Татяна Буруджиева, БСП: Кандидатура на Делян Пеевски за евродепутат ще мобилизира наказателен вот

Татяна Буруджиева, депутат от БСП и началник на кабинета на председателя на БСП Сергей Станишев

© Надежда Чипева, Капитал

Татяна Буруджиева, депутат от БСП и началник на кабинета на председателя на БСП Сергей СтанишевС наближаването на предизборната кампания за евровота на 25 май се засилва и европейският дебат между левицата и десницата. "Дневник" разговаря с депутата от БСП и началник на кабинета на председателя на левицата Сергей Станишев - Татяна Буруджиева, за ситуацията в Украйна, казуса с ЕРП-тата, предизборните послания на социалистите.


Каква е кратко и ясно позицията на България за украинската криза и санкциите към Русия?


- Без икономически санкции и за политически диалог, който да включва Русия, Украйна, Европа и САЩ. В Украйна се случват две неща. Едното е свързано с промяната на правителството и по повод партиите, които участват в тази промяна, и ПЕС, и БСП са с ясна позиция, че сред тях има такива, които определено са свързани с крайни политически позиции, включително и профашистки.
Първите действия със забраната на езиците на малцинствата предизвикаха острата реакция на България. Трябва да подкрепим твърдата позиция на ЕС в това отношение. Левицата в ЕП също трябва да бъде поздравена за това, че успя да извоюва достойната позиция на Европа. Зачитането на правата на малцинствата трябва да продължи като натиск към украинските власти, тъй като сигналите не са особено добри в това отношение.


И най-важното в цялата тази ситуация - ние трябва да защитим националния интерес, поучени от всичко, което ни се случи, около югоембаргото. България трябва да бъде категорична и докрай да отстоява позициите срещу налагането на икономически санкции на Русия и също така много трудната и тежка позиция - да отстояваме "Южен поток" и липсата на двойни стандарти в Европа. Виждаме, че "Северен поток" не притеснява някои държави в Европа, а в същото време "Южен поток" ги притеснява.


Цялата история с двойните стандарти е част и от настоящия европейски дебат покрай изборите.


Това позицията на България ли е или е позиция на БСП? По-скоро това са тези на депутатите на БСП не толкова на министрите.


- Не е така. Продължава избирателното чуване. Позицията нито на българското правителство, нито на министрите е по-различна.


Вашата лична позиция съвпада ли с тази на БСП и кабинета?


- Да, категорично. Смятам, че ситуацията в Украйна все още не е показала твърдост на европейските демократични правила и ценности. Всяка държава има своето право на самоопределение, в този смисъл аз не мога да възразявам срещу това какво правителство и как се избира в една държава, но имам своите опасения за начина, по който то действа.


Ще ви върна към ситуацията 1990 г., когато над 10 години се дебатираше какво се случи на площада в Румъния, не ми се иска по същия начин дълго време да обсъждаме какво се случи на площада "Майдан" в Украйна.


Споменахте "Южен поток", нужен ли е?


- Категорично, той е нужен не просто на България, тук става въпрос за цяла Южна Европа. Трябва да сме наясно, че България успя да извоюва много добра позиция - в "Южен поток" ще може да се включва газ и от други държави. За нас това е един от най-сериозните ни мегаикономически проекти, от изключително значение за собственото ни развитие като държава, но и за връзките ни с цяла Южна Европа.


Мисля, че отстояването на "Южен поток" не е самотно занимание на България. Заинтересовани от него са Италия, Австрия и други държави, които смятам, че ще успеем да отвоюваме справедливата позиция на ЕС, която засега се сблъсква най-остро с реакцията на Германия. Но пък това е европейският дебат на тези избори - кой как управлява Европа. Германски социалисти ни подкрепиха в нашата позиция и в желанието ни да се приключи с тези двойни стандарти в Европа.


Аз съм оптимист както за резултата от изборите за Европейски парламент, така и за новата ориентация на Европа и европейската политика.


Каква според Вас е отговорността на БСП за това, че България остава енергийно зависима от Русия? Не са изградени връзки дори със съседите ни, защо?


- Колкото повече емоционално подхождаме към този въпрос и се делим на "фили" и "фоби", както през 1878-1879 г., толкова повече ще страда националният ни интереси. Колкото е отговорността на Ангела Меркел за това, че Германия е зависима от Русия със "Северен поток", толкова е и отговорността на БСП за това, че ще има "Южен поток".


Какъв сигнал давате към чуждестранните инвеститори с казуса с ЕРП-тата?


- Даваме много ясен и изключително позитивен сигнал, че подкрепяме всички, които спазват законите в страната. Инвеститорите също са различни, в крайна сметка сериозните, стабилните, дългосрочните инвеститори, които идват в една страна не с идеята да направят големия удар и ще източват, а с идеята, че ще вложат и ще развиват, също би трябвало да са успокоени от този ход, защото той ясно показва, че държавата е коректна към този, който спазва законите.


Фактът, че има толкова нарастващ инвестиционен интерес, говори, че по никакъв начин едно такова действие не може да отблъсне сериозните инвеститори. Мисля, че може да възпита онези, които идвайки в България много бързо забравят реалните и нормални правила и възприемат недобрите практики в българските условия.


От най-дребните инвеститори, които създават шивашки цехчета, до мегаинвеститорите, каквито са тези в енергетиката, всеки един от тях трябва да е наясно, че държавата си влиза в ролята и трябва да се спазват правилата. Не може на гърба на българския гражданин нито един инвеститор да печели повече, отколкото българските закони му позволяват.


Какво очаквате да стане с цената на тока. Кога ще се повиши, защото и вашият съпартиец Румен Овчаров отчита като грешка задържането й?


- Няма задържане на цената на тока, имаше преглед на начина, по който тя се определя и на практика от там се получи и намаляване на цената на тока. Достатъчно беше да се махнат тези измислени такси, вкарани от предходното правителство, за да може да се освободи износът, но и това да повлияе на цената на тока.


Не съм специалист в енергетиката, но това, в което съм сигурна като гражданин, е следното - нямам спомен енергоразпределителните дружества в нито един период да са искали нещо друго, освен повишаване на цената на тока. Работа на държавата и държавния регулатор е да удържа тези техни разбираеми стремежи постоянно да повишават цената. В това е и битката с монополите - от една страна да има ясни държавни правила, както и ясен контрол, защото подобни искания обикновено са свързани с обяснения колко много са вложили в системата.


За мен големият проблем е начинът, по който са сключвани тези договори за концесии. Заявили сме и предстои законодателна промяна в това отношение, защото България като държава трябва да има по-различно отношение както към природните си богатства, така и към всички неща, които определят нейната национална сигурност.


Притеснява ли ви препоръката на Европейския парламент към Еврокомисията за еврофинансирането на България?


- Не за първи път десницата в Европа на принципа на разнасяните от България сплетни и клюки заема една определена позиция. Гледахме го в края на 90-те години, в края на 2000 г., на това бяхме свидетели преди 2007 г. като влизахме в ЕС, на това сме свидетели и след това.


Основният аргумент на всеки, който иска да спечели преднина във вътрешнополитически план, е да ходи да наклепа България и българското правителство, което и да е то, пред ЕС и еврокомисарите и те да започнат да ни плашат и да ни размахват тоягата на европейските средства.


Това, че ГЕРБ е отишла и извоювала от хората, с които се тупат по рамото, някаква препоръка, не следва абсолютно нищо за България и Слава Богу. Благодарение именно на това правителство, успяхме да спасим стотици милиони евро през 2013 г., които иначе щяха да бъдат загубени, поради изключителната "кадърност" на предходното правителство.


В този ред на мисли какви ще бъдат посланията ви в предизборната кампания за европейските избори?


- Бих ги структурирала в две групи. Една част от посланията ни са свързани с това какво трябва да се промени в Европа, защото ние сме част от Европа и е от изключително значение какво се случва там, за да може нещата в България да протичат по различен начин.


На първо място да се изпълнят двата основни ангажимента, които БСП пое на парламентарните избори - единият е с ключовото значение на социалната политика и вторият е индустриализацията на страната. Това са новите приоритети, които левицата изважда в Европа и благодарение на тази промяна, която търсим в Европа, ние искаме да няма двойни стандарти, да няма страни, които да могат да налагат решения, а същите решения да не могат да бъдат част от другите страни.


Искаме да имаме една Европа, чийто основен фокус на финансовата й политика и развитието й да е съсредоточен в това да се разкриват работни места и да се повишават доходите на хората, а не да се обслужват фискални политики и администрация, без да е ясно какъв ще е резултатът. Категорично сме за това тежките последици от каквато и да е криза, да не бъдат разпределяни върху отделните хора, а  в същото време да бъде подпомаган само едрият капитал и банките, както се случи с финансовата криза. Тогава решението на дясна Европа беше да се налива в банките и това срути доста голяма част от икономиките на държавите. Разбира се големите успяха да се възстановят по-добре, но виждаме какво се случва, включително и в съседна Гърция, като резултат - около 50% безработица е убийствена политика към собствените ти граждани.


На второ място са посланията към това какво трябва, следва и може да променим в България в резултат на тези европейски избори. Основното послание е за стабилността на развитието, което беше започнато. Социалната политика, образованието и забуксувалите реформи в здравеопазването - всичко това може да стане единствено и само чрез съживяване на икономиката. Първите данни, че тази икономика е почнала да се свестява, вече ги имаме, но въпросът е ще можем ли да продължим по този начин. Посланието към българските граждани е да подкрепят онова, което в момента в последните 8-10 месеца прави правителството.


Чрез вота за европейските избори на практика българите ще гласуват както за промяна в България такава, каквато започна да се случва и за нейната необратимост, така и за промяната в Европа.


Обвързвате ли резултатите с предсрочни парламентарни избори?


- Много ясно беше заявено и от двете партии, които подкрепят това правителство, че ясен знак на гражданите за това дали подкрепят политиката на правителството и всичко, което правим в парламента, ще бъде мнозинството от европейските депутати. Ако няма такова мнозинство, мисля, че този дебат е на дневен ред.


Какви са отношенията Ви с коалиционния партньор ДПС. Напоследък проличават все повече различия, а и имаше знаково кафепиене в Кърджали?


- Всяка партия решава какви да са отношенията й с другите партии. Що се отнася до нашите взаимоотношения, онова, което нас ни събира, е добрата работа и резултатите от управлението на правителството. Всичко останало говори, че сме две различни партии и няма как да е другояче.


Как ще коментирате номинацията на Делян Пеевски за евродепута?


- Убедена съм, че ДПС е достатъчно разумна, мъдра партия със сериозен политически опит, за да не си даде сметка до какви трудности ще доведе именно правителството и неговата работа една такава номинация.


Тоест очаквате да не е в листата?


- Очаквам ДПС да приеме номинациите на своите организации за Делян Пеевски като позиция, която по-скоро изказват техните членове по повод на всичко онова, което се случи преди една година, по повод на протестите и на значението, което този политик има за тях. Оттам-нататък изграждането на една листа дава отговори политическата позиция, която има партията, спрямо актуалната ситуация, спрямо правителството, неговата стабилност, възможността то да функционира добре и да не се връщаме една година назад.


Ако все пак Пеевски оглави листата на ДПС, това как би рефлектирало върху стабилността на правителството?


- Ще върне настроенията, емоциите и мотивациите за протест отпреди една година и второто, до което ще доведе - да реанимира политически субекти, които в момента нямат никакви политически шансове.


Като?


- Като Реформаторския блок. Хора, които не виждат начин да подкрепят една листа или едно обединение, което нищо не им дава, ще намерят такава мотивация, защото ще има къде да излеят протеста си. Най-малкото ще повиши желанието за наказателен и протестен вот.


Ако той все пак оглави листата на ДПС и на водача на вашата листа Сергей Станишев му се наложи да отиде на предизборен дебат с Пеевски и Николай Бареков, какво ще го посъветвате?


- Трябва да има дебат между Станишев и Бойко Борисов. В Европа сблъсъкът е между лявото и дясното, защото това е бъдещето на управлението на Европа, това е голямата въпросителна какво ще се случи. В България сблъсъкът отново е между БСП и ГЕРБ, защото казусът тук пак е дали наистина ще допуснем Цветан Цветанов и Борисов Борисов да управляват.


Дебатът между Станишев и Борисов ще покаже на хората как ще се управлява и как ще бъде поставена България в ЕС. След като ГЕРБ каза, че имат партийно поръчение от ЕНП да бият председателя на ПЕС, не виждам защо се отказват от дебат.


Станишев е водач на листата, заради европейската битка, той няма да става евродепутат. Всички водачи на листи, които смятат да влизат в ЕП, ще трябва да се срещнат със следващия след Станишев, който де факто ще оглави нашата група в Европейския парламент. Дебатите стават винаги на нивото, което могат да станат.


И Бареков е лидер.


- Ако той няма да става евродепутат, тепърва този лидер трябва да се докаже като се яви на национални избори и неговата партия прекрачи бариерата. Лидери много, в България има над 200 партии.


За Вас Пеевски и Бареков едно и също ли са?


- Не. Както стана въпрос, Бареков е лидер на партия, която много енергично се е устремила към парламентарното си представяне, докато г-н Делян Пеевски е един от представителите на партия, която си има своите лидери.


Какво става с идеите ви за нов закон за движение по пътищата?


- Другата седмица трябва да имаме обща конструкция на закона и неговата философия и следват срещи с двамата министри - на вътрешните работи и на транспорта, на които ще представим нашите идеи за промени. Конкретните текстове ще са ясни в хода на работата на работните групи в парламента и в двете министерства.


Ще въведете ли наказания на пияни пешеходци?


- Идеята е, когато има пътно-транспортно произшествие между пешеходец и пътно превозно средство и пешеходецът е употребил алкохол и то в сериозни количества, той също носи своята отговорност, освен шофьора. Всеки от участниците в движението по пътищата трябва да носи адекватна отговорност. Вярно е, че пътно-транспортните средства са доста по-мощни и затова се носи по-голяма отговорност. Големият проблем  е контролът и превенцията, а не толкова реакциите "след дъжд качулка".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK