Уважавайте само себе си..

 62. 62 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  До коментар [#9] от "emil":

  ++++++++++++++++++++

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 63. 63 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Избираме от развалената стока на политическата сергийка.......Който и да избереш, все изгнила стока ще е.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 64. 64 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 561 Неутрално

  конституцията на българия как гарантира свободата на словото и печата?

 65. 65 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1088 Весело

  [quote#63:"ARRI"].......Който и да избереш, все изгнила стока ще е.....[/quote]Вие ТРОЛовете не си ли четете инструкциите от регионалния БСП/ДПС гаулайтер?

  Мнооого от отдавна ОПОРНИТЕ ТОЧКИ не трябва да се ограждат с многоточия в началото и края.

  Тази ваша опорна точка, дърта като столетницата, обслужва само БСП, ДПС и Атака.

 66. 66 Профил на lele266
  lele266
  Рейтинг: 443 Неутрално

  колкото акълът на народа, накива и партиите му. Няма на кой да се сърдим. Ако българина е прост, чете жълти вестници и вярва на барековци то тогава заслужава жалката си съдба.

 67. 67 Профил на Tyson
  Tyson
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Нужна е промяна (основно личностна и структорна), както в ляво така и в дясно.

  НЕГЪР НЕ СЪМ, НИТО БИЯЧ, МИС КАЛИФОРНИЯ ДАЖЕ НЕ СЪМ Я ВИЖДАЛ САМО ЧЕ ЗНАЙ ТАЙСЪН СЪМ АЗ
 68. 68 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#14:"inadilov"] (трудно се пише преди първо кафе през телефон[/quote]


  ... а как ли се "чете" през телефон и защо? - не ми се "мисли"...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 69. 69 Профил на БОЙКОТ
  БОЙКОТ
  Рейтинг: 229 Неутрално

  МОЛЯ ,НЕ НАРИЧАЙТЕ ГРУПИТЕ ПО ИНТЕРЕСИ ,ПАРТИИ .
  ЦЕЛТА Е НИЕ ДА СМЕ НА ВЛАСТ ,АКО ПОБЕДИМ ВЪВ ФАЛШИФИКАЦИЯТА ИЛИ ОПОЗИЦИЯ АКО НИ БИЯТ ПО ТАЯ ЛИНИЯ ,НО ПАК ТАМ .!!!!!!!!!!!
  ЗНАЕМ ЧЕ 1 % ХРАНИ ДОСТА УЖ ПРОТИВНИЦИ .?????
  БОЙКОТ НАРОДЕ .!!!!!!!!!!!!! ДРУГОТО Е ПОДКРЕПА ЗА ПОСОЧЕНИТЕ ПО ГОРЕ .!!!!!!!!!!!

 70. 70 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 561 Неутрално

  с изключение на зелените няма друга политическа сила, която да има визия как да приспособим живота си към вече 100% сигурните климатични промени. политиката през следващия век може да се окаже не въпрос на интереси, а на ОЦЕЛЯВАНЕ. оцеляване в глобален план...

 71. 71 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3864 Неутрално

  До коментар [#30] от "etty1":

  Парадоксалното е че през1990 година аз също не чух никой да каже че е гласувал за БСП. Всички казваха че не са гласували за тях а резултата беше очевиден. Същото е и сега, хората говорят едно за престиж , а гласуват робувайки на акъла си.Никак няма да ме изненада резултат в полза на Бареков .

  klimentm
 72. 72 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 507 Весело

  колко пъти прочетох статията и математически анализ на графиките приложих и пак не мога да реша за кого от тия да гласувам.ще взема да гласувам за СЕБЕ си

  за чиста и свята република-но не с този народ
 73. 73 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  всичко това доказва едно,че като нация сме неспособни да се стабилизираме сами,ако не са турците това ще са руснаците,ако не са те ,тогава западняците..но сами никога не можем да се управляваме успешно..очаква ни тотална разруха,помията не е била никога толкова много и воняща,всички са силно мутирали и самозабрави ли са се в безграничната си лакомия за крадене и забогатяване под прикритие на политиката,освен помия за сегашната ситуациа в бг политика няма др по подходяща дума

 74. 74 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#10] от "emil":

  Точно така! Ето защо избирам ГЕРБ! Не са идеални, но са най-приемливи. Особено на фона на управлявалата преди официално обявена тройна коалиция и на фона на сега управляващата необявена тройна коалиция на Гея, Бея и Злодея... Към РБ ще имам резерви, докато не застанат на дело срещу пагубната политика на БСП. А партията на Бареков BG - WC е позор за политическия живот на българския гажданин! Не случайно в нея се преля електората на Атака - измета на България...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 75. 75 Профил на babagicka1
  babagicka1
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#71] от "klimentm":

  Печатници дал господ друже.....като не ти харесат вота си печатат нови бюлетини.....

 76. 76 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#17] от "thesame": Смилов не е журналист, а преподавател в СУ. А като няма качествено образование и най-елементарните и популярни латински съкращения ще ви изглеждат непознати. Учете се, бе...

 77. 77 Профил на debil
  debil
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Статията не е лоша , но анализът малко ми куца. Примерно АТАКА се дефинира като сравнително крайна националистическа партия, но това според мен е само на думи, защото ръководството на партията е патерица на "лявото" БСП и етническото ДПС. Т.е. според мен доста партии са едни на думи ( на хартия) а на практика - други.

 78. 78 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 441 Неутрално

  [quote#3:"Дедо Либен"]Всички партии предизборно обещават "Борба с корупцията", но след това забравят за обещанието си.[/quote]

  Не бъди наивен дедо Любене! Как да се борят със и срещу себе си? Не очакваш сами да почнат да се закопчават. Гледам снимките на тези хора.......без Радан и Бюреков те всички са за затвор за държавна измяна и корупция. Последните 2 ма точат само лиги и се представят за поредните месии, но и около тях е меко казано мътно.

  Истината е че, няма за кого да се гласува. Нямаме нищо - нито един нормален политик или кандидат такъв!

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 79. 79 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  Данните не са коректни - базирани са на предразсъдаци и няма как да се стигне до правилни изводи. Освен това за Европейски избори трябва да се разположат относно Европейските репери
  ПЕЛ - в ляво няма никой,
  GUE/NGL - и тук няма никой,
  S&D - БСП, АБВ?
  Green/EFA - ?,
  ALDE - НФСБ, ДПС,
  EPP - ГЕРБ, РБ,
  ECR - няма никой,
  EFD - няма никой,
  NA - Атака ? А ББЦ къде е ???

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 80. 80 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Много добър анализ на Даниел Смилов. Браво и мерси!
  Казано по-простичко, следващия парламент, ще е същия като този, само вместо Болен Гаджев, там ще гледаме Дудука. Смяната се налага от корпоративната банка и весниците на наднормената майка.
  Всички графики ми приличат на петолъчки и няма много полза от тях, но както казах, статията е супер.

 81. 81 Профил на Емануил
  Емануил
  Рейтинг: 498 Неутрално

  няма истински (подчертавам) консервативни партии - няма да гласувам. за Соц-национал-либералния бълвоч, единственото което остава на здраво мислещия е да се моли Богу и да действа - всеки Божи ден да прави нещо в ползва за своята държава - независимо малко или голямо да е то. Туко виж някой от горе споменатия бълвоч се освестил и е станал човек!

  http://www.erepublik.com/en/referrer/embeca
 82. 82 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 450 Гневно

  Няма нито разделителни, нито разломни линии.
  Това може да е за науко образна дисертация.
  В България всяка партия играе своята превдо игра.
  Всъщност, само се краде, нищо друго.
  Вижте изборния кодекс, закона за политическите партии, както и този за участието на гражданите в управлението, пък и Конституцията, за да осмислите мащабите на цинизма, който ни управлява и ограбва!

 83. 83 Профил на superceci
  superceci
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Из между какво избираме ли?
  Герб - агент Буда и полицейщина
  Бсп - руски шпионин и доказани червени терористи
  ДпС - агент Павел,агент Сава и други нехора от ДС
  Ббц - тук е излишно да пиша за Дудука
  Атака - Болен,издигнал се по същия начин като Бареков
  Рб - нестабилна и непоследователна "коалиция" между червената кукувица,Сдс - патерица на герб в миналите избори и спонсорираната от забранилия twitter Реджеп Таийп ЕрДоган
  Нфсб в съюз с горд - и тук отново медия,тпзи път Скат.Сбирщина бивши сик-аджии от силовите групировки,в сегашно време преуспели бизнесмени
  Абв - и отново агенти на ДС,начело агент Гоце
  Ндсв с Иляна Раева - ндсв бих си позволил да ги нарека антибългари,а Иляна Раева бих я сравнил с Нешка Робева
  Зелените - Във всяка европейска страна този вид партии са считани за особено леви,но само у нас са против Бсп.Като видите членовете става ясно.
  Глас народен - Свелтьо от Хиподил,автор на парчето "Г*за ме боли"

 84. 84 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Като изключим РБ, останалите страдат от ярко червена, дълбоко , неразривна и неизлечима, руско - мафиотска зависимост.

 85. 85 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#36] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  да бачо илия ,аз и още много Ние сме му делегирали правото да говори от наше име...Пукаш ли се от яд , старче.

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 86. 86 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#84] от "yorddj":

  много бързо забрави водача на листата ви... къса памет , много къса.

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 87. 87 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#83] от "superceci":

  значи си за Гъби.. Алито от столипиново , Шекера от филиповци и Асан от максуда ще гласуват от твое име и за твоя сметка.. така че споко пич , върви си за гъбки и не го мисли ...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 88. 88 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Ако не гласувам, ще оставя съдбата в ръцете на другите, които вероятно са купени за по 50 лева. Нищо, че купуването и продаването на гласове е престъпление.
  Така че ще е по-малкото зло, което и да е ...

 89. 89 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Изборите у нас са като да бъркаш в торба с отровни змии. Която и да избереш, изходът ще е един и същ.

 90. 90 Профил на chr81
  chr81
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Избираме между по-малкото л.айно. Лично аз няма да гласувам за тези крадци и кръвопийци, които погребаха България последните 25 години. Т.к. не виждам никаква светлина в тунела, но искам все пак да гласувам (мое право е, след като внасям данъците си тук, хрантутя една камара държ.служители, рушветчии, пенсионери и мангусти и си погребах бъдещето за да остана да работя за родината си, без да предполагам в какво ще бъде превърната), то гласът ми ще отиде за Светльо Витков или някой подобен. А на ЕС пожелавам да се разпадне - от все сърце. Това е най-голямата карикатура на съюз, която може да съществува. Причините са много и се виждат от всеки.

 91. 91 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Любопитно

  До коментар [#85] от "too_many":
  Mлади момко,
  това чувство ми е непознато.
  А на Вас ще Ви повярвам чак след като видя нотариално завереното пълномощно.
  Щото, в противен случай, ще си останете един празнословещ дърдорко, който с лъжи избива дребните си комплекси

 92. 92 Профил на Blagoy Georgiev
  Blagoy Georgiev
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Имаме уникален избор, Гоце, МУхобойко, та Дудучето...

 93. 93 Профил на Blagoy Georgiev
  Blagoy Georgiev
  Рейтинг: 229 Неутрално
 94. 94 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7658 Неутрално

  До коментар [#4] от "BlueWater":
  Този въпросник го попълних миналата година преди изборите и точно отговори на моето политическо убеждение.

 95. 95 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Трябва да се гласува за партии, които:
  - не са популистки,
  - не са псевдо националистически,
  - не представляват корпоративни, олигархични и мафиотски интереси,
  - не потискат гражданското общество и институциите,
  - не искат България да напусне ЕС и НАТО,
  - не са с лява политико-икономическа идеология,
  - не поддържат фасадната псевдо демокрация у нас...

  За какви партии да гласуваме?
  - държащи България да продължи да членува в ЕС и НАТО,
  - поддържащи гражданското общество и институциите,
  - ценящи демократичните ценности,
  - имащи за приоритет развитието на науката, образованието и културата в България и в ЕС.

  Гласувайте! Това е наше право, задължение и отговорност.

  Гласувайте по съвест!

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 96. 96 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#48] от "Stream": Може да ти е писнало но системата е скроена така ,че да не допуска неудобни играчи.

 97. 97 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1866 Весело

  До коментар [#71] от "klimentm":

  Според "бръснача на Окам" може би просто общуваме с просветени хора, които за жалост не са мнозинство.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 98. 98 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Определено авторът следва да бъде похвален за старанието, което е вложил в материала. Личи стремеж към обективност.
  Но нещо графиките много прогербаджийски. Сега ББЦ да са по-корпоративни от ГЕРБ е невъзможно, защото самия ГЕРБ се поддържаше активно от инспираторите на ББЦ. ГЕРБ се поддържаше и се поддържа от още много корпорации, и ще се поддържа ако дойдат пак на власт още повече. Така че много моля. ДПС нямали национализъм, как да нямат? Вярно че е уникален но си е национализъм.

 99. 99 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#95] от "ISTORIK":

  и в тоя форум ли се навлече? историк си колкото баба ми

 100. 100 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#74] от "Анализатор - КАСИРАНЕТО беше мирния изход!":

  няма мужда да го декларираш кристално ясен си. Тънее ли вратлето, тънее ли?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK