ЦИК обяви сигурните избирателни секции в страните от ЕС

ЦИК обяви сигурните избирателни секции в страните от ЕС

© Георги КожухаровЦентралната избирателна комисия обяви секциите, които ще бъдат открити автоматично в градовете в Европейския съюз, в които на изборите през последните пет години е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели.


Автоматичното откриване на секции в чужбина беше въведено с новия Изборен кодекс. Първоначално ЦИК обяви секции в 26 европейски държави (вижте прикачения файл), но впоследствие с ново решение ден по-късно заличи някои от тях.


От първоначалния списък отпадат Лил във Франция, Вилнюс в Литва, Загреб в Хърватия и Осло в Норвегия. ЦИК се коригира и като отбелязва, че Мостолес и Местолес е едно и също място в Испания.  
Извън автоматично откритите, могат да се открият секции по преценка на консула въз основа броя българи и подадените декларации. Ако за някои от градовете се съберат повече от 500 декларации, в нея може да се отворят и повече секции.


До 29 април е срокът, в който ще могат да се подават заявления за разкриване на изборни секции в страните от ЕС, където ще може да се гласува на евровота на 25 май. За да бъде разкрита секция, са нужни поне 20 заявления за населените места, в които има дипломатически мисии на България. В останалите населени места са нужни 40 заявления.


Подаването на заявления ще може да става по електронен път – през интернет страницата на ЦИК, или с подписан формуляр по образец, подаден лично или изпратен по пощата с писмо до посолството или консулството в съответната страна. В едно писмо може да има повече от едно индивидуално заявление. До 3 май комисията трябва да определи местата в държавите, в които ще се образуват секции.


Българските граждани, живеещи в друга държава членка могат да гласуват за представителите само на една страна. Те трябва да преценят дали да участват във вота на държавата, в която живеят, или за някого от българските кандидати, но не могат да направят и двата избора.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK