Еротика в машината, или как църквата забрани една изложба (видео)

"Арт-поп", един от колажите на Кокимото станал причина за гнева на варненския владика Йоан.

© Калоян Илиев - Кокимото

"Арт-поп", един от колажите на Кокимото станал причина за гнева на варненския владика Йоан.Вчера вратите на градската художествена галерия във Варна бяха заключени час преди обявеното откриване на изложбата "Еротични нотки в колелата на православната машина" на авангардиста Калоян Илиев – Кокимото. Това стана след "молба" на Варненския и великопреславски митрополит Йоан, изпратена до кмета на града Иван Портних.


Свалената изложба на варненския художник Кокимото очаквано предизвика скандал. Той заплете в гордиев възел артистична провокация със спорна почтеност, успешен опит за налагане на цензура от църквата и безпринципен натиск от страна на общинската администрация.


"Изключително скандален прецедент"
Според договора, подписан от Кокимото и Градската художествена галерия "Борис Георгиев", изложбата на Калоян Илиев е трябвало да бъде открита още на 5 април. В същия ден Варненската и великопреславска митрополия отбелязва 9 месеца от смъртта на бившия владика Кирил. Заради съвпадението Кокимото приема да отложи откриването с четири дни, но все още не подозира, че писмото на митрополит Йоан до кмета на Варна Иван Портних ще има много по-тежки последици.


"Чистосърдечно апелираме към вас и Ви молим да направите всичко възможно да преустановите провеждането на тази изложба в Градската художествена галерия във Варна", пише в писмото на Йоан до Портних.


Още след първия сигнал, че изложбата може да бъде забранена, директорът на галерията Пламен Аврамов изпраща до кмета на Варна становището си. В него е написал следното:


"(...) да се забрани една изложба ще бъде изключително скандален прецедент в културния живот през последните 25 години. (...) В демократичните страни подобни прецеденти са недопустими и немислими, особено когато става дума за изкуство – най-свободната сфера на човешкото мислене и изразяване".


"Не мисля, че трябва да мълча"


Въпреки предупреждението процедурата за забрана на изложбата е задействана. Гневът на варненския владика е предизвикан от няколко колажа, в които са използвани архивни групови снимки на неизвестни монаси, свещеници и епископи. Те са изобразени с изплезени езици или мислещи за жени, мъже или оръжия. В други колажи са използвани снимки от проекта "The Art Farm" на датския художник Делвой. В него прасета от китайска ферма бяха татуирани с образа на Христос.


"Не мисля, че трябва да мълча в този момент, каза владиката пред БНТ в коментар за писмото си до варненския кмет. Правя го заради хората, които могат да бъдат смутени или да изпитат свещен гняв, когато отидат да разгледат тази изложба. Заради тях аз съм длъжен да реагирам по този начин".


Реакцията на църквата бе провокирана и от съвпадението на периода, в който трябваше да бъде организирана изложбата, с дните на Великия пост преди Великден. "Това е чиста случайност, обясни уредникът на галерията Румен Серафимов. Имахме заявка от Калоян Илиев твърде отдавна и сметнах, че предложеният период е уместен. Той предшества откриването на фестивала "Контемпо", който също представя авангардно и концептуално изкуство"


Решението


Независимо че писмото на митрополит Йоан е адресирано до кмета на Варна Иван Портних, публична реакция от негова страна не последва. В рамките на обществения дебат по темата в няколко поредни предавания на Националната телевизия Кокимото изрази желанието си за преодоляване на конфликта и дори намекна, че е склонен да преговаря за отлагане на откриването. Във вторник обаче варненският Общински съвет внезапно разпространи декларация. "Изразяваме становище: изложбата да се представи след празника на друго място, а не в Градска художествена галерия – Варна", пише в разпространения текст.


Веднага след позицията на Общинския съвет последва и друга – на т.нар. Обществен съвет по култура към кмета на Варна. В текста й се казва, че "изложбата противоречи на Правилника за устройството и дейността на Художествена галерия – град Варна, според който дейността й трябва да бъде съгласувана със Светия Синод на БПЦ" и, че "изложбата е срещу българското достойнство, християнски ценности и морал".


"Запознах се с тази позиция, както и със становището на председателския съвет към ОбС и ще се съобразя с тях. Защото Варна не е всеядна", бе цитиран в края на текста и самият кмет Иван Портних. По-късно през деня той коментира темата с отменената изложба и във Facebook, където написа следното: "Решението е мое, не на Съвета. Но мнението на творците в него беше важно за мен при взимането на това решение". Въпреки това вчера от пресслужбата на Портних категорично отрекоха той да е давал устно или писмено указание за отмяна на изложбата.


За коментар не бе открит и новоназначеният директор на общинската дирекция "Култура и духовно развитие" във Варна Антония Йовчева. Според секретарката й тя бе "в срещи извън кабинета си". Йовчева не отговаряше и на мобилния си телефон. Но според служители в Градската галерия на Варна, няколко пъти през деня тя е водила ултимативни разговори с Пламен Аврамов. След тях той бил принуден да издаде странна по съдържание заповед. В нея обяснява на подчинените си, че заради цитираните становища на Общинския съвет и Обществения съвет по култура "изложбата (на Калоян Илиев) не може да бъде проведена или открита на територията на Градска художествена галерия Варна".


"Вие си поемете отговорността"


Преди да планира експозицията си в Градската художествена галерия във Варна Кокимото е представял включените в нея колажи в София и в Пловдив. "Парадоксално е, но дори известният с крайния си консерватизъм пловдивски митрополит Николай не си позволи да забрани показването на колажите, каза Дора Дончева, галерист и куратор на фестивала "Контемпо". Творбите на Калоян са минали през сериозни журита, а една от изложбите си във Вилнюс той показа, когато градът беше Европейска столица на културата", обясни тя.


Оказа се обаче, че за отказа от организирането на изложбата има ясен, по-скоро морален, отколкото естетически мотив. Непонятно защо никой от общинската администрация във Варна не пожела да го формулира. Направи го професор Калин Янакиев, към когото екипът на Иван Портних се обърна за становище по проблема.


"За колажите са използвани архивни снимки на хора, на които са приписани определени пороци, каквито те най-вероятно не са имали, каза Янакиев. Техните близки навярно биха се почувствали засегнати от това".


Въпреки всичко според Янакиев Митрополит Йоан не е можел да забрани изложбата. "Аз казах на варненските общинари - вие си поемете отговорността, обясни той. Художникът е казал, каквото е искал да каже, а митрополитът е поискал, каквото е поискал, защото е длъжен да го направи. Крайното решение ще си го вземете вие".


Сходно е и мнението на изкуствоведа Румен Серафимов. "Единственото, което има значение за мен, е качеството на изкуството, казва той. Кокимото има неща, които харесвам, към други съм резервиран. Но моят въпрос към него е защо не е използвал за колажите си снимки на митрополитите от Св.Синод в днешния му състав. Тогава шаржът му със сигурност щеше да предизвика овации, а не критика", обясни Серафимов.


"...останалото е либерална диктатура"


Но докато аргументите на изкуството търсят компромис, тези на църквата се оказаха чужди на светския либерализъм. И по тази причина тревожни в съюза си със светската власт.


"Това не е никакво изкуство, това е безвкусица и от тази гледна точка не може да се говори за свобода на изкуството, каза за "Дневник" свещеник Василий Шаган. Имаме становището на Председателския съвет на Общинския съвет във Варна, имаме становището на Обществения съвет по култура към кмета на града. Това са институции, получили правото да говорят от името на обществото. Всичко останало е либерална диктатура. За каква демокрация говорим, ако всъщност става дума за диктатура на либерализма? Не мога да разбера?", каза Шаган.


"Живеем в гротеска"


Малко преди 18ч. вчера, времето, в което трябваше да бъде открита изложбата на Кокимото, пред заключената порта на Градската художествена галерия във Варна се събраха шейсетина души. "Откривам закритата си изложба, каза пред тях Калоян Илиев. Благодаря ви за подкрепата, макар че очаквах да сте повече. Приемам това което се случи като обида, като погазване на правото ми да изразявам себе си. Но въпреки това няма да покажа тази изложба никъде повече. Тя е в интернет, в блога ми, в Youtube, ще я намерите там".


За присъстващите заключената с верига и катинар врата на Градската галерия във Варна се оказа символ.


"Тази случка ми напомня за друга, от 80-те години на миналия век, каза Дора Дончева. Тогава, след "сигнал" от същата тази сграда, от която и сега бе забранена изложбата на Кокимото, абстрактните творби на един от "непослушните" български скулптори Веселин Димов бяха разрушени с булдозери. Всичко се случи само на метри от тук в Морската градина. Един от знаците на нашето съвремие е гротеската, каза още Дончева. Нещо повече – ние живеем в гротеска, а не на розов облак".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (105)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4227 Неутрално

  Само крайно мракобесни институции ЗАБРАНЯВАТ изкуство, каквото и да е то, както само изключително деградирали общества смятат това за НОРМАЛНО.

  От забраната на тази изложба до аутодафетата - кладите с "упадъчна" литература - има само една крачка, по-скоро педя.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3105 Весело

  След "баба Гуси" тая изложба е самата невинност !

  Само би дигнала реномето на църквата и привлекла тийнпоклонници !!!

 3. 3 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 578 Весело

  "В демократичните страни подобни прецеденти са недопустими и немислими, особено когато става дума за изкуство – най-свободната сфера на човешкото мислене и изразяване"

  Дам. Ако не е намесено мюсюлманството, че тогава става взривоопасно. Кво искате сега ? Поповете да тичат с пръчки динамит и да взривяват ли ?

 4. 4 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Всичко е наред у Балгариата, та ни занимавате с таквиз едни въпроЗи!
  Явно за някой наистина всичко е наред! Но така само издигате пропаст между вас, и останалото мнозинство от хора, които мислят за далеч по-прозаични неща, като роб ли съм или феодален селянин на топлофикация, защото дори и с откачени радиатори те ми начисляват дебели сметки!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 5. 5 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  [quote#1:"Norman Granz"]Само крайно мракобесни институции ЗАБРАНЯВАТ изкуство, каквото и да е то[/quote]
  Между "изкуство", и "каквото и да е то изкуство"...има разлика от небееееееееееееето до земята.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 6. 6 Профил на v_vendeta
  v_vendeta
  Рейтинг: 755 Любопитно

  "...либерална диктатура"

  Останах с впечатлението, че във Варна нещата са доста сбъркани.
  Един си говори, друг притиска трети за решение, което няма силата на забрана, а четвърти силно се повлиява. Пълен конфиденс!

  the more we learn, the more we die...
 7. 7 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  Правилно другари, великоправославието е застрашено! Анатема на тези капиталистически изкуства!

  The best way to predict the future is to invent it.
 8. 8 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 578 Неутрално

  "Нещо повече – ние живеем в гротеска, а не на розов облак"
  Защото така искаме да живеем. Никой не ни кара насила. Като не искате да живеете така, то го направете както на вас ви се иска да бъде. Ама не ви стиска. Като чуете думички като "власт", "богат" и т.н. Опускате се, треска ви тресе и т.н.

 9. 9 Профил на hashtag
  hashtag
  Рейтинг: 409 Весело

  Добре, никой ли не се усеща, че точно това е била целта на въпросният артист? Да бъде скандален, че някой да му обърне внимание на посредствената изложба? Някакви нескопосани еротични колажи на попове не бих ги нарекъл арт, нито модерно изкуство. И със сигурност не им е мястото в общинска сграда точно на Великден.

 10. 10 Профил на datalove
  datalove
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Кметовете на ГЕРБ по морето напоследък сериозно ме тревожат. Първо този на Бургас прие награда от Путя за принос в българо-руските отношения с неприкрито въодушевление, а сега и Иван Портних нещо взаимства опит от великая православная Рассия в борбата за "християнските ценности" и срещу "моралната развала"...

 11. 11 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Църквата да не би да иска да върне светата инквизиция.А кмета на Варна цензурата от времето на Т. Живков.От къде на къде ще забраняват изкуство.

  писнало ми е от левичари
 12. 12 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  "Приемам това което се случи като обида, като погазване на правото ми да изразявам себе си."

  Не този "творец" би трябвало да се чувства обиден. Скандалното не е задължително изкуство, още по-малко качествено такова. Сигурно може да изразява себе си/ макар и да се съмнявам, че има какво да изрази/, но без да наранява чувствата на хората или да се гаври с починали духовници. ЗАЩО НЕ НАПРАВИ КОЛАЖИ НА СВОИТЕ ПРЕДЦИ.
  А, аз като православен, например бих бил изключително възмутен, ако като "творба" ми се представят снимки на прасета, татуирани с образа на Христос. В никакъв случай пошлото, грозното и отблъскващото не може да се нарече изкуство

 13. 13 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#9:"tic_tac"] Да бъде скандален, че някой да му обърне внимание на посредствената изложба?[/quote]
  Ти май си някой виден културтрегер,че определяш кое е посредствено.Нека все пак дадем право на публиката да определи това.

  писнало ми е от левичари
 14. 14 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Престанете да ни занимавате с този идиот Кокимото. Няма никаква критика на църквата, защото това са фотоси от времето, когато Църквата е играла истинска роля в живота на България.
  Сега е ясно каква е. Ако направи шаржове с Неофит и другите ДС дружинки, първи ще го подкрепим.

 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4227 Неутрално

  [quote#5:"Sour Cherry"]Между "изкуство", и "каквото и да е то изкуство"...има разлика от небееееееееееееето до земята.[/quote]

  Ти цивилен изкуствовед ли си?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на zlatediki
  zlatediki
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Светия синод първо да очисти редиците си от агенти на ДС и едва след това ще има моралното право да бъде морален коректив на обществото.

 17. 17 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 884 Неутрално

  [quote#1:"Norman Granz"]Само крайно мракобесни институции ЗАБРАНЯВАТ изкуство, каквото и да е то, както само изключително деградирали общества смятат това за НОРМАЛНО.[/quote]
  Пич, гаврата не е признак на възвишеност.

 18. 18 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Е стана известен и в България не самов наркоманските среди на Варна

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4227 Неутрално

  [quote#17:"Отнесен"]Пич, гаврата не е признак на възвишеност.[/quote]

  Тъй ли бе, другарю? Гавра е толкова относително понятие, че правото в цивилизования свят не го криминализира. Виж, ако си талибан, ирански молла, български "ристиенин" (от ДС) или член на вътрешния кръг Путинови съветници, за гавра можеш да вкарваш в тюрму, или направо да теглиш пулю в лоб.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на loremipsum
  loremipsum
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Да изпитате свещен гняв е единственият ви шанс за нещо свещено във вас, христосаджии. За съжаление самият Кокимото е християнин и визуалните му критики са прекалено сдържани и дипломатични.

 21. 21 Профил на hashtag
  hashtag
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#13] от "koiot":

  Не ми трябва да съм изкуствовед за да знам кое е изкуство и кое отчаян опит за привличане на вниманието. Никакво майсторство няма в това да вземеш снимките на починали попове и да им нарисуваш с фотошопа изплезени езици.

 22. 22 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Църквата в Бг е зле... И само се опитва да отвърне хората от себе си... Само глупави хора и глупави мутрополити... Ако искаш
  До коментар [#1] от "Norman Granz":

  Добре дошли - тея се мислят за средновековна инквизиция сигурно...

  www.soundcloud.com/x2805
 23. 23 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  До коментар [#15] от "Norman Granz":
  Ще дадеш ли своето разбиране за
  [quote#1:"Norman Granz"]изкуство, каквото и да е то[/quote]

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 24. 24 Профил на loremipsum
  loremipsum
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#9] от "tic_tac":

  Основен критерий за добро изкуство е да предизвиква реакция в обществото. Доколко са изящни колажите няма никакво значение. Щом хората се спират да се замислят за ролята на църква и бог в живота ни, значи въпросното изкуство е постигнало целите си и следователно е добро.

 25. 25 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#21:"tic_tac"]Никакво майсторство няма[/quote]
  Дали има или няма нека да оставим публиката да реши,а не кметовете и поповете.Изведнъж големи моралисти станаха.

  писнало ми е от левичари
 26. 26 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  [quote#21:"tic_tac"]Никакво майсторство няма в това да вземеш снимките на починали попове и да им нарисуваш с фотошопа изплезени езици. [/quote]
  +++++++

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 27. 27 Профил на Masala Sama
  Masala Sama
  Рейтинг: 8 Весело

  Не оспорвам правото на провинциалната претенциозност, да твори диалектен авангардизъм, но се чудя, какво дирят тез селски вечеринки в национална медия. Извинете, но къде е новината?

 28. 28 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 884 Неутрално

  [quote#19:"Norman Granz"]Тъй ли бе, другарю? Гавра е толкова относително понятие, че правото в цивилизования свят не го криминализира.[/quote]
  Притеснен съм за това, че се гордееш с гаврата, която си направиха едни младежи с Ботев и Левски само за това, че било демократично и трябвало да се поощряват такива прояви.

  А гаврата е език на омразата и противопоставянето и води до тежки и кървави рецидиви в обществото.

 29. 29 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 927 Разстроено

  Не знам ,ама има нещо сбъркано в тая страна щом толкова хора ,иначе с големи претенции се опитват да защитават откровените малоумщини на некакъв явно изперкал.
  И да му викат на това изкуство.
  Човекът-"творец" е нагледен пример защо не трябва да се закриват лудниците в България.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 30. 30 Профил на Момчил Карабулев
  Момчил Карабулев
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Проблемът е там, че сме секуларна държава и е недопустимо БПЦ да звъни в общината, за да се забранява каквото и да било. За тези работи си има ред.

 31. 31 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Има ли забрана, има цензура. В света има всякакви изложби, като например фигури направени от части от трупове, но не ги забраняват. Не го разбирам, не бих отишла на такава изложба, но светът полудя по роклята от пържоли на Лейди Гага. Изкуството е неизмеримо и щом има публика и почитатели, значи носи някакво послание,в това му е смисъла. Мисля,че като новоназначен митрополита си прави дивиденти сред патриаршите и доста пресоли манджата.

 32. 32 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  по-скандалното е, че липса на елементарно възпитание и уважение се титулова като изкуство.

  не съм ревностен християнин, считам религията за умение за манипулиране на безпросветните маси, но също така смятам, че е въпрос на чест да се спазват християнските добродетели (каквито добродетели разбира се има и в други религии).

  кандидат-"творецът" просто се опитва да влезе в новините, опитвайки се да създаде скандал с користни цели, един вид чалга, но не в музиката, а в изкуството.

 33. 33 Профил на hashtag
  hashtag
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#31] от "Светулка":

  Чакам да дойде денят в който започнат да излагат кравешка тор из галериите. Не е важно да е добро, нито да е красиво, важното е да е "скандално".

 34. 34 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Пореден пример защо държавата не трябва да се меси в изкуството.
  Тотална приватизация на всички галерии и закриване на всички "културни съвети" който са единствено хранилка за комунисти и православни талебани.

 35. 35 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2462 Любопитно

  Не разбирам, защо видеото е като СРС?!
  Сякаш е снимано нелегално?

  I Want To Believe
 36. 36 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2557 Неутрално

  Кокимото има усет към арта колкото теле към ядрената физика.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 37. 37 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2557 Неутрално

  [quote#33:"tic_tac"]Чакам да дойде денят в който започнат да излагат кравешка тор из галериите. Не е важно да е добро, нито да е красиво, важното е да е "скандално". [/quote]

  Инсталациите тип 'клошар изразява себе си' са отдавна измислени - http://en.wikipedia.org/wiki/Artist%27s_Shit

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 38. 38 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  [quote#30:"Момчил Карабулев"]Проблемът е там, че сме секуларна държава и е недопустимо БПЦ да звъни в общината, за да се забранява каквото и да било[/quote]
  Проблемът е,че не си чел статията.
  Там пише,че БПЦ е изпратила писмо, с което протестира.
  БПЦ няма право да забранява,БПЦ ПРОТЕСТИРА.
  Пламен Аврамов,шефа на галерията е издал заповед и е ЗАБРАНИЛ:
  "издаде странна по съдържание заповед. В нея обяснява на подчинените си, че заради цитираните становища на Общинския съвет и Обществения съвет по култура "изложбата (на Калоян Илиев) не може да бъде проведена или открита на територията на Градска художествена галерия Варна"

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 39. 39 Профил на hashtag
  hashtag
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#37] от "dgd":

  Ох, така не съм се хилил от много време. Най ме зарадва частта в която колекционер съди музея, че част от "арта" се е излял.

  Вземай пример, Кикимото!

 40. 40 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Много се чудя как разни боклучави колажчета могат да се наричат изкуство - това си е чисто и просто една посредствена жълтения. Дори вече се съмнявам в психичното състояние на автора. Не е лошо да ходи да се прегледа на психиатър!

 41. 41 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1743 Неутрално

  Хе, хе, Варненския и великопреславски митрополит Йоан е сложил финалния щрих върху творбата. Неговата намеса е превърнала произведението в концептуален 'перформънс' и 'хапънинг' с участието на местните управници. Дерзайте, свети отче!

 42. 42 Профил на Емануил
  Емануил
  Рейтинг: 479 Неутрално

  чиста гавра с вярата на хората, но едва ли на СЕМЕЙСТВОФОБИТЕ им пука !!!

  http://www.erepublik.com/en/referrer/embeca
 43. 43 Профил на peron
  peron
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#3] от "bluescreen":

  Двуличието е неизмеримо, когато се засяга свобода на словото. Или няма теми табу, или се поставят някакви теми табу, които обаче като се прекрачат се мерят с един аршин.

  Обаче, ако имаше вместо владики, млади СС-овци, щеше Хелзинския комитет да каже, че е пропаганда на насилие.

  П.С. От чисто естетическа гледна точка - времето на поп-арта не умря ли с Анди Уорхол, смисъл малко е демоде, а и изпълнението е плачевно.

 44. 44 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 685 Неутрално

  На това 'артистче' - Квазимодо, една мотика 10 номер и един блок с царевица!! Да видим дали 'креативния' му талант е способен на нещо полезно!

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 45. 45 Профил на Граф Влад Задyнайски - semper idem
  *****
  Любопитно

  [quote#7:"virakocha"]Правилно другари, великоправославието е застрашено! Анатема на тези капиталистически изкуства! [/quote]
  Не е капиталистическо!
  Морално-етично разлагаше и войнствуващо-бездарно е!

 46. 46 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1743 Неутрално

  [quote#31:"Светулка"]роклята от пържоли на Лейди Гага. [/quote]

  'Лейди' Гага е изплагиатствала тази идея от Дали, който е бил проектирал месна рокля за жена си Гала за някакъв бал, през трийсетте години на миналия век. Както и с повечето си 'идеи', така и с тази Гага няма никаква друга заслуга, освен че е послушала съветите на някой по-осведомен от нея.

 47. 47 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1552 Любопитно

  Цялото творчество на въпросният "художник" е, меко казано, идиотско, но пък забраната му е дивотия. Уж сме в 21 век, когато такива неща би трябвало да са останали далеч в миналото, пък и не сме мюсюлмани, нали?
  Оставям настрана факта, че ако въпросният "художник" беше изтипосал така ислямски духовници, то забраната за излагане на "картините" му щеше да е най-малкият му проблем.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 48. 48 Профил на peron
  peron
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#7] от "virakocha":

  Това, че успя да направи лиазон между православието и комунизма е страхотно. Мисля че дължиш извинение на всички вярващи, които са жертви на комунизма. А такива тъмно сини тролове като теб, не се отличават с нищо от читателите на вестник "Дума" - сляпо вярващи, платени драскачи, които не мислят или анализират, а изливат личната си злоба към останалите.

 49. 49 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1743 Весело

  [quote#33:"tic_tac"]Чакам да дойде денят в който започнат да излагат кравешка тор из галериите[/quote]

  Ами много си назад - още от 60те години се излага човешка 'тор', опакована в консервени кутии - 'Мерда д'артиста' на Пиеро Манцони.

 50. 50 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1101 Весело

  [quote#47:"VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!"]Оставям настрана факта, че ако въпросният "художник" беше изтипосал така ислямски духовници, то забраната за излагане на "картините" му щеше да е най-малкият му проблем. [/quote]
  Нямаше да сте стигне до забрана въобще....щото нямаше да успее да ги изложи.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 51. 51 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1743 Неутрално

  [quote#43:"peron"]времето на поп-арта не умря ли с Анди Уорхол, смисъл малко е демоде[/quote]

  Той е заложил на играта на думи: 'поп-арт' ----> 'арт-поп', като акцентът е на 'поп' - свещеник. Иначе е ясно, че нищо оригинално не се е раждало по нашите земи от главите на художници.

 52. 52 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  за такава реклама при това безплатна кокимото едва ли е мечтал ,а иначе ако всичко това не е някакъв предвариелно планиран пиар трик ,опитите на разни чиновници да цензорират и ограничават свободата на изразяване в една демокрация е нещо напълно недопустимо

 53. 53 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1743 Неутрално

  [quote#44:"rumata"]На това 'артистче' - Квазимодо, една мотика 10 номер и един блок с царевица!! [/quote]

  Същото би се отразило чудотворно и върху Техни Високопреосвещенства!

 54. 54 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#47] от "VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!":

  Какво означава " не сме мюсюлмани, нали" на мюсюлманите не могат да бъдат наранявани чувствата, а християните могат да са унижавани /да не говорим, че в много мюсюлмански страни и малтретерани и убивани/?
  Има норми на поведение и на изразяване, които не може да бъдат прекрачвани. И то не само заради зачитане на достойнството на околните, но и заради самоуважението си. Такива като споменавания "творец" явно са далеч от подобни понятия в "самоизразяването си"

 55. 55 Профил на Граф Влад Задyнайски - semper idem
  *****
  Разстроено

  [quote#9:"tic_tac"]Добре, никой ли не се усеща, че точно това е била целта на въпросният артист? Да бъде скандален, че някой да му обърне внимание на посредствената изложба? [/quote]
  [quote#32:"хм"]кандидат-"творецът" просто се опитва да влезе в новините, опитвайки се да създаде скандал с користни цели, един вид чалга,[/quote]
  Това е така,но не то е най-страшното!
  В случая бездарният нарцисизъм на полуинтелигентния „творец“ се използва с по-далечна и,бих казал,"стратегическа" цел - РАЗКЛАЩАНЕ НА ХИЛЯДОЛЕТНИТЕ УСТОИ НА ПРАВОСЛАВИЕТО!
  Така или иначе ние сме се развивали като култура на базата на тава православие!
  Няма значение дали сме ортодоксално вярващи или атеисти - това е „бит“,морално-етични ценности“,„Понятия“...etc.!
  Опитват се да разрушат всичко тава...в Русия с извратенящините на „Бесните Вагини“,у нас с малоумията на „творци“ като този...дори с обидните за мюсюльманите карикатури в Западна Европа!
  Кому е нужно всичко това оставям да се сетят по-разумните форумци!
  Само вижте кои „колеги“ са най-яростни защитници на бездарната изложба!...Най мракобесните е антибългапски пишещи!

 56. 56 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1552 Весело

  [quote#49:"princess_x"]'Мерда д'артиста' на Пиеро Манцони.[/quote]


  Абсолютен арт - http://lh5.ggpht.com/_iGWS6vGl1P8/S-SK5Ygr2CI/AAAAAAAAEPg/06U6DYLv7Wk/manzoni2_thumb2.jpg?imgmax=800

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 57. 57 Профил на Граф Влад Задyнайски - semper idem
  *****
  Неутрално

  [quote#48:"peron"]Мисля че дължиш извинение на всички вярващи, които са жертви на комунизма.[/quote]
  Намерихте кого да убеждавате,че дължи извинение...

 58. 58 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1162 Любопитно

  До коментар [#50] от "Sour Cherry":
  [quote#50:"Sour Cherry"]Нямаше да сте стигне до забрана въобще....щото нямаше да успее да ги изложи.[/quote]

  И това според теб е нормално и демократично, в една светска държава?
  Какъв цвят ти е бурката?

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 59. 59 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1552 Любопитно

  До коментар [#54] от "daam":

  Означава, че се намираме на по-високо цивилизационно и емоционално ниво и не е нормално да се заклеймяват хората, само защото нещата, които правят, противоречат на нашите разбирания, светоусещане или нараняват чувствата ни.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 60. 60 Профил на Граф Влад Задyнайски - semper idem
  *****
  Весело

  [quote#43:"peron"]От чисто естетическа гледна точка - времето на поп-арта не умря ли с Анди Уорхол, смисъл малко е демоде, а и изпълнението е плачевно. [/quote]

  Но ЧАЛГАТА е жива и войнствуваща!

 61. 61 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1743 Неутрално

  До коментар [#56] от "VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!":

 62. 62 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1743 Неутрално

  [quote#60:"Граф Влад Задyнайски - semper idem"]От чисто естетическа гледна точка - времето на поп-арта не умря ли с Анди Уорхол, смисъл малко е демоде, а и изпълнението е плачевно. - цитат на коментар #43 от “peron”
  Но ЧАЛГАТА е жива и войнствуваща![/quote]

  И поп-артът е вид чалга.

 63. 63 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1743 Весело

  [quote#58:"grand funk railroad"]Какъв цвят ти е бурката? [/quote]

  Сигурно е вишнев, ако се съди по ника и'.

 64. 64 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Това няма нищо общо с изкуството , обикновена провокация преди Великден с която ни занимават втори ден

 65. 65 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Май владиката просто е направил безплатна реклама на изложба, която едва ли би събрала тълпи пред входа на галерията. А подигравката с християнските символи не е откритие на този "творец". В доста по-религиозни общества от нашето това вече е правено. Значи аз не бих посетил тази изложба но нейната забрана смятам за глупост.

 66. 66 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 938 Неутрално

  До коментар [#33] от "tic_tac":

  Всъщност, вече има такава изложба, но с човешки. Четох преди време в "Паралели".

 67. 67 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  До коментар [#66] от "Светулка":

  Преди две години тази изложба беше тук. Един приятел отиде и съжаляваше. Травмиращо. Затова не отидох.

 68. 68 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Няма никаква естетика в тези "творби", нито пък остроумно осмиване на църковните догми. Лъха на кръчмарска простотия и ограниченост. Всеки с перверзни представи за красота взе да се нарича "творец", че и репресиран даже. Да не говорим, че пред Великден е най-неподходящият момент за излагане на подобна пошлост.

 69. 69 Профил на peron
  peron
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#51] от "princess_x":

  Ако искаше да арт-попства можеше да нарисува една икона, но съм сигурен, че капацитетът на таланта му го ограничава.

  Иначе нека не генерализираме.
  Майстора се нарича така неслучайно. Но този Качимото ли какъв беше от статията, определено е от поредицата хора, които искат да станат известни със скандалността на идеите си, породени от психическия дисбаланс в главата му, а не чрез успешната демонстрация на качества и въображение, съчетани в една градивна линия.

 70. 70 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1101 Весело

  До коментар [#58] от "grand funk railroad":
  Фънкчо, нещо искаш да ме питаш,или си решил да се заяждаш?Ако е второто, поне го направи по - умно.
  Ако ти харесва изложбата си кажи, имаш право.
  Мен не ме кефи особено.Кич е.Бездарен....
  Да мацаш върху снимки на реални хора, починали при това, духовници...тц, не го приемам за върха на изкуството.
  Колкото до забраната, това е решение на Общинарите,не на БПЦ.И ако проследиш коментарите ми по - горе ще разбереш,че никъде на адмирирам забраните за излагане на туй "изкуство"
  Аз лично не бих отишла да го видя това нещо.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 71. 71 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 938 Неутрално


  До коментар [#67] от "Калибър":

  Е, то остава и да беше останал във възторг.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  До коментар [#70] от "Sour Cherry":

  Криворазбрана свобода, демокрация, красота.
  "Да живее перверзията" е новото им мото.
  Няма значение, колко е тъпо нещо.
  "Оригинална" некомпетентност.

 74. 74 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  [quote#73:"Калибър"]Криворазбрана свобода, демокрация, красота.
  "Да живее перверзията" е новото им мото.
  Няма значение, колко е тъпо нещо.
  "Оригинална" некомпетентност. [/quote]

  ++++++++++++++Нямам какво да добавя!

  /не се чете/
 75. 75 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  [quote#73:"Калибър"]Криворазбрана свобода, демокрация, красота.
  "Да живее перверзията" е новото им мото.
  Няма значение, колко е тъпо нещо.
  "Оригинална" некомпетентност. [/quote]
  +++++++
  Има една много тънка линия, която не бива да се прекрачва.Проблема ни е,че все още не можем да направим разликата между свобода и слободия.Липсата на достатъчно опит в демокрацията май доста ни пречи.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 76. 76 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1458 Весело

  [quote#58:"grand funk railroad"]И това според теб е нормално и демократично, в една светска държава?
  Какъв цвят ти е бурката? [/quote]

  Братчед, демократично е да оставиш и децата си да играят със запалката ти...и да ти запалят къщата. Демократично е и да дадеш на градинаря си, да ти подкара новото Ферари, без да има шофьорска книжка. Защото иначе го "дескриминираш". Един вид, унижаваш го с това, че му подчертаваш разликата, между двама ви. Разлика, която според демокрацията "уж" не съществува. Колкото до цвета на бурката, като дойдеш в България и събереш куража да пием по чаша бяло вино двамата - може да продължим разговора.

  /не се чете/
 77. 77 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#7] от "virakocha":

  Е сега може в отговор на застрашеното православие да ни освободи великомъченик за вярата и пиживе светец Вова Путин!!! Шаренкова би сsquirtнала от кеф!

  www.soundcloud.com/x2805
 78. 78 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Понеже виждам, че спорът се е изместил в посока на това дали въпросната изложба е стойностно изкуство или не: нека напомня, че това изобщо не е релевантно в случая. Една творба за някого може да е силно изкуство, за другиго може да е посредствена, или дори боклук. Въпрос на субективна преценка.
  Аз няма да коментирам качествата на колажите - ще отбележа само, че в една светска държава е недопустимо чиновници да забраняват изложби под натиска на религиозни институции.

 79. 79 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#4] от "Диверсификация на корупцията и излишните проекти":

  Ами да, въпросът е от първостепенна важност - може ли в тази стана да си изказва човек мнението или не може, щото на някого не му харесва какво са казали за него. Говорим за основно демократично право, изобщо не става дума за естетическите качества на колажите, колкото и да се опитват някои от колегите да го изкарат така. Впрочем може и да не се опитват, ами за толкова да им стига пипето.

 80. 80 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Уникална простотия, която трудно може да бъде наречена изкуство. Естествено, че ще я забранят.

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 81. 81 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#78] от "persifedron1":

  Извинявай, без да искам те повтарям, не видях твоето, но да съвършено си прав, с добавка - каквито ще да са институциите. Единствено е допустимо, ако е бил нарушен законът и тогава съдът трябва да се произнесе. Иначе само кураторът на галерията има право да решава дали да покаже дадено произведение или не, НИКОЙ друг ... кмет, премиер, господ...кой ще да е.

 82. 82 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1264 Весело

  До коментар [#80] от "tromokrat":

  Искаш да кажеш, че простотиите трябва да бъдат забранени ли? Ами тогава трябва да забранят 99% от чалгата, тя си е простотия отвсякъде, само дето не е уникална

  За твое най-голямо съжаление в демократичните общества всеки може да си е колкото си иска простак, било уникален, било обикновен.

 83. 83 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1552 Весело

  [quote#70:"Sour Cherry"]Ако ти харесва изложбата си кажи, имаш право.[/quote]

  Точно така. Всеки има право на лош вкус!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 84. 84 Профил на Граф Влад Задyнайски - semper idem
  *****
  Любопитно

  До коментар [#72] от "Хуно -БългАриан":
  Подобна теза застъпвам в моя пост №55!

  Но мисля,че стратегията на „нехората“ е по-далечно насочена!
  Натискът сега е срещу „православните“(в културен,исторически и всякакъв аспект - не само в религиозен) страни и паралелно с тава към мюсюльманите(може да звучи парадоксално,ама като се замислим е така)!
  Хилядолетия Православието и Ислямът са съществували паралелно без особени проблеми(без идея за Джихад)!Конфликтите са били на регионално ниво,предизвиканти от социално-икономически причини!
  Православните не са организирали кръстоносни походи!
  Сега се правят опити до се конфронтират тези две култури - православната и ислямската за да се взаимосблъскат,отслабят и евентуално унищожат взаимно!
  Консуматорско ориентираните Западна Европа и Америка не се усещат,че след Православието и Исляма и за тях е отредено да „си минат по реда“!

 85. 85 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#75] от "Sour Cherry":

  Няма такава тънка линия. Именно в опитните демократични държави никой не си позволява да поставя подобна линия - или нарушава закона и тогава е недопустимо, или не нарушава закона и е съвсем допустимо. Толкоз. Интерпретации на темата няма.

 86. 86 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#82] от "luda_krava":

  В слободясалите джунгли всеки има право да прави каквато простотия си поиска.

  В нормалните държави има закони.

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 87. 87 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1458 Весело

  [quote#85:"luda_krava"] Именно в опитните демократични държави никой не си позволява да поставя подобна линия - или нарушава закона и тогава е недопустимо, или не нарушава закона и е съвсем допустимо. Толкоз. [/quote]

  Точно така темпераментно "женско" говедо - предполагам, че това е превода на ника ти "луда крава".
  И след като се опитваш да "яхнеш" бика, наясно ли си с фундаменталното противоречие, което и до днес не е разрешено в правото? Кой има право? И защо? По закона на силата, или по закона на справедливостта. Правото не се интересува от справедливостта - то прилага закона. Но закон, който почива само на силата е несправедлив и правото не го признава. Правото е оня тънък момент, в който силният и слабият си подават ръка, защото са разбрали, че без правото и двамата ще бъдат по-слаби. Утре може силният да се окаже слаб, а слабият - силен. И да се върнат към закона на джунглата - толкова харесван от съвременните неолиберали - докато бичът не е изплющял върху собствения им гръб.

  /не се чете/
 88. 88 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  [quote#85:"luda_krava"]Именно в опитните демократични държави никой не си позволява да поставя подобна линия[/quote]

  Отиди и поживей в някоя от тези държави, поработи, плащай си данъците за 10 години, спазвай законите и тогава пиши.

 89. 89 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#86] от "tromokrat":

  Опс, щях да те наплюя, че не четеш, ама видях, че си реагирал на коментара ми в #82, сега те моля да прочетеш какво съм написала в #85.

  Продължавам да твърдя, че да си простак не е незаконно, докато не се опиташ да наложиш простащината си насила. Иначе може да си всякакъв - простак, глупак, с лош вкус, религиозен, атеист... какъвто си пожелаеш... и слава богу (и най-вече на хората), че можеш.

 90. 90 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#88] от "Калибър":

  Не се притеснявай, живея баш в такава страна, спазвам законите, плащам едни от най-високите данъци в Европа, включително и църковен. Разправят, че била една от най-демократичните държави в света. Църквата е неразделена от държавата, но такива неща на религиозна тематика съм виждала в тукашните ДЪРЖАВНИ галерии, че варненецът е пеленаче пред тях. Великден, не великден, всеки ден може да ги видиш. Никой не си и помисля че може да "моли/съветва" някоя държавна институция. Впрочем никой държавен служител и не би позволил да го "молят/съветват".
  Тук можеш да изгориш публично националния флаг и това не е противозаконно. Ще го сметнат за проява на лошо възпитание, но нищо повече. И куп други демократични дреболии има... А и жени-свещеници има. Отгоре на всичкото се считам за християнка, но слава богу не православна.

 91. 91 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  До коментар [#86] от "tromokrat":

  В нормалните държави действително има закони. ВклюЧително такива, които гарантират свободата на изразяване.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 92. 92 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1162 Весело

  До коментар [#70] от "Sour Cherry":

  Вишничке, от коментар #50 си личи, че си падаш по ислямистите и затова те попитах за цвета на бурката.
  Изобщо не ме интересува дали ти харесва изложбата и дали би отишла на нея. Сюжетът на статията е забраната, а не художествените качества на произведенията.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 93. 93 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#87] от "Тони Шнайдера":

  Братчед (ако не те притеснява да си братчед на лудо женско говедо, де!), някъде да съм споменала справедливост или сила? Споменавам закон - добър, лош, справедлив или не, законът си е закон. Всичко, което не противоречи на закона, е допустимо. И затова си има и законодателна власт - да поправя, приема или отменя закони, когато възникне такава необходимост. Законите не са вечни, неизменни, нито съвършени.

 94. 94 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1458 Весело

  До коментар [#93] от "luda_krava":

  Виж сега, май те обидих. Съжалявам лудетино! Но пък и ти, откъде го измисли това "крава"? А и луда на всичко отгоре. Не ми приличаш на онова заболяване. Както и да е. Щом ти харесва, не съм аз този, който ще те поучава. Хубава вечер, дарлинг!

  /не се чете/
 95. 95 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1264 Весело

  До коментар [#94] от "Тони Шнайдера":

  Напротив, изобщо не си ме обидил, всъщност аз се притесних, да не се засегнеш, че ти викам "братчед" Иначе много си харесвам ника, защото дава широки възможности за майтап, включително и от моя страна.

 96. 96 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1388 Весело

  До коментар [#90] от "luda_krava":

  Радвам се за теб!
  Ама що ходиш по места където са гадни изложбите и горят флагове... ?

 97. 97 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1264 Весело

  До коментар [#96] от "Калибър":

  Що да са гадни? Просто са различни от моето мислене. Много неща не одобрявам, но всеки има право да си каже каквото му е на душата. Дето вика Волтер: Едно от най-важните човешки права е правото да бъдеш крив.

  За флага - изгориха го на концерт, в знак на протест срещу участието на страната в една от военните операции на НАТО. Иначе са побъркани на тема флаг, задължително е на рожден ден да си го бучнеш на тортата, да имаш салфетки с флага, чашки с флага, покривка с флага и да подариш на всичките си гости малки флагчета

 98. 98 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  До коментар [#96] от "Калибър":

  Ходи по собствен избор. Както биха отишли всиЧки, които биха искали да видят изложбата на Кокимото. Галериите, вклюЧително общинските, не са масови медии.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 99. 99 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 524 Любопитно

  [quote#3:"bluescreen"]Дам. Ако не е намесено мюсюлманството, че тогава става взривоопасно. Кво искате сега ? Поповете да тичат с пръчки динамит и да взривяват ли ?[/quote]

  Т.е. деятелите на църквата трябва да взимат пример от радикализирания и фанатизиран ислямизъм, за да си цензурират, щото не могат да понесат общества, в които има свобода на словото?

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 100. 100 Профил на Dundaky
  Dundaky
  Рейтинг: 581 Неутрално

  М-да-а. Човек без вяра е като риба без велосипед...
  Впрочем, съфорумници, дали не сте забелязали, че Здравите Сили навсякъде и винаги говорят само за източно православие. И никога за източноправославно християнство...Защо ли? Ами за тях източно православие е новия марксизъм-ленинизъм...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK