Сакскобургготски за украинската криза: Добре е винаги първо да се пооглеждаме

Сакскобургготски за украинската криза: Добре е винаги първо да се пооглеждаме

© Георги КожухаровВ този конфликт България трябва да види своя национален интерес и спрямо него да определи позицията си. А и да имаме предвид, че вече сме част от европейския отбор. Но нека винаги първо да се пооглеждаме, както обичам да казвам. Това е от полза." Така бившият премиер и бивш лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски коментира адекватна ли е българската позиция по повод анексирането на Крим от Русия. 


В общо интервю за медиите "24 часа", "Труд", "Монитор", "Клуб Z" и "Бизнес уомън", той казва още, че не смята, че сме пред прага на втора "студена война", а е съгласен с мнението на политолога Петър-Емил Митев, че може да се стигне до "студен мир".


Фотогалерия: Симеон Сакскобургготски на 75 >
Нито една от страните няма интерес от замразяване на отношенията, защото преди политиката в днешно време върви икономиката, бизнесът, а там правилата са други – прагматични, лишени от каквато и да било идеология, подчертава Сакскобургготски. Според него държавите вече са дотолкова свързани икономически, че "се надявам и този проблем да бъде решен без особени сътресения". Нека не развиваме апокалиптични прогнози, призовава още той.


Попитан как би съотнесъл девизът на баща му, Цар Борис III "Винаги с Германия, никога против Русия" към днешната външна политика на България, Симеон Сакскобургготски коментира, че можем само да предполагаме колко трудно е било тогава да се провежда подобна външна политика. "Ако приемем, че Германия олицетворява ЕС като водеща икономическа сила в него, да - България вече е в европейското семейство и си партнира с всички страни членки, но това не изключва по никакъв начин прагматично взаимодействие и с Русия, с която имаме традиционно добри отношения и търговски интереси. Тя е важен пазар за българския износ", казва той. По думите му в глобалния свят "нещата не стоят на принципа или-или".  Всеки търси ползи за страната си във всички посоки, в този смисъл политиката на баща ми е била доста прозорлива, казва бившият премиер.


По повод думите на бившия телевизионен водещ Николай Бареков, че партията ще номинира за еврокомисар Сакскобургготски, Петър Стоянов и Соломон Паси, бившият лидер на НДСВ казва само "Много мило. Не се съмнявам, че има логика в подбора".


Сакскобургготски коментира продължителните протести срещу сегашното управление така: "България вече има реално развито гражданско общество, което все по-често ще взема думата публично и ще изисква повече и повече от управляващите. Публичният контрол е важен за всяко управление. Прозрачността - също. Урокът е, че трябва да се управлява заедно с хората, а не зад гърба им".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK