Расмусен: България има ключова роля в региона, който е от голямо значение за НАТО

Андерс Фог Расмусен и Кристиан Вигенин отбелязаха 10-тата годишнина от присъединяването на България към НАТО, като засадиха 10-годишно вечнозелено дърво.

© Министерство на външните работи

Андерс Фог Расмусен и Кристиан Вигенин отбелязаха 10-тата годишнина от присъединяването на България към НАТО, като засадиха 10-годишно вечнозелено дърво.България има ключова роля в региона, а този регион е от ключово значение за НАТО, заяви генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен след среща с външния министър Кристиан Вигенин. Расмусен благодари на България за значителния ѝ принос към дейността на организацията и оцени като съдържателни и навременни проведените днес в София разговори.


По време на срещата си той и българският министър са обсъдили предстоящата среща на върха на НАТО във Великобритания през септември. Тя е важно събитие, защото тази година приключва най-голямата операция – ISAF, и алиансът ще трябва трябва да определи насоките на действие на организацията в Афганистан след края ѝ, отбеляза Вигенин.


Сред очакваните от срещата на върха резултати Вигенин открои и вземането на решение и за политиката на "отворени врати". Той заяви, че България твърдо подкрепя отправянето на покана към Черна гора за присъединяване към НАТО, което би допринесло за засилването на сигурността в целия регион.
Вигенин и Расмусен са обсъдили и ситуацията в Украйна. "В рамките на партньорство ни засилихме практическата и политическата си подкрепа, за да увеличим отбранителния капацитет на Украйна", коментира генералният секретар.


По думите му Русия трябва да приключи с дестабилизирането на Украйна, да изтегли войските си и отново да върне доверието в себе си. "Никой не иска да изолираме Русия, но Русия сама се изолира с всеки изминал ден", подчерта генералният секретар на НАТО и допълни, че агресията на Москва е поставила пред изпитание основите на всичко изградено до момента след Студената война, като демокрация, върховенство на закона.


"Ние сме алианс на демократични държави и основна задача на НАТО е да защитава съюз от всякакви заплахи. Предприемаме законни мерки, за да укрепим помощта от Балтика до Черноморието, и нека да бъде абсолютно ясно, че тези стъпки са изцяло в линия с нашите международни ангажименти и нашите договорености с Русия, които Русия нарушава", обясни Расмусен.


Вигенин потвърди позицията, че единственият начин да се сложи край на кризата в Украйна е чрез политически диалог и дипломатически инициативи. "В същото време ЕС и НАТО са готови да окажат на Украйна необходимата подкрепа. Надяваме се, че мерките, които ще бъдат предприети в следващите дни, включително и от страна на Русия, ще доведат до деексалация на напрежението, което да даде възможност за един по-нормален политически диалог", подчерта той.


Българският външен министър и генералният секретар на НАТО отбелязаха 10-тата годишнина от присъединяването на България към Организацията на Северноатлантическия договор, като засадиха 10-годишно вечнозелено дърво в двора на Министерството на външните работи.


Расмусен: България има ключова роля в региона, който е от голямо значение за НАТО

© Жени Колева

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7889 Неутрално

  Те и руснаците така мислят.затова не искат и не искат да си тръгнат.

 2. 2 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 660 Весело

  "България има ключова роля в региона, а този регион е от ключово значение за НАТО"

  След това зявление само се чудя дали в Атия или в Безмер ще се изсипят до 50,000 братски американски войника, за да подчертаят "ключовостта" на цялата картина

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 3. 3 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1149 Весело

  След като е ключова, искаме самолети и офсет на 1/3 от цената !

 4. 4 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 479 Неутрално

  То ние сме си на ключово място и цял свят го знае и ни ........ заради това

 5. 5 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#3] от "Индиана":

  по-скоро ще ни принудят да ги купим на 4/3 от цената

 6. 6 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 547 Весело

  Тия са се събрали на нищоговорене.

 7. 7 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Не че съм злопаметен, но какво получихме срещу опростените дългове на Ирак, подкрепата във войната и загиналите войници? Едно потупване по рамото и никакъв бизнес във възстановяването на Ирак.

  Добре, сега като поръчвате музиката - плащайте, наслушахме се на празни приказки. Базата на НАТО също била безплатна, стига вече.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 8. 8 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#7] от "bibian":

  Ама хич не си евро-атлантически солидарен, значи ...

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 9. 9 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#7] от "bibian":

  Не само че си злопаметен, ама и съвсем не си евро-атлантически солидарен, значи ...

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 10. 10 Профил на tuvene
  tuvene
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#7] от "bibian":


  [quote#7:"bibian"]Базата на НАТО също била безплатна, стига вече.[/quote]
  В България няма натовска база, има американска и е безплатна.

  Когато свърши търпението,започва издръжливостта. Конфуций
 11. 11 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1045 Весело

  [quote#7:"bibian"]Не че съм злопаметен, но какво получихме срещу опростените дългове на Ирак, подкрепата във войната и загиналите войници? [/quote]Ако сте чакали някой сам да дойде да ви предложи договори в Ирак, ще има да чакате.

  "През 2003 г. завод "Арсенал" е спечелил търг за доставка на 40 000 автомата за иракската армия с единична цена 65 долара. В търга се явява и руският производител на автомат "Калашников", но губи поръчката.

  Според различни информации цената на българския вариант на автомата е няколко пъти по-ниска от цената на руския."

 12. 12 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1045 Весело

  [quote#10:"hadjipencho /Kok_borü/"]В България няма натовска база, има американска и е безплатна.[/quote]Фактите са други.

  Споразумението между правителството на България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, подписано на 28 април 2006 г. и ратифицирано от Народното събрание, предвижда САЩ да не заплащат наем за използването на обектите, но да покриват всички разходи по използването и поддръжката им.

  Съюзническите американски въоръжени сили заплащат и всички предоставени им и използвани от тях услуги, включително ползването на магистрали, ползването на радиочестоти, включени в гражданския радиочестотен спектър, и използването на летища и пристанища, които са отдадени на концесия.

 13. 13 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Волене, айде сваляй ги тия. Тръгнали са срещу господаря от Кремъл. Или те е шубе?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 14. 14 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Дали немската телевизия показва истината за разстрела на Майдана? Всеки сам може да си отговори на въпроса. Документалният филм на ARD започва в 10-ТАТА минута и 50 секунда до 21, 50..http://www.ardmediathek.de/das-erste/monitor/todesschuesse-auf-dem-maidan-hoelle-kinderpsychiatrie?documentId=20730300

 15. 15 Профил на tuvene
  tuvene
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#12] от "BlueWater":


  [quote#12:"BlueWater"]Съюзническите американски въоръжени сили заплащат и всички предоставени им и използвани от тях услуги, включително ползването на магистрали, ползването на радиочестоти, включени в гражданския радиочестотен спектър, и използването на летища и пристанища, които са отдадени на концесия.[/quote]
  Аз какво казах - че няма НАТОВСКА, а А М Е Р И К А Н С К А!
  Относно заплащането - всеки наемател на жилище си плаща тока, асансьора, водата! Плаща си и НАЕМА!
  Виж по другите държави, примерно Инджирлик в Турция ....

  Когато свърши търпението,започва издръжливостта. Конфуций
 16. 16 Профил на Gligani
  Gligani
  Рейтинг: 442 Неутрално

  На думи - прекрасно. Искам обаче тая ключовост да се изрази материално.

 17. 17 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1045 Весело

  [quote#15:"hadjipencho /Kok_borü/"]Аз какво казах - че няма НАТОВСКА, а А М Е Р И К А Н С К А! [/quote]Казали сте една голяма глупост.

  Базата е Българска и САЩ само я ползват по подписаното споразумение.
  Цитирам:

  Член VI
  Собственост

  1. Всички постройки, непреносими структури и конструкции, прикрепени към земята в договорените обекти и съоръжения, включително тези, които са преустроени или подобрени от силите на Съединените щати, остават собственост на България. Трайни постройки, построени от силите на Съединените щати, стават собственост на България при построяването им, но се използват от силите на Съединените щати дотогава докато повече не са необходими на силите на Съединените щати.

  2. Силите на Съединените щати връщат на България като нейна изключителна и необременена с тежести собственост, всяко договорено съоръжение или обект, или част от тях, включително трайно закрепените към земята структури и конструкции, построени от силите на Съединените щати, веднага след преустановяване на ползването им от силите на Съединените щати в състояние, годни за ползване, при
  условие, че това няма да породи разходи за Съединените щати. Страните или техните изпълнителни агенти се консултират относно условията за връщане на всяко договорено съоръжение или обект, включително относно възможна компенсация за подобренията или строителството.

  3. Съединените щати и изпълнителите по договори със Съединените щати запазват правото си на собственост върху цялото оборудване, материали, припаси, преносими структури, и друго движимо имущество, които са внесли или придобили на територията на Република България във връзка с настоящото Споразумение.

  4. Съединените щати и България могат да се консултират относно възможно предоставяне или закупуване на оборудване, определено като излишно, при условията,
  предвидени в законодателството и нормативната база на Съединените щати.
  http://www.md.government.bg/bg/doc/cooperation/bilateral/USA/AgreementBGUSA.pdf

 18. 18 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1045 Весело

  Моля, първо прочетете споразумението за сътрудничество в областта на отбраната между Бъ;гария и САЩ и после пишете за да не се излагате.

  СПОРАЗУМЕНИЕ
  МЕЖДУ
  ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
  И
  ПРАВИТЕЛСТВОТО НА СЪЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ
  ЗА
  СЪТРУДНИЧЕСТВО В ОБЛАСТТА НА ОТБРАНАТА
  http://www.md.government.bg/bg/doc/cooperation/bilateral/USA/AgreementBGUSA.pdf

 19. 19 Профил на tuvene
  tuvene
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#17] от "BlueWater":


  [quote#17:"BlueWater"]Съединените щати, стават собственост на България при построяването им, но се използват от силите на Съединените щати дотогава докато повече не са необходими на силите на Съединените щати. [/quote]
  Докато повече не са необходими на САЩ!
  [quote#17:"BlueWater"]веднага след преустановяване на ползването им от силите на Съединените щати в състояние, годни за ползване, при
  условие, че това няма да породи разходи за Съединените щати[/quote]
  Ха-ха-ха ...

  Когато свърши търпението,започва издръжливостта. Конфуций
 20. 20 Профил на tuvene
  tuvene
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#18] от "BlueWater":

  Искам да ми кажеш честно, България може ли /ще има ли смелостта/ да ползва когато си пожелае "българските" съоръжения?

  Когато свърши търпението,започва издръжливостта. Конфуций
 21. 21 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1045 Весело

  [quote#20:"hadjipencho /Kok_borü/"]Искам да ми кажеш честно, България може ли /ще има ли смелостта/ да ползва когато си пожелае "българските" съоръжения?[/quote]Казвам ви директно, че вие не можете да намирате необходимата ви информация във вече даден ви документ. Това говори за много сериозен пропуск в образованието ви.

  цитирам за мързеливите като "hadjipencho /Kok_borü/":

  Член XXXIV
  Влизане в сила, изменение и срок на действие

  1. Настоящото Споразумение влиза в сила след уведомяване на Съединените щати от страна на България по дипломатически път, че всички нейни вътрешни процедури, необходими за влизане на Споразумението в сила, са изпълнени.

  2. Настоящото Споразумение може да се изменя с писмено споразумение на Страните.

  3. Настоящото Споразумение ще има първоначален срок на действие от 10 години, като то може да бъде прекратено от всяка една от Страните с едногодишно писмено предизвестие до другата Страна по дипломатически път. След изтичане на
  десетгодишния срок, Споразумението ще продължи да действа, освен ако не бъде прекратено от някоя от Страните с едногодишно писмено предизвестие до другата Страна по дипломатически път.

  В УВЕРЕНИЕ НА КОЕТО, долуподписаните, бидейки надлежно упълномощени от съответните им Правителства, подписаха това Споразумение.

  Подписано в София, на 28 април 2006 г., в два екземпляра, на български и английски език, като и двата текста имат еднаква сила

 22. 22 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1471 Весело

  Септември трябва да има предложение към Грузия и Украйна да влезат в НАТО. Първо, разбира се, да стиковат и координират всичко по натовски стандарт. Така ще държат Русия под око...

 23. 23 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1045 Весело

  [quote#22:"charlesdegaulle"]Септември трябва да има предложение към Грузия и Украйна да влезат в НАТО.[/quote]Соломон Паси вече каза, че Грузия ще влезе в НАТО.

  "Ако продължи цикълът на разширяване на НАТО на 5 години, сега е ред на 4 държави - Македония, Черна гора, Босна и Грузия, коментира Паси и изрази надежда организацията да продължи да се разраства."

  Соломон Паси е доказал, че познава в прогнозите си.

 24. 24 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Да расте, да порасте това дърво, да могат да видят бъдните поколения български, до какво ниво на еничарство са ни довели НАфТОвците с помощта на българските ибрикчии!На въпрос до Пол Крейг- един от бащите на "рейгъномиката", защо го правят местните политиканТи- отговорът му е- защото добре им плащат. Друго, какво да добави човек?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK