Посланикът на САЩ в София: Стремим се към дипломатическо решение на кризата в Украйна

Марси Рийс

© Красимир Юскеселиев

Марси РийсОкупацията на Крим е незаконна и неприемлива. В отговор предприехме редица мерки срещу Русия. Всяко следващо нагнетяване на напрежението или военни действия също ще предизвикат ответна реакция, заяви посланикът на САЩ в България Марси Рийс. По думите ѝ винаги има последствия от една международна изолация.


"Ние наистина се стремим към дипломатическо решение на тази криза. Няма съмнение, че всички искат това. Бихме желали руските войски да се изтеглят от Крим, да има деескалация на напрежението. Бихме искали да видим как украинците сами градят бъдещето си, без заплахи на тяхната граница и без вътрешни хора, които разпалват напрежение и трудности", заяви тя.


По думите ѝ заплахата от тежки икономически санкции не е заблуда. Според нея досегашният успех се дължи на единната позиция на международната общност. "Основните въпроси в кризата до момента бяха свързани с реакцията на международната общност за референдума в Крим и суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Тук всичките ни позиции се припокриват с тази на България", отбеляза дипломатът.
Тя заяви, че е важно да се държи възможността за нови санкции, "защото шансът за постигане на добро дипломатическо решение зависи от твърдостта и единството на международната общност". "Трябва да има дискусии за санкциите, за споделената отговорност за тяхното прилагане и затова как да ги приложим интелигентно. Каквото и да правим, то трябва да уязви Русия, а не вас", отбеляза тя.


" Надявам се, че ще успеем да решим кризата без да прибягваме до нов кръг санкции, но ако все пак се наложи да решим за такива санкции, трябва внимателно да преценим по какъв начин да го правим", допълни посланикът.


"Това е най-добрият начин да се стигне до решаване на кризата. Никога не се радвам, когато чета антиамерикански изказвания във вестника или когато ги видя по телевизията, но така стоят нещата. Стараем се по най-добрия начин да защитим нашата гледна точка. Това е част от международната дискусия по темата. Където и да възникне кризисна ситуация, винаги има такива дискусии, преди хората да вземат решение", заяви американският дипломат.


Рийс коментира, че газовата зависимост не е добро за България и е важно страната да работи за енергийното разнообразие. "До неотдавна САЩ също бяха голям вносител на нефт и газ, но наскоро методът на хидравличното разбиване промени значително енергийния пазар в САЩ. Сега ние сами добиваме повече газ отколкото преди", подчерта тя.


На въпрос дали САЩ могат да предоставят военна помощ на България, ако това бъде поискано от правителството, Марси Рийс обясни: "Нашата подкрепа за партньорите ни в Алианса е абсолютно непоколебима. Ще вземем предвид нуждите на всеки от нашите партньори в Алианса, ако отправи искане. Това е смисълът на членството в НАТО".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK