Зинаида Златанова: Електронно правосъдие - да, промени във ВСС - не

Зинаида Златанова

© Надежда Чипева, Капитал

Зинаида ЗлатановаГотов е проектът на закона за съдебната власт в частта за електронното правосъдие, информира министърът на правосъдието Зинаида Златанова, като уточни, че още не е внесен само защото не е съгласуван с Висшия съдебен съвет (ВСС).


"Не бих искала да внасяме проект през главата на ВСС", каза тя. Преди време разпоредбите за електронното правосъдие били представени на ВСС, но оттам се получили някои терминологични възражения, обясни тя. Публична тайна е обаче, че основното противоречие с висшите магистрати е за това "кой да държи сървъра", т.е. под чия шапка да бъде цифровизацията на правосъдието.


По оперативната програма за добро управление за България са общо 285 милиона евро, от които 40 млн. евро за дигитализацията на съдебната власт с тенденция да станат 60 млн. евро. Условието е в периода 2016-2020 г. в България да бъде изградено и да работи добре електронното правосъдие. За целта обаче първите стъпки трябваше вече да бъдат направени, и ако не започнат веднага, много е вероятно да загубим тези 40 млн.евро за съдебната власт.
Това обяснява бързането да се внесе проект на закона за съдебната власт с раздела за електронно правосъдие. И без никакви други промени, засягащи структурата на Висшия съдебен съвет.


Не се предвиждат структурни промени на ВСС


Министър Златанова отрече да се обсъждат каквито и да е било промени нито в структурата на Висшия съдебен съвет, нито в начина на избор на съдебната квота на съвета.


Неотдавна Съюзът на съдиите в България и други неправителствени организации предложиха ВСС да се раздели на две колегии – на прокурори и на съдии, за да се осигури независимостта на съда, която е уязвима при сегашната кадрова и дисциплинарна практика. Сега прокурори кадруват и наказват съдии и обратното. Известно е също, че в тази насока имаше препоръки на различни институции на Европейския съюз и на Венецианската комисия.


На миналия семинар на Министерството на правосъдието на 1 февруари министър Златанова коментира, че тези въпроси се обсъждат на срещи със съсловните организации на съдите и с неправителствени експерти. Днес тя изрази коренно различно мнение. "Не смятам, че проблемите на съдебната система се коренят в тези неща", коментира министърът.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Нови избори - да,
  Зинаида Златанова правосъден министър - не!

 2. 2 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 672 Неутрално

  ами както казват руснаците "совершенство не требует изменений"

 3. 3 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 617 Неутрално

  ОСТАВКА - ДА! ОТНОВО НА ВЛАСТ - НЕ!

 4. 4 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  Зинаида Златанова: Електронно правосъдие - да, промени във ВСС - не

  Има си хас. Комунягите ВСС и въобще съда и прокуратурата ги устройват идеално. За какво си ги отглеждат така грижливо от толкова години ако ще ги променят. Съд и прокуратура играят отлично ролята на параван за червените крадци и не осъдиха нито един за грабежа след 1989г а и преди това. Пародия.

  Няма шики-мики.
 5. 5 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 672 Неутрално

  ама как да чакаш от комунягите да пипнат ВСС като това им е гаранта винаги да дърпат конците. като имаше критики от Бойко и Цветанов, цялата медийна и форумна войска се мобилизираше да брани независимата съдебна система

 6. 6 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Няма възможни решения без промени на Конституцията. В България сякаш още не може да се схване, че няма как да се изгради нормална държава без да се направят сериозни промени в съдебната система. А те могат да станат само чрез промени в Конституцията ( дори без Велико Народно Събрание).
  1.Очевидно е, че съда и прокуратурата са две различни институции и закономерно някой най-сетне се сети да предложи публично идеята за отделно съществуващ Висш прокурорски съвет в рамките на съдебната система. Нещо, което е отдавна лансирано из форумите, както между впрочем и намаляване на мандатите от 7 на 5 години на гл. прокурор и председателите на ВАС и ВКС. ВСС да е ръководен орган само за съдиите. Може да има съвместен орган на съдиите и прокурорите, правоприемник на сегашния ВСС, който се нарича ВСМ ( висш съвет на магистратите), който да приема бюджета на съдебната система и да избира и освобождава "тримата големи" - гл. прокурор и председателите на ВСС и ВАС.

  2.Логично е Гл. прокурор да отчита дейността си пред ВПС ( висш прокурорски съвет), който евентуално може да се състои от 9 човека – например петима избрани пряко от квотата на прокурорите ( почти както е сега – четирима прокурори + един следовател, избран от общото събрание на следователите ) и четирима избрани от квотата на парламента. Главният прокурор да не е член по право на ВПС.

  3. ВСС ( висшия съдебен съвет) да се състои от 13 човека, като шестима са избрани пряко от съдиите ( както е сега), а останалите седем - от квотата на парламента, като те да са извън съдебната система, за да има някакъв външен поглед върху системата. Председателите на ВАС и ВСС по право да не са членове на ВСС.

  4.Важно е да се регламентира повече прозрачност при избирането и най-вече номинирането на членове на ВПС и ВСС, и част от номинациите да идват от професионалните организации на съдиите и прокурорите, от различни граждански организации и т.н., а не само от народните представители. Наложително е намаляване на мандата на членовете на ВСС и респективно ВПС от 5 на 4 години. Инспектората към ВСС да се преобразува, като четирима от инспекторите да отговарят само за прокуратурата, а останалите шестима – за съдилищата. Председателят на испектората към съдебната система да се назначава от президента – така ще се избегнат конфузни ситуации като сегашната, когато парламента повече от 1 година не може да избере нов председател на инспектората.

 7. 7 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  Цялата тази история ми прилича на "мини" Кримска война. С тази разлика, че за нас е почти "световна". Брат'чедите дърпат "парчета" от съдебната система, като кучета сдавили се за кокал. Едните действат със "семейни" приятели, другите, чрез "бизнес" партньори. "Баланс", к'во да пра'иш!

 8. 8 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 893 Неутрално

  #5, проблема не е само с комунягите, гербаджиите са същите празни кофи като тях. И те по същия начин искат да подчинят съдебната система чрез поставяне на послупни свои хора, а избора на недоразумението Георги Колев за председател на ВАС е ярко доказателство. В началото на управлението си те имаха подкрепа и на ДСБ, и на РЗС, и на атакаджиите дори. И не използваха това конституционно мнозинство, за да направят промени. Голяма част от промените, които да доведат до повече прозрачност, могат да се направят само чрез промяна на Закона за съдебната власт.

 9. 9 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1023 Весело

  "Министър Златанова отрече да се обсъждат каквито и да е било промени нито в структурата на Висшия съдебен съвет, нито в начина на избор на съдебната квота на съвета."

  Реформи по комунистически, пардон социалистически!

  ОСТАВКА зЛАТАНОВА!

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  ние тука си пишем ден след ,изливаме мнения емоции а онези горе си правят квото си им падне дори без да чуват нас,знаят че всичко утихна с протестите и сега напред към анархията,тази прекрасна родина се унищожава изключително брутално ден след ден от банда наричаща себе си социалисти,крайно време е да ги изметем преди да направят непоправими за 20 год напред щети

 12. 12 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 893 Неутрално

  1. Съвременната парламентарна демокрация е създадена от хора с дясно мислене.
  Предимно и в много по-голяма степен при т.н. леви виждаме историческата склонност към налагане на насилствени форми на обществото.
  Т.е. десния човек по презумпция е демократ и вярва в състезателността - чрез състезание на идеи и възможности да се избере по-доброто.

  2. Дясното означава и елитарност. Хората имат различни възможности и следователно е нормално да имат различни житейски перспективи. Елитарността, за разлика от масовостта, означа да има по-високи критерии към получаващите образователна степен например, по-високи критерии към акредитация на учени и висши учебни заведения и пр.

  3. Поради всички тия причини 90% от хората в България, определящи себе си за десни, са фалшиви десни. Десни са на приказки, а дълбоко в душичката си са "у лево"!

  4. Гербаджийството е най-типичния пример за фалшиво дясно. Основния подкрепящ елемент за тях идва не от дребното предприемачество в България или високообразованите специалисти със свободни професии, а от хората на някаква държавна служба и от чиновничеството. Не случайно при ГЕРБ държавната администрация продължи да набъбва, а символ на гербаджийско предприемачество бяха държавните поръчки за "наши хора".

 13. 13 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3430 Неутрално

  Как промени?! Таман са се наредили юнак до юнака!
  Кой убива кокошката дето му снася златни яйца!

  klimentm
 14. 14 Профил на akademiqta
  akademiqta
  Рейтинг: 450 Гневно

  Хората които са грозни външно ,мразят всички останали.Абе що не си пиеш кафето с Моника ...

 15. 15 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  Дъртите ченгета в съдебната система всячески стопират реформата, защото иначе властта тотално ще им се изплъзне от ръцете.

 16. 16 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Дали ще има и за Биволаре, Плевенско от това правосъдие

 17. 17 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  Толкова ще видим и електронно правосъдие....

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 18. 18 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Единственото, което е от значение, е да се усвоят средствата.

 19. 19 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 893 Весело

  До коментар [#1] от "kirsner": избори - след 3 години редовни

  и най-умният си е малко прост....
 20. 20 Профил на pavaroti
  pavaroti
  Рейтинг: 174 Неутрално

  Толкова ли е идеален ВВС, за да няма промени? Докато не махнете всички зависими съдебни служители, няма да видим осъден политик.

 21. 21 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Аз: електронно правителство ДА, БСП да управлява - НЕ.

 22. 22 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3430 Неутрално

  Ще видим електронно правосъдие и нов ВСС когато руснаците кацнат на Марс!

  klimentm
 23. 23 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Електронно! Много любима дума за редица правителства и министри! Много пари се наляха в тази дума! Говоря за електронното правителство! Нямаме такова! Сега пък, правосъдие! Стига бе! Вземете и го направете най-после! Колко пари наляхте, а няма нищо на среща!

  goblenka
 24. 24 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Тая ква се явява?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 25. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  Щото ви е страх да не подменят някой от вашите хора там ли?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 26. 26 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3678 Любопитно

  Зинаида българско име ли е?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 27. 27 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Някой може ли да ни обясни какво значи електронно правосъдие ? Компютър ли ще ни съди? Рушвета на кого ще се дава, на който държи сървъра ли? Нищо не разбирам.

  Има ли живот след демокрацията ?
 28. 28 Профил на John
  John
  Рейтинг: 402 Неутрално
 29. 29 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Зинка е получила нова опорна точка,
  тя не ги измисля ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK