Миков: Българската конституция е с неизчерпан капацитет и няма нужда да се променя

Михаил Миков присъства на конференцията във Велико Търново "135 години български парламентаризъм"

© Народно събрание

Михаил Миков присъства на конференцията във Велико Търново "135 години български парламентаризъм"Българската конституция е с неизчерпан капацитет и няма нужда да бъде променяна, каза председателят на Народното събрание Михаил Миков, предаде БТА. "Повелите на Търновската конституция и днес ни дават свобода – свобода на печата, свобода на митингите, събранията и демонстрациите, свобода – лична и свобода за всеки, който живее в България", каза той на откриването на конференцията "135 години български парламентаризъм" по повод годишнината от приемането на Търновската конституция.


Пред журналисти във Велико Търново Миков заяви, че изпитанията около една или друга регистрация в Народното събрание не са израз на криза в българския парламентаризъм, но априорното обсъждане за промени в конституцията единствено и само подкопава доверието в основния закон.


По думите му причината за подобни дебати е в липсата на навици за пряко прилагане на конституцията и недостатъчното ѝ познаване от хората. По този повод на 16 април ще бъде разпространен текстът на последната конституция в 160-хиляден тираж, за да могат повече хора да я прочетат, допълни той.
"Свободата се превръща във висша ценност и в основна линия на Търновската конституция. И така, преминала през времето, тази свобода се превръща в най-големия атестат за зрелостта на българската интелектуална мисъл след Освобождението", посочи в обръщението си на конференцията Михаил Миков.


В посланието си към присъстващите в залата народни представители, юристи, историци, общественици и граждани председателят на парламента отбеляза, че Учредителното събрание има своите перипетии, има и своите провалени заседания – когато онези, които не приемат разкъсването на България, настояват конституция да бъде приета след обединението на България. По думите му надделява разумът и така се ражда конституцията на княжеството.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK