Зинаида Златанова: Електронно правосъдие - да, промени във ВСС - не

Зинаида Златанова

© Надежда Чипева, Капитал

Зинаида ЗлатановаГотов е проектът на закона за съдебната власт в частта за електронното правосъдие, информира министърът на правосъдието Зинаида Златанова, като уточни, че още не е внесен само защото не е съгласуван с Висшия съдебен съвет (ВСС).


"Не бих искала да внасяме проект през главата на ВСС", каза тя. Преди време разпоредбите за електронното правосъдие били представени на ВСС, но оттам се получили някои терминологични възражения, обясни тя. Публична тайна е обаче, че основното противоречие с висшите магистрати е за това "кой да държи сървъра", т.е. под чия шапка да бъде цифровизацията на правосъдието.


По оперативната програма за добро управление за България са общо 285 милиона евро, от които 40 млн. евро за дигитализацията на съдебната власт с тенденция да станат 60 млн. евро. Условието е в периода 2016-2020 г. в България да бъде изградено и да работи добре електронното правосъдие. За целта обаче първите стъпки трябваше вече да бъдат направени, и ако не започнат веднага, много е вероятно да загубим тези 40 млн.евро за съдебната власт.
Това обяснява бързането да се внесе проект на закона за съдебната власт с раздела за електронно правосъдие. И без никакви други промени, засягащи структурата на Висшия съдебен съвет.


Не се предвиждат структурни промени на ВСС


Министър Златанова отрече да се обсъждат каквито и да е било промени нито в структурата на Висшия съдебен съвет, нито в начина на избор на съдебната квота на съвета.


Неотдавна Съюзът на съдиите в България и други неправителствени организации предложиха ВСС да се раздели на две колегии – на прокурори и на съдии, за да се осигури независимостта на съда, която е уязвима при сегашната кадрова и дисциплинарна практика. Сега прокурори кадруват и наказват съдии и обратното. Известно е също, че в тази насока имаше препоръки на различни институции на Европейския съюз и на Венецианската комисия.


На миналия семинар на Министерството на правосъдието на 1 февруари министър Златанова коментира, че тези въпроси се обсъждат на срещи със съсловните организации на съдите и с неправителствени експерти. Днес тя изрази коренно различно мнение. "Не смятам, че проблемите на съдебната система се коренят в тези неща", коментира министърът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK