Хората с увреден слух в България искат реформа в организацията, която ги представлява

Хората с увреден слух в България искат реформа в организацията, която ги представлява

© Ангелина ГеноваХората с увреден слух в България са в безпътица и тънат в мизерия. Напълно са загубили доверието си в организацията, която ги представлява - Съюзът на глухите в България - и настояват за реформа в ръководството и начина й на работа. Това обявиха от инициативната група "Бъдеще за глухите в България", които организираха протест пред сградата на съюза в София тази сутрин.


На първо място, те искат оставката на председателя на СГБ Васил Панев, който по думите им ръководи организацията "авторитарно" от десетилетия. Те настовят да се променят сегашните навици на "многомандатност и безхаберие", "некадърност и тоталитаризъм", а също и неустойчивото социално и стопанско управление на структурата, като се промени "порочният и недемократичен" устав.  


Повече от 3100 човека са поставили подписа си в онлайн петиция за такава реформа в Съюза на глухите. "Вие добре знаете, че глухите в България и Съюзът на глухите, воден от председателя Васил Панев и неговите чуващи от управителния съвет не вършат никаква работа за глухите хора в България (а те са около 10 хиляди глухи и хора с увреден слух). Искаме да се изхвърли Васил Панев (който е на трона в продължение на повече от 50 години) и неговото обкръжение, които не пускат властта. Той и неговата клика живеят в миналото и работят за личен интерес", пише в петицията.  
Заради инертната работа на съюза интересите на хората с увреден слух не се защитават, нито получават опит и социални новости в крак със световните иновации, убедени са протестиращите. Това означава ограничен достъп до новите технологии, които улесняват живота и възможността за социално включване на глухите, както и до информация, качествено образование и възможност за професионална квалификация. В същото време съюзът печели проекти, от които никой не вижда резултат или дори доказателство за изпълнението им, казват още от инициативната група. 


Намерението на организаторите на протеста е да настояват за свикване на извънредно общо събрание на членовете на съюза, което става с подписите на една трета от тях. От началото на година групата има 1500 подписа за това на хратия. На общото събрание може да се избере нов демократичен устав на СГБ, след което да се организират прозрачни местни избори за ново ръководство и структурата да се модернизира, надяват се те. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK